A+ R A-

Nederland 4e op Nordic Cup 2016

Op de finaledag van het Nordic Tournament 2016, moesten de Leeuwinnen van O16 het opnemen tegen Frankrijk, beide teams streden om de 3e en 4e plaats. Reeds vroeg in de wedstrijd (3e minuut) kwam Frankrijk op voorsprong en gaf deze niet meer uit handen. Het is bij 1 goal gebleven, ondanks het feit dat in de slotfase van de 1e helft een Francaise direct rood kreeg voor een overtreding en Joelle Smits de daarvoor toegewezen penalty miste en zo belandde Oranje O16 op de 4e plaats van het toernooi.  

De KNVB bondscoach Marleen Wissink begon met de volgende opstelling: Lois Nienhuis, Licia Darnoud, Lisa Doorn, Lynn Wilms, Janou Levels, Kelsey Geraedts, Kirsten vd Westeringh, Romee Leuchter, Jill Baijings, Marisa Olislagers (c), Joelle Smits.

 

 

 

Programma, uitslagen en standen

Nederland-Finland

Duitsland-Nederland

Zweden-Nederland

 

Verslag OnsOranje

Onder 16 vierde bij Nordic

Door Welmoed de Lang

Bron: KNVB Media
Speelsters onder 16 jaar zijn op het Nordic Tournament als vierde geëindigd. De ploeg verloor het tumultueuze slotduel tegen Frankrijk donderdag met 0-1.

Aan het eind van de eerste helft kreeg Frankrijk een rode kaart en Joëlle Smits miste vervolgens de strafschop. Tumultueus, aldus KNVB-coach Marleen Wissink, in het Noorse Sarpsborg. “Maar aan het eind van het liedje scoren we niet en dat is wel hartstikke sneu voor die meiden. Ze hebben er heel hard voor gewerkt en waren bereid alles te geven. Dat is zonde en zuur.”

Opnieuw snelle tegentreffer

En de angel zat net als in het eerdere duel tegen Duitsland (2-3 verlies) in de eerste minuten, omdat het ook nu een vroege tegentreffer moest incasseren. Al na vier minuten werd na een crossbal een strakke voorzet binnengelopen. “Dat gebeurt ons al het hele toernooi. We moeten eens goed nagaan waardoor dat komt”, aldus Wissink, wiens formatie ondanks de 6-0 zege tegen Finland, ook toen in de beginfase flinke kansen te verwerken kreeg.

Nu bleek de tegentreffer echter fataal. Nederland herstelde zich na de snelle domper weliswaar goed, maar kon voor rust geen van de kansen benutten. De grootste was voor Joëlle Smits, die even voor rust in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. De spits, die al zes keer scoorde dit toernooi, legde zelf aan vanaf elf meter. De Franse keepster redde haar eerste strafschop, maar de scheidsrechter constateerde een overtreding, waarna hij moest worden overgenomen.
De tweede poging knalde Smits op de lat, waarna ze hem zelf alsnog in het doel kopte. Toen Oranje eenmaal uitgejuicht bij de middenstip stond, besloot de scheidsrechter hem alsnog af te keuren.

Strafschop telt, strafschop telt niet

“Ik denk dat de vierde official er iets van zei. Joëlle had hem zelf ingeschoten en dan mag ze hem niet nog een keer raken. Hij had inderdaad niet mogen tellen. Maar de manier waarop het ging, had anders gekund”, aldus Wissink.

Onder 16, die het toernooi in 2015 nog op haar naam schreef, bleef ook na de pauze naarstig op zoek naar een treffer, maar kon ook de Franse muur van tien niet slechten. De ploeg kreeg kansen, maar ook Frankrijk bleef in de counter gevaarlijk.

Allemaal nét niet

“Het was allemaal net níet. We moeten er dus voor gaan zorgen dat het net wél wordt. Die meiden hebben uiteindelijk wel veel van het toernooi geleerd. Onder andere met een andere weerstand en onder druk voetballen”, aldus Wissink, die realistisch was over de uiteindelijke vierde plaats. “Natuurlijk hadden we willen winnen, maar meer zat er gewoon niet in.”

Het Nordic Tournament, elk jaar gehouden in een verschillend Scandinavisch land, werd gewonnen door thuisland Noorwegen, nadat het in de finale Duitsland met 3-1 versloeg. Achter Nederland werd IJsland vijfde, voor Finland. Denemarken en verliezer Zweden sloten de rij.

 

 

Statistieken

Statistieken:

 

Wedstrijd O16: Frankrijk - NEDERLAND (1-0) 1 - 0 

Datum: donderdag 7 juli 2016

Aanvang:  13.00 uur

Locatie: te Noorwegen

Betreft:  Nordic Cup Editie 2016

Ruststand: 1-0

Eindstand: 1-0

Scheidsrechter:

Assistent scheidsrechters: 

Toeschouwers:

 

Scoreverloop:

4e min. 1-0 Malard (F) 

 

 

Kaarten:

39e min.direct rood voor  Lakrar (F)

Gele kaart

Van de Westeringh, Smits (Nederland), Saviana, Pimentel en Roux (Frankrijk).

 

Wissels: nnb

Kirsten Van de Westeringh eruit (41. Kerstin Casparij erin)  
Kelsey Geraedts eruit (41. Lotte van Veldhoven erin)

 

Opstelling Nederland:
Lois Nienhuis,
Licia Darnoud,
Lisa Doorn,
Lynn Wilms,
Janou Levels,
Kelsey Geraedts,
Kirsten vd Westeringh,
Romee Leuchter,
Jill Baijings,
Marisa Olislagers (c),
Joelle Smits
Coach: Marleen Wissink

 

 

De selectie bestaat uit de volgende speelsters:

Jill Baijings (Madese Boys),
Amy Banarsie (Jong PEC Zwolle),
Willienne ter Beek (CTO Amsterdam Talent Team),
Kerstin Casparij (Jong Heerenveen),
Licia Darnoud (FC Twente Voetbalacademie),
Daphne van Domselaar (Jong Telstar),
Lisa Doorn (CTO Amsterdam Talent Team),
Kelsey Geraedts (Borussia Mönchengladbach),
Romée Leuchter (BSV Limburgia/Kamerland),
Janou Levels (CTO Eindhoven Talent Team),
Lois Niënhuis (Longa’30),
Marisa Olislagers (CTO Eindhoven Talent Team),
Noa Pawirodimedjo (Jong Heerenveen),
Joëlle Smits (CTO Eindhoven Talent Team),
Romy Speelman (Jong ADO Den Haag),
Anna Ursem (Jong Telstar),
Lotte van Veldhoven (Bladella),
Leonie Vliek (Be Quick '28),
Kirsten van de Westeringh (Zeewolde),
Lynn Wilms (Sportclub Irene).

Stand-by lijst:
Aukje van Seijst (CTO Amsterdam Talent Team)