A+ R A-

Prachtavond in Parijs

Woensdagavond 29 maart werd een kwartfinale gespeeld in de Womens Champions League tussen PSG en Bayern Munchen en ik mocht erbij zijn. Het werd een wedstrijd om je vingers bij af te likken. Op het veld kreeg Bayern uiteindelijk een verschrikkelijke afstraffing te verwerken. PSG liet geen spaan heel van de ploeg van Vivianne Miedema. PSG was feller, sneller, fitter maar ook technisch en tactisch over het hele veld de bovenliggende partij. Prachtige goals en een meer dan verdiende winnaar. Maar om het veld gebeurde er bijna nog meer.

De Europese topclubs gaan steeds meer het belang inzien van het hebben en duidelijk ondersteunen van een vrouwenelftal. Een vers potentieel van meiden en families die voor het eerst het stadion bezoeken en nog belangrijker; die hun geld besteden in de fanshop kan worden aangeboord. En die nieuwe schare fans moet bedient worden. Er word geld gestoken in de begeleiding van de teams en spelers vanuit heel de wereld worden aangetrokken. Een markt van meiden en vrouwen ligt aan de voeten van de grote clubs. Zij gaan dus steeds meer het belang inzien van een substantiele bijdrage aan het vrouwenvoetbal binnen hun club.

De wedstrijd werd dus niet alleen binnen de lijnen maar ook buiten de lijnen beslist in het voordeel van PSG. Zo had Bayern Munchen een week eerder haar mannelijke selectie ingezet om onder de noemer “volle hutte””, veel toeschouwers naar het stadion te krijgen. 7400 toeschouwers zagen Bayern volledig tegen de verhouding in winnen met 1-0. Maar PSG verdubbelde het aantal toeschouwers gisteren bijna met 14000 mensen. Daarbij had PSG haar fanatiekste supporters de  “Collectief Ultras”opgeroepen naar het stadion te komen. Zij hadden er massaal gehoor aan gegeven en zorgden voor een aanstekelijke sfeer welke door het hele stadion trok. Daarnaast lagen er zo’n 6000 vlaggen te wachten voor de supporters zodat er een uitgelaten sfeer ontstond waarbij het voor de thuisclub bijna niet meer fout kon gaan. En dat kwam dus goed voor PSG. Bayern werd echt te kijk gezet en na afloop maakte de vrouwen van PSG een fantastische ereronde en vierden de overwinnig met de fans. Het feest eindigde in een dansende meute frontaal voor de PSG Ultra’s.

Het vrouwenvoetbal werd gisteren in Parijs weer een stap volwassener. Twee internationale ploegen speelden een volwassen duel op het hoogste niveau van Europa, een toeschouwers record voor PSG, en PSG Ultra’s die het stadion op zijn kop zette. Ik was erbij en zag dat het goed was. Amen.  

 

Lees ook nog de column Gamechanger die op onze facebookpagina vorige maand stond.