A+ R A-

Ajax langs PSV en in de Finale Beker

 Ajax won met een vrij eenvoudige zege op nummer 2 van de Eredivisie, PSV. Met rust was het weliswaar nog 1-0 voor de Amsterdamse vrouwen, maar in de 2e helft lieten zij het verschil duidelijk zien. Het was de avond van Tessel Middag, zij speelde haar 100e wedstrijd voor Ajax en scoorde tweemaal (zie video en zie ook VVNEDVerslag klik op lees meer).

Ed Engelkes was na afloop een tevreden trainer. ,,Een compliment voor de ploeg. Vooral voor de tweede helft. Daarvan heb ik echt genoten. We maken er uiteindelijk vijf en dat is lekker voor het vertrouwen, maar er hadden er nog een paar bijgekund. Ik kan goed leven met de uitslag, maar als je een tegenstander pijn kunt doen, moet je het doen.” 

 

 

  

Verslag Ajax

Ajax Vrouwen met groot machtsvertoon naar bekerfinale

Bron Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam

 

Het was zo'n avond voor de Ajax Vrouwen. Eentje waarop de puzzelstukjes de tweede helft in elkaar vielen. Door een geenszins geflatteerde 5-1-zege op PSV werd de bekerfinale bereikt. Daarin is op 28 mei ADO Den Haag of Buitenveldert de tegenstander.

 

Ed Engelkes was na afloop een tevreden trainer. ,,Een compliment voor de ploeg. Vooral voor de tweede helft. Daarvan heb ik echt genoten. We maken er uiteindelijk vijf en dat is lekker voor het vertrouwen, maar er hadden er nog een paar bijgekund. Ik kan goed leven met de uitslag, maar als je een tegenstander pijn kunt doen, moet je het doen.”

 

Schitterende openingsgoal
Zonder de andere Ajacieden tekort te doen, was het de avond van Tessel Middag. De middenvelder van de Ajax Vrouwen speelde haar honderdste duel - net als invalster Liza van der Most - en luisterde die op met twee treffers en een verkiezing tot Ajacied van de wedstrijd. Vooral Middags eerste goal was van grote schoonheid. Ze zette een aanval op en kreeg de bal uiteindelijk terug aan de rechterkant van het strafschopgebied. Met haar 'mindere' linkerbeen en met uiterste precisie krulde Middag de bal in de verre kruising.

 

 

De treffer was nodig, aangezien Ajax tot dan toe een moeizame wedstrijd speelde. ,,Ik vond dat we iets te afwachtend waren en te weinig initiatief toonden", stelde Engelkes. ,,Ook stonden we in een aantal fases niet goed op het veld. Met name over de rol van Inessa (Kaagman) aan de linkerkant was ik ontevreden. Dat had natuurlijk ook met de tegenstander te maken. In de rust hebben we het daar over gehad en vervolgens vulden we het veel beter in. Ook door een stukje agressie, én geduld aan de bal. We probeerden ook beter in het positiespel te komen. Daar kwamen ook de vele mogelijkheden uit voort.”

 

 

PSV wist niet wat het overkwam en werd de tweede helft compleet overlopen. Het was eenrichtingsverkeer richting het Eindhovense doel. Kaagman liet al vlot de kans op 2-0 liggen, maar het bleek voor PSV uitstel van executie. Marjolijn van den Bighelaar was verantwoordelijkheid voor de verdubbeling van de score, en opnieuw was de treffer bijzonder fraai. Het afstandsschot van de linksbuiten verdween ook in de bovenhoek.

 

Genadeklap
Het bleek de genadeklap voor PSV, dat zich niet meer kon recupereren. Het leed voor de bezoekers werd alleen maar erger. Eshly Bakker kopte met een op het oog houdbare bal de 3-0 binnen. PSV deed tien minuten voor tijd nog wel wat terug, maar de opmaat tot een spannende slotfase bleek het niet. Sterker nog, via invaller Mandy Versteegt en nogmaals Middag voerde Ajax de score op naar 5-1. Die uitslag deed uiteindelijk recht aan de verhoudingen op het veld, want de Ajacieden waren de tweede helft oppermachtig.

 

Met een soevereine uitgangspositie in de competitie en de bekerfinale nu op zak kan het nog wel eens een heel mooie seizoensafsluiting worden.

Engelkes: ,,We hebben de regie en doen nog op twee fronten mee”, stelde Engelkes. ,,De bekerfinale kun je winnen of verliezen, al gaan we natuurlijk voor de winst. In de competitie staan we er goed voor, maar we moeten wel onze wedstrijden blijven winnen. We spelen nog een aantal finales en daar voelen we ons prettig bij.”

 

Toch telde Engelkes ook zijn zegeningen. ,,Je moet ook van dit soort momenten genieten. Ik ken namelijk ook de andere kant van de medaille."

 

Video

Highlights

 

 

Reactie Maureen Sanders

 

 

Reactie Tessel Middag

 

 

 

VVNEDVerslag

Verslag Luc Calleeuw

Cijfers zeggen alles, AJAX verdiend naar finale

Halve finale in de KNVB Beker, vreemd genoeg niet op het eerste (gras) terrein van “De Toekomst”, maar op het achterliggende kunststof terrein. Heel wat persbelangstelling voor deze partij, ik tel alleen al 18 fotografen. Bij PSV ontbreken nog steeds de spitsen Vanity Lewerissa en Sylke Calleeuw (terug aan het trainen). Nadia Coolen blijkt herstelt, neemt plaats op de bank. Bij Ajax ontbreken, Lauren Delleman, doelvrouw Ely Sarasola en Chantal de Ridder. PSV speelt in het blauwe uittenue. De Amsterdammers trappen af en spelen in het vertrouwde wit-rood shirt.

De Noord Brabanders dwingen nog in de eerste minuut een hoekschot af. Kim Mourmans trapt, geen gevaar. Ook Ajax toont de aanvallende intenties. Ex PSV-ster Marjolijn van den Bighelaar komt van links naar binnen, het schot vormt geen probleem voor doelvrouw Angela Christ (5 min). Vijf minuten later stuurt Inessa Kaagman dezelfde Marjolijn in het straatje, op snelheid langs Kika van Es, bal laag richting 2de paal. Keepster Angela werpt zich in de baan van de bal en belet zo Tessel Middag het scoren (10 min). Op het kwartier een hoekschot voor PSV, Kim trapt, Lucie Akkerman kopt, maar in de foute richting, weg van doel. De wedstrijd is gelijk opgaande, PSV loert op de counter, Ajax tracht, de eigenheid getrouw, steeds van achter uit al voetballend op te bouwen. De partij is redelijk gesloten. Beide teams komen niet verder dan een corner, zonder gevaar.

Op een voorzet van Desiree van Lunteren richting verste paal mist Marjolijn de open kans (23 min). Sisca Folkertsma dwingt een hoekshot af, Kim trapt, keepster Laura du Ry plukt (26 min). Ajax komt beter in de wedstrijd. Eén tijd voetbal via Desiree, Tessel en Marlous Pieéte, er is niemand gevolgd om de lage voorzet af te werken (27 min). Net voor het half uur een gelukte snelle tegenaanval van de Eindhovenaren. Mauri van de Wetering door op rechts, langs Petra Hogewoning, hoge flank richting 2de paal, Ibti Bouharat blijkt te verrast en mist de prima mogelijkheid (29 min). Op een lange bal van Kika volgt een goede aanname van Sisca, maar ze kan niet afdrukken (30 min). En dan een prachtige combinatie. De ingeschoven Daphne Koster, speelt achteraan in een zetel, vindt op rechts Tessel. Aanname, aflossing zoeken bij Eshley Bakker die kaatst op de linker van Tessel Middag, via een schitterende krul draait de nochtans rechtsvoetige enig mooi de bal in de bovenhoek. Dit had de meester (Johan) met het nummer 14 niet beter kunnen doen, 1-0 (38 min). Doelpunt van prachtige makelij, zowel qua voorbereiding als afwerking. PSV aangeslagen, twijfel sluipt in het elftal, Ajax put extra moed. Actie van Eshley, voorzet tot bij Inessa, breed op Merel van Dongen, die over trapt (41 min). Een diepe bal van Tessel gaat over Kika, Lois Oudenmast duikt alleen voor keepster Angela op, maar zij werpt zich op het leer (45 min). We gaan rusten met een 1-0 stand voor de Amsterdammers.

 

Geen wissels tijdens de pauze bij PSV. Voor Ajax is Kelly Zeeman in de plaats van Petra Hogewoning verschenen. Ajax voert de druk op. Na een hoekschot van Marjolijn komt het ronde ding voor de voeten van Inessa, zij dropt voor doel waar Lois mist (49 min). Twee minuten later verzuimt Inessa tot twee keer toe om de 2-0 te maken (51 min). En Ajax gaat verder op het elan. Merel bereikt Eshley, kaast op Marlous op links, voorzet, in laatste instantie gered door keepster Angela (53 min). Slechts uitstel. Minuten later balverlies van Mauri. Uitblinkster Eshley aan de haal, bedient subliem Marjolijn van den Bighelaar, die in één tijd een streep in de kruising stuurt, 2-0 (56 min). Op het uur een technisch hoogstandje van Marjolijn, Kim werkt nog net in hoekschot. Marlous zet een actie op, Lucie Akkerman keert dit keer in corner. Marjolijn trapt, kopduel tussen Eshley en Maureen Sanders, het leer verdwijnt via deze laatste in doel, 3-0 (63 min). Wedstrijd gespeeld.

Beide teams wisselen, Mandy Versteegt komt voor Marlous (65 min). Bij PSV komen Vanessa Suzanne en Nadia Coolen voor Ibti en Kika (67 min). Het ervaren Ajax team controleert en demonstreert via de voetballende actie, PSV vindt geen tegenwoord, wordt bij momenten overlopen. Met nog 20 minuten te gaan, dubbelpas tussen Marjolijn en Mandy, de ex PSV speelster trapt over (70 min). Na een dubbele één twee met Inessa en Mandy kan Maureen de voorzet wegwerken (73 min). Beide teams wisselen nog een keer. Liza van der Most komt voor Inessa bij Ajax, voor PSV komt Maran van Erp voor Mauri (75 min). Fraai actie tussen de absolute uitblinksters Eshley en Tessel, in de voeten van Marjolijn die opnieuw over trapt (77 min). In deze fase van de wedstrijd zien we zowaar een jagend PSV, en met succes. Vrije trap van Kim, Sisca Folkertsma knikt binnen, 3-1 (80 min).

Ajax laat het niet aan het hart komen, diepe bal op Eshley, die haar derde assist aflevert en zo Mandy Versteegt de 4-1 laat scoren (84 min). Het is dan ook verrassend dat Tessel Middag wordt uitgeroepen tot Ajaxied van de wedstrijd. Ze geeft deze eer dan zelf maar meer glans in blessure tijd. Hoekschot op links kort naar Tessel. PSV moet de kelk tot op de bodem ledigen want Tessel Middag trapt de bal aan de 1ste paal onder doelvrouw Angela een vijfde keer tegen de touwen, 5-1, meteen de eindstand.

Een meer ervaren en voetballend sterk Ajax kent enkel de eerste 30 minuten enige moeite met PSV. Eens de 1-0 op het bord is er geen houden meer aan en via een vooral heel sterke tweede helft zeggen de cijfers alles. Ajax mag (zo blijkt later) in het Kyocera Stadion ADO Den Haag partij geven in de KNVB Beker Finale. Zij schakelden het Amsterdamse Buitenveldert uit (1-3). Voor PSV resten nog 4 kompetitie wedstrijden om voor 12 op 12 te gaan en een seizoen zonder prijs wat op te smukken.

 

  

 

 

Statistieken

Statistieken:

 

Wedstrijd: AJAX - PSV (1-0) 5-1

Datum: vrijdagavond 22 april 2016

Aanvang:  19:30 uur

Locatie: De Toekomst te Amsterdam

Betreft: 1/2 finale KNVB Beker Veld

Ruststand: 1 - 0

Eindstand:  5 - 1

Scheidsrechter:

Assistent scheidsrechters: 

Toeschouwers: 1100

Reporter: Luc Calleeuw i.s.m. Ineke van der Louw

Fotografen: Henk Dil en Roel Ubels - zie meer foto's Gallery > KNVB Beker

Scoreverloop:

37e min. 1-0 Tessel Middag
55e min. 2-0 Marjolijn van den Bighelaar
65e min. 3-0 eigen inzet Maureen Sanders (in duel met Eshly Bakker) 
80e min. 3-1 Sisca Folkertsma
85e min. 4-1 Mandy Versteegt
90+1.    5-1 Tessel Middag 

 

Kaarten: NNB

 

Wissels:
46 min Kelly Zeeman voor Petra Hogewoning (Ajax)
65 min Mandy Versteegt voor Marlous Pieéte (Ajax)
66 min Vanessa Susanna voor Ibti Bouharat (PSV)
67 min Nadia Coolen voor Kika van Es (PSV)
75 min Liza van der Most voor Inessa Kaagman (Ajax)
75 min Maran van Erp voor Mauri van de Wetering (PSV)

Opstellingen:
AFC AJAX :
Laura du Ry (1), Daphne Koster (3), Merel van Dongen (4), Petra Hogewoning (5), Marlous Pieéte (7), Tessel Middag (8), Desiree van Lunteren (10), Eshly Bakker (12), Marjolijn van den Bighelaar (18), Lois Oudenmast (19) en Inessa Kaagman (23).
Wisselspeelsters:
Liza van der Most (2), Anouk Hoogendijk (6), Mandy Versteegt (9), Kelly Zeeman (17), Vita van der Linden (20) en Pauline Quaye (22).
Coach: Ed Engelkes

PSV::
Angela Christ (1), Maureen Sander (3), Lucie Akkerman (4), Kika van Es (5), Myrthe Moorrees (8), Mauri van de Wetering (9), Sisca Folkertsma (10), Michelle Hendriks (12), Ibti Bouharat (13), Kim Mourmans (15)en Jeslynn Kuijpers (19).
Wisselspeelsters:
Corine Peels (2), Maran van Erp (6), Nadia Coolen (7), Dianne Reemers (16), Melissa Evers (17), Sabine Becx (18) en Vanessa Susanna (20).
Coaches:
Nebosja Vuckovic, Ovidiu Stinga en Mandy Passon.