A+ R A-

Grote klasse, FC Twente bij de laatste 16

FC Bayern Munchen - FC Twente 2-2 Zou FC Twente er vanavond in kunnen slagen om de laatste 16 van de Champions League te bereiken was de vraag, het antwoord is JAZEKER het is FC Twente gelukt!!!! GROTE KLASSE van de TUKKERS.

Coach Arjan Veurink was strijdvaardig want er moest gescoord worden. Hij begon daarom met de dezelfde basiself als in de thuiswedstrijd tegen FCB: 01. Marieke Ubachs (K), 02. Maud Roetgering, 03. Stefanie van der Gragt, 04. Danique Kerkdijk, 08. Kristina Erman, 06. Marthe Munsterman, 10. Maayke Heuver, 14. Jill Roord, 07. Shanice van de Sanden, 09. Anouk Dekker ©, 11. Renate Jansen

 

 

 

Kortverslag

 

FCB komt goed uit de startblokken maar FC Twente neemt al gauw de overhand en dat resulteerde in de 13e minuut in een doelpunt. Jill Roord opende met een afstandsschot de score voor FC Twente. FCB is een klein kwartiertje enigszins van slag. FC Twente was daarin de bovenliggende partij, maar langzaamaan kwam FCB weer terug en werd ook wat gevaarlijker. In de 26e minuut nog een prachtig afstandsschot van Maud Roetgering waarbij de Duitse keepster de bal maar ternauwernood uit de kruising kon ranselen. Jammer genoeg sloeg in de 29e minuut het noodlot voor FC Twente toe, op een voorzet van Vivianne Miedema raakte Kristina Erman (TWE) de bal verkeerd en schoof deze in eigen doel. In de 42e min. een schitterende redding van Twente keep Marieke Ubachs. Er kwam 1 minuut extra tijd bij de 1e helft. De rust brak aan met een 1-1 gelijke stand, er is nog van alles mogelijk, want beide ploegen waren tot dan toe aan elkaar gewaagd..

FCB begint de 2e helft furieus, FC Twente moet alle zeilen bijzetten om de stormloop tegen te houden. Na 5 minuten ging het spel weer over en weer met gevaarlijke uitvallen van beide ploegen. In de 52e minuut een voorzet van Renate Jansen, de bal kwam tegen een Duitse arm aan en de scheids gaf een penalty. Maud Roetgering verzilverde deze penalty en dan moet FCB eerst 2x scoren om te kunnen winnen, gunstige stand dus voor FC Twente. Het was een echte wedstrijd met veel spanning. In de 74e minuut een lichte overtreding van Maayke Heuver op Nicole Rolser, op de 16mtr. lijn of even daarbuiten, maar de scheids gaf FCB een penalty die perfect werd benut door Melanie Behringer, stand 2-2. Het werd dit laatste kwartier nu echt billen knijpen. Het was ongemeen spannend, FC Twente werd door FCB bijzonder onder druk gezet maar is niet bezweken en daar spreekt de klasse uit, Niet alleen Marieke Ubachs met schitterende reddingen, maar het gehele team verdiende een dikke pluim. Van harte gefeliciteerd en veel succes in de volgende ronde.

  

 

 

 

Wedstrijdverslag

Eén dag na het “Mannen Oranje” debacle schrijft FC Twente geschiedenis en wipt Duits Kampioen FC Bayern München genadeloos uit de Womens CL
Door Luc Calleeuw

 

Na de misschien verrassende, maar verdiende 1-1 vorige week in Enschede is het FC Twente van Arjan Veurink vandaag te gast in München bij Duits Landskampioen FC Bayern. Plaats van gebeuren het Grünwalder stadion, in lang verloren tijden de thuishaven van de Münchener mannen. Povere belangstelling, in Duitsland lijkt de kwalificatie een normale zaak, slechts 1072 toeschouwers (blijkt achteraf), vorige week in de Grolsche Veste waren er tegen de 7000. Het debacle van de Oranje Mannen gisterenavond (hoe kan je dit begrijpen) door het volledig mislopen van het komende EK lijkt hier alleen maar meer zekerheid te verschaffen en wordt op algemeen hoon gelach onthaald. Ik mag, als Belg zijnde dit gelukkig even langs me neer leggen, wie had ooit gedacht dat dit landje op een moment als dit 1 zou staan op de FIFA wereld ranglijst. Tegenover vorige week mist FCB Caroline Abbé, de Zwitserse internationaal, Melanie Behringer is fit bevonden.

 

Twente mag de partij op gang brengen, speelt in het rood, Bayern treedt aan in het donkerblauw. De Tukkers komen verrassend het best uit de startblokken een (verwacht) blits offensief van het thuisteam blijft achterwege. Dit leidt niet direct tot gevaar, maar ook het thuisteam creëert niets in de beginfase. Bij FCB is het ook een Nederlandse die opvalt en veel goede wil toont, de door iedereen gekende Vivianne Miedema. Na een weergaloze draaibeweging dringt het nummer 10 door in de zestien, de voorzet kan nog net geblokt worden (6 min). En dan net voor het kwartier, slaan de Tukkers toe. Een diepe bal komt bij Jill Roord, persoonlijke actie, twee speelsters in de wind, uithaal, via de paal gaat de bal binnen, 0-1, een sensatie in de maak (13 min). Bayern München even de teugels kwijt, verbijstering alom in de Arena.

 

Langzaam slaat de motor van het thuisteam aan, een streep van Melanie Behringer wordt door doelvrouw Marieke Ubachs verwerkt in hoekschot (15 min). Toch is het eerder Twente, dat gevaarlijk is. Jill bereikt een sublieme Marthe Munsterman, steekpas op Renate Jansen, zij kan net niet draaien, Gina Lewandowski werkt weg (23 min). Minuten later een streep van Maud Roetgering vanaf 50 meter, doelvrouw Tinja-Riikka Korpela houdt met een ongeziene save de 0-2 van het bord (28 min). Op het half uur opnieuw Vivianne, mooie sleepbeweging, pas op Lisa Evens die terug tikt, Vivianne brengt voor, verdedigster Kristina Erman werkt ongewild in eigen doel 1-1, anders was Lisa toch ter plekke geweest (30 min). FCB is nu even op dreef, krikt het tempo op. Voetballende actie tussen Melanie Leupolz, Vivianne, Lisa en opnieuw Vivianne, tikje naar de Amerikaanse Lisa, haar poging wordt door doelvrouw Marieke onschadelijk gemaakt (33 min). Even later andermaal de sterk spelende Vivianne aan de basis, na een schitterende actie bedient ze Kristen Anne Mewis die voor eigen succes gaat en verzuimt terug te leggen op Viv, kans weg (37 min).

 

Even later een hoge voorzet van Lisa, doelvrouw Marieke riskeert hebben en houden om Vivianne van een doelpunt te houden, verdedigster Kristina is het kind van de rekening en blijft geblesseerd liggen na de tussenkomst (42 min). Met de rust in zicht een vlotte actie van FCB, een pegel van Melanie Behringer wordt door keepster Marieke weergaloos van onder de lat gehaald (44 min). Direct daarna laat een niet aflatende Vivianne verdedigster Danique Kerkdijk ter plaatse, voorzet, Stephanie van der Gragt redt de meubels ten koste van een hoekschot die niets brengt. Er wordt gerust met een 1-1 stand.

 

Geen wissels tijdens de pauze, Iedereen verwacht een stomend Bayern, het tegendeel is een feit. Shanice van de Sanden laat Viktoria Schnaderbeck ter plaatse staan, brengt voor Jill mist (onbegrijpelijk) de reuze kans. Dit laat ze zelden liggen (51 min). Op de tegenaanval mist haar Oranje teamie Vivianne ook op een haar, de poging wordt in hoekschot gedevieerd (52 min).  En dan sensatie. Twente zet een aanval op over links, Renate Jansen door, brengt voor twee verdedigsters tegelijk naar de bal, de scheidsrechter heeft handspel gezien en wijst naar de stip. Vanop de tribune onduidelijk, ook de herhaling op het TV scherm brengt geen soelaas, maar Maud Roetgering laat het niet aan haar koude kleren komen, cool tegen het net 1-2, 55 min. Nu moet Bayern vol aan de bak nog minstens 2 keer scoren om de kwalificatie te bereiken.

 

En Bayern wil wel, maar is te overhaast, te onstuimig, FC Twente weet het alsnog gemakkelijk op te vangen. Coach Arjan dient noodgedwongen de aangeslagen Jill te vervangen door Ellen Jansen (59 min). Na een klein foutje van Stephanie is Lisa aan de haal met het leer, ze twijfelt net iets te lang, schot geblokkeerd (60 min). Bayern wisselt Sara Däbritz voor Leonie Maier (62 min). Anouk Dekker krijgt een geel karton na een inkomen met de voet vooruit (70 min). München wisselt een tweede keer, Nicole Rolser komt voor Nora Holstad Berge (72 min). Even later staan de bordjes gelijk. Slalom van Nicole, ze zoekt het been van Maayke Heuver en gaat neer, opnieuw wijst de (zwakke) Oekraïense Kateryna Monzul (floot de WK finale) naar de stip. Melanie Behringer laat de kans niet liggen 2-2 (75 min), het Duitse team heeft nog precies een kwartier om een afgang te vermijden. Powerplay is dan ook het motto, maar FC Twente speelt slim, geslepen, gebruikt de voorhanden zijnde middelen. Bayern München krijgt nog diverse hoekschotten, spelhervattingen, doet er te weinig mee, acteert te overhaast, slordig. Ook al lijkt het een belegering, echt gevaar is er niet. Een kopbal van Nicole wordt door Marieke gekeerd (83 min). Even later een laag schot, afgeweken op Danique, bijna in eigen doel, rakelings langs de paal, hoekschot (85 min). In de slotminuut krijgt Maayke nog geel voor een overtreding, de vrije trap brengt niets. Drie minuten extra tijd, wordt het weer zo dat op het einde de Duitsers (bijna) altijd winnen. Neen dus. Vivianne probeert het met een schot, Marieke redt. Een laatste vrije trap gaat via de muur in hoekschot, bal van alles of niets voor het thuisteam. Het wordt niets wat Stephanie kopt weg, de onpartijdige fluit af, de ontlading in het Twente kamp is enorm, de verrassing is compleet.

 

FC Twente vrouwen geven gans Nederland na gisteren terug een beetje licht in de duisternis en hoop op betere tijden. Misschien zich allemaal, ook de topclubs wat meer richten op het vrouwenvoetbal. Al deze dames verdienen dit, doen het voor veel minder geld en zijn nog bereid om zich meer dan honderd procent in te zetten voor een resultaat. FC Twente schrijft zonder meer geschiedenis voor zichzelf en het Nederlandse vrouwenvoetbal.

 

 

 


Statistieken

Statistieken:

 

Wedstrijd: FC Bayern Munchen - FC Twente (1-1) 2-2  

Datum: woensdag 14 oktober 2015

Aanvang: 19:00 uur

Locatie: Munchen

Betreft: laatste 32 Champions League

Ruststand:1-1

Eindstand: 2-2

Scheidsrechter: Kateryna Monzul (UKR)

Assistent scheidsrechters: Natalia Rachynska (UKR) en  Maryna Striletska (UKR)

4e Official: Alessa Plass (GER)

Toeschouwers:

Reporter: Luc Calleeuw i.s.m. Ineke van der Louw

 

 

Scoreverloop:

13e min. 0-1 Jill Roord
29e min. 1-1 eigen inzet Kristina Erman van FC Twente
54e min. 1-2 Maud Roetgering penalty
75e min. 2-2 Melanie Behringer penalty

 

Gele Kaarten:
FCB: geen
TWE: 70e min Anouk Dekker, 90e min. Maayke Heuver

 

Wissels:
60e min. Jill Roord uit en Ellen Jansen in (TWE)

66e min. Leonie Maier uit en Sara Dabritz in 

71e min. Nora Holstad Berge uit en Nicole Rolser in

 

Opstellingen

FC Bayern Munchen:

32. Tinja-Riikka Korpela (K)
02. Gina Lewandowski
15. Nora Holstad Berge
20. Leonie Maier
25. Viktoria Schnaderbeck
07. Melanie Behringer
08. Melanie Leupolz
19. Carina Wenninger
28. Kristen Anne Mewis
10. Vivianne Miedema
18. Lisa Evans
Bank
09. Vanessa Burki
17. Eunice Beckmann
33. Sara Dabritz
27. Laura Feiersinger
21. Raffaella Manieri
29. Nicole Rolser
31. Manuela Zinsberger (K)

Coach: Thomas Worle

 

FC Twente:

01. Marieke Ubachs (K)
02. Maud Roetgering
03. Stefanie van der Gragt
04. Danique Kerkdijk
08. Kristina Erman
06. Marthe Munsterman
10. Maayke Heuver
14. Jill Roord
07. Shanice van de Sanden
09. Anouk Dekker ©
11. Renate Jansen
Bank:
16. Jade Adan (K)
18. Zoi van de Ven
19. Cheyenne van den Goorbergh
12. Tashira Renfurm
17. Ellen Jansen
Coach: Arjan Veurink

 


SelectiesSelecties:

FC Twente

Doelvrouwen: 1 Marieke Ubachs 16 Jade Adan 23 Danique De Vree

Verdedigsters: 2 Maud Roetgering 3 Stephanie van der Gragt 4 Danique Kerkdijk 8 Kristina Erman 15 Laika Boerrigter 22 Kelsey Van Der Laan 24 Fieke Hendriks

Middenveldsters: 6 Marthe-Emilie Munsterman  10 Maayke Heuver 14 Jill Roord 18 Zoi Van De Ven 19 Cheyenne Van Den Goorbergh

Aanvalsters 7 Shanice van de Sanden  9 Anouk Dekker 11 Renate Jansen 12 Tashira Renfurm 17 Ellen Jansen 20 Melanie Kok 25 Sabrine Ellouzi

Coach: Arjan Veurink (NED)

 

Bayern Munchen
Doelvrouwen: 31 Manuela Zinsberger 32 Tinja-Riikka Korpela 41 Fabienne Weber

Verdedigsters: 2 Gina Lewandowski 5 Caroline Abbé 15 Nora Holstad Berge 20 Leonie Maier 21 Raffaella Manieri 25 Viktoria Schnaderbeck

Middenveldsters: 4 Verónica Boquete  7 Melanie Behringer 8 Melanie Leupolz 11 Lena Lotzen 19 Carina Wenninger 22 Jenny Gaugigl 23 Ricarda Walkling 27 Laura Feiersinger 28 Kristen Mewis 33 Sara Däbritz

Aanvalsters: 9 Vanessa Bürki  10 Vivianne Miedema 16 Katherince Stengel  17 Eunice Beckmann 18 Lisa Evans 29 Nicole Rolser

Coach: Thomas Wörle (GER)