A+ R A-

Gamechanger

Een gamechanger, is dat een allesbeslissende move in een verkiezingscampagne? Of is letterlijk het “changen van een game” zoals Barcelona met de 6-1 winst tegen PSG onlangs deed in de Champions League. Ik weet het niet, maar wat ik weet wel weet is dat de Oranje Leeuwinnen hun mentale gamechanger inmiddels hebben beleefd tijdens het spelen van de Algarve Cup twee weken terug.

 


Voetbalvlogster Emma Coolen twitterde er op 6 maart het volgende over. “OK, Amerika wint van Duitsland en Zweden wint van Amerika en Nederland wint van Zweden, dus eigenlijk is Nederland nu dus het beste team van de wereld”. Een wel heel optimistische tweet zo’n 126 dagen voor ons EK en misschien wat kort door de bocht. Maar toch bevatte deze positieve gedachte wel een prikkelende  waarheid.
Niet dat de Oranje leeuwinnen nu direct de FIFA world ranking aanvoeren. Maar tijdens de Algarve Cup, zeg maar deel 1 van de voorbereiding op het EK in eigen land, wist Oranje wel resultaten neer te zetten, die niet alleen internationaal zullen aanspreken maar die wellicht de eerste mentale stap kunnen zijn welke onze Leeuwinnnen op weg kunnen helpen naar hun beste prestatie ooit in de nog korte historie van het elftal.

De wedstrijden waren soms nog best confronterend. We zagen dat we zeker niet Europa’s sterkste verdediging hebben. De juiste balans op het middenveld moet soms nog gevonden worden. Maar er werd gevochten als een team en we hebben natuurlijk een voorhoede om je vingers bij af te likken. Voorwaartsen die voor Europese begrippen wel tot de absolute top gerekend mogen worden. De snelheid van Shanice van der Sanden, de puntgave techniek van Lieke Martens en het ongelofelijke torinstinct van Vivianne Miedema zijn drie messcherpe wapens die Oranje deze zomer boven zichzelf kunnen laten uitstijgen.

De eerste grote stap op weg naar het EK was nog steeds niet gemaakt. De psyche van winnnen om zo tot het grote geloof in eigen kunnen te komen moest gevoed worden met winstpartijen tegen toplanden zoals China, Japan en Zweden. En het gebeurde!!. De Oranje Leeuwinnen beleefde hun mentale gamechanger tijdens deze Algarve Cup.

Dus na deze mentale stap is het zaak het team het geloof in eigen kunnen te laten vasthouden tot diep in de zomer. Dan mag Emma Coolen op 6 augustus na een gewonnen finale in volledige extase haar tweet nog eens retweeten.