A+ R A-

Hartekreet Alex Scholte

"Elke Eredivisieclub zou een eigen opleidingsteam moeten hebben" !
 
Hij had het trainingspak eigenlijk al verruild voor het driedelig grijs van technisch manager, maar om zijn club te helpen keerde Alex Scholte vorig seizoen toch nog eens terug op het veld. Nu de voetbalgekke duizendpoot zich volledig aan het management gaat wijden, geeft hij zijn visie op de ontwikkelingen bij ADO Den Haag Vrouwen.
 
Terugkijkend op dit seizoen stelt Alex Scholte vast dat ADO Den Haag Vrouwen een grote stap vooruit heeft gezet in een verdere professionalisering. "Met video-analyse, techniek- en krachttraining is het programma voor de speelsters geoptimaliseerd.

Als je kijkt naar de individuele ontwikkeling van speelsters, dan is die dit seizoen gemiddeld goed geweest. En in de ontdekkingsreis die het zelf opleiden van speelsters nog voor ons is, hebben wij zelf ook veel geleerd." Alex beschouwt het verder als winst dat ADO Den Haag Vrouwen erin slaagt veel mensen te bewegen zich voor de club in te zetten. "Wij creëren een sfeer waarin speelsters zich kunnen ontwikkelen en de staf zich goed gewaardeerd voelt. Dat moet ook wel als de drijfveer niet financieel kan zijn."
 
Over de goede prestaties van een flink verjongd team in de Eredivisie zegt Alex: "Ik denk dat wij een tijd boven onze stand hebben geleefd en nu op de plaats staan waar wij horen. Ajax en FC Twente steken er qua budget en speelsters bovenuit. Daaronder komen wij en PSV. Het gat op de ranglijst had kleiner kunnen zijn als wij de topprestaties langer hadden kunnen volhouden, maar dat is lastig als je al zo lang op je tenen loopt."
 
Speelsters kwijt
Wat had er dit seizoen beter gekund? "Ik ben er niet blij mee dat wij bij Jong ADO Den Haag Vrouwen speelsters voortijdig kwijt zijn geraakt. Ik heb geen spijt van ons uitgangspunt dat de beste speelsters altijd moeten spelen, want dat levert ons ook veel op. Maar volgend seizoen willen we het opleiden van speelsters toch centraler stellen dan het directe resultaat. Dat verandert niet dat de beste speelsters zullen spelen, maar wel dat de speeltijd beter over de anderen wordt verdeeld."
 
Als het gaat om de ontwikkeling van de Eredivisie, constateert Alex dat de uitbreiding met Achilles '29 de competitie niet sterker heeft gemaakt. "Ik ben wel een voorstander van de play-offs, al had ik die liever op z'n Amerikaans gezien met 'best of three'-series van de nummer 8 tegen de nummer 1, de nummer 7 tegen de nummer 2 en zo verder. Ik ben ook voorstander van de invoering van een bekertoernooi waaraan alleen de profclubs meedoen, zoals ze bijvoorbeeld in het ijshockey hebben."
 
Verantwoordelijkheid nemen
Wat in de Eredivisie volgens Alex in ieder geval moet verbeteren, is "dat speelsters niet op hun 23ste klaar zijn met hun voetballoopbaan. Verder vind ik dat de minimum-leeftijd voor speelsters omhoog moet naar 17 jaar. Nu stromen speelsters eigenlijk veel te snel in. Daar hebben wij overigens zelf ook aan meegedaan."

Een hartekreet van Alex is dat elke Eredivisie-club een eigen opleidingsteam zou moeten hebben. ADO Den Haag Vrouwen ziet voor het derde achtereenvolgende jaar meerdere talenten de overstap maken van Jong ADO Den Haag Vrouwen, terwijl vanuit het schaduwteam al elf speelsters doorstroomden naar de beloftenploeg. "Ik vind een eigen opleidingsteam ook een kwestie van verantwoordelijkheid nemen. Onze doelstelling is het promoten van vrouwenvoetbal en dat doen wij ook door meisjes de kans te bieden hun voetbaldroom waar te maken. Dat doen wij met liefde en passie en daar gaan we nog wel even mee door!"
 
 
Bovenstaand interview hebben wij weer exclusief ontvangen van Pro Dames. Dit interview komt vrijdag in het programmaboekje te staan van ADO Den Haag tegen FC Twente. Wij danken Pro Dames hiervoor en voor alle interviews van afgelopen seizoen!