A+ R A-

Neemt Daphne Koster afscheid met een boek en de titel?

Afgelopen week twitterde Daphne Koster dat ze tezamen met schrijfster en journaliste Iris Koppe gaat werken aan haar autobiografie. Een van de iconen van het Nederlands vrouwenvoetbal werkt langzaam toe naar een mooi afscheid. Hoewel nog niet officieel bevestigd sorteert Koster alvast voor op een passend einde met een boek. Het gedroomde scenario is natuurlijk om af te sluiten met een titel. Zover is het natuurlijk nog lang niet maar Koster zal er alles voor doen en laten om met Ajax de hoofdprijs binnen te kunnen slepen.

 

 

In het toetje, de eerste play offs sinds de invoering van de Eredivisie, zullen het ervaren Twente en de talentvolle ploegen van PSV en Den Haag, ook alles geven en tot het einde dromen van de schaal. Zoals altijd zal het niet liggen aan de inzet en overgave van Koster. Ondanks haar routine is het voetbal voor haar nog steeds dagelijks een complete overgave aan het spel. Nog steeds strijd ze voor elke meter, vol passie en inzet. Onlangs zag ik haar zoals vaker weer na een training doorgaan waar anderen het voor gezien hielden. Ze speelde nog een potje footgolf vanaf het trainingsveld tot aan de kleedkamerdeur. Het leek een nietszeggend spelletje, maar Koster was bloedfanatiek en speelde zelfs even vals om maar uiteindelijk te winnen. Koster is een winnaar puur sang. Een typerende actie was enkele weken geleden tijdens een wedstrijd tegen de PSV vrouwen toen Koster bewust rood pakte met maar een doel; winnen.

 

Wordt haar biografie een sappig boek vol anekdotes?
Ze heeft genoeg meegemaakt om een paar smeuige verhalen naar boven te halen. Een prachtige carrière die in 2007 een aanvang nam bij AZ. Een imposante erelijst met 4 KNVB bekers en zes landstitels. En een interlandcarrière die in 1997 begon en in 2014 wellicht wat te vroeg naar haar eigen zin tot een einde kwam. Wellicht gaat ze daar ook nog iets over vinden in het boek, we zijn benieuwd. Maar ondanks een voortijdig einde bij Oranje kan ze bogen op een imposant aantal van 136 interlands.

 

Na haar voetbalperiode zou Koster een toptrainer kunnen worden. Het is niet alleen een trainingsbeest op het veld maar ook een absolute leider in en om het veld. Daarnaast heeft ze een achtergrond als docent en een goede kijk op het spel. Dat bevestigt ze heden ten dage ook als analist met een eerlijke en goede mening bij wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen. Als analist rond de interlands vormt ze samen met Hélène Hendriks een verfrissend duo.

 

Wat mij betreft maakt de KNVB straks voor Koster een uitzondering. Een verkorte trainerscursus net als sommige mannelijke ex-international om Koster zo snel mogelijk een onderdeel uit te kunnen laten maken van de top van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Benieuwd of Koster die ambities heeft en de KNVB dit ook zal waarderen. Ik kijk al uit naar het boek wat de eerste juli moet gaan verschijnen. Maar eerst wacht de inspaning voor de titelstrijd met als bekroning een eventueel gouden afscheid voor Daphne Koster.  

 

Foto 1: SC Telstar - Ajax - jongstleden december speelronde 14

 


Foto 2: Laatste interland Nederland - Noorwegen te Volendam 30 oktober 2014 (eindstand 1-2)