A+ R A-

Belgie wint van Nederland

Eindstand: Belgie - Nederland 3-2 ...Lees ook de diverse verslagen en bekijk de video van o.a. Ellen Jansen en verschillende Belgen. Het Nederlands vrouwenelftal speelde vanavond (donderdag 24 november) een oefenwedstrijd in en tegen België. Aanvangstijd van de derby der Lage Landen in het Stadion van OH Leuven was 19:45 uur. Coach Arjan van der Laan heeft de volgende speelsters in de basis gezet: Sari van Veenendaal, Mandy van den Berg, Stefanie van der Gragt, Kika van Es, Merel van Dongen, Tessel Middag, Renee Slegers, Danielle van de Donk, Shanice van de Sanden, Ellen Jansen, Lineth Beerensteyn.

Beide landen zullen elkaar ook ontmoeten tijdens het Europees Kampioenschap. Op 8 november werden de landen in poule 1 geloot tesamen met Noorwegen en Denemarken.

Vijf dagen na Belgie - Nederland, op dinsdag 29 november staat voor de OranjeLeeuwinnen de thuiswedstrijd tegen Engeland op het programma. Dit duel wordt gespeeld in het Koning Willem II stadion in Tilburg en begint om 19.00 uur.

 

De laatste keer dat Oranje en de 'Belgian Flames' tegenover elkaar stonden was op 7 mei 2014. Nederland won deze WK-kwalificatiewedstrijd met 2-0. Het eerste doelpunt kwam op naam van Vivianne Miedema en Renée Slegers was verantwoordelijk voor de 2-0. België plaatste zich onlangs voor het eerst in de historie voor een Europese eindronde en is één van zestien deelnemende landen tijdens WEURO2017 in Nederland.

 

Kort Verslag

In de eerste helft had Oranje meer balbezit, meer overwicht en was daarom de bovenliggende partij, maar ondanks dat gegeven zijn er te weinig gevaarlijke aanvallen op het doel geweest, en dus te weinig kansen gecreeerd. Het was weliswaar mooi voetbal om naar te kijken maar bepaald niet effectief. Vanuit een corner, genomen door Merel van Dongen, komt de bal voor Mandy vd Berg die gedekt wordt door Janice Cayman, de Belgische verdediger raakt echter de bal dusdanig dat hij achter haar eigen keeper in het doel verdween, zo komt Oranje wat gemakkelijk aan de 0-1. Sinds jaar en dag houden de Belgen van counteren en zo ook het Belgische vrouwenvoetbalteam. Vanuit een snelle Belgische counter ontstaat in de slotfase van de 1e helft de gelijkmaker. Een voorzet van Tessa Wullaerts wordt uitstekend binnen gekopt door Davina Philtjens. De rust vangt aan met een 1-1 gelijkspel, allebei de doelpunten zijn gemaakt door het Belgische team.

De 2e helft begint met 3 nieuwe Nederlandse krachten in het veld en reeds in de 47e minuut scoorde Tessel Middag de 1-2, dit na een zeer fraaie Nederlandse aanval.
Even later besluit Belgie om meer druk te gaan zetten en het wordt druk voor het doel van Sari. Na een paar aanvallen, afgeslagen aanvallen en corners komt de bal eindelijk weer aan Nederlandse voeten en Oranje gaat weer aanvallen. Inmiddels heeft ook Belgie al een paar keer gewisseld en wordt de bal nu veelal op het middenveld rondgespeeld, m.a.w. de wedstrijd kabbelde voort.

 

In de 65e min. gaan Shanice vd Sanden en Lineth Beerensteyn er uit en voor hen in de plaats komen Jeslynn Kuijpers en Lieke Martens. In de 68e minuut mag Belgie een corner nemen, de bal gaat richting doel, Sari van Veenendaal pakt de bal,uit de lucht (schouderhoogte) maar volgens alle Belgen gebeurde dat achter de doellijn, aangezien er niet al te veel camera's zijn blijft dit altijd onzeker, in ieder geval telde de Duitse scheidsrechter deze dubieuze goal en is de stand weer gelijkgetrokken. Na nog een paar wissels bij Belgie lijkt de bal nu wat sneller heen en weer en op en neer gespeeld te worden, de Belgen zitter er wat korter op en de duels zijn af en toe fel, dat kan wat worden volgend jaar juli. In de 84e minuut mag Desiree van Lunteren haar opwachting maken en verlaat Kika van Es het veld. Beide teams willen winnen, Tessa Wullaerts snelt het strafschopgebied in en wordt gehaakt door Kelly Zeeman, die krijgt geel van de scheids en een penalty tegen, die benut wordt door Aline Zeler.

 

Het Nederlandse elftal was niet zuiver in de afronding op doel, het middenveldspel ging goed maar dichter bij het doel sloeg de onzekerheid toe. De Belgen maken bijna 4-2 maar met enig kunst en vliegwerk wordt de bal weggewerkt en blijft er 3-2 op het scorebord staan. Maar op z'n Belgisch gezegd, het is nog niet gedaan, er wordt afgefloten na bijna 6 minuten blessuretijd, het bleef tot het einde toe spannend en de Belgen vieren hun allereerste zege op Oranje uitbundig.

Tja, er moet nog wel wat werk verricht worden door Oranje, en dan natuurlijk liefst nog voor 14 juli 2017. Eindstand 3-2 voor Belgie en Oranje heeft maar 1x gescoord. 

 

 

 

Wedstrijdverslag


Door Luc Calleeuw

Veel balbezit levert geen winst op tegen dodelijk efficiënt België


Na de lottrekking voor het Vrouwen Euro 2017, waarin de BENE landen elkaar ontmoeten op een officieel tornooi in een groep met ook nog Denemarken en Noorwegen, vandaag als één van de voorbereidingswedstrijden voor dit evenement een derby der Lage Landen in het OHL stadion van Leuven. Deze wedstrijd stond voor de poule samenstelling al vast en brengt de opponenten in een vervroegd stadia al tegenover elkaar. Bij Nederland ontbreken een paar speelsters (parade paardje Vivianne Miedema en Jacky Groenen om die maar te noemen) om diverse redenen, ook België kan geen beroep doen op de Tinne’s De Cagny en Schrijvers door blessure. Scheidsrechter trio komt uit Duitsland. De aftrap wordt gegeven door Mevr. Regine de Brabandere van PlanBelgië.be. Nederland brengt de partij op gang.


Oranje, voor de gelegenheid in fraai blauw neemt het eerste initiatief. Dit resulteert in twee hoekschotten binnen de 3 minuten, zonder echt gevaar. Na 5 minuten een vrije trap van Lien Mermans na fout van Kika van Es op Davina Philtjens. Bal in de rechthoek voor de voeten van Tessa Wullaert die niet kan afronden, de (al zittende) doelvrouw Sari van Veenendaal kan eenvoudig plukken. Even later trekt de snelle Shanice van der Sanden zich op gang over rechts, langs Imke Courtois, prima voorzet, Ellen Janssen kopt naast, hier zat meer in (11 min). Nederlands combineert vlot, speelt vaak in één tijd, de Red Flames moeten gedwongen achteruit.


Doelvrouw Justien Odeurs kan een lage kopbal van Tessel Middag op vrije trap van Renée Slegers klemmen (17 min). Minuten later is ze er toch aan voor de moeite. Nieuwe hoekschot, Merel van Dongen trapt tot bij Mandy van den Berg die centraal voor doel vrijstaand binnen kopt, 0-1, (22 min), het overwicht in cijfers omgezet. Op de tribune stelt Foppe De Haan vast dat het goed loopt en er aardig gespeeld wordt. Ook België steekt even de neus aan het venster. Corner van Tessa, Jana Coryn devieert met het hoofd, net over doel (24 min). Tien minuten later een gele kaart voor Danielle van de Donk om iets te fel ingaan (34 min). Nederland blijft het gebeuren bepalen, maakt druk, creëert misschien iets te weinig kansen.


En dan slaat België met de eerste echt vlotte aanval in deze helft keihard terug. Mooie actie van Jana, bal op rechts in de loop van Tessa, voorzet op halve hoogte, als een duiveltje uit een doosje duikt de voor Ajax spelende Davina Philtjens voor doel op en knikt fraai binnen, 1-1, 42 min, alles te herdoen. Oranje dreigt nog een keer uit hoekschot (de 6de al), keepster Justien bokst weg, we gaan rusten met een gelijke stand.

 

 

Drie wissels bij Oranje tijdens de pauze, Jill Roord, Sherida Spitse en Kelly Zeeman komen voor Stefanie van der Gragt (met gezichtsmasker), Danielle en Renée. Bij België is Lorca van de Putte op het terrein voor Imke. En Oranje lijkt bekomen van de opdoffer net voor rust. Doelvrouw Justien miskijkt zich een beetje op een schot uit de tweede lijn van Tessel Middag, de 1-2 flikkert op het bord. Heel wat van de toeschouwers vertoeven nog in de (warmere) kantines, 47 min.


En Nederland zet verder. Shanice houdt 3 speelsters aan de praat, brengt voor, de kopbal van Jill eindigt in de grijparmen van Justien (49 min). België probeert iets hoger te spelen, spreid een enorme werklust ten toon. Minuten later ook geel voor Laura Deloose na iets te fel inkomen (57 min). Beide trainers maken gebruik van de wissel mogelijkheden. Bij de Red Flames komt Elien van Wynendaele op de mat, Oranje brengt Lieke Martens en Jeslynn Kuijpers in. Jana, Shanice en Lineth Beerensteyn verlaten de groene vlakte. België komt iets beter in de wedstrijd. Na een hoekschot dwarrelt het leer voor de voeten van Janice Cayman die afwerkt. Even twijfel maar de assistent heeft de bal over de lijn gezien, de gelijkmaker wordt toegekend, 2-2, 68 min. Voor België komen Sara Yuceil en Maud Coutereels in de plaats van Davina en Lien (70 min).


Tien minuten voor tijd vindt Lien Ellen centraal voor doel, schot uit de draai, half metertje naast. Doelvrouw Justien pareert een schot van Jill (82 min). Nederland brengt Desiree van Lunteren voor Kika (83 min). Wat later een diepte pas van Lieke op Ellen, opnieuw wil het niet lukken voor de Twente speelster, keepster Justien goed in de voeten. Wanneer iedereen zich een beetje verzoend lijkt te hebben met een (logische) derby uitslag, keert plots het tij. Elien vindt op links Tessa en zondert haar af in de zestien. Het nummer 9 draait, wordt geraakt door Kelly Zeeman en gaat neer. De onpartijdige wijst (terecht) naar de stip. Er volgt ook weinig protest, Kelly krijgt geel. Routinier Aline Zeler zet zich achter de bal en tript beheerst binnen, 3-2 zowaar (88 min). Coach Ives Serneels beloont Tessa en Janice met applaus vervangingen door Davinia Vanmechelen en Nicky Van Den Abbeele en kan zo een eventueel slotoffensief van Oranje onderdrukken. De partij eindigt dan ook op een misschien wel verrassende 3-2 thuis overwinning. Of hoe je ondanks veel balbezit en bij wijle fraai voetbalspel toch een wedstrijd niet winnend kan afsluiten. België strijdt met de gekende vechtlust en springt dodelijk efficiënt met de kansen om. Vooral belangrijk voor beide teams is dat dit een leerrijke wedstrijd is waar heel wat uit de analyses zal kunnen gehaald worden. De Red Flames treden aanstaande maandag aan tegen Denemarken, Nederland neemt het dinsdag op tegen Engeland.

 

 

OnsOranje

Bron tekst www.knvb.nl

Laten we ons dinsdag wel belonen!

Aanvoerder Mandy van den Berg baalde na afloop van de met 3-2 verloren wedstrijd tegen België van het resultaat. Toch zag ze ook voldoende positieve aanknopingspunten en gaat de knop snel om naar het duel tegen Engeland, dinsdag in Tilburg.

 

“We kwamen hier voor de winst, maar we waren niet effectief genoeg vandaag”, concludeerde Van den Berg na afloop. “We hebben ons zeker in de eerste helft niet beloond voor het goede spel en daarmee doe je jezelf te kort. Door die tegengoal gingen we de rust in met 1-1, maar er was nog niets aan de hand.  We waren grotendeels tevreden over de eerste helft en hadden nog een hele tweede helft voor ons, daar wilden we op doorbouwen en de kleine dingetjes er uit halen.”

 

Keiharde les

“De komende dagen moeten we deze wedstrijd kritisch evalueren”

“Ik sta hier zeer teleurgesteld wat betreft het resultaat. Het is een keiharde les, maar ook daar leer je van. We zijn een route ingeslagen richting het EK en daarvoor hebben we over een paar dagen de volgende wedstrijd, tegen Engeland. De komende dagen moeten we deze wedstrijd kritisch evalueren en een aantal zaken meenemen om te zorgen dat we gewoon een hele goede wedstrijd tegen Engeland spelen.”

Bij de 1-1 vlak voor rust verloor Van den Berg zelf een duel op het middenveld. “Er ging op teveel plekken iets mis, waar we net te laat kwamen en daardoor net niet de bal konden spelen of het duel konden winnen. Van ons was het absoluut niet goed en dan maken zij de goal.”

 

Altijd voor de winst

De OranjeLeeuwinnen begonnen goed aan de tweede helft en kwamen op 2-1. Door een dubieus doelpunt, waarbij de bal wel of niet de lijn gepasseerd was, kwamen de Belgen op gelijke hoogte. “Ik kan er niks over zeggen, zelf stond ik in een andere hoek en heb ik het niet goed genoeg gezien. De scheidsrechter zei dat ze afging op het signaal van de grensrechter en daarom het doelpunt moest goedkeuren.”

 

In de slotfase ging Oranje voor de winst, maar kreeg het de deksel op de neus. “Ik schoof door naar het middenveld en we gingen iets opportunistischer spelen. Wij vinden dat we altijd voor de winst moeten gaan, ook tegen België. Gezien de wedstrijd denk ik dat we de winst verdiend hadden, maar het is extra zuur dat je dan alsnog een tegentreffer krijgt. We hebben het geprobeerd, maar haalden niet het gewenste resultaat.”

 

Engeland

Het vizier kan snel om voor Mandy en haar teamgenoten. Dinsdag staat immers alweer het volgende duel op het programma. “Engeland is een topland, voor ons is het optimaal om zulke wedstrijden te spelen en de kans te hebben om je te meten met de wereldtop. Het is zeker lekker om weer een thuiswedstrijd te spelen. We hebben nu een aantal uitwedstrijden op rij gespeeld, dinsdag kunnen we er hopelijk samen met het publiek een topavond van maken. Hopelijk kunnen wij zorgen voor het mooie en goede spel waarmee het publiek achter ons kan gaan staan. Laten we onszelf dan wel belonen en daarmee verder gaan richting ons EK.”

 

 

Videos

Samenvatting

 

 

 

Reacties na afloop van de interland

 

Ellen Jansen - Nederlands international

 

 

Bondscoach Ives Serneels

 

 

Janice Cayman - Belgisch International

 

 

Lenie Onzia - Belgisch international

 

 

 

 

Statistieken

Statistieken:

 

Wedstrijd: BELGIE - NEDERLAND (1-1)  3-2 

Datum: donderdag 24 november 2016

Aanvang:  19:45 uur

Locatie: Stadion OH van Leuven

Betreft: Oefeninterland

Ruststand: 1-1

Eindstand: 3-2

Scheidsrechter:

Assistent scheidsrechters: 

Toeschouwers: 2.000

Reporter: Luc Calleeuw i.s.m. Ineke van der Louw

Fotograaf: Roel Ubels

 

Scoreverloop:

23e min. 0-1 niet Mandy vd Berg maar een o.g. van Janice Cayman (Bel)
42e min. 1-1 Davina Philtjens (Bel)
47e min. 1-2 Tessel Middag
68e min. 2-2 Janice Cayman (Bel)
88e min. 3-2 Aline Zeler (Bel) penalty

 

Kaarten:

34e min. geel voor Danielle vd Donk
88e min. geel voor Kelly Zeeman 

 

Wissels:

46e min. Sherida Spitse, Kelly Zeeman en Jill Roord erin
46e min. Stefanie vd Gragt, Renee Slegers en Danielle vd Donk eruit 
65e min. Lineth Beerensteyn en Shanice vd Sanden eruit
65e miin. Jeslynn Kuijpers (28) en Lieke Martens (11) erin. 
84e min. Desiree van Lunteren erin en Kika van Es eruit

 

Opstellingen:

Basiself Belgie:

01. Justien Odeurs,
02. Davina Philtjens,
19. Imke Courtois,
03. Heleen Jaques,
10. Aline Zeler (C)
22. Laura Deloose,
14. Lenie Onzia,
18. Lien Mermans,
09. Tessa Wullaert,
11. Janice Cayman,
17. Jana Coryn

 

Coach: Ives Serneels

 

Basiself Nederland:

01. Sari van Veenendaal,
04. Mandy van den Berg.
03. Stefanie van der Gragt,
15. Kika van Es,
05. Merel van Dongen,
12. Tessel Middag,
14. Renee Slegers,
10. Danielle van de Donk,
07. Shanice van de Sanden,
26. Ellen Jansen,
21. Lineth Beerensteyn

 

Coach: Arjan van der Laan