A+ R A-

Noorwegen wint ruim van Oranje

Eindstand Noorwegen - Nederland (1-0) 4-1  ......... Oranjeleeuwinnen speelden vanavond hun 2e duel in een uitverkocht stadion..... 

De Oranjeleeuwinnen namen het vanavond tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi in een uitverkocht Sparta stadion op tegen Noorwegen. De laatste van de 10.599 beschikbare kaarten werd in de ochtend verkocht. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat het Nederlands vrouwenelftal in eigen land in een uitverkocht stadion speelt. Eerder gebeurde dat in stadion Woudestein bij de met 7-0 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland in november 2013. Het duel tegen Noorwegen was live te zien op het open kanaal van FOX.

 

Eindstand Zweden - Zwitserland 1-0, zij speelden vandaag bij Excelsior in Stadion Woudestein te Rotterdam. 

Bondscoach Arjan van der Laan begon met de volgende basisformatie: 01. Sari van Veenendaal, 04. Mandy van den Berg (C), 13. Danique Kerkdijk, 12. Desiree van Lunteren, 05. Dominique Jansen, 06. Anouk Dekker, 10. Danielle van de Donk, 17. Kelly Zeeman, 07. Manon Melis, 09. Vivianne Miedema, 20. Jacky Groenen. Vergeleken met de wedstrijd tegen Zwitserland zijn er 2 wijzigingen te melden, Desiree van Lunteren staat in de basis ipv Kika van Es en Kelly Zeeman ipv Sherida Spitse..

 

 

 

Kort verslag

Kort verslag

 

In de warming-up blesseerde Sherida Spitse zichzelf en moet ze afhaken, Kelly Zeeman neemt haar plaats in.

Noorwegen start meteen met aanvallen, een hard schot op doel wordt gestopt door Sari van Veenendaal, in de 6e minuut breekt Manon Melis door de Noorse defensie maar de keeper kan de bal keren. De bal gaat snel over en weer van de ene 16 naar de andere 16. In de 16e min. een harde charge van Ada Hegerberg op (alweer) Danique Kerkdijk, de Noorse speelster krijgt een terechte gele kaart. Een paar minuten daarna krijgt Noorwegen een vrije trap, de bal wordt rechtstreeks richting doel geschoten, maar ook deze bal is een prooi voor Sari. Je merkt het niet alleen aan de speelsters, ook aan het publiek wat flink van zich laat horen, het gaat echt ergens om, het belang is groot, Het is spannend en af en toe leverensgevaarlijk voor beide doelen. Op de Noorse helft wordt Dominique Jansen met een flinke schouderduw naar de grond gewerkt, het spel mag doorgaan, de Noren vallen razendsnel aan over links, de bal wordt door Hegerberg voorgezet en door Haavi binnengetikt. De Oranje verdediging zag er dit keer niet goed uit, ze zullen zich na deze domper moeten herpakken. De 1e helft is niet echt goed van Nederland, er werd te weinig op doel geschoten oftewel de voorwaartsen kregen te weinig ballen om dat te kunnen doen. Het is rust en Nederland zal in de 2e helft meer moeten brengen, meer overtuiging beter ingrijpen en je niet laten intimideren.

 

Jacky Groenen blijft in de kleedkamer achter en Shanice vd Sande is voor haar in de plaats gekomen. Ze verovert de bal op eigen helft, maakt een lange rush richting doel, maar schiet de bal helaas hoog over. Sari van Veenendaal heeft het druk, zij heeft al menig bal gepakt en de Noren blijven maar komen, ze zijn simpelweg sterker. De Noorse keeper heeft een rustige avond. Danique Kerkdijk heeft een moeilijke avond, nu zocht ze de verzorging vanwege een bal die hard in haar gezicht kwam. Het is een kwestie van steeds maar achter de Noren aanlopen om de bal tegen te kunnen houden. In de 59e min. toch nog een mooie aanval van Oranje, Melis neemt de bal mee, tikt hem naar Vivianne Miedema maar die schiet hem naast. Na een botsing ligt Kelly Zeeman op de grasmat maar het spel gaat door, Noorwegen in de aanval over rechts, zet voor, de bal kan tot 2x toe gepareerd worden maar in de rebound schiet Maren Mjelde de 2-0 binnen. Manon Melis kreeg in dezelfde minuut geel wegens protesteren. In de 66e minuut een pas van Kelly Zeeman op Manon Melis, die komt alleen voor de keeper en schiet de aansluitingstreffer binnen.

 

Meteen daarachteraan wederom een mooie aanval van Nederland, een pegel van Danielle vd Donk, helaas via de paal weer terug in het veld. 70e minuut wissel bij Nederland: Danique Kerkdijk wordt vervangen door Renee Slegers. Kelly Zeeman gaat verdedigen en Renee komt erbij op het middenveld. Het lijkt wat beter te gaan met Oranje, het is wat meer in de aanval en Noorwegen trekt af en toe aan de noodrem, maar blijft aanvallend denken en doen. Vivianne Miedema heeft balverlies op het middenveld en in de 81e minuut schiet Ada Hegerberg de 3-1 en in de 90e min de 4-1 voor Noorwegen binnen. Nederland speelde alles of niets en daardoor kwam er veel ruimte voor de Noren. Jammer, ipv een gelijkmaker kwam er een grotere achterstand. Dit is pijnlijk, de Noren wonnen verdiend. De Zweden wonnen met 1-0 van Zwitserland. Zweden staat aan kop met 2 gewonnen wedstrijden, Noorwegen op de 2e plaats met 1 verloren 1 gewonnen en een doelsaldo van +2, Nederland op de 3e plaats met 1 gewonnen en 1 verloren met -2 en Zwitserland op de laatste plaats met 2 verloren wedstrijden. Nu is er nog maar een klein vleugje hoop over wat gericht is op de wedstrijd tegen Zweden a.s. woensdag.

 

 

Wedstrijdverslag

Door Luc Calleeuw

Oranje Leeuwinnen vinden geen antwoord tegen sterk Noorwegen onder leiding van een weergaloze Caroline Hansen.


Na een superspannende wedstrijd en mooie overwinning tegen Zwitserland in het Kyocera Stadion van Den Haag zijn de verwachtingen voor de Oranjeleeuwinnen hoog. Vandaag wordt gespeeld op Het Kasteeltje in Rotterdam, thuishaven van Sparta. Ten opzichte van woensdag verdwijnt Kika van Es uit de basis, in haar plaats verschijnt Desiree van Lunteren. Voor aanvang nog andere zorgen voor coach Arjan van der Laan. Sherida Spitse blijkt niet voldoende fit, zij wordt in laatste instantie nog vervangen door Kelly Zeeman. Met 10600 toeschouwers is het stadion helemaal uitverkocht, de sfeer zit er goed in, iedereen is klaar voor een nieuwe topavond. Voor aanvang worden alle Oranje Leeuwinnen met 100 of meer caps in de bloemetjes gezet. Tijdens deze ceremonie concentreert het Noorse team zich al ten volle op de komende partij. Nederland speelt in wit shirt met oranje broekje, Noorwegen in een (fraai) rood shirt met witte broek. Het scheidsrechters viertal komt uit Roemenië. Ook interessant in deze partij, na een duel met ploegmaat Caroline Abbé tegen Zwitserland kan vandaag Vivianne Miedema de degens kruisen met teamgenote en medebewoonster Nora Holstad Berge. Oranje brengt de partij op gang.

Noorwegen toont van meet af aan de intenties, heeft dan ook niets meer te verliezen, het is alles of niets. Nederland moet door de verplichte wissel voor aanvang een beetje zoeken. De eerste vlotte aanval is van Noorwegen. Ada Hegerberg speelt Kristine Minde aan, in de loop van Caroline Hansen, alleen voor doelvrouw Sari van Veenendaal, zij gooit zich goed in de baan van het schot, prima reflex (3 min). Aan de overzijde een actie van Manon Melis. Ze komt van rechts naar links, het schuivend schot wordt door keepster Cecile Fiskerstrand geklemd (6 min). Even later een voorzet schot van Desiree, goalie Cecile moet het ronde ding uit haar doelvlak duwen (9 min). Aan de overzijde zet Caroline Hansen zich door, het schot mist kracht (11 min). Ada Hegerberg wordt met geel bedacht voor iets te fel inkomen (16 min).

 


Nederland acteert onrustig, lijkt een beetje overmand door angst, onder leiding van een sublieme Caroline Hansen trekt het Noorse team het gebeuren steeds meer naar zich toe. Maren Mjelde op Caroline, prachtige opening op rechts voor Emilie Bosshard Haavi, haar poging wordt geblokt (22 min). Aan de overzijde speelt Trine Ronning te kort terug richting eigen doel, Manon zit er tussen, probeert het met een plaatsbal richting kruising, over (23 min). Een schot van Ada Hegerberg wijkt af en valt voor de voeten van Caroline, zij trapt iets te overhaast naast (27 min). Noorwegen bepaald nu het gebeuren. Caroline door op snelheid, Mandy van den Berg mag zich gelukkig prijzen dat ze met haar ingezette tackle de speelster niet raakt en zo een strafschot vermijdt. Nu is het hoekschot, deze brengt niets (28 min). Slechts uitstel. Op het half uur een prachtige actie van Ada over links, de lage voorzet wordt nog door Caroline gemist, maar Emilie Bosshard Haavi is er als de pinken bij om binnen te tikken, 1-0 (30 min). Nederland aangeslagen, het stadion wordt even stil. In de eerste periode nog één noemenswaardige fase, ook voor de Noren. Caroline neemt een hoekschot, laag over de grond, Trine probeert het met een tik achter het steunbeen, bal geblokt voor de voeten van Ada, haar poging via Anouk in hoekschot (37 min). In deze fase lijkt uitblinkster Caroline Hansen aangeslagen, tot twee maal toe grijpt ze naar de enkel. We gaan rusten met 1-0.

 


Coach Arjan wisselt in de pauze Jackie Groenen voor Shanice van de Sanden. Noorwegen is er in geslaagd om sterkhouder Caroline terug op te lappen. De Scandinaviërs dwingen direct een hoekschot af. Uit deze spelhervatting Shanice aan de haal. Ze kruist op snelheid van rechts naar links, dweilt haar lijntje af, komt naar binnen, haar schot gaat over (46 min). Maar de Noren laten zich niet onbetuigd. Aanval via Ada, Caroline en de steeds beter in het spel komende aanvoerster Maren Mjelde, het schot gaat niet zo ver naast (47 min). Ook Ada trapt op aangeven van Ada rakelings langs de verste paal (48 min). Op een drop bal van Maren even een onzekerheid bij doelvrouw Sari. Ze laat het leer vallen, Ada dringt aan, de goalie kan zelf herstellen (52 min).En dan toch eens oranje. Het leer komt bij Manon, mooi vanuit de draai in de voeten van Vivianne, zij haalt uit, het vizier is nog niet goed gericht, zijnet (58 min). Op het uur lijkt het over en out. De Oranje speelsters Kelly Zeeman en Anouk Dekker botsen met elkaar, Noorwegen zet een tegenaanval op over rechts, Maren (weer zij) opent op Kristine Minde die Ada bedient, zij drukt door het ronde ding valt voor de voeten van captain Maren Mjelde die genadeloos uithaalt, 2-0 (60 min). Manon krijgt geel voor (onterecht) protest, het Oranje publiek fluit omdat het onsportief gedrag vermeent, is vergeten dat Noorwegen niet anders doet als Oranje deed tijdens de eerste periode bij een blessure van Caroline Hansen, verder spelen.

 


De Oranje Leeuwinnen moeten nu alles op alles zetten, hebben geen keuze meer. Danique Kerkdijk weet Daniëlle te bereiken, niet haar gelukkigste avond, het schot is recht in de handen van sluitstuk Cecile (65 min). Aan de overzijde kan Sari een trap van een onstuitbare Caroline keren na voorbereidend werk van een steeds sterk acterende Maren (66 min). En dan uit de tegen aanval toch hoop. Manon Melis aan de haal, kan zich dit keer doorzetten, in de zestien, het nummer blijft kalm en schuift de 2-1 binnen, (67 min). Oranje heeft nu even een opflakkering. Nog binnen de minuut komt het leer bij Vivianne, ze doet alles wat ze moet doen, trapt in één tijd, de paal staat in de weg, het keerpunt van de wedstrijd (68 min). Noorwegen brengt Ingvild Stensland voor Trine Ronning na deze fase.


Coach Arjan probeert het met nog wat extra aanvallende impulsen, Danique ruimt plaats voor Renée Slegers (70 min). Het Noorse team blijft cool, straalt vertrouwen uit, controleert het gebeuren, gedirigeerd door een weergaloze Caroline Hansen, ondersteund door mede uitblinksters Maren en Ada en in verdediging een sublieme Nora Holstad Berge. Oranje vindt niet direct een antwoord op de sterke organisatie. Het legioen zet zich nog eens achter het team, vuurt aan. Met nog een kwartier te gaan kan Vivianne uithalen met links, het schot gaat over. Bij Noorwegen komt Isabell Herlovsen (pas terug uit blessure) voor Emilie. Tien minuten voor tijd is het dan helemaal over. Na balverlies van Anouk kan nog wel in corner worden gekeerd. Caroline speelt op Maren, perfect in de loop van de voor Olympique Lyon spelende Ada Hegerberg, 3-1 (80 min). Niet toevallig deze drie hoofdacteurs. Voor de Noorse coach Roger meteen het signaal op absolute uitblinkster Caroline Graham Hansen naar de kant te halen en Lene Mykjaland in te brengen (84 min). De Oranje Leeuwinnen beseffen dat het over is, werpen de handdoek, maar moeten de kelk tot op de bodem ledigen. In de slotminuut weet Kristine nog een keer Ada Hegerberg door de verdediging te loodsen, het nummer 21 is onverbiddelijk, 4-1. De 4 minuten blessure tijd brengen enkel nog een hoekschot voor Nederland, Manon trapt, doelvrouw Cecile bokst weg. Op het scorebord flikkert het harde verdict, 4-1.

Een tussen twee gedachten spelend Oranje team, ten volle voor de aanval of beredeneert spelend, botste op een niets te verliezen en fantastisch spelend Noorwegen en vond niet het juiste antwoord. Een zo goed als niet af te stoppen kwelduivel Caroline Hansen controleerde, heerste en verdeelde naar hartenlust. Er is nog niets verloren, winst tegen Zweden aanstaande woensdag blijft perspectieven geven, maar de Oranje Leeuwinnen hebben het niet volledig zelf meer in de hand. Winst woensdag van Noorwegen tegen het al uitgetelde Zwitserland is mede bepalend voor wie naar RIO mag.

 

 

 

ReactiesDoor Luc Calleeuw

Gezamenlijk interview met Vivianne Miedema na de kwalificatie wedstrijd voor de Olympische Spelen tussen Noorwegen en Nederland

Dit is sneu?
Vivianne: De enige beoordeling.

We hebben er nog meer natuurlijk, maar wat voor een wedstrijd hebben we gehad?
Vivianne: Gewoon frustrering, je komt weer 1-0 achter, na ja, vervolgens 2-0, dan maak je 2-1, dan schiet ik die bal op de paal, uiteindelijk, als je die maakt dan ben ik er ook van overtuigd dat je wint, maar uiteindelijk kom je gewoon de hele match te kort, zo simpel is het, je hoeft je ook niet uit de weg te gaan denk ik

Neen, maar we zijn wel bij die 2-1 in de buurt geweest?
Vivianne: Ja absoluut, als je, nou ja ik denk al bij de 1-0 krijg ik op een gegeven moment een kans, als ik daar misschien wat rustiger ben, dan kun je op 1-1 komen. Nou ja, dan maken hun 2-0 en dan maak je een goeie goal denk ik, maar daarna, op één kans na, was het ook meteen weer weg, maken hun ook 3-1 en ook 4-1 en ja Noorwegen was gewoon een klasse beter.

Ze controleerden het gebeuren vandaag?
Vivianne: Nou ja, je weet hun kwaliteiten en ze kwamen eigenlijk elke keer op dezelfde manier er doorheen.
 
Eigenlijk kan het aantal tegendoelpunten nog wel eens doorslaggevend zijn. Als je nu wint ben je nog afhankelijk geworden?
Vivianne: Ja je bent ontzettelijk afhankelijk, ja Noorwegen mag zo wie zo niet meer winnen, dan lig je der uit, en Zweden moet je eerst nog maar zien te winnen en dat wordt al heel lastig. Ja het wordt heel moeilijk en enige wat je nu nog kan doen is gewoon Zweden verslaan

Hoe vond je zelf dat je was?
Vivianne: Nou ik denk dat ik op bepaalde momenten overgeslagen werd, nou ja, … wel gevaarlijk ben geweest af en toe en bij de 3-1 ga ik de fout in, zo simpel is dat. Je verliest de bal in het middenveld waar je misschien die bal gewoon naar voren moet pegelen. Aan de andere kant denk ik niet dat ik er iets aan had kunnen doen vandaag.
 
In hoeverre vond je dit een betere – mindere wedstrijd dan vorige keer?
Vivianne: Ja, de vorige wedstrijd heb je het omgezet na die 1-0 achterstand, heb je bij vlagen goed gespeeld, dat heb ik vandaag eigenlijk niet één keer gezien.

Zweden staat het hoogst op de ranking, iedereen zegt van Zwitserland toch wel een goeie ploeg, maar als we zo gaan bouwen dan is Zwitserland de minste, dan Noorwegen, dan Zweden?
Vivianne: Ja, maar ik denk dat de ranking zelf niet zo heel veel zegt. Noorwegen was niet echt een ploeg in vorm op het moment, maar die hebben het vanavond wel laten zien en ja Zwitserland is eigenlijk de laatste maanden gewoon weg erg ontzettend goed bezig; die win je wel. Ja, daar moet je niet naar kijken, denk ik en ja, we weten dat we Zweden kunnen verslaan, maar dan moet het wel heel erg anders dan vandaag.

Waarom? Kunnen jullie Zweden verslaan?
Vivianne: Nou om dat je gewoon genoeg kwaliteit op het veld hebt staan, zo simpel is het ook. Euh, ja, je hebt het in het verleden laten zien, je hebt het ook in het verleden laten zien dat je ook van Noorwegen kan winnen, ja, je moet gewoon nu alles bij elkaar pakken en gewoon woensdag weer op de grond staan er in geloven anders kun je beter niet meer gaan spelen.

Jullie hadden nog niet verloren onder Arjan van der Laan, wat voor impact gaat die brengen?
Vivianne: Nou ja ik hoop van niet te veel. Gewoon positief blijven, en ja je kunt uit deze wedstrijd ook alleen maar leerpunten meenemen en frustratie snel opzij zetten

Is het moeilijk om je nu weer op te laden voor die laatste wedstrijd?
Vivianne: Ja natuurlijk is het lastiger dan dat je hier met een resultaat van het veld afstapt, maar ja, aan de andere kant kijk, je weet dat je nog één wedstrijd te gaan hebt en dat eigenlijk alles nog open is. Noorwegen moet eerst zien te winnen van Zwitserland ook, en ja, je kunt nu niet bij de pakken neer gaan zitten, je moet gewoon door gaan, zo simpel is het.
 
En hopen op een wondertje?
Vivianne: Ja, precies.

En blijven geloven?
Vivianne: En blijven geloven, inderdaad.
 
D
ank je wel Vivianne dat je als nog even tijd wilde maken en succes woensdag.Interview met Nora Holstad Berge na NOORWEGEN – NEDERLAND


Noorwegen speelster Nora Holstad Berge na de 4-1 zege tegen Nederland:

Nora, wat een resultaat vandaag?
Nora: Ja, het was goed.

En jullie gaven eigenlijk geen enkele kans weg, enkel een keer zagen we Vivianne?
Nora: Neen klopt, ze had een heel goed schot in de tweede helft bij een 2-1 score, denk ik. Het zou de wedstrijd een beetje hebben kunnen wijzigen. Ik bedoel, het is een goed team, ze hebben altijd wat kansen natuurlijk

Heb je met Vivianne gesproken tijdens de wedstrijd?
Nora: Ik kreeg een elleboog van haar in mijn gezicht maar zij kreeg ook een tacle op haar enkel. Dus ik denk dat het daar 1-1 is.
Luc:  Ok, maar ze krijgt dat dan terug volgende week in Duitsland?
Nora: Ja we zijn nog altijd vrienden, dat is belangrijk. 
Nota: Nora en Vivianne wonen in München samen in één appartement en zijn dus huisgenoten.

En nu zijn jullie afhankelijk van haar, zij zal moeten scoren tegen Zweden?
Nora: Ja, dat heb ik haar al gezegd.

Ok dan wens ik jou heel veel geluk volgende woensdag en we zien ons binnenkort in München.
Nora: Zeker weten.Interview met Caroline Hansen na de wedstrijd NOORWEGEN - NEDERLAND
Noorwegen speelster Caroline Hansen na de 4-1 winst tegen Nederland:

Caroline, wat voor een resultaat vandaag?
Caroline: Ja, het was fantastisch. Vier één, gewoon verbazingwekkend, complete dominantie. Ik denk dat we volledig verdient met 4-1 wonnen en denk dat we vandaag fantastisch voetbal brachten

En ik zag de Caroline van voor haar blessure, helemaal fit?
Caroline: Ja, ik voel me in heel goede forme op het moment, ik voel dat de vorm curve in stijgende lijn gaat na een goed weekend me de club (VFL Wolfsburg). Ik voel nu de voordelen hiervan, voel me heel sterk, snel, en mijn voetballend vermogen is terug. Het was werkelijk een plezier om te voetballen vandaag.

De atmosfeer in het stadion was prachtig, was dit ook een extra stimulans voor Noorwegen?
Caroline: Ja zeker, we spelen meestal niet voor een vol stadion als dit, het was werkelijk fantastisch om te spelen. En ik heb genoten van de atmosfeer toen Nederland hun doelpunt maakte, werkelijk fantastisch, ongelofelijk. Dus wij moeten gewoon blijven verbeteren en hopen dat wij op een dag ook in Noorwegen zulk een fantastische thuis aanhang als deze mogen begroeten.

Nu moet er gewonnen worden tegen Zwitserland, en daarnaast moeten jullie rekenen op dit Nederland?
Caroline: Ja, we hopen dat Nederland een slechte wedstrijd had vandaag. En ik heb ook gehoord dat Zweden met het nodige geluk Zwitserland met 1-0 heeft verslagen. Dat betekent dus dat het een heel moeilijke partij gaat worden tegen Zwitserland en dat op het zelfde moment Nederland heel grote mogelijkheden heeft om Zweden te kloppen. Dus we hopen dat ze in de wedstrijd snel van start gaan en dezelfde prestatie kunnen brengen die ze tegen Zwitserland brachten.

Laatste vraag, hoe belangrijk is het voor dit Noorwegen om op deze Olympische spelen te geraken?
Caroline: Ja, natuurlijk is dat belangrijk. Het is een heel harde strijd voor die ene plaats. En de Olympische spelen blijven natuurlijk iets speciaals. Er zijn zelfs minder teams daar in het vrouwenvoetbal dan op de wereldbeker. Dus zeker, het zou enorm mooi zijn om dat te behalen en deel uit te maken van de Olympische spelen.

Ok, van harte gefeliciteerd met je prachtige prestatie Caroline.
Caroline: Dank je.

 

 

 

OnsOranje


Bron: OnsOranje.nl

Rio ver weg, maar nog wel in zicht


Het gaat een spannende ontknoping worden voor de OranjeLeeuwinnen. Halen ze de Olympische Spelen in Rio, of niet? Na de duidelijke nederlaag zaterdagavond tegen Noorwegen (4-1) zal het woensdag tegen het sterke Zweden - opnieuw in het Sparta Stadion - moeten gebeuren.

Ook al zit je niet goed in de wedstrijd, één moment kan een duel zomaar laten kantelen. Dat cruciale moment voor de OranjeLeeuwinnen was in de 68e minuut, toen Vivienne Miedema van buiten het strafschopgebied de bal in de verre hoek plaatste, en tot haar frustratie zag dat die via de binnenkant van de paal weer het veld instuitte.

Een minuut eerder was het Manon Melis geweest die haar team weer volop hoop had gegeven door, na eerdere Noorse goals van Emilie Haavi en Maren Mjelde, de aansluitende treffer te maken.  Na een prachtige pass van Kelly Zeeman liet ze keeper Cecilie Fiskerstrand kansloos.

Overtreding

Zeeman was kort daarvoor nog naar het gras gegaan na een stevig duel; het leek een overtreding van haar opponente. De scheidsrechter floot echter niet, waarop de Noorsen uitbraken. Nadat Mandy van den Berg eerst nog knap redde op de doellijn, was ze daarna kansloos op de rebound.

Het was het ongeluk dat zo bepalend is op zo’n belangrijke avond. Dat bleek ook al snel, want na de onfortuinlijke bal op de paal van Miedema , leidde balverlies van uitgerekend de aanvalster de derde Noorse goal in. Het was Ada Hegerberg die de wedstrijd in het slot leek te gooien.

De OranjeLeeuwinnen namen toen al veel risico om weer terug in de wedstrijd te komen, maar die gok pakte verkeerd uit. Opnieuw Hegeberg maakte in blessuretijd ook nog het vierde Noors doelpunt.

Zweden wint weer

Concurrent Zweden wist wel te winnen. In Stadion Woudestein versloeg het Zwitserland met 1-0. Hierdoor staat Zweden nu eerste in de poule met zes punten. Nederland en Noorwegen volgen met drie punten. De Leeuwinnen nemen het woensdag in een rechtstreeks duel op tegen Zweden. Bij een gelijk aantal punten voor twee of meerdere landen, gaat het onderlinge resultaat de doorslag geven.

Dat levert voor de Leeuwinnen de volgende scenario's op. Als Noorwegen niet wint van Zwitserland, heeft Oranje genoeg aan een zege tegen Zweden. Maar als Noorwegen wel wint van Zwitserland, moet Nederland met 5 goals verschil van Zweden winnen om naar de Spelen te gaan.

 

 

Video

 

 

 

Statistieken

Statistieken:

 

Wedstrijd: NOORWEGEN - NEDERLAND (1-0) 4-1

Datum: zaterdag 5 maart 2016

Aanvang:  19:30 uur

Locatie: Het Kasteel te Rotterdam (Sparta Stadion)

Betreft: 2e wedstrijd Olympisch Kwalificatie Toernooi

Ruststand: 1-0

Eindstand: 4-1
Scheidsrechter: Teodora Albon (ROU)
Assistant Scheidsrechter 1: Petruta Claudia Iugulescu (ROU)
Assistant Scheidsrechter 2: Mihaela Elena Tepusa (ROU)
4e Official: Cristina Dorcioman (ROU)

Toeschouwers: 10.600 (uitverkocht)

Reporter: Ineke van der Louw i.s.m. Luc Calleeuw

Fotograaf: Roel Ubels

 

Bijzonderheid: Voorafgaand aan de wedstrijd werden de Oranje Leeuwinnen met 100 caps en meer een UEFA Award aan uitgereikt

vlnr: Sherida Spitse, Annemieke Kiesel-Griffioen, Dyanne Bito, Marleen Wissink, Daphne Koster, Sylvia Smit, Sarina Glotzbach-Wiegman, Anouk Hoogendijk en Loes Geurts.
Op de foto ontbreekt Manon Melis, maar zij heeft de Award ook ontvangen.
Petra Hogewoning met 100 caps heeft de Award nog niet ontvangen.

 

 

Scoreverloop:
Noorwegen

30e min. 1-0 Emilie Bosshard Haavi
60e min. 2-0 Maren Mjelde
80e min. 3-1 Ada Hegerberg
90e min. 4-1 Ada Hegerberg
Nederland
66e min. 2-1 Manon Melis

 

Kaarten:
Noorwegen:
16e min. geel Ada Stolsmo Hegerberg
Nederland
60e min. geel voor Manon Melis

 

Wissels:

46 min Shanice van de Sanden voor Jackie Groenen (Nederland)
68 min Ingvild Stensland voor Trine Ronning (Noorwegen)
70 min Renée Slegers voor Danique Kerkdijk (Nederland)
75 min Isabelle Herlovsen voor Emilie Bosshard Haavi(Noorwegen)
84 min Lene Mykjaland voor Caroline Graham Hansen (Noorwegen)

 

Opstellingen:

 

Noorwegen

01. Cecilie Fiskerstrand
02. Ingrid Moe Wold
03. Marita Skammelsrud Lund
11. Nora Holstad Berge
16. Elise Thorsnes
19. Kristine Minde
06. Maren Mjelde
07. Trine Ronning
20. Emilie Bosshard Haavi
21. Ada Stolsmo Hegerberg
10. Caroline Graham Hansen

Overige speelsters:

Ingrid Hjelmseth
Kristine Nostmo
17. Lene Mykjaland
Gry Tofte Ims
04. Ingvild Stensland
09. Isabell Herlovsen
22. Hege Hansen
08. Andrine Stolsmo Hegerber
Adrine Tomter
Syanne Sofie K. Jensen
15. Lisa-Marie Karlseng Utland
Stine Reinas


Coach:Roger Finjord 

 

 

Nederland 

01. Sari van Veenendaal, 
04. Mandy van den Berg (C), 
13. Danique Kerkdijk, 
12. Desiree van Lunteren, 
05. Dominique Jansen, 
06. Anouk Dekker, 
10. Danielle van de Donk, 
17. Kelly Zeeman, 
07. Manon Melis, 
09. Vivianne Miedema, 
20. Jacky Groenen,
Bank
02. Kika van Es, 
14. Merel van Dongen, 
08. Sherida Spitse, geblesseerd tijdens warming-up
19. Renee Slegers, 
21. Shanice van de Sanden, 
22. Eshly Bakker,
23. Loes Geurts.

Coach:Arjan van der Laan

 

 

Selecties

Selecties

 

NOORWEGEN

 

Aantal Voornaam Achternaam Geboortedatum Club Caps Goals
     

1

Ingrid Hjelmseth 10-04-1980 Stabaek Fotball 100       0
     

2

Cecilie Fiskerstrand 20-03-1996 LSK Kvinner FK  6       0
     

3

Kristine Nostmo 08-06-1993 SK Trondheims-Orn  0       0
     

4

Maren Mjelde 06-11-1989 Avaldsnes IL       97       12
     

5

Lene Mykjaland       20-02-1987       LSK Kvinner FK       84       13
     

6

Gry Tofte Ims       02-03-1986       Klepp IL       48       4
     

7

      Ingvild       Stensland       03-08-1981       Stabaek Fotball       139       10
     

8

      Trine       Ronning       14-06-1982       Stabaek Fotball       159       22
     

9

      Emilie Bosshard       Haavi       16-06-1992       LSK Kvinner FK       49       14
     

10

      Isabell       Herlovsen       23-06-1988       LSK Kvinner FK       105       45
     

11

      Elise       Thorsnes       14-08-1988       Avaldsnes IL       89       16
     

12

Marita Skammelsrud       Lund       29-01-1989       LSK Kvinner FK       72       2
     

13

      Kristine       Minde       08-08-1992       Linkoping FC       57       7
     

14

      Nora Holstad       Berge       26-03-1987       FC Bayern Munchen       53       2
     

15

      Caroline Graham       Hansen       18-02-1995       VFL Wolfsburg       35       13
     

16

      Hege       Hansen       24-10-1990       Avaldsnes IL       12       4
     

17

      Andrine Stolsmo       Hegerberg       06-06-1993       Kopparbergs/Goteborg       13       0
     

18

      Ada Stolsmo       Hegerberg       10-07-1995       Olympique Lyonnais       44       25
     

19

      Ingrid Moe       Wold       29-01-1990       LSK Kvinner FK       20       3
     

20

      Adrine       Tomter       05-02-1995       Avaldsnes IL       10       0
     

21

      Syanne Sofie K.       Jensen       15-02-1996       VFL Wolfsburg       8       0
     

22

      Lisa-Marie Karlseng       Utland       19-09-1992       Trondheims-Orn       7       1
     

23

      Stine       Reinas       15-07-1994       Stabaek Fotboll       0       0

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 


 

 

NEDERLAND

 

Selectie

- Eshly Bakker (Ajax)

- Mandy van den Berg (Liverpool)

- Angela Christ (PSV)

- Anouk Dekker (Montpellier HSC)

- Merel van Dongen (Ajax)

- Daniëlle van de Donk (Arsenal)

- Kika van Es (PSV)

- Loes Geurts (Kopparbergs/Göteborg FC)

- Jackie Groenen (FFC Frankfurt)

- Claudia van den Heiligenberg (USV Jena)

- Dominique Janssen (Arsenal)

- Danique Kerkdijk (FC Twente)
- Jeslynn Kuijpers (PSV)

- Desiree van Lunteren (Ajax)

- Manon Melis (Seattle Reign FC)

- Tessel Middag (Ajax)

- Vivianne Miedema (Bayern Munchen)
- Myrthe Moorrees (PSV) 

- Shanice van de Sanden (Liverpool)

- Renée Slegers (FC Linköping)

- Sherida Spitse (LSK Kvinner FK)

- Sari van Veenendaal (Arsenal)

- Kelly Zeeman (Ajax)

 

 afgevallen ivm blessure:
- Stefanie van der Gragt (FC Twente)
- Lieke Martens (FC Rosengard)

 

 

Interview met Caroline Hansen na de wedstrijd NOORWEGEN - NEDERLAND

Noorwegen speelster Caroline Hansen na de 4-1 winst tegen Nederland:

Caroline, wat voor een resultaat vandaag?

Caroline:                Ja, het was fantastisch. Vier één, gewoon verbazingwekkend, complete dominantie. Ik denk dat we volledig verdient met 4-1 wonnen en denk dat we vandaag fantastisch voetbal brachten

En ik zag de Caroline van voor haar blessure, helemaal fit?

Caroline:               Ja, ik voel me in heel goede forme op het moment, ik voel dat de vorm curve in stijgende lijn gaat na een goed weekend me de club (VFL Wolfsburg). Ik voel nu de voordelen hiervan, voel me heel sterk, snel, en mijn voetballend vermogen is terug. Het was werkelijk een plezier om te voetballen vandaag.

De atmosfeer in het stadion was prachtig, was dit ook een extra stimulans voor Noorwegen?

Caroline:               Ja zeker, we spelen meestal niet voor een vol stadion als dit, het was werkelijk fantastisch om te spelen. En ik heb genoten van de atmosfeer toen Nederland hun doelpunt maakte, werkelijk fantastisch, ongelofelijk. Dus wij moeten gewoon blijven verbeteren en hopen dat wij op een dag ook in Noorwegen zulk een fantastische thuis aanhang als deze mogen begroeten.

Nu moet er gewonnen worden tegen Zwitserland, en daarnaast moeten jullie rekenen op dit Nederland?

Caroline:               Ja, we hopen dat Nederland een slechte wedstrijd had vandaag. En ik heb ook gehoord dat Zweden met het nodige geluk Zwitserland met 1-0 heeft verslagen. Dat betekent dus dat het een heel moeilijke partij gaat worden tegen Zwitserland en dat op het zelfde moment Nederland heel grote mogelijkheden heeft om Zweden te kloppen. Dus we hopen dat ze in de wedstrijd snel van start gaan en dezelfde prestatie kunnen brengen die ze tegen Zwitserland brachten.

Laatste vraag, hoe belangrijk is het voor dit Noorwegen om op deze Olympische spelen te geraken?

Caroline:               Ja, natuurlijk is dat belangrijk. Het is een heel harde strijd voor die ene plaats. En de Olympische spelen blijven natuurlijk iets speciaals. Er zijn zelfs minder teams daar in het vrouwenvoetbal dan op de wereldbeker. Dus zeker, het zou enorm mooi zijn om dat te behalen en deel uit te maken van de Olympische spelen.

Ok, van harte gefeliciteerd met je prachtige prestatie Caroline.

Caroline:                Dank je.

Met vriendelijke groet,
reporter Luc

Normal 0 21 false false false EN-US X-NONE X-NONE