A+ R A-

Nederland speelt verdienstelijk gelijk tegen Canada

Kirsten van de Ven scoort de belangrijke gelijkmaker voor Nederland in de slotfase (86e min) van de wedstrijd tegen Canada.
Canada scoorde via Ashley Lawrence al in de 10e minuut. Nederland keek dus lange tijd tegen een 0-1 achterstand aan. NL had meer balbezit dan Canada, 56%!

Reijners begon met de volgende basiself: 01. Loes Geurts GK, 02. Desiree van Lunteren, 03. Stefanie van der Gragt, 04. Mandy van den Berg (C), 15. Merel van Dongen, 06. Anouk Dekker, 07. Manon Melis, 08. Sherida Spitse, 09. Vivianne Miedema, 10. Danielle van de Donk, 11. Lieke Martens, De enkel van doelvrouw Loes Geurts is dus weer hersteld, Merel van Dongen begint op de plek van Petra Hogewoning en Anouk Dekker staat weer terug in de basis. De keuze voor Van Dongen ten opzichte van Hogewoning was een tactische zet!

 

 

 

Live verslag

Half 2 Nederlandse tijd startten de Oranje Leeuwinnen, niet in een uitverkocht Olympisch Stadion te Montreal tegen Canada.

NL toont in de beginfase dat ze er voor willen gaan. Vrije trap Spitse en de bal gaat naast, wordt gemist door Dekker en Vd Gragt.

6e min Van de Donk past verkeerd terug op Van der Gragt, en het is nr. 13 van Canada die net over kopt via lat.

1e Corner Canada nu, NL werkt weg.

 

10e min 0-1 Canada door Nr. 22, Ashly Lawrence. Ingooi over rechts (NL dus linkerkant), Van der Gragt komt er niet bij en Lawrence schiet goed in.

Het is nu of nooit voor Nederland. Maar goed weer Canada en nu Van Lunteren die mist, Nr. 19 schiet via Van Lunteren corner.

12e min. Wissel voor NL: Dominique Janssen erin, Van Lunteren die geblesseerd uitvalt..

De corner wordt genomen, Christine Sinclair kopt naast.

Het 1e kwartier voor NL is dus een 0-1 achterstand en de 1e wissel verbruikt!

 

Nr. 9 Belanger van Canada, omgeturnd tot rechtsback. Ze houdt zich nog staande tegen Martens. NL komt niet in hun spel, passen niet goed, rommelige fase.

Pass van Melis naar Martens. Martens 1e schot op goal in de 18e min.

Inmiddels 24e minuut, het spel gaat op en neer, dan weer NL in balbezit, dan weer Canada. Er gebeurt niet veel. Canada speelt beter en weet elkaar goed te vinden.

Vrije trap Canada over hun rechter kant. Hoge bal in het strafschopgebied maar geen gevaar. Janssen schiet via voet uit, ingooi NL.

 

NL staat nu 4e in de poule, want Nieuw-Zeeland scoort in de 28e minuut.

Melis nu over rechts, mooie pass op Van de Donk maar die komt er net niet bij. Dit was de kans voor NL.

Melis op rechts, passt op Van de Donk. 1e corner NL, Van den Berg neemt de corner. 

 

Miedema hands in het strafschopgebied na een mooie voorzet van Spitse.

Het spel gaat op en neer, NL speelt beter dan tegen China, maar zullen een tandje hoger moeten. Passing is nog onvoldoende en veel misverstanden.

40e Minuut China scoort een penalty via Wang. NL is weer 3e in de poule.

Redding Geurts, die zich stort voor Smith.

Martens over links, langs Belanger, maar nr. 3 stort zich voor Martens en corner NL. Keepster stompt bal weg.

1 Minuut extra. Rust. Canada leidt dus met 0-1. Kans was er voor NL via Van de Donk.

 


 

2e Helft NL - Canada
Geen wissels aan NL'se kant en Canadese kant. NL begint zoals ze geindigd zijn, probeert balbezit te houden.

Spitse haalt uit op goal, een schotje.

 

Lawrence goede bal op Sinclair en die legt de bal weer perfect terug op Smith. Ashley Lawrence kon haar 2e maken, maar schot niet best.

Melis wederom een goede voorzet, kopbal Miedema.

51e min. Voorzet Van Dongen, Melis terug op Miedema en die schiet. Helaas met rechts halve draai over. Dit was haar 1e echte kans die Miedema kreeg.

 

56e min. aanval NL. Van de Donk op rechts schiet, maar bal zwaait af.

58e min. Vrije trap NL. Spitse achter de bal, afstand 20 meter. Knalt in de muur, ook in de rebound. Uitbraak Canada, maar Janssen passt terug op Geurts.

60e min China scoort 2-1, Wang SH. Gunstig voor NL dus.

61e min. 2 Wissels Canada nr 11 Scott komt erin, Fleming eruit Tancredi erin, Kyle eruit

64e min Nieuw-Zeeland scoort 2-2, Wilkinson.

65e min Corner NL, van Den Berg. Kopbal Van der Gragt.

 

Melis op snelheid, wordt gestremd in het strafschopgebied. Van de Donk maakt overtreding, gelukkig geen geel, want dat had haar 2e betekend.

Het spel gaat op en neer, beide landen proberen te voetballen.

Schotje van Canada op goal, simpele bal voor Geurts.

 

Nog 20 minuten te gaan. Overtreding Dekker, 20 meter afstand. Smith schiet hoog over.

71e min Gele kaart Belanger

73e min. NL gaat wisselen. Van de Donk eruit, Kirsten van de Ven (19) erin

74e min Van der Gragt gele kaart.

 

Lange bal op Melis, maar Chapman zit er tussen. Martens op Spitse op Van Dongen, corner NL.

79e min Spitse neemt corner. Bal hoog voor, zwaait af naar rechterkant.

 

81e mkin. Wissel Canada Nr. 7 Wilkinson erin, Sophie Schmidt eruit.

 

Wat een kans voor NL. Melis alleen op de keepster in de 84e minuut. Keepster redt met haar knie. Dat was de kans!

 

NL houdt goed stand in de verdediging.

 

87e Martens passt op Melis en die stormt op de goal af en passt voor het strafschopgebied naar rechts waar Kirsten van de Ven staat en die haalt uit. GOAL !!!!!!!

Ze schiet mooi in de linker bovenhoek. NEDERLAND SCOORT 1-1

 

Redding Geurts in de 90e minuut.

Drie minuten blessuretijd.

NL houdt balbezit, speelt bal rond. EINDSIGNAAL

 

NL speelt gelijk. China - Nieuw-Zeeland ook 2-2 gelijk.

Dit betekent dus NL 3e! Nu afwachten of NL bij de beste vier derdes zit.

 

 

Wedstrijdverslag

Verslag door Luc Calleeuw

ORANJE LEEUWINNEN herpakken zich in 2de helft en behalen gelijkspel tegen gastland Canada. Betere 3de blijft mogelijk, de opponent zal een topper zijn.


Na de (onverwachte) verdiende nederlaag tegen China, wel op een heel ongelukkig moment (blessuretijd) brengt de laatste groepswedstrijd tegen het gastland extra druk met zich mee. Vooral zij die in het vrouwenvoetbal NIET THUIS zijn, sparen de Oranje Leeuwinnen niet en maken de fout die alle niet kenners maken, vergelijken met het mannenvoetbal. Absoluut uit den Boze, maar oh zo voorspelbaar. Wat niet wegneemt dat het vandaag in ieder geval beter moet en dat Oranje opnieuw de durf moet tonen uit de barrage wedstrijden, waarin het ongedwongen ging voor een gemeenschappelijk doel. Loes Geurts neemt haar plaats tussen de palen opnieuw in, de prima prestatie van Sari zal hier wel motiverend werken. Dit keer wordt er gespeeld in het Olympic Stadium van Montreal. Uiteraard veel volk op de tribunes, +/- 32000, de eerste keer dat de Nederlandse meiden voor zulk een coulisse acteren. Voor de Koreaanse ref is dit het derde WK optreden, ze was ook 2 maal als speelster aanwezig op een eindronde en voor haar zal het vrouwenvoetbal dus geen geheimen hebben.


Canada trapt af, Oranje lijkt de dreun tegen China nog niet direct te hebben verteerd, de aanvangsfase is  vrij nerveus en slordig. Bewijs hiervan is balverlies van Danielle van de Donk, Ashley Lawrence gaat aan de haal met het leer, bedient Sophie Schmidt, haar kopbal eindigt boven op de lat (5 min). Hier ontsnapt Oranje en heeft het geluk. Wat later opnieuw Ashley Lawrence, dit keer kan Mandy van den Berg in hoekschot keren (7 min). Sophie trapt, Sherida Spitse werkt weg. Na een nieuwe hoekschot, dit keer van rechts komt de bal bij Sophie. Het nummer 13 brengt voor, Stefanie van der Gragt werkt al vallend weg, het leer belandt voor de voeten van Ashley die genadeloos uithaalt, 1-0 (10 min). Voor Oranje een doem-scenario, het gastland op een wolk.

Nog lijken de Oranje Leeuwinnen niet bij de les, een schot van dezelfde Ashley gaat rakelings naast de linkerpaal. En blijkbaar dient de kelk geledigd tot op de bodem. Steeds dezelfde hoofdrolspeelsters bij Canada, Sophie en Ashley. Bal van de tweede richting verste paal, Desirée van Lunteren kan nog in hoekschot werken voor de aanstormende Sophie, maar blesseert zich bij deze actie (11 min). Coach Roger dient nog voor het kwartier noodgedwongen een wissel door te voeren, Dominique Janssen maakt haar WK debuut (12 min).


Hierna lijkt Oranje alle last van zich af te werpen en komt langzaam in de wedstrijd. Danielle bedient de opnieuw op een eiland staande, maar hard werkende Vivianne Miedema. Zij kan Lieke Martens bereiken die langs haar belager snelt, een eerste prik (16 min). Nieuwe actie van Oranje, Manon Melis verstuurt een lange bal op Lieke, perfecte borstcontrole, haar schot gaat niet zo ver naast (18 min). Hierna even een gelijk opgaande wedstrijd. Op het half uur nieuwe aanval voor Nederland. Manon door op snelheid over rechts, perfecte voorzet richting Danielle, mindere controle, bal op de hiel, Daantje mist de open kans. In deze fase moet dit eigenlijk doelpunt zijn. Nederland neemt langzaam het heft in handen. Uitbraak via Danielle, de laatste pas richting Manon is net te stil, Kadeiska Buchanan zit er nog tussen (35 min). Net voor rust dwingt Oranje nog een hoekschot af, doelvrouw Erin MCLeod bokst weg. We gaan met het kleinste verschil, 1-0, rusten.


In de 2de periode zien we een meer gefocuste Nederlands team. Schitterende aanname van Vivianne, bal in de loop van Lieke, het schot gaat (hoog) over (47 min). Na voorbereiding van Manon, mist het schot van Sherida kracht, maar wel binnen de palen (49 min). Even later toch weer een slordigheid, Mandy in de voeten van Jessie Flemming, zij trapt te overhaast (50 min). De Oranje Leeuwinnen laten nu hun ware gedaante zien, spelen terug onbevangen. Een voorzet van Merel van Dongen komt bij Manon, zij legt af op Viv die net niet kan punten (52 min). Eigenlijk moest Manon dit zelf afmaken. Op TV krijgen we bij deze fase de voor Twente spelende Jana Daniëls te zien, keurig in Oranje, de camera in aanslag. Dan weer Canada. Vlotte aanval over links, via Adriana Leon bal bij Jessie, zij trapt naast. Breed op Sophie leek een betere optie (55 min). Doelvrouw Erin kan in laatste instantie een schuiver van Sherida klemmen (56 min). Na een hoekschot komt Oranje er snel uit op de counter, 3 tegen 3 situatie, Lieke, Viv en Daan in de aanval, de bal van Danielle eindigt achter het doel, blijkbaar zit er toch nog altijd te veel spanning op (57 min). Dit moet beter uitgespeeld.


Op het uur mag Kadeisha van geluk spelen dat ze geen geel (rood) krijgt voor een aanslag op de enkels van Vivianne. Canada voert een dubbele wissel door, Melissa Tancredi en Desiree Scott komen voor Jessi en Kaylyn Kyle (61 min). Ook Danielle mag van geluk spreken dat ze aan geel en een wedstrijd schorsing ontsnapt na te onbesuisd inkomen (67 min). Adriana Leon gaat langs Dominique, haar schot wordt door Loes geklemd (69 min). Een vrije trap van Sophie, 5 meter voor de grote rechthoek gaat over (70 min). Josee Belanger krijgt geel (71 min). Trainer Roger wisselt Kirsten van de Ven voor Danielle (72 min). Een minuutje later krijgt Stefanie geel nadat ze Ashley van de sokken loopt (73 min). Oranje zet nu alles op alles. Via een lob wordt Manon afgezonderd voor doel, prima aanname, het nummer 7 krijgt de bal niet voorbij de doelvrouw (84 min). Eigenlijk moet ook deze bal binnen. Aan de overzijde is een steekbal op Christine Sinclair net te hard (85 min).

En dan zijn de Goden Nederland toch gunstig gezind en geschiedt gerechtigheid. We bewonderen een mooie aanname van Vivianne, pas op Manon die de bal nog net in de loop van Kirsten krijgt. De enigszins teleurgestelde Kirsten trapt alle frustraties van haar af met een streep in de kruising, 1-1, 86 min. Voor coach Roger een gouden wissel. Nu is het dit resultaat binnenbrengen en de 3 minuten blessuretijd stand houden. Canada is nog één keer dreigend via Josee, Sherida kopt weg. De partij eindigt op een 1-1 gelijkspel.


Door het gelijkspel van China en Nieuw Zeeland eindigt Nederland op de 3de plaats in groep A. Het is nog even afwachten tot morgen of Oranje daadwerkelijk bij de betere derde is, maar het ziet er op dit moment zonder meer goed uit. De tweede helft van vandaag opent perspectieven en laat het beste verhopen.

 

Youtube

 

 

 

 

OnsOranje

Oranje dichtbij achtste finale WK

Door OnsOranje.NL

 

De OranjeLeeuwinnen lijken de achtste finale van het WK te halen. De ploeg van bondscoach Roger Reijners speelde in de nacht van maandag op dinsdag, dankzij een late goal van invalster Kirsten van de Ven, gelijk tegen gastland Canada (1-1) en eindigde daardoor als derde in haar poule.  

Van blijdschap smeet Van de Ven haar haarband op de grond. De speelster die tot nu toe nauwelijks in actie kwam op het toernooi, was tegen Canada heel belangrijk voor haar team. Manon Melis legde de bal prima op haar af bij een uitbraak, waarop Van de Ven - het was drie minuten voor tijd - niet nadacht maar uithaalde.

 

Een zeer belangrijke treffer, want met vier punten maak je als nummer drie – ook tot stand gekomen omdat China en Nieuw-Zeeland gelijkspeelden (2-2) - beduidend meer kans om door te gaan dan wanneer je drie punten hebt.

Desondanks moeten de speelsters afwachten wat de resultaten in de andere groepen worden. Er zijn in de nacht van dinsdag op woensdag, en de nacht van woensdag op donderdag, ook nog afsluitende duels in de andere poules. De beste vier nummers drie in de zes poules gaan door.

 

Druk

Lange tijd zag het ernaar uit dat Oranje onderuit ging tegen het gastland, want al na tien minuten namen de Canadezen de leiding. De thuisploeg, die tot nu toe nog weinig had geïmponeerd en de druk van het thuispubliek voelde, had zo de start die het wilde. Ashley Lawrence schoof de bal acher de weer herstelde keeper Loes Geurts. Daarvoor had Sophie Smith de bal al op de lat gekopt.

 

Nederland had het in het begin heel lastig tegen het gastland, dat in het Olympic Stadium in Montreal luidruchtig werd aangemoedigd door haar fanatieke supporters – er zaten meer dan 30.000 mensen in het stadion in het oosten van Canada – en het team van Reijners leek enigszins onder de indruk van die ambiance.

 

Maar na het doelpunt van de Canadezen gooiden de Leeuwinnen de schroom van zich af.  Het team kwam beter in de wedstrijd en kreeg zelfs een geweldige kans op de gelijkmaker toen Melis haar tegenstander op de flank voorbijsnelde en een perfecte voorzet op maat gaf. Danielle van de Donk kreeg de bal echter niet onder controle.

 

Vertrouwen

Door de opleving tankte de equipe van Reijners vertrouwen voor de tweede helft. Het spel golfde na rust op en neer, waarbij beide teams kansen kregen. De grootste voor Oranje ontstond na krap een uur, toen Nederland met drie speelsters weg was, tegen drie Canadese verdedigsters. Maar in plaats van de bal eerder af te spelen schoot Van de Donk zelf op doel. Het werd een afzwaaier.

 

Zes minuten voor tijd had Melis de allergrootste kans op de gelijkmaker, maar alleen voor keepster McLeod slaagde de aanvalster er niet in de bal achter haar te krijgen. Zo leek Oranje tenonder te gaan en in een onzekere situatie te komen, tot daar ineens Van de Ven was. De komende nachten wordt duidelijk of de vier punten voldoende zijn, en zo ja, wie dan de tegenstander wordt in de achtste finale van het WK.

 

Bron tekst www.onsoranje.nl

 

Statistieken

Statistieken

 

Wedstrijd: Nederland-Canada
Poulewedstrijd: 3
Aftrap: 15 juni, 19.30 uur
Locatie: Olympic Stadium, Montreal
Stadioncapaciteit: 32.792
Ruststand: 0-1
Eindstand: 1-1
Reporters:  Saskia van Oorschot
Fotograaf: Leo Soeters
Toeschouwers: 32.000

 

Arbitrage: De wedstrijd Nederland-Canada staat onder leiding van de Noord-Koreaanse Hyang Ok Ri. Haar assistenten zijn Kum Nyo (PRK) en Kyoung Min Kin (Kor). Vierde official is de Roemeense Teodora Albon.

 

Tenue: Het Nederlands elftal speelt deze wedstrijd in oranje shirt, oranje broek en oranje sokken. De keeper treedt aan in een groen outfit. Het Canadese elftal speelt geheel in het wit en de keeper draagt een paars tenue.

 

 

Scoreverloop:

10e min 0 - 1 Ashley Lawrence 
87e min 1 - 1 Kirsten van de Ven

 

Wissels:

13e min. Dominique Janssen erin, Van Lunteren eruit.
61e min. Nr 11 Scott komt erin, Fleming eruit
61e min  Tancredi erin, Kyle eruit 81e min. Wilkinson erin, Sophie Schmidt eruit.
72e min. Kirsten van de Ven erin, Danielle van de Donk eruit

 

Kaarten:

71e min. Belanger - geel
74e min. Van der Gragt - geel

 

Cijfertjes:

Nederland had 54% meer balbezit en Canada 46%
Beiden hadden 16 doelpogingen, ook allebei 5 op doel en 7 naast.
NL had 4 corners tov Canada met 3.
NL had meer overtredingen nodig, 7 tegenover 4 van Canada.
Allebei 1 gele kaart.
Vrije trappen 8 voor NL en 12 voor Canada.
Beide doelvrouwen redde 4 ballen.

 

Bijzonderheden: Zowel Desiree van Lunteren als Stefanie van der Gragt speelden hun 25e cap voor Nederland.

Manon Melis werd gekozen tot LYG speelster van de wedstrijd.

 

 

OPSTELLINGEN:

 

Opstelling Nederland:
01. Loes Geurts GK
02. Desiree van Lunteren,
03. Stefanie van der Gragt,
04. Mandy van den Berg (C),
15. Merel van Dongen
06. Anouk Dekker
07. Manon Melis,
08. Sherida Spitse,
09. Vivianne Miedema,
10. Danielle van de Donk,
11. Lieke Martens

 

Bank
05. Petra Hogewoning,
12. Dyanne Bito
13. Dominique Janssen
14. Anouk Hoogendijk
16. Sari van Veenendaal (GK),
17. Tessel Middag
18. Maran van Erp
19. Kirsten van de Ven
20. Jill Roord
21. Vanity Lewerissa
22. Shanice van de Sanden
23. Angela Christ GK

Coach Roger Reijners (NED)

 

Opstelling Canada:

01. Erin MCLEOD (GK),
03. Kadeisha Buchanan,
04. Carmelina Moscato,
06. Kaylyn Kyle,
09. Josee Belanger,
12. Christine Sinclair (C),
13. Sophie Schmidt,
15. Allysha Chapman,
17. Jessie Fleming,
19. Adriana Leon,
22. Ashley Lawrence

 

Bank
02. Emily Zurrer,
05. Robyn Gayle,
07. Rhian Wilkinson,
08. Diana Matheson,
10. Lauren Sesselmann,
11. Desiree Scott,
13. Sophie Schmidt,
14. Melissa Tancredi,
16. Jonelle Filigno,
18. Selenia Iacchelli,
20. Marie-Eve Nault,
21. Stephanie Labbe (GK),
23. Karina Leblanc (GK),

Coach: John HERDMAN (ENG)

 

 

Selecties

Canada

 

Doelvrouwen: Stephanie Labbé (no club), Karina LeBlanc (Chicago Red Stars), Erin McLeod (Houston Dash)

 

Verdedigsters: Kadeisha Buchanan (West Virginia University), Allysha Chapman (Houston Dash), Robyn Gayle (no club), Carmelina Moscato (no club), Marie-Eve Nault (no club), Lauren Sesselmann (Houston Dash), Rhian Wilkinson (Portland Thorns FC), Emily Zurrer (no club)

 

Middenveldsters: Jessie Fleming (London NorWest SC), Selenia Iacchelli (no club) Kaylyn Kyle (Portland Thorns FC), Ashley Lawrence (West Virginia University), Diana Matheson (Washington Spirit), Desiree Scott (Notts County Ladies), Sophie Schmidt (no club)

 

Aanvallers: Josée Bélanger (no club) Jonelle Filigno (Sky Blue FC), Adriana Leon (Chicago Red Stars), Christine Sinclair (Portland Thorns FC), Melissa Tancredi (Chicago Red Stars)

 

 

 

Eerder geplaatst

Vannacht, half 2 Nederlandse tijd, en half 8 avond Canadese tijd trappen de Oranje Leeuwinnen hun beslissende WK-duel tegen Canada af. Er zal op zijn minst een punt behaald moeten worden en dan is het nog afwachten geblazen. In een uitverkocht Olympisch Stadion te Montreal staat het team van bondscoach Roger Reijners voor hete vuren!

 

Twee speelsters staan ‘op scherp’
Twee speelsters van het Nederlands vrouwenteam staan ‘op scherp’ wat betreft het aantal gele kaarten. Daniëlle van de Donk en Lieke Martens kregen in de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland een boeking. Wie van hen tegen Canada een nieuwe gele kaart incasseert, is geschorst voor een volgende wedstrijd.

 

Jubileum voor Petra Hogewoning, Stefanie van der Gragt en Desiree van Lunteren
OranjeLeeuwin Petra Hogewoning (foto) speelt mogelijk tegen Canada haar 100e interland (helaas niet in de basis). De 29-jarige verdediger maakte haar debuut op 6 augustus 2004 tegen Japan. Komen Van der Gragt en Van Lunteren in actie tijdens deze wedstrijd, dan betekent het voor beide internationals dat zij hun 25e interland spelen.

 

 

De wedstrijd tussen China en Nieuw- Zeeland wordt op hetzelfde moment gespeeld, dit duel vindt plaats in Winnipeg.