A+ R A-

Oranje Onder 17 eindigt als 1e

Het 3e duel van het Nederlands Elftal onder 17 jaar was in principe een formaliteit want het team van Maria van Kortenhof had zich al in de 2e groepswedstrijd geplaatst voor de Eliteronde. Maar de jonge leeuwinnen wilden natuurlijk wel als 1e in de poule eindigen en dat hebben ze ook bewerkstelligd door met 2-2 gelijk te spelen tegen gastland Slovenie.

Oranje kwam twee keer op voorsprong maar moest toch genoegen nemen met een gelijkspel. De Nederlandse doelpunten werden gescoord door Aniek Nouwen en Kay-Lee de Sanders. De Sloveense doelpunten kwamen van Kobl en een onfortuinlijk eigen doelpunt van Kay-Lee de Sanders. De andere groepswedstrijd tussen Slowakijke en Israel werd gewonnen door Slowakije met 1-0. Dit betekent dat Slowakije als nummer 2 is geeindigd en zich kwalificeert voor de 1e maal voor de Eliteronde.

Bondscoach Maria van Kortenhof startte deze keer met Jacintha Weimar, Kay-Lee de Sanders, Aniek Nouwen, Vera ten Westeneind, 13. Jamie Altelaar, Silvie van der Plas, Kim van Velzen, Nadine Noordam, Emma van der Vorst, Pien de Beer en Fenna Kalma. Ten opzichte van vorige basisopstelling begonnen vandaag Jacintha Weimar, Vera ten Westeind, Kim van Velzen en Emma van de Vorst i.p.v. Lize Knop, Frederique Nieuwland, Emma Huurman en Nurija van Schoonhoven. Klik op >> lees meer >> voor alle uitslagen, statistiek en verslag Ons Oranje

 

Klik hier voor alle uitslagen en de stand van NL | 1e ronde EK 2015 te IJsland.

 

 

verslag

Verslag Ons Oranje

Speelsters onder 17 ongeslagen
Door Welmoed de Lang
Bron: KNVB.nl

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 heeft maandag in het EK-kwalificatietoernooi niet kunnen winnen van thuisland Slovenië, maar plaatst zich desondanks wél als ongeslagen poulewinnaar voor de Eliteronde.

Toch heerste er na het 2-2 gelijkspel enige mineur in het Oranjekamp. ,,Het is teleurstellend dat het zo eindigt”, zei KNVB-coach Maria van Kortenhof, in de wetenschap dat haar ploeg bij de loting voor de Eliteronde zo goed als zeker niet in de gunstige pot 1 zal zitten. ,,Het ontbrak ons het hele toernooi aan scorend vermogen. Dat gold voor het hele team. De bal moet na een aanval uiteindelijk in het netje. Dat wordt nog wel eens vergeten en dat kost ons in deze laatste wedstrijd de overwinning.”

Na zeges op Israël en Slowakije kreeg Onder 17 opnieuw volop kansen. Voor rust stond de ploeg drie keer alleen voor de keepster en na de pauze gebeurde dat opnieuw drie keer. Van Kortenhof: ,,We waren te onrustig voor het doel om die kansen ook af te maken. Ballen gingen hoog over, naast of werden op een andere manier gemist. We moesten steeds heel veel strijd leveren voor een goaltje.”

Goal na twee minuten

Terwijl de eerste al na twee minuten viel. Een corner van Silvie van der Plas werd door Aniek Nouwen direct tegen de touwen gekopt. Vlak na rust viel de 1-2 opnieuw uit een hoekschop. De afgeslagen corner van Kim van Velzen werd door Kay-Lee de Sanders opgepikt en binnengeschoten. De laatste veroorzaakte tien minuten voor tijd echter ook de 2-2. De centrale verdediger veranderde een schot dusdanig van richting, dat de bal achter doelvrouw Jacintha Weimar belandde.

,,Zoiets gebeurt omdat er allerlei fouten aan vooraf gingen. Na een ingooi kregen ze alle tijd om een bal voor te geven. Totaal zonder druk. Dat is vragen om problemen”, zag Van Kortenhof die bij de eerste treffer, na ruim een kwartier, ook al constateerde dat er te weinig druk op de bal werd gegeven. ,,Daarbij was er geen goede communicatie tussen de achterhoede en de keeper. En er werd geen rugdekking gegeven. Ze konden zo doorlopen.”

Slovenië behaalde daarmee het eerste punt. ,,Toch ontliepen onze tegenstanders op dit toernooi elkaar niet veel. Ze speelden alle drie heel fysiek, kletsten vol de duels in en zorgden ervoor dat we zelf tot het gaatje moesten gaan. Dat neemt niet weg dat we vandaag wel hadden moeten winnen.”

 

Statistiek

Statistieken:

Wedstrijd: SLOVENIE O17 - NEDERLAND O17 (1-1)  2-2
Datum: maandag 27 oktober 2014
Betreft: 1e ronde EK-kwalificatie 2014 | 3e duel
Locatie: Sportni Park, Beltinci (SVN)
Ruststand: 1 - 1
Eindstand: 2 - 2
Scheidsrechter: Lorraine Clark (SCO)
Asststenten: Vikki Robertson (SCO), Roberta de Meo (ITA),  Valentina Garoffolo (ITA) (4e Official)
Reporter: Angela van Oijen

Scoreverloop:
NED:
02e min. Aniek Nouwen (0-1)
46e min. Kay-Lee de Sanders (1-2)

SLOV:
17e min. Kolbl (1-1)
69e min. Kay-Lee Sanders maakt eigen doelpunt (2-2)


Kaarten:
SLOV:
73e min. geel Kolbl
80+5 min. geel Rozmaric


Wissels:

NED:
40e min. Emma Huurman in, Emma van der Vorst uit
68e min. Nathalie van den Heuvel in, Pien de Beer uit
76e min. Danique Ypema in, Silvie van der Plas uit

SLOV:
49e min. Kustrin in, Nemec uit
57e min. Siftar in, Cernelic uit
59e min. Horvat in, Bratusa uit

Basis opstellingen:

16. Jacintha Weimar
02. Kay-Lee de Sanders
03. Aniek Nouwen
05. Vera ten Westeneind
13. Jamie Altelaar
08. Silvie van der Plas
10. Kim van Velzen
07. Nadine Noordam
09. Emma van der Vorst
11. Pien de Beer
15. Fenna Kalma

Reservebank
:

01. Lize Kop
04. Fréderique Nieuwland
06. Emma Huurman
12. Danique Ypema
17. Maartje Looijen
18. Nathalie van den Heuvel

 

Slovenie:

01. Nemet
02. Kutnjak
03. Godina
04. Senica
06. Cernelic
09. Bratusa
10. Prasnikar
18. Nemec
07. Kolbl
08. Babnik
13. Rozmaric

Reservebank
:

12. Milicic
11. Siftar
17. Nemec
05. Kustrin
14. Horvat
15. Vrhovnik