A+ R A-

Reactie van bondscoach Andre Koolhof op Tsjechie

Reporter Luc Caleeuw sprak na afloop van de eerste gewonnen wedstrijd tussen Nederland O19 en Tsjechie Onder 19 met bondscoach Andre Koolhof in Meerssen.

De eerste opdracht volbracht, een mooie 6-0 overwinning André. Hoe zag jij de wedstrijd?

André Koolhof: "We openen goed, krijgen die snelle goal waar we op gehoopt hadden. We wisten dat ze op rechtsachter niet zo sterk waren en hadden ook gehoopt dat juist die speelster daar zou starten. Dat was zo en daar hebben we goed gebruik van gemaakt. We konden dan snel uitlopen tot 2-0 en halen uiteindelijk zonder echt goed te spelen een mooie overwinning in de Eliteronde. Ik kan tevreden zijn met het resultaat, ook al was onze wedstrijd niet altijd zo goed. Maar voor de start van zulk een toernooi is dit resultaat zeker leuk en positief. En het geeft zeker vertrouwen naar het vervolg".

Ik wou even terugkomen op wat je zei, verdedigend lieten jullie toch een paar steekjes vallen?

André: "Ja klopt, daar ben ik met je akkoord. En dat mag niet gebeuren. Moet je zeker niet doen tegen een goede ploeg, want die straffen dat af. Door de vroege voorsprong kwam er misschien wat nonchalance in het team, maar dat mag niet. Centraal staan toch speelsters die al een EK gespeeld hebben, hen mag dat eigenlijk niet overkomen. Dat moeten we zeker vermijden en daar moeten we aan werken en toch op letten".


Het terrein was ook niet bepaald een bondgenoot?

André: "Dat is misschien een beetje een excuus ja, maar niet alleen dat. Er waren andere tekortkomingen, foute passing, niet voldoende concentratie, slordig uitverdedigen. Zaken die we moeten en kunnen verbeteren en waar we ook alles aan gaan doen".


Aanvallend zat het wel goed in elkaar. Misschien nog geen Vivianne en Jill, maar toch een leuk trio?

André: "We hadden nog niet zoveel de mogelijkheid om samen te spelen. Dit is toch een vrij nieuw elftal en dan heb je een beetje tijd nodig. Op een toernooi als dit kun je dan goed samen werken en verder groeien. Ik heb ook het gevoel dat we beter worden. En we hebben inderdaad wel een aantal opties. Daarom is het ook goed dat we vandaag vaak scoren".


Nu volgt Slovenië, daar tegen winnen is een must. Wat weet je van dat team?

André: "Eerst even afwachten wat Slovenië vandaag tegen Denemarken doet. Ik verwacht een beetje eenzelfde team als Tsjechië vandaag. Misschien zelfs nog een beetje meer verdedigend. Vanaf nu is de focus op Slovenië. We zullen ze goed analyseren en kijken waar hun zwakke punten liggen. Maar als je een EK wilt halen moet je zulk een wedstrijd winnen ja".


En daarna Denemarken, de sleutelwedstrijd?

André: "Daar gingen we vooraf vanuit ja. En als je beide wedstrijden wint hopen dat je mogelijk al kan starten met een beter doelsaldo, is altijd belangrijk. Met een 6 op 6 sta je al een stuk verder, maar we gaan ervan uit dat Denemarken dat ook haalt, dus ja dat is de sleutelwedstrijd. Maar mogelijk willen zij ook een beetje meer mee voetballen en dat opent ook dingen".


En mocht die kwalificatie er dan komen, dan volgt een eindronde in Israël. Het is logisch dat je daar naar toe gaat met de instelling om de Europese titel te verlengen, maar is een doel ook niet bij de eerste 4 eindigen voor het WK U20?

André: "In eerste instantie hebben we inderdaad gesteld dat het doel moet zijn proberen dat WK te halen omdat dat dit jaar een extra stimulans en perspectief is. Maar we hebben het doel dan even anders bekeken en bijgesteld. Terug gebracht naar het EK halen en zo vandaag eerst deze wedstrijd winnen. Dat hebben we gedaan, nu staat alles op Slovenië. Brengen we die tot een goed einde dan gaat de focus op Denemarken verslaan en op het EK geraken. Eens daar gaan we uiteraard om de titel te verlengen met als bijkomend extra doel zeker bij de laatste 4 geraken daar en zo deelnemen aan het WK U20".


Je hebt een vrij nieuwe groep, vergelijk deze twee teams eens met elkaar?

André: "Dat is een heel moeilijke. Ik denk dat het team van vorig jaar iets volwassener was, maar dan heb ik het louter op voetbalgebied zelf. In gedrag en beleving is dit team ook 100% top. Het team vorig jaar had misschien net iets meer ervaring met een aantal die al iets hadden meegemaakt. Maar voor de rest is er maar een beetje verschil, ook dit is een groep die er alles voor doet en volledig voor gaat. En ook nu merk ik dat het team steeds verder groeit en sterker wordt".


Dank je wel André. Geniet even van deze overwinning en veel succes aanstaande maandag. We zien ons zeker opnieuw na Nederland Denemarken volgende donderdag.

André: "Leuk, tot dan".