A+ R A-

Play-offs een zegen voor de Eredivisie vrouwen

Drie weken geleden was er taart voor het 10 jarig jarig bestaan voor de Eredivisie vrouwen.
De Eredivisie voor mannen bestaat inmiddels al 60 jaarwat aangeeft dat het vrouwenvoetbal nog altijd een inhaalslag aan het maken is. Maar aankomend weekend beleven de vrouwen een noviteit welke bij de mannen nog niet eerder vertoond is.

Innovatie?? De plays off voor de titel gaan van start!!
De aanloop naar de play offs van dit seizoen liet al zien waarom de play offs een zegen kunnen zijn. De Eredivisie telt op dit moment 8 clubs waarbij een indeling in topclubs, subtop, middenmoot en degradatiekandidaat gezien dat aantal natuurlijk lastig is.

Maar het is duidelijk dat de ervaring van een spelersgroep, de focus van de club en het aanwezige budget nog steeds de rangorde bepaalt op de ranglijst.

Alle clubs hebben dit seizoen op hun niveau mooie ontwikkelingen laten zien. Van onderaf hebben Achilles, Zwolle een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Ze hebben hun ambities gedurende het seizoen wat bij moeten stellen, maar zijn steeds minder naief gaan spelen en hebben daarin een groei laten zien.

Heerenveen en Telstar beleven in resultaat wellicht een matig seizoen, omdat beide ploegen minimaal voor plek vier wilde gaan. Maar beide clubs hebben weer een jaar gewerkt aan een een stabielere basis voor het vrouwenvoetbal met een switch van Telstar naar Alkmaar als thuisbasis als klap op de vuurpijl.

Het feit dat er geen degradatie mogelijk is uit de Eredivisie maken de play offs voor de de onderste vier ploegen natuurlijk niet echt tot een toetje maar kan de clubs wel helpen in het doorselecteren van hun elftal.

Nee maar dan de bovenste vier ploegen, deze zijn verheugd met de play offs. En dat kan ook niet anders. De punten welke bij elkaar gespeeld zijn in de “reguliere”competitie worden gehalveerd en naar beneden afgerond. Ajax blijft op basis van het puntenaantal nog favoriet maar bijvoorbeeld PSV lijkt nu tch echt in serieuze vorm te raken om de Amsterdames het vuur aan de schenen te gaan leggen. ADO Den Haag was enkele weken geleden toch wel flets tegen Ajax maar zullen zich nog moeten herpakken om een kans te maken. Voor Twente zijn de play offs de ultieme kans om het toch wat fletse seizoen nog te redden.

Een goede reeks van zes wedstrijden biedt alle ploegen alsnog de kans om kampioen te worden. Maar ook de algehele omtwikkeling van het vrouwenvoetbal hebben juist nu de play-offs nodig. Gedurende het seizoen bleken de wedstrijden tussen deze vier ploegen qua entourage en kwaliteit het meest antrekkelijk. Iedereen wil topduels zien en beleven en de clubs kunnen deze affiches goed gebruiken om het vrouwenvoetbal verder te ontwikkelen.

En last but not least hebben onze Oranje Leeuwinnen welke in de Nederlandse competitie spelen harde duels nodig om goed aan de start te verschijnen bij het Euro 2017. En dat kan beter in een Ajax – Twente dan bijvoorbeeld Ajax – Zwolle met alle respect.
Nee, een driewerf hoera voor de innovatie in de vrouwen Eredivisie.
Op naar de play offs!!!