A+ R A-

Alleskunner Jessie van Leeuwen wil met ADO Den Haag Vrouwen niet achterblijven bij mannen

In de laatste thuiswedstrijd tegen FC Twente wist zij niet minder dan 23 keer een aanval te onderbreken. Uit tegen Ajax zorgde de op veel plaatsen inzetbare all-rounder met vrije trappen voor bijna al het Haagse gevaar. Jessie van Leeuwen is klaar om met ADO Den Haag te vlammen in de kampioensnacompetitie.
 
Voor de eerste keer sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 wordt een titelstrijd weer ouderwets beslist in een vierkamp tussen de beste vier clubs van Nederland. "Aan de ene kant komen nu de mooiste wedstrijden die je kan spelen, met alleen de top bij elkaar. Aan de andere kant is het ook gewoon een voortzetting van de competitie, waarin wij doorgaan voor het mooist haalbare", zegt Jessie van Leeuwen.

Zij vindt de play-offs niet echt vergelijkbaar met een apotheose als de bekerfinale van vorig seizoen. "Je werkt dan echt toe naar één tegenstander. Maar ons plan voor Ajax kun je niet ook voor wedstrijden tegen Twente en PSV gebruiken."
 
In de twee laatste reguliere competitieduels onderscheidde Jessie zich als centrale verdediger zowel verdedigend als aanvallend. Tegen Twente was zij onder meer goed voor 23 onderscheppingen. "Misschien weet ik door mijn achtergrond (als linksbuiten en spits, red.) beter wat een aanvaller gaat doen." Met 15 dieptepasses probeerde zij zelf aanvallen te lanceren. "Mijn trap is mijn kracht en daarom zal ik een bal eerder lang geven dan het middenveld in te spelen." Die trap gebruikte zij ook om het doel van Ajax meermaals onder vuur te nemen. "Ik probeer altijd op het doel te mikken, maar wel op zo'n manier dat iemand anders de bal alleen maar hoeft aan te raken om te scoren."
 
Genieten
Tegen Twente en Ajax moest Jessie van Leeuwen voortijdig naar de kant. "Ik heb dit seizoen niet zo vaak op het hoogste niveau gevoetbald en daardoor mis ik een stukje fitheid. Ik ben ook geen Usain Bolt, dus misschien lopen mijn benen eerder vol." Zij vindt het niet erg te worden geofferd voor een verse kracht. "Uiteindelijk staat het teambelang voorop." Wel vindt zij het lastig in haar vijfde seizoen bij de club nog geen basiskracht te zijn. "Dat is niet waar je op hoopt. Mogelijk was mijn ontwikkeling sneller gegaan als ADO Den Haag vijf jaar geleden al met een beloftenelftal was begonnen." Toch traint zij ook als bankzitter nog elke week met plezier. "En je moet er zijn als het team je nodig heeft."
 
Jessie weet nog niet of zij vandaag tegen Ajax weer in de basis begint, maar kijkt al wel uit naar de play-offs. "Ik wil alles eruit halen wat erin zit. Het liefst hou ik achterin elke bal tegen en schiet ik elke vrije trap erin. Daarbij komt het plezier op nummer 1. Ik wil vooral genieten van mijn tijd hier en van het spelen van topwedstrijden. Met een plaats bij de eerste vier hebben wij onze belangrijkste doelstelling voor dit seizoen gehaald, maar wij gaan het nu ook elke tegenstander zo moeilijk mogelijk maken." De wederopstanding van de mannen vormt daarbij een extra stimulans. "Nu zij weer wedstrijden zijn gaan winnen, kunnen wij niet achterblijven."

Bovenstaand interview heeft Vrouwenvoetbalnederland exclusief ontvangen van Pro Dames. Dit interview komt vrijdag ook in het programmaboekje te staan.
Wij danken Pro Dames weer hartelijk hiervoor.