A+ R A-

Winst voor Oranje Onder 19

Het Nederlands elftal onder 19 jaar wist vanavond te winnen van gastland, Slowakije. Nog nooit had Oranje verloren van Slowakije, de druk lag dan ook hoog en dat was te merken aan het begin van de wedstrijd maar nadat er eenmaal een goal gevallen was werd er wat vrijer gevoetbald. Het betrof de openingswedstrijd op een Europees Kampioenschap. Met 0 - 6 werd er gewonnen van Slowakije.
De doelpunten werden gescoord door Sisca Folkertsma, Jill Roord (3x), eigen doelpunt van Slowakije en Michelle Hendriks
Vrijdag speelt Oranje tegen Noorwegen die met 1-0 van Frankrijk wist te winnen!

 

Bondscoach Jessica Torny begon met de volgende basiself: Paulina Quaye, Yvonne van Schijndel, Vita van der Linden, Vera ten Westeneind, Nurija van Schoonhoven, Suzanne Admiraal, Michelle Hendriks (C), Sisca Folkertsma, Jill Roord, Soraya Verhoeve en Ashleigh van Weerden

 

 

Kort Verlsag


Het begin van de wedstrijd is het even aftasten voor beide teams. De eerste kans is voor Slowakije maar Paulina Quaye zorgt er voor dat Nederland niet al gelijk in de 5e minuut tegen een achterstand aankijkt. In de 6e minuut is het Jill Roord die scoort voor Nederland maar het doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. In de 12e minuut is er een schot van Michelle Hendriks maar de bal gaat naast het doel. Daarna is Slowakije toch wat aanvallender dan Nederland en verdienen zo een aantal hoekschoppen maar ze komen ook niet tot echt gevaar. Dan wordt in de 22e minuut Suzanne Admiraal, na een goede actie, neergehaald in het strafschopgebied en wordt er een penalty gegeven aan Oranje O19. In de 23e minuut is het Sisca Folkertsma die de penalty netjes in de linkerhoek plaatst, 0-1!


In de 31e minuut heeft Soraye Verhoeve de kans om de voorsprong te verdubbelen maar helaas gaat de bal over, niet kort daarop is er ook weer een kans voor Slowakije. In de 33e minuut haalt Michelle Hendriks haar tegenstander neer en krijgt hiervoor de eerste gele kaart van de wedstrijd. In de 37e minuut is het weer raak en is het Jill Roord die scoort met een assist van Suzanne Admiraal, 0-2. In de 40e minuut krijgt ook Nurija van Schoonhoven de gele kaart. In diezelfde minuut brengt Soraye Verhoeve de bal het strafschopgebied en is het de Slowaakse Stephanie Deszathová die de situatie verkeerd in schat en de bal in eigen doel werkt, 0-3. Oranje O19 gaat na een stroef begin toch rusten met een 0-3 voorsprong.

Na rust beginnen beide landen met een wissel, voor Oranje verlaat Nurija van Schoonhoven, (die in de 1e helft al tegen een gele kaart aanliep), het veld voor Pleun Raaijmakers. De 2e helft is nog maar 2 minuten bezig als Mária Mikolajová tegen de eerste gele kaart voor Slowakije aanloopt. In de 53e minuut komt Suzanne Admiraal door de verdediging heen maar weet niet te scoren. In de 57e minuut is het dan toch raak, want na een assist van Suzanne Admiraal zet Jill Roord de 0-4 op het scorebord. Suzanne Admiraal heeft daarna zelf de kans om te scoren maar dat geluk heeft ze vandaag niet. Oranje O19 zet de Slowaken flink onder druk want 61e minuut is het ook Soraya Verhoeve die de 0-5 kan maken, ook zij benut deze kans niet. In de 65e minuut de 2e wissel voor Nederland, Kay-Lee de Sanders komt in het veld voor Vita van der Linden. In de 68e minuut is er weer reden tot juichen voor de Oranje meiden als Michelle Hendriks de voorzet van Sisca Folkertsma binnen kopt, 0-5. Nederland drukt nu door en de Slowaken hebben het lastig en kunnen niet voorkomen dat Jill Rood een hattrick op haar naam schrijft.

 

In de 74e minuut schiet ze de bal knap in met een volley 0 - 6. De ingevallen Pleun Raaijmakers mag de assist op haar naam schrijven. In de 75e minuut de laatste wissel voor Nederland, Sisca Folkertsma verlaat het veld en wordt vervangen door Esmee de Graaf. Ook in deze minuut ontvangt Terézia Kulová geel voor een overtreding op Soraya Verhoeve. De Slowaken wisselen nog maar een keer. In de 83e minuut is er eindelijk weer wat gevaar van Slowakije maar het schot gaat over. Nadat de 3 minuten extra tijd zijn gespeeld klinkt het eindsignaal en kunnen we O19 feliciteren met de 1e overwinning van het EK!!

 

 

OnsOranje

Verslag OnsOranje - Bron www.onsoranje.nl

 

Onder 19 begint voortvarend aan EK

Vrouwen onder 19 is uitstekend begonnen aan het EK in Slowakije. In de openingswedstrijd werd het gastland met liefst 0-6 verslagen. Sisca Folkertsma, Jill Roord en Michelle Hendriks tekenden voor de Nederlandse doelpunten.  

 

Het openingsduel van het EK begon voor Nederland wat stroef. Na vijf minuten spelen was de eerste kans voor de Slowaken, maar keeper Paulina Quaye verrichtte in de één-tegen-één situatie een mooie redding. "We begonnen wat onrustig. De meiden waren zoekende, maar je zag wel direct dat wij sterker waren", blikt KNVB-coach Jessica Torny terug.

In de 23e minuut werd Oranje door de Slowaken in het zadel geholpen. Suzanne Admiraal brak door over links en werd neergehaald in het vijandige strafschopgebied. Sisca Folkertsma was vervolgens koelbloedig vanaf elf meter.

 

Voorsprong uitbouwen
Het bleek een zetje in de goede richting want Oranje nam hierna het heft in handen. Voor rust werd door een goal van Jill Roord en een eigen doelpunt van Slowakije de voorsprong uitgebouwd naar 0-3.

 

Ook na rust hield Nederland druk op de ketel.  Roord scoorde haar tweede en derde goal en ook Michelle Hendriks scoorde een doelpunt. "We bleven druk houden, en gingen voor elke bal. Dan moet je je misschien afvragen of 6-0 wel genoeg was. Maar voor nu zijn we tevreden. Dit is een goed begin van het EK", aldus Torny. 

 

Vrijdag Noorwegen
Vrijdag speelt Nederland de tweede poulewedstrijd tegen Noorwegen dat met 1-0 won van Frankrijk. "We gaan nu nog even genieten van deze overwinning. Morgen kijken we weer vooruit naar Noorwegen."

 

 

Persbericht

Persbericht KNVB

 

Vrouwen onder 19 starten EK met ruime zege op gastland
Vrouwen onder 19 is uitstekend van start gegaan op het EK 2016 onder 19. Op het National Training Centre in Senec werd gastland Slowakije met 0-6 verslagen. Speelsters van de avond was FC Twente-spits Jill Roord, die driemaal wist te scoren. De andere doelpunten kwamen van Folkertsma, Hendriks en een eigen doelpunt van de Slowaakse Deszathová. De andere wedstrijd in Groep A gaat tussen Frankrijk en Noorwegen en is om 18.00 uur begonnen. Oranje onder 19 speelt aanstaande vrijdag om 18.00 uur de tweede wedstrijd op het EK tegen Noorwegen.

 

 

Video

Reactie Michelle Hendriks

 

 

Doelpunten

 

 

Statistieken

Statistieken:

 

Wedstrijd: SLOWAKIJE ONDER 19 - NEDERLAND ONDER 19

Datum: dinsdag 19 juli 2016

Aanvang:  17:00 uur

Locatie: Senec te Slowakije

Betreft: 1e duel EK 2016 Onder 19 jaar

Ruststand: 0 - 3

Eindstand: 0 - 6

Scheidsrechter: Ivana Martinčić (CRO)

Assistent scheidsrechters: Lisa Rashid (ENG) en Gulyana Guvandiyeva (AZE), 4e official: Tania Fernandes Morais (LUX)

Toeschouwers:

Reporter: Angela van Oijen

 

 

 

Scoreverloop:
23e min: 0 - 1 Sisca Folkertsma (penalty)
37e min: 0 - 2 Jill Roord
40e min: 0 - 3 Stephanie Deszathová (eigen doelpunt)
57e min: 0 - 4 Jill Roord
69e min: 0 - 5 Michelle Hendriks
74e min: 0 - 6 Jill Roord

 

 

 

Kaarten:
SLO:
47e min: Geel Mária Mikolajová

NED:
33e min: Geel Michelle Hendriks
40e min: Geel Nurija van Schoonhoven

 

 

Wissels:
SLO:
46e min: Katarína Košlabová erin voor Adriana Briššová
78e min: Alexandra Tóthová erin voor Terézia Kovaľová


NED:
46e min: Pleun Raaijmakers erin voor Nurija van Schoonhoven
65e min: Kay-Lee de Sanders erin voor Vita van der Linden
75e min: Esmee de Graaf erin voor Sisca Folkertsma

 

 

 

Opstellingen:

SLOWAKIJE:

Basis:
01. Veronika Matušková (GK)
03. Stephanie Deszathová
04. Monika Havranová
05. Terézia Kulová
07. Martina Šurnovská
08. Klaudia Fabová
10. Juliána Čahojová
13. Terézia Kovaľová
14. Adriana Briššová
16. Michaela Moťovská (C)
17.Mária Mikolajová

Bank:
12. Patrícia Chládeková (GK)
02. Natália Botková
06. Stanislava Lišková
09. Alexandra Tóthová
11. Veronika Galarovičová
15. Martina Švecová
18. Katarína Košlabová

Coach:

Branislav Petrović (SVK)



NEDERLAND:


Basis:
01. Paulina Quaye (GK)
02. Yvonne van Schijndel
03. Vita van der Linden
04. Vera ten Westeneind
06. Nurija van Schoonhoven
07. Suzanne Admiraal
08. Michelle Hendriks (C)
09. Sisca Folkertsma
10. Jill Roord
11. Soraya Verhoeve
13. Ashleigh van Weerden

Bank:
16. Lize Kop (GK)
12. Kay-Lee de Sanders
14. Pleun Raaijmakers
15. Cheyenna van den Goorbergh
17. Nadine Noordam
18. Esmee de Graaf

Coach:
Jessica Torny

 

 

Selectie

De definitieve selectie EK 2016 :

 

 

01. Suzanne Admiraal (Telstar)

02. Sisca Folkertsma (PSV)

03. Cheyenne van den Goorbergh (FC Twente)

04. Esmee de Graaf (PEC Zwolle)

05. Michelle Hendriks (PSV)

06. Lize Kop (CTO Amsterdam Talent Team)

07. Vita van der Linden (AFC Ajax)

08. Nadine Noordam (ADO Den Haag)

09. Paulina Quaye (AFC Ajax)

10. Pleun Raaijmakers (PSV)

11. Jill Roord (FC Twente)

12. Kay-Lee de Sanders (CTO Amsterdam Talent Team)

13. Maureen Sanders (PSV)

14. Yvonne van Schijndel (PSV)

15. Nurija van Schoonhoven (PEC Zwolle)

16. Soraya Verhoeve (AFC Ajax)

17. Ashleigh Weerden (CTO Amsterdam Talent Team)

18. Vera ten Westeneind (CTO Eindhoven Talent Team)