A+ R A-

Nederland verliest van Frankrijk

In de Galgenwaard te Utrecht is de oefeninterland Nederland - Frankrijk afgelopen en er staat 1-2 op het scorebord. Lees meer.... over deze wedstrijd bijv. alle verslagen statistiek en bekijk de interviews

Zonder Captain Van den Berg startte bondscoach Sarina Wiegman met de volgende basiself: Sari van Veenendaal, Anouk Dekker, Kelly Zeeman, Desiree van Lunteren, Kika van Es, Jackie Groenen, Tessel Middag, Lieke Martens, Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema, Danielle van de Donk.

Er werd vanavond ook afscheid genomen van de internationals: Manon Melis, Anouk Hoogendijk, Petra Hogewoning, Kirsten van de Ven, Mandy Versteegt en Maayke Heuver. Hogewoning, Hoogendijk en Melis werden benoemd tot bondsridder.

 

Het is vandaag precies 100 dagen te gaan eer het Europees Kampioenschap in ons land zal beginnen. Voor meer informatie hierover klik hier.

 

KNVB Bondsridders

Voorafgaand aan de oefeninterland van de OranjeLeeuwinnen tegen Frankrijk zijn Petra Hogewoning, Anouk Hoogendijk en Manon Melis benoemd tot bondsridders. De voormalig internationals speelden allen meer dan honderd wedstrijden voor Oranje.

Verdedigster Petra Hogewoning speelde in elf jaar honderd keer in het Nederlands elftal. Voor de Rijnsburgse geldt het EK in Finland, toen Nederland tot de halve finale reikte, nog steeds als het hoogtepunt van haar voetbalcarrière.

Anouk Hoogendijk, het gezicht van het vrouwenvoetbal, heeft 103 interlands en 9 doelpunten op haar naam staan. Hoogendijk schoot in de kwartfinale van het EK in 2009 de beslissende penalty binnen, tegen Frankrijk.

All-time topscorer

Manon Melis, met 59 doelpunten all-time topscorer van Oranje, debuteerde dertien jaar geleden in de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Nederland (0-3). Toen zij op 9 maart vorig jaar haar laatste interland speelde (Nederland-Zweden 1-1 OS-kwalificatie, play-off), stond de teller op 136 caps. Daarmee bekleedt ze de vijfde plaats op de lijst van recordinternationals aller tijden.

Petra Hogewoning kon niet bij het afscheid in de Galgenwaard aanwezig zijn. Naast het drietal werd ook afscheid genomen van Mandy Versteegt (6-voudig international), Maayke Heuvers (17) en Kirsten van de Ven (87).

twitterverslag

Twitterverslag OranjeLeeuwinnen
Het Wilhelmus heeft geklonken! Let's go Leeuwinnen!
Zojuist werd afscheid genomen van Manon Melis, Anouk Hoogendijk, Mandy Versteegt, Maayke Heuver, Kirsten van de Ven en Petra Hogewoning. Bedankt!

1. Vivianne Miedema heeft afgetrapt, we zijn begonnen.
10. Oranje doet in de eerste 10 minuten niet onder voor de nummer 3 van de wereld. Het is nog wachten op de eerste kans.
16. Eerste kans voor Nederland! Lieke Martens met een goede actie in het zestienmetergebied maar ze vindt niemand die de bal binnentikt.
27. Tessel Middag vloert haar tegenstander en krijgt geel.
27. 0-1.... Uit de vrije trap die volgt kopt Anouk Dekker in eigen doel. De Fransen staan voor.
Sinds de 0-1 komen de Leeuwinnen beter in de wedstrijd, maar grote kansen blijven nog uit.
40. Heerlijke actie van Jackie Groenen die zichzelf door de Franse verdediging manouvreert. Het leidt niet tot een kans. 
45. Er komt 1 minuut extra tijd bij. 
Rust! De Fransen staan voor met 0-1.

We zijn weer begonnen! Op naar de 1-1
52. Een schot uit de tweede lijn van de Fransen gaat maar net over.
64. 0-2... De Franse spits Eugénie le Sommer scoort met een bekeken stiftje.
73. Wissel: Lineth Beerensteyn komt in het veld voor Shanice van de Sanden
79. Nog een wissel: Jackie Groenen wordt vervangen door Sherida Spitse.
GOAAAAAAL LIEKE MARTENS!
83. Een schitterende aanval via Spitse en Beerensteyn wordt binnengewerkt door Martens: 1-2!
De Galgenwaard gaat massaal achter Oranje staan. Nog vijf minuten officiële speeltijd.
Er komen 3 minuten extra tijd bij. Zit een gelijkspel er nog in?
90. Wissel: Kelly Zeeman wordt vervangen door Renate Jansen
Oeiiiii!!! Daar was ie bijna!! Miedema krijgt hem er niet in...
Helaas! De Fransen winnen met 1-2. Dinsdag spelen we tegen IJsland in Doetinchem. Voor nu: alle fans, bedankt voor jullie komst!

verslagOnsOranje

Verslag Ons Oranje

OranjeLeeuwinnen delven het onderspit tegen Frankrijk
Het oefenduel precies honderd dagen voor aanvang van het EK, in de Galgenwaard tegen Frankrijk, hebben de OranjeLeeuwinnen verloren. De 10.383 toeschouwers, een record voor een vriendschappelijk duel van de Oranjevrouwen, zagen hoe de Fransen wonnen; 1-2.

In het eerste half uur was Frankrijk duidelijk de bovenliggende partij. Met hoge ballen vanaf de zijkant werd de Nederlandse verdediging meermaals op de proef gesteld. Het openingsdoelpunt in de 27e minuut kwam dan ook niet uit de lucht vallen, al was de manier waarop curieus. Anouk Dekker schatte een vrije trap van de Fransen verkeerd in en knikte de bal in eigen doel; 0-1.


Dreiging

Oranje kon daar geen grote kansen tegenover stellen. Individuele acties van Lieke Martens en Daniëlle van de Donk zorgden voor dreiging, maar de aanvalslinie van Oranje was niet doortastend genoeg om de doelman Bouhaddi in de verlegenheid te brengen.

Na rust begonnen de OranjeLeeuwinnen sterker. Shanice van de Sanden kwam beter in de wedstrijd en was haar directe tegenstander meermaals te snel af. Vivianne Miedema beleefde echter een anonieme avond in de spits.
Aansluitingstreffer

De Fransen namen langzaam het heft iets meer in handen en dat resulteerde in de 0-2 na 63 minuten spelen. Vanaf de rand van de zestien nam Eugénie Le Sommer de bal op de pantoffel; een inzet waar Van Veenendaal zich op verkeek.

Even leek Oranje toch nog een resultaat te kunnen boeken, toen Lieke Martens de aansluittingstreffer aantekende na een goede individuele actie van invaller Beerensteyn. In de slotseconden was Vivianne Miedema zelfs nog dichtbij de gelijkmaker, maar haar inzet strandde op de Franse goalie.

 

Interviews

Interviews gemaakt door onze reporter Luc Calleeuw

Interview Tessel Middag (Nederland):   Interview Anouk Dekker (Nederland):   Interview Camille Abily (Frankrijk):      


Interview Wendie Renard (Frankrijk)      

 

verslag

Voor meer dan tienduizend enthousiaste fans een kleine nederlaag voor Oranje tegen één van de topfavorieten, precies 100 dagen voor de start van het EK Vrouwen 2017.

NEDERLAND - FRANKRIJK 1 – 2
27 min 0-1 Anouk Dekker (own goal)
63 min 0-2 Eugénie Le Sommer
82 min 1-2 Lieke Martens

Precies 100 dagen voor aanvang van het EK Vrouwen 2017 met de openingswedstrijd in De Galgenwaard van Utrecht, eveneens het stadion waar vandaag gespeeld wordt, krijgen de Oranjeleeuwinnen een van de topfavorieten op bezoek. Nederland komt steeds meer in de ban van dit EK, via het enthousiasme in een heus fandorp voor de wedstrijd duidelijk onderstreept. De Oranje dames worden nauw aan het hart gedrukt bij menig fan. Het is dan ook niet te verwonderen dat er meer dan tienduizend (10383 om precies te zijn) aanwezig zijn en deze Nederland luiddruchtig ondersteunen en aanmoedigen. Een rekord voor een vriendschappelijke interland trouwens. Coach Sarina Wiegman kan nog geen beroep doen op de geblesseerde Stefanie Van der Gragt en Renée Slegers, om die maar te noemen, ondertussen is wel een voor PSV vlot scorende Vanity Lewerissa terug bij de groep. Frankrijk, of moeten we Olympique Lyon zeggen (hihi) bouwt eigenlijk na het tijdperk Louisa Necib aan een nieuwe team richting WK Vrouwen 2020, maar staat al heel ver, zeker door de automatismen van Olympique en is quasi voltallig. In de basis liefst 8 speelsters van Lyon, nog drie op de bank. Het valt op dat in de selectie van Les Blues slechts 2 speelsters in het buitenland actief zijn. Het scheidsrechter viertal komt uit België. Nederland zet op, Vivianne Miedema is aanvoerster.

Waar de eerste schuchtere poging nog voor Nederland is, een lage voorzet van Shanice van de Sanden wordt net door Wendie Renard onschadelijk gemaakt voor Vivianne gevaarlijk kan worden (6 min), neemt Frankrijk hierna de partij in handen. Dit resulteert in een aantal hoekschotten en flankballen van de zijkant, zowel links als rechts waar de Nederlands verdediging de nodige problemen mee kent. Een schot uit de tweede lijn van Amel Majri wordt op een onorthodoxe manier door doelvrouw Sari van Veenendaal in laatste instantie in hoekschot gewerkt. Amel trapt, aanvoerster Wendie Renard kopt rakelings langs (12 min). Even later nieuwe corner, dit keer trapt Camille Abily, doelvrouw Sari net voor de aanstormende Wendie (14 min). Op het kwartier kan Lieke zich eens doorzetten over links, keepster Sarah Bouhaddi werpt zich met lijf en leden op de bal. Na twintig minuten een vlotte Franse aanval, Amandine Henry ligt aan de basis, zij vindt Camille die Amel bediente, fraai dubbelpas waarna van Camille in de loop van de opkomende Sakina Karchaoui devieërt. De hoge bal gaat over goalie Sari, wordt aan de tweede paal ongelukkig ontzet door Kika van Es, en eindigt zo alnog gelukkig in de grijparm van het Oranje sluitstuk. Toch hangt er een doelpunt in de lucht. Na een fout van Tessel Middag op links, met geel bedacht volgt een nieuwe spelhervatting. Amel Majri trapt, Griedge Mbock-Bathy klimt hoog maar kan het leer enkel devieëren, doch via een ongelukkige kopbal van Anouk Dekker beland de bal in het doel, 0-1 own goal dus, we zijn 27 minuten ver.

Nederland kan hier niet echt veel tegenover stellen. Op het half uur een actie via Shanice, Lieke Martens en Danielle van de Donk, in laatste instanstie afgestopt door Sakina. Even later kan Danielle vanaf links in de hoek terugleggen op de ingeschoven Kika, haar schot mist richting en kracht en kan doelvrouw Sarah niet echt bedreigen (35 min) Even richt Oranje zicht op. Danielle probeert Viviane in het straatje te sturen, de sluipschutster van Bayern geraakt langs Griedge maar krijgt de bal niet helemaal onder controle, deze laatste tikt inhoekschot. Danielle trapt maar de boomlange Wendie heerst in de zestien enkopt alles weg. Vijf minuten voor rust dan toch eens een echte fraaie actie van Oranje. Jackie Groenen zet zich door, geraakt langs haar opponenten Amandine en Sakina, de laatste pas komt helaas niet aan (40 min). Aan de overzijde gaat een voorzet van de pijlsnelle en technisch sterke Elodie Thomis langs iedereen door (42 min). De fase erop claimt Danielle een vrije trap, in duel met Wendie komt ze ongelukkig ten val, geen fout oordeelt de leiding (43 min). Na verzorging voor Wendie die blijkbaar een schoen tegen de knie kreeg gaan we rusten met een terechte 0-1 stand, zij het door een ongelukkig doelpunt.

Frankrijk voert een dubbel wissel uit tijdens de rust, Laura Georges en Elise Bussaglia vervangen Camille en Griedge. Het eerste gevaar komt via Shanice. Zij trekt zich in haar stijl op gang over rechts, de lage voorzet wordt door doelvrouw Sarah gepakt, maar weer los gelaten, Laura George springt bij en werkt weg (46 min). Aan de ander kant over links een technisch staaltje van Eugenie Le Sommer, komt naar binnen, trapt over (48 min). En dan misschien een kantelmoment. Een voorzet van Shanice wordt al dan niet vrijwillig met de hiel door Wendie Renard gedevieërd in de voeten van Lieke, de vlag gaat (onterecht) de hoogte in zodat Lieke niet meer kan toeslaan (48 min). Een twijfelgeval, de bal kwam duidelijk van de tegenstrever.

Nederland komt iets beter in de wedstrijd. Lieke opent mooi in de voeten van Desiree van Lunteren, haar diepte pas in de loop van Shanice is net iets te strak (50 min). Hierna trekken Les Blues de partij opnieuw naar zich toe. Op het uur een aanval over links via Amel en Sakina, door voorzet wordt door Eugénie naast getrapt. Slechts uitstel, drie minuten later staat de 0-2 toch op het bord. We zien een diep bal van Wendie richting Elodie Thomis, zij doet de flank, bereikt uiteindelijk Eugénie Le Sommer die vanop de 16 uithaalt, doelvrouw Sari schat de bal verkeerd in en deze verdwijnt over haar tegen het net, 0-2 (64 min). Binnen de minuut verzuimt dezelfde Eugénie de kloof uit te diepen na een ondoordachte breedtepas van Kika, dit keer kan keepster Sari pakken (65 min). Hierna worden diverse wissels doorgevoerd aan beide kanten. Sari staat nog eens op de juiste plaats als de ingevallen Kadidiatou Diani dreigt (68 min). Bij Oranje wordt de verdienstelijke Shanice vervangen door Lineth Beerensteyn (72 min), ook Sherida Spitse komt voor Jackie (79 min). En precies deze twee invalsters zorgen voor de aansluitingstreffer. Sherida verstuurd een perfecte en schitterende diepte pas op Lineth, ideaal breed op Lieke Martens die kan afronden, 2-1 (82 min), nog 8 minuten te gaan, er is weer veel mogelijk. Aan de overkant kent Kadidiatou ook niet haar gelukkigste dag, tot drie keer toe stuit ze op doelvrouw Sari of mist ze haar schot. We krijgen 3 minuten blessure tijd en ei zo na lukt het nog. De tot dan toe vrijwel onzichtbare Vivianne Miedema toont haar gave, maar strand uiteindelijk op doelvrouw Sarah. Een vrije trap van Sherida wordt door Wendie (wie anders) onzet, beland voor de voeten van Danielle die de bal in het pak werpt, voor de voeten van de Nederlandse aanvoerster, zoals gezegd strandt haar poging op het Franse sluitstuk. De partij eindigt op een (verdiende) 1-2 eindstand.

Frankrijk toonde net iets meer maturiteit tegen een verdienstelijk Oranje. Het dol enthousiaste publiek laat in ieder geval het beste verhopen voor het aankomende EK. Deze tegenstander is dan ook een echte waardemeter voor de Oranjeleeuwinnen, en dan laat deze kleine nederlaag toch zeker hopen. Aanstaande dinsdag ontvangt Oranje opnieuw een serieuze klepper en outsider, met IJsland. Frankrijk zet zijn status van topfavoriet in de verf.

 

Youtube

The Match

 

statistiek

Nederland - Frankrijk (0-1) 1-2

Datum: Vrijdag 07 april 2017 Aanvang: 20:00 uur

Locatie: De Galgenwaard (Utrecht) Betreft: Vriendschappelijke Interland
Ruststand: 0-1
Eindstand: 1-2

Scheidsrechter: Mej. Hannelore Onsea (België)
Assistent scheidsrechters: Mej. Maria Etienne & Viki de Cremer (België)
Vierde Official: Mej. Tina Tyteca (België)

Toeschouwers: 10383
Reporter: Luc Calleeuw en Fotograaf: Henk Dil

Kaart: 27e min. geel voor Tessel Middag

Scoreverloop:
27e min. 0-1 Anouk Dekker (o.g.)
64e min. 0-2 Eugénie le Sommer
83e min. 1-2 Lieke Martens

Bijzonderheden: vandaag 100 dagen precies voordat het EK start.
Bondsridders Anouk Hoogendijk, Manon Melis en Petra Hogewoning.
Afscheid ook van Kirsten van de Ven, Mandy Versteegt en Maayke Heuver

Wissels:
46 min Laura Georges voor Camille Abily (Frankrijk)
46 min Elise Bussaglia voor Griedge Mbock-Bathy (Frankrijk)
66 min Kadidiatou Diani voor Amel Majri (Frankrijk)
66 min Marie-Laure Delie voor Eugenié Le Sommer (Frankrijk)
72 min Lineth Beerensteyn voor Shanice van de Sanden (Nederland)
79 min Sherida Spitse voor Jackie Groenen (Nederland)
80 min Claire Lavogez voor Gaëtane Thiney (Frankrijk)
90 min Renate Jansen voor Kelly Zeeman (Nederland)

Opstelling Nederland:
01 Sari van Veenendaal, 02 Desiree van Lunteren, 06 Anouk Dekker, 07 Shanice van de Sanden, 09 Vivianne Miedema, 10 Danielle van de Donk, 11 Lieke Martens, 12 Tessel Middag, 15 Kika van Es, 17 Kelly Zeeman en 18 Jackie Groenen.

Wisselspeelsters:
16 Angela Christ, 23 Loes Geurts, 08 Sherida Spitse, 13 Renate Jansen, 20 Dominique Janssen, 21 Lineth Beerensteyn, 24 Danique Kerkdijk, 25 Jill Roord, 29 Siri Worm, 30 Myrthe Moorrees, 34 Sisca Folkertsma en 36 Vanity Lewerissa

Coach: Sarina Wiegman

Opstelling Frankrijk:
16 Sarak Bouhaddi, 03 Wendie Renard, 06 Amandine Henry, 07 Amel Majri, 08 Jessica Houara D’H, 09 Eugénie Le Sommer, 10 Camille Abily, 12 Elodie Thomis, 17 Gaëtane Thiney, 19 Griedge Mbock-Bathy en 22 Sakina Karchaoui.

Wisselspeelsters:
01 Laetitia Philippe, 21 Pauline Peyraud-Magnin, 02 Eve Perisset, 04 Laura Georges, 05 Grace Geyoro, 11 Claire Lavogez, 13 Camille Catala, 14 Aïssatou Tounkara, 15 Elise Bussaglia, 18 Marie-Laura Delie, 20 Kadidiatou Dani & 23 Kheira Hamraoui

Coach: Olivier Echouafni.

Selectie

De selectie voor de komende twee wedstrijden!
NED - FRA 07/04 - Utrecht
NED - IJS 11/04 - Doetinchem

01. Lineth Beerensteyn (FC Twente)
02. Mandy van den Berg (Reading FC) - vervangen door Myrthe Morrees
03. Sheila van den Bulk (Djurgardens IF) - vervangen door Danique Kerkdijk
04. Angela Christ (PSV)
05. Anouk Dekker (Montpellier HSC)
06. Danielle van de Donk (Arsenal)
07. Kika van Es (Achilles'29)
08. Sisca Folkertsma (PSV)
09. Loes Geurts (Paris Saint Germain)
10. Jackie Groenen (FFC Frankfurt)
11. Renate Jansen (FC Twente)
12. Dominique Janssen (Arsenal)
13. Vanity Lewerissa (PSV)
14. Desiree van Lunteren (Ajax)
15. Lieke Martens (FC Rosengard)
16. Tessel Middag (Manchester City)
17. Vivianne Miedema (Bayern Munchen)
18. Jill Roord (FC Twente)
19. Shanice van de Sanden (Liverpool FC)
20. Sherida Spitse (FC Twente)
21. Sari van Veenendaal (Arsenal)
22. Siri Worm (FC Twente)
23. Kelly Zeeman (Ajax)