A+ R A-

Winst van Nederland op Oostenrijk

Het Nederlands Vrouwenelftal oefende vanavond tegen Oostenrijk in De Adelaarshorst te Deventer. Oostenrijk wist zich ook te plaatsen voor het aankomende EK. Oranje won vanavond met 3-0 van Oostenrijk.

Op 8 juli wordt in Rotterdam de laatste oefenwedstrijd gespeeld tegen Wales en op 16 juli begint in Utrecht het EK met de openingswedstrijd van Oranje tegen Noorwegen. 

Bondscoach Sarina Wiegman startte met de volgende basiself: Loes Geurts, Mandy van den Berg, Anouk Dekker, Desiree van Lunteren, Kika van Es, Jacky Groenen, Danielle van de Donk, Jill Roord, Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema, Lieke Martens. Er is maar een verschil met de wedstrijd tegen Japan, dit keer staat niet Sherida Spitse maar Jill Roord in de basis. 

 

 

Kort verslag

Twitterverslag van de OranjeLeeuwinnen

Het Wilhelmus heeft geklonken in Deventer! We gaan bijna beginnen!
01. Oostenrijk heeft afgetrapt. We zijn los!
02. GOAAAAAAL!!! 1-0 door een eigen doelpunt.
03. GOAL! GOAL! GOAL! Vivianne Miedema zet Nederland al op 2-0!
04. Wàt een begin! Eerst wordt een strakke voorzet van Van de Sanden in eigen goal gewerkt: 1-0.
04. Daarna scoort Vivianne Miedema in haar 50e interland haar 39e doelpunt in Oranje. Goede assist van Lieke Martens Stand: 2-0.
07. Weer een grote kans voor Miedema die haar schot gekeerd ziet door de Oostenrijkse keeper.
08. Oeiii! Een heerlijk schot van Desiree van Lunteren wordt maar net uit het doel getikt! 
De droomstart van de OranjeLeeuwinnen. 
18. Een geweldige actie van Shanice van de Sanden die haar tegenstander het bos in stuurt! Het vervolg levert een corner op. 
22. Daar was bijna de 3-0! Lieke Martens kopt de corner van Van de Donk maar nét naast! 
29. De eerste kans voor Oostenrijk! Spits Billa kopt naast het doel van Geurts. 
36. Een heerlijke actie van Van de Sanden die zich een weg door de Oostenrijkse verdediging slalomt. Vervolgens jaagt Miedema de bal over. 
GOAAALLLL!! LIEKE MARTENS met de 3-0!! 
38. Martens krult de bal op heerlijke wijze achter keeper Zinsberger! 3-0! 
42. Jill Roord duikt alleen op voor de keeper maar weet niet te scoren. Nog steeds 3-0. 
45. Er komt nog 1 minuut extra tijd bij de eerste helft. 
RUST! Na een goede eerste helft staan we met 3-0 voor tegen Oostenrijk! 
46. De tweede helft is begonnen. Laat die 4-0 maar komen. 
51. Een gevaarlijke vrije trap van Oostenrijk. Aschauer schiet over. 
52. Na een goede actie van Martens wordt de inzet van Van de Sanden op miraculeuze wijze van de lijn gehaald. Het blijft nog 3-0. 
59. Dubbele wissel: Shanice van de Sanden en Desiree van Lunteren worden vervangen door Renate Jansen en Liza van der Most. 
68. Hectiek voor de goal van Nederland. De bal gaat uiteindelijk over het doel. 
73. Een mooi schot van Jill Roord wordt uit de hoek getikt. 
80. Wissel: Dominique Janssen komt in het veld voor Kika van Es. 
84. Nog een wissel: Mandy van den Berg wordt vervangen door Kelly Zeeman. 
90. Er komen nog 3 minuten extra tijd bij. 
YES! We winnen met 3-0 van Oostenrijk! We bedanken alle fans in Deventer voor hun support vandaag. 


Ons Oranje

Verslag op OnsOranje.NL

Wereldstart zet OranjeLeeuwinnen op koers langs Oostenrijk

De OranjeLeeuwinnen hebben het oefenduel tegen EK-ganger Oostenrijk overtuigend gewonnen met 3-0. Na drie minuten had Oranje de wedstrijd al in haar zak, door een eigen doelpunt én een doelpunt van Miedema.

Het venijn zat duidelijk in het begin van de wedstrijd. Al in de tweede minuut veroverde Jackie Groenen de bal op eigen helft, vertrok ze solo over bijna het hele veld en lanceerde ze Shanice van de Sanden. De pijlsnelle rechtsbuiten probeerde Vivianne Miedema te bedienen, maar zag tot haar vreugde dat Kirchberger de bal in eigen doel werkte.

Amper een minuut later werd Miedema alsnog in stelling gebracht. Dit keer was het de andere buitenspeler, Lieke Martens, die haar tegenstander haar hielen liet zien en met een bekeken voorzet de spits in stelling bracht. Miedema controleerde de bal en schoof beheerst raak; 2-0.

Jubilaris Miedema

In de tussentijd had Oostenrijk zelfs nog een kans gekregen op de gelijkmaker, maar spits Zadrazil schoof vanaf de rand van de zestien naast. Oranje bleef domineren en met name Shanice van de Sanden was een plaag voor haar directe tegenstander. Uit één van die fraaie actie gaf ze Miedema de bal voor het inschuiven vanaf de rand van de zestien, maar de jubilaris - Miedema speelde haar 50e interland - schoot de bal over.

Nog voor rust kwamen de OranjeLeeuwinnen op een 3-0 voorsprong. Martens sneed naar binnen, ging een een-twee aan met Miedema en krulde de bal daarna fraai in de verre hoek. Oostenrijk kon daar weinig tegenover stellen en kwam voor rust niet verder dan een kopbal van Billa die voorlangs ging.

Beste kans

Na rust waren de OranjeLeeuwinnen minder dominant, al was de beste kans wel voor de thuisploeg. Shanice van de Sanden had de bal voor het inschuiven vanaf vijf meter, maar mikte op keeper Zinsberger. Oostenrijk was vooral gevaarlijk uit lange ballen en standaardsituaties, maar met kunst en vliegwerk hield Loes Geurts haar doel schoon.

Het was voor de OranjeLeeuwinnen de voorlaatste oefenwedstrijd voor WEURO 2017. Morgen wordt de 23-koppige EK-selectie bekendgemaakt door bondscoach Wiegman, op 8 juli wordt vervolgens de laatste oefenwedstrijd gespeeld tegen Wales in Rotterdam.


Wedstrijdverslag

Verslag van Luc Calleeuw

Sprankelend Oranje zet andere EK deelnemer Oostenrijk KO na 3 minuten met een blitzstart

Na de partij in Breda tegen het technisch sterke Japan (0-1) vandaag in Deventer een heel andere wedstrijd tegen het meer op fysiek acterende Oostenrijk. Deze wedstrijd is de 50ste interland van Vivianne Miedema, nog altijd maar 20. Ten opzichte van vorige vrijdag één wijziging in het Oranje team. Jill Roord staat in de basis ten nadele van Sherida Spitse. Bij Oostenrijk valt op dat het ganse basisteam actief is in de Frauen Allianz Bundesliga. Het scheidsrechters viertal komt uit Spanje. De bezoeksters brengen de partij op gang, dringen de eerste 50 seconden van de partij aan voor het Oranje doel.

En dan weet voor de eigen zestien Jackie Groenen de bal te ontfutselen van Nicole Billa. Het nummer 18 versnelt en over kruist het terrein. Oranje komt zo in een 4 tegen één situatie, Jackie speelt in de loop van de mee opgekomen Shanice van de Sanden, lage grond scherende voorzet naar de 2de paal waar de onfortuinlijke Virginia Kirchberger in eigen doel verwerkt voor de aanstormende Vivianne, 1’32” staat op de klok, 1-0. Nog binnen dezelfde minuut een reuzen kans voor Oostenrijk. Na ontzetten van Anouk Dekker weet Laura Feiersinger het leer te bemachtigen in een duel met Danielle van de Donk, ontdoet zich van drie opponenten en plaatst niet zo ver naast doel (2 min). In de directe volgende fase bereikt Jill op links Lieke Martens die zich van haar tegenstreefster Virginie ontdoet, half hoge voorzet naar de volledig vrijstaande jubilaris Vivianne Miedema. Voor de sluipschutster een koud kunstje, aanname, kruislings in doel, 2-0, geen verhaal voor haar FC Bayern München teamgenote Manuela Zinsberger, we zijn 3 minuten ver.

Oostenrijk in de touwen, Nederland gaat verder. Drie minuten later ligt opnieuw de sterk acterende Lieke aan de basis van een aanval over links, ze komt naar binnen en brengt Vivianne in positie, dit keer strand het nummer 9 op keepster Manuela (6 min). En nog is de Oranje wervelwind niet gaan liggen. Dit keer zet Vivianne zich door op links, brengt voor, de bal nog even ontzet, in de voeten van Desirée van Lunteren, haar streep wordt door doelvrouw Manuela uit de winkelhaak getikt in hoekschot (8 min). Die hierop volgende corner wordt door Lieke Martens rakelings over gekopt.

Hierna neemt Oranje even gas terug, Oostenrijk forceert zowaar een hoekschot op het kwartier. Even later zet de voor beker finalist SC Sand spelende Nina Burger zich door ten opzichte van Mandy van den Berg, de volledig vrijstaande Nicole Billa kopt te overhaast naast (17 min). Er komt iets meer evenwicht in de wedstrijd. Even over het halfuur opnieuw Nederland. Desirée vindt op recht Shanice, perfect bruggetje bij Viktoria Schnaderbeck, Sarah Puntigam in het bos gestuurd, overzicht bewaart en perfect voor de voeten van Vivianne. Iedereen ziet de 3-0, maar de bal gaat verrassend over (35 min). Slechts uitstel, drie minuten later staat de 3-0 toch op het bord. De ongrijpbare Lieke Martens laat haar tegenstreefster voor wat ze is, perfecte dubbelpas met Vivianne, keurige aanname en plaatsbal in de verste bovenhoek (38 min). Een doelpunt om in te kaderen, geweldige treffer. Met een fraaie 3-0 stand wordt er gerust.

Geen wissels tijdens de pauze. Oostenrijk heeft duidelijk een beetje orde op zaken gesteld, toont meer initiatief. Getuige een stilstaande fase vanaf links, iedereen verwacht de bal richting 2de paal, maar verrassender wijze, niet. Een ingestudeerd nummertje, Nicole Billa schuift laag over de grond naar het penalty punt op de afhakende Verena Aschauer die de wenkende aansluitingstreffer laat liggen en over schiet, hier zat veel meer in (50 min). Direct erna Lieke nog maar eens door langs links, de Oostenrijkse verdediging weet absoluut niet hoe haar af te stoppen, in twee keer vindt ze de volledig vrijstaande Shanice, die verzuimt af te maken en op doelvrouw Manuela trapt. Dit moet goal zijn (52 min). Hierna voeren beide teams diverse wissels door. De Oostenrijkse meiden tonen in deze fase dat ze wel degelijk kunnen voetballen.

Nina Burger kan door sterk verdedigen van Mandy van den Berg net op tijd worden afgestopt (63 min). Even later nieuw gevaar bij een hoekschot van rechts. Sarah Puntigam trapt, kopbal van de ingevallen Katharina Schiechtl, doelvrouw Loes, geharrewar, bal weer bij Sarah die uithaalt, via een ultieme reflex van de Oranje keepster opnieuw in hoekschot (67 min). Dit keer zonder gevaar. Dan weer aan de overzijde. De ongrijpbare Lieke zet aan, vindt centraal voor doel Jill Roord, strak schot naar de beneden hoek, toekomstig teamgenote Manuela Zinsberger ranselt uit het doelvlak (73 min). Een kwartier voor tijd nog eens de bezoeksters, deze keer een actie van Nicole Billa, schitterend verdedigend werk van Anouk Dekker. De wedstrijd bloed nu langzaam dood. Oranje vindt het voldoende, Oostenrijk dreigt nog één keer met een corner van Nina Burger zonder sluitstuk Loes echt te bedreigen. De partij eindigt op een mooie 3-0 stand, vooral op basis van een fantastische eerste periode meer dan terecht.

De Oranje dames krijgen nu een paar dagen rust. Niet voor coach Sarina Wiegman, haar wacht de moeilijke taak de selectie lijst van uiteindelijk 23 speelsters bekent te maken. Voor negen speelsters betekent dit afvallen en op de stand-by lijst komen voor het geval dat.

Video

 

 

 Statistieken

Statistieken:

Wedstrijd: NEDERLAND - OOSTENRIJK
Datum: dinsdag 13 juni 2017
Aanvang:  20:45 uur
Locatie: De Adelaarshorst te Deventer
Betreft:  Oefeninterland
Ruststand: 3-0 
Eindstand: 3-0
Scheidsrechter: Maria Martinez Madrona
Assistent scheidsrechters: Guadalupe Porras Ayuso en Silvia Fernandez Perez 
Vierde official: Marta Huerta de Aza


Toeschouwers:
Reporter: Luc Calleeuw i.s.m. Ineke van  der Louw
Fotograaf: Roel Ubels - meer foto's Gallery > Oranje A

Bijzonderheid: Vivianne Miedema speelder haar 50e interland.


Scoreverloop:
02e min. 1-0 Virginia Kirchberger eigen inzet Oostenrijk
03e min. 2-0 Vivianne Miedema 
38e min. 3-0 Lieke Martens 

Kaarten: geen

Wissels: 
59e min. Renate Jansen in en Shanice van de Sanden uit 
59e min. Liza van der Most in en Desiree van Lunteren uit 
80e min. Dominique Janssen in en Kika van Es uit 
84e min. Kelly Zeeman in en Mandy van den Berg uit 

58e min. Katharina Schiechtl in en Virginia Kirchberger uit
58e min. Nadine Prohaska in een Lisa Makas uit
80e min. Viktoria Pinther in en Nicole Billa uit 


Opstellingen: 

Basisopstelling Nederland:
23. Loes Geurts,
04. Mandy van den Berg,
06. Anouk Dekker,
02. Desiree van Lunteren,
15. Kika van Es,
18. Jacky Groenen,
10. Danielle van de Donk,
25. Jill Roord,
07. Shanice van de Sanden,
09.  Vivianne Miedema,
11. Lieke Martens.

Overige selectie:
16. Angela Christ,
35. Barbara Lorsheyd,
27. Sheila van den Bulk,
05. Merel van Dongen,
34. Sisca Folkertsma,
13. Renate Jansen,
20. Dominique Janssen,
24. Danique Kerkdijk,
36. Vanity Lewerissa,
37. Liza van der Most,
08. Sherida Spitse,
17. Kelly Zeeman,
Ellen Jansen,
Siri Worm 

Coach: Sarina Wiegman

Opstelling Oostenijk:
01. Manuela Zinsberger,
07. Carina Wenninger,
09. Sarah Zadrazil,
10. Nina Burger,
11. Viktoria Schnaderbeck,
13. Virginia Kirchberger,
15. Nicole Billa,
17. Sarah Puntigam,
18. Laura Feiersinger,
19. Verena Aschauer en
20. Lisa Makas.

Wisselspeelsters:
21. Jasmin Pfeiler,
23. Carolin Grössinger,
02. Marina Georgieva,
03. Katharina Naschenweng,
04. Viktoria Pinther,
05. Sophie Maierhofer,
06. Katharina Schiechtl,
08. Nadine Prohaska,
12. Stefanie Enzinger,
14. Barbara Dunst,
16. Jasmin Eder &
22. Jennifer Klein.

Coaches: Dominik Thalhammer

Selectie Oostenrijk:

Manuela Zinsberger
Jasmin Pfeiler
Carolin GrÖßinger

Marina Georgieva
Viginia Kirchberger
Sophie Maierhofer
Katharina Naschenweng
Viktora Schnaderbeck
Katharina Schiechtl
Carina Wenninger

Verena Aschauer
Barbara Dunst
Jasmin Eder
Jennifer Klein
Nadine Prohaska
Sarah Puntigam
Sarah Zadrazil

Nicole Billa
Nina Burger
Stefanie Enzinger
Laura Feiersinger
Lisa Makas
Viktoria Pinther

Coach: Dominik Thalhammer


Selectie

Bekendmaking EK-selectie WEURO2017
Bondscoach Sarina Wiegman is voornemens de EK-selectie bekend te maken op woensdag 14 juni.
De selectie van 23 speelsters wordt middels een persbericht naar buiten gebracht.

 

De selectie van het Nederlands vrouwenelftal:

- Mandy van den Berg (Reading FC)
- Sheila van den Bulk (Djurgårdens IF)
- Angela Christ (PSV)
- Anouk Dekker (Montpellier HSC)
- Merel van Dongen (Ajax)
- Daniëlle van de Donk (Arsenal)
- Kika van Es (Achilles’29)
- Sisca Folkertsma (PSV)
- Loes Geurts (Paris Saint Germain)
- Jackie Groenen (FFC Frankfurt)
- Ellen Jansen (FC Twente)
- Renate Jansen (FC Twente)
- Dominique Janssen (Arsenal)
- Danique Kerkdijk (FC Twente)
- Vanity Lewerissa (PSV)
- Desiree van Lunteren (Ajax)
- Lieke Martens (FC Rosengard)
- Vivianne Miedema (Bayern München)
- Liza van der Most (Ajax)
- Jill Roord (FC Twente)
- Shanice van de Sanden (Liverpool FC)
- Sherida Spitse (FC Twente)
- Sari van Veenendaal (Arsenal)
- Siri Worm (FC Twente)
- Kelly Zeeman (Ajax).