A+ R A-

De KNVB is aan zet!

Zo'n twee weken geleden gaf de KNVB in de persoon van Hans van Breukelen de bondscoach Arjan van der Laan een slechte kerstboodschap.  

Een half jaar voor de aanvang van het EK besloot men vanuit Zeist per direct afscheid te nemen van de coach die pas sinds oktober 2015 voor de groep stond. Van der Laan reageerde typerend; hij was teleurgesteld maar bedankte de KNVB hartelijk voor de kansen en wenste het elftal het allerbeste. Uiterst correct natuurlijk maar het gaf in de dop het waarschijnlijke probleem aan.  

 

 

 

De KNVB eist met het EK in eigen land een bovenmaatse prestatie. De Oranje Leeuwinnnen worden geacht de halve finale te bereiken. Als alles klopt niet onmogelijk maar dan dient er in ieder geval een winnaar voor de groep te staan. En Van der Laan bracht voetbalervaring, enthousiasme en een aanvallend dominante voetbalvisie maar bleek geen absolute winnaar. Zijn doorgaans weifelende optredens in de pers deden zijn statuur geen goed en de resultaten waren iedere keer net in zijn nadeel.  

 

De aanstelling van Foppe de Haan enkele maanden terug was al een veeg teken. Er was van binnenuit een sluimerend ontevreden gevoel rond van der Laan. Iets wat de Oranje Leeuwinnen niet konden gebruiken nu er over een half jaar een optimale topsport prestatie nodig is.  

 

De KNVB komt snel met een opvolger maar vrijdag kwam de geruchtenstroom rond de beoogde opvolging van Van der Laan al direct op gang. Bij sommige speelsters leeft een voorkeur voor Vera Pauw. Het boegbeeld van het Nederlands vrouwenvoetbal heeft de statuur en het vertrouwen van veel speelsters. Maar haar eventuele terugkeer zal in het Zeister bos op weerstand stuiten. Daarnaast zal Pauw, die de laatste jaren enkele keren gekrenkt is door de KNVB, ook over dingen heen moeten stappen. De vraag is gerechtigd of beide partijen dit kunnen in het belang van deze eventuele keuze.  

 

Een ander gerucht is dat o.a., naast Vera Pauw en Hesterine de Reus, Ajax trainer Ed Engelkes op het lijstje van de KNVB staat. Engelkes praat in januari met Ajax over verlenging van zijn contract dus dit zou voor Engelkes een buitenkansje kunnen zijn wat prima zou passen. Engelkes is een absolute vakman, kent het vrouwenvoetbal van binnenuit en zou dus een logische keuze kunnen zijn. Een nadeel is wellicht dat hij als coach van Ajax een stempel met zich meedraagt waar hij dan snel vanaf moet. Een buitenlandse coach is wellicht een brug te ver met de korte tijd van voorbereiding. Foppe zelf, of adviseert Foppe een relatie uit zijn netwerk?. De huidige interim coach Sarina Wiegman zal volgens mij een belangrijke stem moeten krijgen als cultuurbewaker van dit team.  

 

Want het is van groot belang dat er een coach komt die het elftal boven zichzelf kan laten uitstijgen. Iemand die het absolute rendement uit het elftal weet te halen. Het publiek, de KNVB en en het elftal willen een resultaat behalen en dat hoeft niet perse gepaard te gaan met mooi voetbal. Het elftal zal wel volledig in dienst moeten spelen van de speelsters die de Oranje Leeuwinnen overwinningen kunnen schenken. Een beetje inde geest van Louis van Gaal die zijn elftal tijdens het WK 2014 zo liet functioneren en iedereen versteld deed staan. By the way, Van Gaal is ook nog vrij deze zomer.  

 

Maar welke keuze de KNVB ook maakt, de verantwoording voor de definitieve doorbraak van het meiden en vrouwenvoetbal in Nederland ligt er volgens mij in opgesloten. Een goed resultaat op het EK kan de situatie voor het meiden en vrouwenvoetbal de benodigde extra boost kunnen geven die nog nodig is. De Oranje Leeuwinnen verdienen dus de allerbeste keuze in deze. Het zal niet gemakkelijk zijn maar de KNVB is aan zet.  

 

Door Stijn Sleeuwenhoek