A+ R A-

Spanje maatje te groot voor Oranje O17

Eindstand Nederland-Spanje 0-2 w.o. een penalty. 

Vandaag stond de halve finale strijd van Oranje onder 17 jaar op het programma. Hun tegenstander was jawel dezelfde tegenstander die Nederland in het 2010 afhield van een finaleplaats. Oranje Onder 17 kon geen revanche nemen op Spanje. Spanje is de favoriet, want zij zijn al drie keer eerder Europees Kampioen geweest in de seizoenen 2014-2015, 2010-2011 en 2009-2010 en ook nu staat het in de finale en wel tegen Duitsland.  
Bondscoach Marleen Wissink begon met de volgende basiself: 01. Daphne van Domselaar(GK), 02. Lynn Wilms, 03. Anna Ursem, 04. Lisa Doorn, 05. Janou Levels, 07. Romee Leuchter, 08. Marisa Olislagers (C), 09. Kerstin Casparij, 10. Kirsten van de Westeringh, 11. Jill Baijings, 15. Willienne ter Beek. 

 

Kort verslag

Dit was een slechte start voor Oranje want reeds in de 5e minuut werd een overtreding van Janou Levels bestraft met een penalty en deze werd benut door Carla Piqueras Bautista. De opdracht van de Spaanse coach was vervolgens om te gaan counteren. Het zal moeilijk gaan worden voor de Nederlandse ploeg om door de sterke defensie van Spanje door te dringen. Nederland was even van slag en daar wilde het Spaanse team, ondanks de opdracht van de Spaanse coach, meteen van profiteren, het rook de kans om de voorsprong te vergroten, zette extra druk op de Nederlandse defensie en kreeg een aantal corners en andere kansen. De Nederlandse defensie hield stand tot de 34e minuut want toen scoorde Spanje haar 2e goal via Claudia Pina, 0-2 werd tevens de ruststand. Moeilijk, moeilijk, moeilijk voor Oranje. 

Na rust ging Spanje gewoon door met aanvallen. Meteen in de 46e minuut kreeg Janou Levels geel en even later in de 52e min. werd Willienne ter Beek gewisseld voor Kelsey Geraedts, ook Spanje wisselde een speelster. In de UEFA statistiek stonden er in de 60e minuut 6 aanvallen op doel en 7 richting doel voor Spanje en voor Nederland stond er NIET 1 aanval. Dan kun je met alle waarschijnlijkheid wel vaststellen dat Spanje een paar maatjes te groot is voor Nederland. In de 60e minuut kreeg Romee Leuchter geel, wat gele kaarten betreft staat Nederland met 2-0 voor. Spanje wisselde nog een keer in de 66e minuut en 2 minuten werd Kirsten van de Westeringh gewisseld voor Shanique Dessing. Het is bijna afgelopen, de aanvallen van Spanje stapelden zich op en Nederland kon er niets tegenover zetten, het moest zich beperken tot verdedigen. Spanje wisselde in de 77e minuut nog een keer. Het was eenrichtingsverkeer voor Spanje. Positief voor Nederland is natuurlijk het bereiken van de halve finale en dat de nul is gehouden in de 2e helft. 

Spanje is in ontwikkeling een paar stappen verder dan Nederland O17, Oranje mag naar huis en Spanje zal zondag de finale (aanv.18.00 uur Eurosport) gaan spelen tegen Duitsland. De wedstrijd tegen Noorwegen werd een 1-1 gelijkspel derhalve kwam er een penalty shoot-out, na 5 penalty's stond het 2-2 gelijk maar de 6e penalty voor Noorwegen werd wederom gestopt door de Duitse keepster en de 6e penalty voor Duitsland werd wel benut, uitslag penalty shoot-out 3-2 voor Duitsland. 

 

OnsOranje

verslag Ons Oranje klik hier

 

SPANJE BLOKKEERT WEG NAAR EK-FINALE SPEELSTERS ONDER 17

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar is er donderdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de eindstrijd van het Europees kampioenschap in Tsjechië. Spanje was in de halve finale het gehele duel de bovenliggende partij en won terecht met 2-0.

KNVB-coach Marleen Wissink
"De meiden hebben echt alles uit zichzelf gehaald, maar we kwamen er vandaag gewoon helemaal niet aan te pas”, aldus een teleurgestelde KNVB-coach Marleen Wissink vanuit Domazlice.

Nederland kwam na duels met Noorwegen (3-1), Engeland (2-1) en Ierland (0-0) ongeslagen de poulefase door. Dat voedde de hoop dat ook de finale bereikbaar was. De Spaanse meiden lieten er echter geen misverstand over bestaan dat die plek aan hen toebehoorde. Zij hadden het vermogen om Nederland druk op te leggen, maar eveneens met hun rappe aanvalsters venijnig te counteren.

Snelle tegengoal

Die laatste tactiek leverde Spanje al na vijf minuten een strafschop op. Carla Piqueras Bautista ging op snelheid het strafschopgebied in, waar zij door Janou Levels ten val werd gebracht. Bautista ging zelf achter de bal staan en bleef koel vanaf elf meter: 1-0. "Als je de tegenstander langer op 0-0 kan houden, is dat natuurlijk een ideaal scenario. Aan de andere kant hadden we wel nog 75 minuten om het recht te zetten", aldus Wissink.

Maar ook in het vervolg speelde Spanje met veel vertrouwen en kon Onder 17 nauwelijks tot behoorlijke kansen komen. Spanje hield de achterhoede goed dicht, terwijl het met snelle plaagstoten, maar ook met goede aanvallen steeds tot gevaarlijke situaties kwam.

De tweede treffer kwam in de 34e minuut dan ook bepaald niet uit de lucht vallen. Claudia Pina was attent bij een bal die achter de Nederlandse achterhoede viel en verschalkte daarna ook keeper Daphne van Domselaar: 2-0.

Topploeg
In zonnige omstandigheden en op het prima veld van het Domazlice Stadium hield Spanje ook in de tweede helft het initiatief. De ploeg bleef gretig zoeken naar de derde goal. Oranje daarentegen kon geen moment gevaarlijk worden en niet veel meer doen dan tegenhouden

"Spanje is sterk, technisch vaardig, tactisch goed en slim. In deze leeftijdscategorie is het echt een topploeg. We hebben tot de laatste seconde gestreden om nog een doelpunt te maken, maar we waren gewoonweg niet tegen ze opgewassen", concludeerde Wissink.


Teleurstelling en trots

De coach van Onder 17 keek niettemin terug op een goed toernooi van haar ploeg die als nummer één in de poule naar de halve finale ging. "Hoewel de teleurstelling vanzelfsprekend nu heel diep zit, kunnen de meiden hartstikke trots zijn op hoever ze gekomen zijn. Ze behoren toch tot de beste vier landen van Europa. Het is hartstikke mooi dat ze dat bereikt hebben", aldus Wissink.

De andere halve finale gaat tussen Duitsland en Noorwegen en wordt donderdagavond gespeeld. De finale van het EK onder 17 is zondag 14 mei.


Bron: onsoranje.nl

 

Statistieken

Statistieken:

Wedstrijd: O17 NEDERLAND - SPANJE 0-2  
Datum: DONDERDAG 11 mei 2017
Aanvang: 11:00 uur
Locatie: Domazlice Stadium, Domazlice te Tsjechie
Betreft: 1/2 finale EK 2017 te Tsjechie

Ruststand: 0-2
Eindstand: 0-2 

Scheidsrechter: Maria Marotta (ITA)
Assistent scheidsrechters: Alexandra Theodora Apostu (ROU) en Ieva Ramanauskiene (LTU) 
4e official; Meliz Özçiğdem (TUR) 

Half bewolkt 7°C 79% luchtvochtigheid 

Toeschouwers:
Reporter: Ineke van der Louw

Scoreverloop:
05e min. 0-1 Piqueras Bautista (Spanje)  penalty 
34e min. 0-2 Claudia Pina (Spanje)

Kaarten: 
46e min. geel voor Janou Levels
60e min. geel voor Romee Leuchter

Wissels: 
52e min. Kelsey Geraedts (in) - Willienne Ter Beek (uit) 
53e min. Perez Manrique (in) - Hernández (uit) (Spanje)
66e min. E. Navarro (in) - Piqueras Bautista (uit) (Spain).
68e min. Dessing (in) - Van De Westeringh (uit)  
77e min. López Ruiz (in) - Abilleira Dueñas (uit) (Spain)


Opstellingen: 

Basiself Nederland:
01. Daphne van Domselaar(GK)
02. Lynn Wilms
03. Anna Ursem
04. Lisa Doorn
05. Janou Levels
07. Romee Leuchter
08. Marisa Olislagers(C)
09. Kerstin Casparij
10. Kirsten van de Westeringh
11. Jill Baijings
15. Willienne ter Beek
Bank:
16. Aukje van Seijst(GK)
06. Kelsey Geraedts
12. Lieske Carleer
13. Gwyneth Hendriks
14. Lotte van Veldhoven
17. Anna Knol
18. Shanique Dessing

Coach: Marleen Wissink (NED)

Basiself Spanje:
13. Catalina Coll(GK)
02. Oihane Hernández(C)
03. Berta Pujadas
04. Laia Aleixandri
06. Anna Torrodá
07. Rosa Otermin Abella
10. Claudia Pina
11. Candela Andújar
15. Carla Piqueras Bautista
16. Teresa Abilleira Dueñas
17. Rosa Marquez Baena
Bank:
01. Maria Subíes(GK)
05. Nora Sanchez Esteban
08. Nerea Eizaguirre
09. Lorena Navarro
12. Alba Perez Manrique
14. López Ruiz
18. Eva Maria Navarro

Coach: María Antonia Is (ESP)

Selectie

De selectie bestaat uit de volgende speelsters:

01. Jill Baijings (CTO Eindhoven Talent Team)
02. Williënne ter Beek (CTO Amsterdam Talent Team)
03. Lieske Carleer (CTO Eindhoven Talent Team)
04. Kerstin Casparij (sc Heerenveen)
05. Shanique Dessing (Jong ADO Den Haag)
06. Daphne van Domselaar (Jong Telstar)
07. Lisa Doorn (CTO Amsterdam Talent Team)
08. Kelsey Geraedts (Borussia VFL 1900 E.V.)
09. Gwyneth Hendriks (CTO Amsterdam Talent Team)
10. Anna Knol (Telstar)
11. Romée Leuchter (CTO Eindhoven Talent Team)
12. Janou Levels (CTO Eindhoven Talent Team)
13. Marisa Olislagers (CTO Amsterdam Talent Team)
14. Aukje van Seijst (CTO Amsterdam Talent Team)
15. Anna Ursem (Telstar)
16. Lotte van Veldhoven (CTO Eindhoven Talent Team)
17. Kirsten van de Westeringh (CTO Amsterdam Talent Team)
18. Lynn Wilms (CTO Eindhoven Talent Team).  

4 speelsters staan op de standby-lijst om eventueel opgeroepen te worden als een van bovenstaande spelers alsnog afvalt door bijvoorbeeld een blessure.

Deze speelsters zijn: Lotte Jansen (CTO Eindhoven Talent Team), Julia Kagie (Jong ADO Den Haag), Moïsa van Koot (Longa ‘30) en Lois Niënhuis (Longa ‘30).