A+ R A-

FC Twente verliest nipt van FC Barcelona

De eindstand bij FC Twente - FC Barcelona is 0-1. FC Twente wilde haar eigen spel spelen en ging er vol voor, maar FC Barcelona was een goed voetballende tegenstander, die het tempo behoorlijk hoog hield en met 0-1 naar Spanje terug gaat. Aan FC Twente om het in Spanje beter te doen.. 

Basiself FC Twente:  01. Marieke Ubachs, 02. Maud Roetgering, 03. Stefanie van der Gragt, 04. Danique Kerkdijk, 08. Kristina Erman, 06. Marthe Munsterman, 10. Maayke Heuver ©, 14. Jill Roord, 07. Shanice van de Sanden, 11. Renate Jansen, 17. Ellen Jansen.

Klik op lees meer voor foto's, kort en uitgebreid verslag, video's en statistieken.......>>>>


 

Kort verslag

Kort verslag

 

In de 1e helft wachtte FC Twente de eerste stormlopen van Barcelona even af en pareerde deze goed. Naarmate de wedstrijd vorderde kwam FC Twente wat meer aan de bal en dichter bij het beoogde doel, met zelfs een paar kleine kansjes.  Daarna was het weer Barcelona die de toon zet, de Spaanse techniek en passing is beter en de balcirculatie ligt hoger. De Twente keeper had meer werk te doen dan haar tegenstrever, maar ondanks dat waren de schoten op of naast het doel van Marieke Ubachs zelden echt gevaarlijk. In de 2e helft zal FC Twente in een wat hoger tempo moeten gaan spelen om de wedstrijd te kunnen dicteren. 

 

Geen wissels in de rust. FC Twente is een paar keer dicht bij een goal geweest, was aanmerkelijk gevaarlijker dan in de 1e helft. De reporter was amper uitgesproken met zijn tekst van "Barcelona mag rustig schieten vanuit de 2e lijn, daar ligt Marieke Ubachs niet wakker van" of er kwam een haarzuiver Spaans schot uit de 2e lijn op doel wat onhoudbaar was voor de Twentse keep, en zo kwam de stand met nog 1 kwartier te spelen op 0-1.

 

 

In de slotfase kreeg Twente nog een prachtige kans op de gelijkmaker, maar even later ontsnapte het aan de 0-2, eindstand 0-1. Olga Garcia speelde vanavond een hoofdrol voor Barcelona, eerst pakte ze geel voor een (voor haar) nuttige overtreding, daarna maakte ze hands in de 16 maar daar werd niet op gereageerd door de scheids en vervolgens scoorde ze het enige doelpunt. Volgende week woensdag In Barcelona de return en kansen komen er altijd en kwaliteit zit er genoeg in de ploeg.

 

Prachtig is natuurlijk dat het toeschouwers record dik verbroken is, het aantal staat nu op 16.637, een pluim voor een ieder die vanavond naar de Grolsch Veste is gekomen.

 

Wedstrijdverslag

Uitgebreid verslag Door Luc Calleeuw

 

15637 Toeschouwers voor WCL partij tussen FC Twente en FC Barcelona

Nog steeds is bij velen niet echt doorgedrongen wat voor een exploot FC Twente heeft neergezet na de verrassende, maar het dient gezegd, over verdiende kwalificatie van FC Twente ten nadele van Duits Landskampioen FC Bayern München. Europa keek verbijsterend, geschiedenis werd hier geschreven. Vandaag wacht een nieuwe confrontatie met FCB, dit keer het Spaanse FC Barcelona. Laatste 16, opnieuw een geleide loting, andermaal mogen de zogenaamde groten eerst uit spelen. De Grolsch Veste is de prachtige coulisse voor het gebeuren, een heerlijke herfstavond, meer dan 15000 fans.

Bij FC Twente kan coach Arjan Veurink geen beroep doen op de ervaren Anouk Dekker (geschorst), Barca komt aan de aftrap met de sterkste formatie. De Tukkers in het rood, het Catalaanse team in geel shirt met rode strepen. Het scheidsrechterlijke trio komt uit Scandinavië. Barcelona brengt de partij op gang.

 

 

In de beginfase tonen beide teams het nodige respect, is het vooral zoeken. Twente probeert een organisatie te plaatsen, Barcelona plooit eerder wat terug, tracht vooral het technische vernuft optimaal te benutten. Eerste gevaar na 7 minuten, Jill Roord stuurt Shanice van de Sanden langs de lijn op rechts, lage voorzet, Renate Jansen kan aannemen, helaas niet goed afdrukken, Marta Unzue Urdaniz ruimt op. Even later een eerste keer Barcelona, dribbelwonder Alexia Putellas Segura zet zich door en brengt laag voor, doelvrouw Marieke Ubachs kan niet direct klemmen, Maayke Heuver ontzet (9 min). We zien een gelijk opgaande wedstrijd. Twente acteert iets nerveuzer dan normaal, Barcelona teert op haar techniek, toch noteren we vele slordige passes aan beide zijden. Olga Garcia Perez zet een persoonlijke actie op over links, geplaatste bal, over de verste kruising (11 min). Beide teams dwingen een paar hoekschotten af. Net over het kwartier een corner voor Twente, bal voor doel, duel, bal uiteindelijk bij Melanie del Pilar Serrano Pérez (what's in a name), het leer blijft in haar bezit na een stuit tegen de hand, dit moet strafschot zijn, de Zweedse ref Pernilla Larsson wuift het protest weg, onterecht. Achteraf lijkt dit mogelijk het kantelpunt in de partij te zijn. (16 min)

Net over het half uur wordt Kristina Erman met een fraai bruggetje door Jennifer Hermoso Fuentes uitgespeeld. Kristina ziet zich genoodzaakt een trekfout te maken om erger te voorkomen, ook nu sluit de ref de ogen en houdt het gele karton op zak (33 min). Een minuutje later krijgt Olga wel de kaart voor een fout. Twente is even onoplettend bij een spelhervatting, Alexia snel op Miriam Dieguez de Oña, die naast duwt (39 min). Twente komt niet echt in het normale spel, heeft het moeilijk om zich door te zetten. Toch gevaar na een vrije trap van Renate Jansen, bal weggekopt door Melanie in de voeten van Shanice, haar rebound gaat rakelings en tergend traag langs de verste paal (41 min). Aan de overzijde een spelhervatting van Leire Landa Iroz, even twijfel bij Stefanie van der Gragt, Alexia besluit naast, dit was een uitstekende mogelijkheid (43 min). Een schot van Olga gaat een halve meter naast, we gaan rusten met de brilstand.

 

 

Tijdens de rust blijkt het Twentse toeschouwers record fabuleus gebroken, liefst 15637 hebben de weg naar de Grolsch Veste gevonden. Heel wat mannenteams mogen hiervan dromen, een terechte erkenning van wat FC Twente Vrouwen realiseren, ook al loopt het dan net vandaag misschien wat minder. Het eerste doelgevaar komt van Melanie, schot metertje over (50 min). Hierna zet Maayke een actie op, mooi langs haar opponent Ruth Garcia Garcia, lage voorzet, niemand geraakt bij het leer, zowel Ellen (Jansen), Jill, Shanice als Renate komen te laat, Artieda Ane Bergara werkt weg (55 min). Coach Arjan wisselt een eerst keer, Tashira Renfurm komt voor Kristina Erman (57 min). Een schot van Renate wordt door doelvrouw Laura Rafols Parellada in de voeten van Shanice geduwd, haar rebound eindigt in Laura haar grijparmen (60 min). De bezoeksters proberen het nu vooral met persoonlijke acties, nemen even de bovenhand. Kopbal van Jennifer na hoekschot, rakelings langs de paal (62 min). Alexia, erg sterk aan de bal, schot, Marieke pakt in 2 tijden (65 min). Met nog twintig minuten te gaan dubbele wissel voor de Catalanen. Gema Gilli Giner en Patricia Guijarro Gutiérrez komen voor Marta en Melanie (70 min)

Vlak hierna krijgt FC Twente “de” kans op een voorsprong. Voorzet van Renate naar naamgenote Ellen, het nummer 17 kiest om met de voet te deviëren in plaats van te koppen, kans weg, doorjammer (72 min). Er hangt een doelpunt in de lucht maar de meesten op de perstribune verwachten dit aan de verkeerde kant. En zo gebeurt ook. Met nog een kwartier te gaan mooie dubbelpas tussen Jennifer en Alexia, het leer bij de sterk ingevallen Patricia, dit keer gaat het schot nog over. Een minuut later valt de goal dan toch. Aanval over links, bal in de grote rechthoek, subliem hakje van Jennifer perfect voor de voeten van Olga Garcia Perez, enig mooi krult het nummer 20 de bal via de paal in doel, 0-1 (76min). Een juweel van een goal, de mannen van Barca konden dit niet beter.

 

 

Twente moet nu alles op alles proberen te zetten, geen gemakkelijke opdracht tegen een technisch erg sterk Barcelona. Een hoge voorzet wordt door doelvrouw Laura in de voeten van Maayke gebokst, helaas de nochtans sterk speelde blondine kan niet goed afdrukken (77 min). Aan de andere kant nieuwe dreiging via Olga, dit keer kan Stefanie voorkomen, hoekschot (82 min). De doelpuntenmaakster mag hierna gaan rusten, in haar plaats komt Barbara Latorre Viñals (84 min). Minuten later kan Danique Kerkdijk het ronde ding ontfutselen, ze zet zich door, schot richting kruising, helaas langs de verkeerde kant (86 min). In de extra tijd dreigen de Catalanen nog twee keer. De in het oog springende Patricia, zij leest het spelletje perfect, bedient Barbara. Deze laatste komt naar binnen, Stefanie keert in hoekschot. Bal voorgebracht in de voeten van Marta Torrejon Moya, een streep, in laatste instantie kan Renate Jansen met het hoofd op de lijn keren en erger voorkomen. De partij eindigt op een 0-1 eindstand.

FC Twente wist niet echt in het eigen spel te komen en kansen te creëren. Barcelona beschikt over een aantal technisch heel onderlegde speelsters die een wedstrijd met een persoonlijke actie kunnen beslissen. Toch is dit FC Twente zeker nog niet uitgeschakeld, ondanks de nederlaag van deze avond. Coach Arjan zal deze partij wel tot het laatste detail analyseren en voor volgende week een tactisch plan uitkienen om in de Catalaanse hoofdstad tot kansen te komen. En wie in München twee keer kan scoren, moet dit ook kunnen in Spanje. In ieder geval was deze avond opnieuw een mijlpaal voor de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenvoetbal. De neutrale toeschouwers hebben zeker genoten van een gelijk opgaande, spannende wedstrijd. Prachtige sfeer, leuke acties, hopen op een nieuw exploot volgende week. En wie weet, bij de volgende ronde dan 20000 toeschouwers in het stadion.

 

 

 

 

Videos

 

De Wedstrijd samenvatting

 

 

Het Doelpunt

 

 

 

Het commentaar van Shanice van Sanden na afloop

 

 

 

Commentaar voorafgaand aan de wedstrijd door Arjan Veurink, trainer FC Twente

 

 

 

 

Voorbeschouwing

Tegenstander FC Barcelona

Vanavond om 19:00 uur trappen de vrouwen van FC Twente in een al historisch duel voor de Tukkers af tegen FC Barcelona. Historisch omdat ze voor het eerst bij de laatste 16 van Europa behoren en ook omdat er een record aantal toeschouwers in De Grolsch Veste hen zullen aanmoedigen. Het record wat stond op 13.109 is sinds maandag bij de verkoop al gebroken met 13.216, dit getal is nog niet het definitieve toeschouwersaantal.
Maar wat weten we nu over de tegenstander, FC Barcelona? Van de heren weten we dat ze bekend werden door hun tikkitakki voetbal, wat ook trouwens de vrouwen beheersen. Vrouwenvoetbalnederland heeft de nodige informatie voor U bij elkaar getrommeld o.a. wat hebben ze bereikt, selectie, Europa uitslagen etc.

 

FC Barcelona Femení is het dameselftal van FC Barcelona. Het team speelt in de Superliga Femenina. Thuiswedstrijden worden afgewerkt op het Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Het vrouwenelftal werd in 1988 opgericht onder de naam Club Femení Barcelona.
Het team werd ondersteund door FC Barcelona, waarbij gebruikgemaakt werd van de clubkleuren en de clubfaciliteiten. Club Femení Barcelona was medeoprichter van de Liga Nacional.

Begin jaren negentig werden de eerste successen behaald in de Copa de la Reina met een finaleplaats in 1991 en bekerwinst in 1994. In 2001 werd Club Femení Barcelona een officieel onderdeel van FC Barcelona. In 2004 promoveerde het team van de Primera Nacional naar de Superliga Femenina, die in 2001 was opgericht. Ondanks het contracteren van de Mexicaanse international Maribel Domínguez was FCB Femení weinig succesvol op het hoogste niveau en in 2007 degradeerde het team.

Er werd overwogen het vrouwenelftal op te heffen, maar uiteindelijk werd besloten tot een hervorming. Xavier Llorens, speler van het futsalteam in de jaren tachtig en daarna jarenlang jeugdtrainer, werd aangesteld als coach. Het resulteerde in 2008 in de terugkeer in de Superliga. Het team ontwikkelde zich verder, uiteindelijk leidend tot bekerwinst in 2011 en de eerste landstitel in 2012. Sonia Bermúdez werd in het kampioensjaar met 38 doelpunten topscorer van de competitie. In 2012 nam FCB Femení voor het eerst deel aan de Champions League. In de eerste ronde werd het team echter al uitgeschakeld door Arsenal LFC (0-3, 0-4). In 2013 werd de landstitel geprolongeerd.

 


 

 

Champions League Uitslagen

2012-2013
Kwalificatie ronde vrijgeloot .
1e ronde (laatste 32) uitgeschakeld door Arsenal met 4-0 en 0-3

 

2013-2014
Kwalificatie ronde vrijgeloot
1e ronde (laatste 32) door nadat zij Brondby uit Denemarken tweemaal tegen gelijk speelde. Thuis 0-0 en vanwege de uitdoelpunten 2-2 zaten ze bij de laatste 16. Daar kwamen ze tegen FC Zurich. Zowel uit als thuis werd er gewonnen van FC Zurich (3-0 en 1-3).
In dit seizoen kwamen ze dus in de kwartfinales terecht. Ze werden door de latere kampioen, VfL Wolfsburg zowel thuis (0-2) als uit (3-0) verslagen door de Duitse vrouwen.

 

2014-2015
Kwalificatie ronde vrijgeloot.
1e ronde (laatste 32) wonnen ze van SK Slavia Praha uit Tsjechie zowel uit (0-1) als thuis (3-0).
In de laatste 16 werden ze uitgeschakeld door Bristol Academy uit Engeland met thuis (0-1) en uit (1-1).

 

2015-2016
Wederom vrijgeloot Kwalificatie ronde
1e Ronde uit gelijk gespeeld maar thuis gewonnen van FC BIIK-Kazygurt uit Kazachstan (4-1).


 

 

Prijzenlijst

Kampioen Primera División Femenina: 2012, 2013, 2014, 2015

Copa de la Reina: 1994, 2011, 2013

Copa de Catalunya: 2009, 2010, 2011

 

 

Videos

 

 

 

 

Statistieken

Statistieken

  

Wedstrijd: FC TWENTE - FC BARCELONA (0-0) 0-1 

Datum: woensdag 11 november 2015

Aanvang: 19:00 uur

Locatie: Enschede - De Grolsch Veste

Betreft: Laatste 16 - 1e duel

Ruststand: 0-0

Eindstand: 0-1

Scheidsrechter: Pernilla Larsson (SWE)

Assistent scheidsrechters:  Tonja Paavola (FIN) en Sandra Österberg (SWE)

Fourth official: Fijke Hoogendijk (NED)

Toeschouwers: 15.637

Reporter: Luc Calleeuw i.s.m. Ineke van der Louw

Fotografen: Roel Ubels en Marco ter Haar - zie ook Gallery > Champions League > FC Twente - FC Barcelona

 

 

Bijzonderheden: Record aantal toeschouwers in De Grolsch Veste (zie foto). 15.637 toeschouwers waren in De Grolsch Veste.

 

Scoreverloop:

BAR: 76e min. 0-1 Olga Garcia

 

Gele Kaarten:
TWE: 

BAR:  35e min. 20. Olga Garcia

 

Wissels:

 

TWE:
57e min. Kristina Erman uit - Tashira Renfurm in 

 

BAR: 

70e min. 12.Patricia Guijarro in - Melanie Serrano uit  
70e min.  07.Gemma Gili in - Marta Unzue uit

85e min. 21.Barbara Latorre in - Olga García uit

 

Opstellingen:

Basiself FC Twente:
01. Marieke Ubachs
02. Maud Roetgering
03. Stefanie van der Gragt
04. Danique Kerkdijk
08. Kristina Erman
06. Marthe Munsterman
10. Maayke Heuver ©
14. Jill Roord
07. Shanice van de Sanden
11. Renate Jansen
17. Ellen Jansen


Bank
16. Jade Adan
15. Laika Boerrigter
18. Zoi van de Ven
19. Cheyenne van den Goorbergh
12. Tashira Renfurm
20. Melanie Kok
25. Sabrine Ellouzi

Coach: Arjan Veurink

 


Basiself Barcelona:
01. Laura Rafols
02. Ane Bergara
03. Ruth Garcia
04. Marta Unzue ©
05. Melanie Serrano
18. Marta Torrejon
23. Leire Landa
08. Miriam Dieguez
11. Alexia Putellas
10. Jennifer Hermoso
20. Olga Garcia
Bank:
13. Sandra Panos
06. Esther Romero
21. Barbara Latorre
07. Gemma Gili
12. Patricia Guijarro
24. Irene del Rio
14. Cristina Baudet

Coach: Xavi Llorens

 

 

 

 

Selecties

Selecties

FC Twente

Bovenste rij  Siri Worm, Cheyenne van den Goorbergh, Marthe Munsterman, Renate Jansen, Anouk Dekker, Maud Roetgering, Kristina Erman, Shanice van de Sanden, Zoï van de Ven

Middelste rij  Karin Neutel (sport fysiotherapeut), Niels Wigbold (video-analist), Danique Kerkdijk, Marieke Ubachs, Jade Adan, Laika Boerrigter, Tashira Renfurm, Joop Visscher (materiaalverzorger)

Onderste rij  Roelof Welling (teamarts), Maayke Heuver, Jill Roord, Ellery Cairo (assistent-trainer), Arjan Veurink (hoofdtrainer), Roy Elferink (keeperstrainer), Stefanie van der Gragt, Ellen Jansen, Rob Kemper (teammanager)

FC Barcelona

Doel:

Laura Rafols

Sandra Paños

Kaeli Schmidt

Verdediging:

Ane Bergara

Ruth García

Marta Unzue

Esther Romero

Nuria Garrote

Marta Torrejón

Bárbara Latorre

Leire Landa

Middenveld:

Gemma Gili

Miriam Diéguez

Mariona Caldentey

Alexia Putellas

Patricia Guijarro

Pilar Garrote

Irene del Río

Aanval:

Jennifer Hermoso

Cristina Baudet

Sandra Hernández

Olga García

Andreia Norton

Coach: Xavi Llorens