A+ R A-

Tweede 10 Nadine Noordam kijkt uit naar Europese titelstrijd

Terwijl de tactische vondst van een tweede verdedigende middenvelder het mannenvoetbal weer saaier maakte, transformeerde Nadine Noordam dit seizoen bij ADO Den Haag Vrouwen tot een extra nummer 10. Na de play-offs wacht voor de schotvaardige kilometervreter een Europees titelgevecht met Nederland onder 19.

Terugkijkend op een seizoen van goede prestaties noemt Nadine Noordam de eerste ontmoeting met PSV in september als de wedstrijd die haar het meeste voldoening schonk. "Ten eerste vond ik dat één van onze beste wedstrijden als team, met vooral in de eerste helft goed voetbal.

Daar kwam bij dat niet iedereen hoge verwachtingen van ons had. Die wedstrijd gaf het vertrouwen dat wij echt bij de bovenste vier konden meedoen en zo hebben wij de omslag naar succes kunnen maken." Als bijzonder moment beschouwt Nadine ook de kwalificatie met Nederland onder 19 voor de komende eindstrijd om het Europees Kampioenschap. "Dat is iets om echt naar uit te kijken." Een ander memorabel moment was de fenomenale uithaal waarmee zij tegen Heerenveen scoorde voor de camera's van Studio Sport (http://nos.nl/video/2158973-eredivisie-voor-vrouwen-ado-sc-heerenveen.html). "Scoren is altijd leuk, maar als er zoveel mensen naar kijken, geeft dat iets extra's."

Andere rol
Via Jong ADO Den Haag Vrouwen doorgebroken als veel scorende schaduwspits heeft Nadine dit seizoen een wat andere rol gekregen. "Ik speel op het middenveld nu vaak samen met Victoria Pelova en zij is ook heel aanvallend. Daardoor hebben wij niet één echte nummer 10, maar twee aanvallende middenvelders. Ik denk dat wij daarmee een goede balans hebben gevonden." Nadine heeft er geen moeite mee dat er verdedigend nu meer van haar wordt gevraagd. "Meeverdedigen deed ik al van nature." Zij vindt het soms wel lastig dat zij nu minder voor de goal komt. "Ik wil er eigenlijk altijd bij zijn en daardoor ben ik er soms niet als ik er juist zijn moet. Dat is een kwestie van een betere afstemming."

In de eerste wedstrijd van de play-offs tegen Ajax was Nadine voor de pauze onder meer goed voor vijf onderscheppingen. Verder sprongen drie pogingen tot een één-twee met Pelova in het oog. "Zij is super fijn om mee samen te spelen. Wij vinden elkaar makkelijk en dat was eigenlijk vanaf het begin al zo." Opvallend was ook dat Nadine na de thee nauwelijks in het stuk voor kwam. "In de eerste helft stonden wij heel compact en konden wij de bal wat vaker veroveren, terwijl wij in de tweede helft veel meer achter de feiten aan holden. Dan is het moeilijk voetballen."

Best lastig
Na de play-offs staat voor Nadine voor het tweede achtereenvolgende jaar een Europese eindronde op het programma. Vorig jaar kwam zij tot haar spijt niet van de reservebank. "Het was best lastig om drie weken weg te zijn en helemaal niet te spelen, al was het ook heel mooi om zo'n kampioenschap mee te maken, vooral de topwedstrijden tegen Spanje en Frankrijk." Nadine droeg net als vorig jaar haar steentje aan de plaatsing voor de eindronde bij. "Vorig seizoen scoorde ik twee keer, nu had ik een paar assists. Wie er scoort, maakt voor mij ook niet uit." Dat zij ook bij Nederland onder 19 Victoria Pelova als ploeggenoot heeft gekregen, heeft het team volgens Nadine duidelijk goed gedaan. "Met zo'n speler erbij heb je meer creativiteit en iemand die het verschil kan maken."

Bron tekst: Dit is een artikel van Pro Dames welke Vrouwenvoetbalnederland exclusief mag gebruiken. Dit interview komt vrijdag ook in het programmaboekje te staan. Wij danken Pro Dames hiervoor.