A+ R A-

Onder 17 trefzeker tegen Moldavie

Het team van Bondscoach Marleen Wissink won overtuigend van Bulgarije maar wist vantevoren dat het tegen Moldavie flink moest scoren, want Noorwegen had daar 14-0 van gewonnen. Nederland scoorde veel maar kwam niet tot dubbele cijfers, het werd 0-8.  De doelpunten werden vandaag gemaakt door: Eva van Deursen (3x), Maud Asbroek (3x), Quinty Sabajo en een eigen doelpunt van Moldavie.

Ook Noorwegen won vandaag met 8-0 van Bulgarije. Dus Nederland zal woensdag van Noorwegen moeten winnen om als eerste in de groep te eindigen.


De Bondscoach wijzigde haar opstelling op 4 plaatsen en startte met de volgende basiself: Romy Dalebout (GK), Noah Waterham, Danique Ypema (C), Lisa Doorn, Quinty Sabajo, Bente Jansen, Eva van Deursen, Ashleigh van Weerden, Marisa Olislagers, Maud Asbroek en Chelsea Kenton.

 

 

Kort verslag


Ook de 2e wedstrijd van het minitoernooi is Nederland fel begonnen. Net als de wedstrijd tegen Bulgarije werd er in de 2e minuut gescoord. Deze keer maakte Eva van Deursen de openingstreffer, 0-1. De assist kwam op naam van Chelsea Kenton. Nederland bleef druk uitoefenen op de verdediging van Moldavie en dat resulteerde in de 6e minuut in een doelpunt van Eva van Deursen, 0-2. In de 13e minuut was het weer raak, de 0-3 werd gemaakt door Maud Asbroek en de assist kwam van Quinty Sabajo. Moldavie kwam er niet aan te pas en moest ook nog tezien dat Valentina Lohin in de 17e minuut een eigen doelpunt maakte, 0-4. In de 22e minuut werd het laatste doelpunt van deze helft gemaakt, de 0-5 werd gemaakt door Quinty Sabajo.

In de tweede helft vielen er geen doelpunten tot 72e minuut. Alhoewel Nederland weer heel veel kansen kreeg kwam het maar niet tot scoren. Uiteindelijk was het Eva van Deursen die haar derde doelpunt maakte en de 6-0 scoorde na een assist van Ashleigh van Weerden. Hierna vielen al snel de 0-7 en de 0-8, beide doelpunten werden gemaakt door Maud Asbroek.

 

 

 

 

Verslag

Nieuwe zege speelsters O-17

Door Welmoed de Lang - bron Onsoranje.NL

 

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar trof zondag opnieuw een land waarbij het doel was zo veel mogelijk treffers te maken. Met 0-8 tegen Moldavië werd de 0-6 tegen Bulgarije weliswaar overtroffen, maar het levert voorlopig slechts de tweede plaats in de EK-kwalificatiepoule op.  

 

"We begonnen als een trein en eindigden als een trein, maar daar tussenin ging het moeizaam”, zag KNVB-coach Marleen Wissink in het Bulgaarse Kavarna. Na krap een kwartier stond namelijk al 0-3 op het scorebord en vijf minuten later had Moldavië al vijf keer moeten vissen. In de laatste acht minuten legde Oranje er ook nog eens drie in. In de periode ertussen bleef de teller echter lang steken.

 

"Het is lastig voetballen als je alleen maar blauwe sokken voor ziet. Op haar manier probeert Moldavië te verdedigen en dat doen ze door heel ver in te zakken en er steeds een voetje tussen te zetten. Dan is het verschrikkelijk lastig om er doorheen te komen”, zag Wissink, die in het duel tegen Bulgarije oordeelde dat er echt te weinig gescoord was. "Nu stonden ze met zijn elven echt op de doellijn. Er zit natuurlijk altijd meer in, maar het werd ons nu wel heel lastig gemaakt.”

 

Ruimte

Doordat Moldavië in de beginfase nog wel probeerde richting middenlijn te komen, was er voor Onder 17 in eerste instantie wat ruimte om te voetballen. Eva van Deursen (foto) had er daarom na zes minuten al twee treffers in liggen, waarna Maud Asbroek na krap een kwartier 0-3 maakte. Een prima schot van Van Deursen belandde iets daarna via het hoofd van de Moldavische Valentina Lohin ook in het doel. Quinty Sabajo zette halverwege de eerste helft nummer vijf op het bord, waarna Moldavië besloot dat het zo voorlopig wel even genoeg was.

 

"Ze kregen natuurlijk ook door dat het zo wel erg hard ging en zakten vanaf dat moment weer helemaal in”, aldus Wissink. "Daarvoor ging het hartstikke goed. Met goede dieptepasses zetten we steeds de buitenspelers vrij en dan kwamen er prima voorzetten. Dat was ook in het laatste deel van de wedstrijd weer het geval.”

 

Opnieuw werd Moldavië namelijk wat optimistischer, waardoor het de ruimtes weer wat open liet. Van Deursen maakte acht minuten voor tijd vervolgens haar derde en ook Asbroek kwam kort voor het einde nog tot een hattrick.

 

Route naar EK

Doordat Noorwegen na de 14-0 eerder tegen Moldavië, zondag met 0-8 tegen Bulgarije won, staan de Scandinavischen nu eerste in de poule. Woensdag (om 14 uur) treffen de nummers een en twee elkaar. In deze eerste kwalificatieronde gaan van elke groep de beste twee ploegen door naar de Eliteronde, maar een hoger aantal punten geeft een gunstiger loting.

Wissink: "Het wordt een mooie uitdaging tegen Noorwegen. We hebben in deze tweede wedstrijd wel dingen gezien die we besproken hebben, dus dat is positief. Het doel blijft dan ook nog steeds met negen punten door te gaan.”

 

Het EK voor speelsters onder 17 jaar wordt in mei 2016 in Wit-Rusland gehouden. Aan het toernooi doen acht landen mee, waarbij Wit-Rusland als gastland automatisch gekwalificeerd is. Duitsland en Frankrijk zijn rechtstreeks geplaatst voor de Eliteronde. Tijdens de Eliteronde komen 24 landen uit, verdeeld over zes groepen. De winnaar van elke groep gaat naar het EK, evenals de beste nummer twee en dus de organisator.


 

Video

 

 

Statistieken

Statistieken:

 

Wedstrijd: MOLDAVIE O17 - NEDERLAND O17    (0-5)  0-8

 

Datum: vrijdag 25 oktober 2015

Aanvang:  14:00 uur

Locatie: Kaliakra, Kavarna (BUL)

Betreft: 2e duel Kwalificaitie EK 2016 - 1e ronde

Ruststand: 0 -  5

Eindstand: 0 - 8

Scheidsrechter: Frida Nielsen (DEN)

Assistent scheidsrechters: Vivi Grewy Kattenhøj (DEN), Pavleta Rashkova (BUL), 4e official Hristiana Guteva (BUL)

Toeschouwers:

Reporter: Angela van Oijen

 

 

Scoreverloop:
  2e min 0 - 1 Eva van Deursen
  6e min 0 - 2 Eva van Deursen
13e min 0 - 3 Maud Asbroek
17e min 0 - 4 Valentina Lohin (eigen doelpunt)
22e min 0 - 5 Quinty Sabajo
72e min 0 - 6 Eva van Deursen
76e min 0 - 7 Maud Asbroek
79e min 0 - 8 Maud Asbroek

 

 

Kaarten:
MOL:
75e min Geel voor Anastasia Melnic

 

 

Wissels:
MOL:
69e min Maria Cheptanaru erin voor Valeria Naumenco
77e min Valeria Manghir erin voor Irina Jupanova

NED:
41e min Cailtin Dijkstra erin voor Marisa Olislagers
41e min Kayleigh van Dooren erin voor Bente Jansen
55e min Fieke Hendriks erin voor Noah Waterham

 

 

Opstellingen:

Moladvië

Basis:

 1. Marina Climentieva
 2. Liubov Sanjura
 4. Valentina Lohin
 5. Lulia Petelca (C)
 6. Irina Jupanova
 7. Alexandra Trofimov
 8. Antonela Cojocari
 9. Anastasia Melnic
11. Valeria Naumenco
14. Ana Ciobotaru
16. Corina Bustiuc

Bank:
 3. Maria Cheptanaru
10. Valeria Manghir
12. Daniela Michalachi (GK)
13. Valeria Minascurta
15. Mirela Bejenari
17. Marina Baiceva
18. Marina Topala

Coach:
Serghei Sirbu

 

 

Nederland

Basis:

16. Romy Dalebout (GK)
 2. Noah Waterham
 3. Danique Ypema (C)
 5. Lisa Doorn                      
 6. Quinty Sabajo                   
 7. Bente Jansen                   
 8. Eva van Deursen                 
11. Ashleigh van Weerden         
14. Marisa Olislagers              
15. Maud Asbroek
18. Chelsea Kenton

Bank:
 1. Daphne van Domselaar (GK)
 4. Aniek Nouwen
 9. Anne Sellies
10. Zoï van de Ven
12. Fieke Hendriks
13. Caitlin Dijkstra
17. Kayleigh van Dooren

Coach:
Marleen Wissink

 

 

 Selectie Nederland:

 

 

Maud Asbroek

Romy Dalebout

Eva van Deursen

Caitlin Dijkstra

Daphne Domselaar

Kayleigh van Dooren

Lisa Doorn

Fieke Hendriks

Bente Jansen

Fenna Kalma

Aniek Nouwen

Marisa Olisalgers

Quinty Sabajo

Anne Sellies

Zoï van de Ven

Noah Waterham

Ashleigh Weerden

Danique Ypema