Zoeken op site

 
 
 
Periode kampioenen & Nacompetities 2012-2013 PDF Afdrukken E-mail
woensdag, 01 mei 2013

In tegen stelling tot eerdere berichten is de regeling van de periodekampioenschappen in 1C na de terugtrekking van Olympia Haarlem volledig veranderd naar de regeling voor een klasse met een oneven aantal teams. De regeling is nu als volgt.

Kampioen periode 1 1C (ronden 1 t/m 11, excl. Olympia Haarlem): Buitenveldert 2
Kampioen periode 2 1C (ronden 12 t/m 22, excl. Olympia Haarlem): Saestum 2 (22 uit 9, maar niet meer in te halen).
Kampioen periode 3: het eerstvolgende team op de ranglijst: hiervoor komen nog in aanmerking SDO (36 uit 20) en RKDEO (35 uit 19). Omdat Buitenveldert 2 kampioen is geworden, wordt de plaats van dit team als kampioen van periode 1 ingenomen door het eerstvolgende team op de ranglijst dat geen periodekampioen is geworden, dat is SDO of RKDEO.
Saestum 2, RKDEO en SDO zullen dus nacompetitie spelen.

Momentje geduld tabbladen worden geladen!

Nog 1 speelronde te gaan. Een aantal beslissingen voor promotie of degradatie is al gevallen. Naast rechtstreekse promotie of degradatie komen veel teams nog in aanmerking voor een herkansing in een nacompetitie.
Deze site houdt bij welke teams kans maken op het spelen van een nacompetitie. Hierin wordt de informatie over de periodekampioenschappen meegenomen. Deze informatie is een service aan onze lezers; de KNVB is uiteindelijk verantwoordelijk voor de definitieve beslissingen!

Onder Lees meer vind je de actuele informatie t/m 28 april voor de Topklasse, Hoofdklassen, Eerste Klassen en Tweede Klassen.

De redactie stelt het op prijs dat in het geval van foutieve informatie de redactie wordt geinformeerd met verwijzing naar een artikel uit de KNVB-wedstrijdbepalingen, een scan van een brief van de KNVB of doorzending van een mail van de KNVB.

In ons Hoofdmenu onder Competities > Periode Kampioenschappen kun je de Stand van elke competitie nazien. Je kunt zelf met het aantal rondes 'stoeien'. Voor alle informatie rondom de Periodetitels en over hoeveel wedstrijden dit gaat.

 

Nieuws

29-10-2012: Door de terugtrekking van hoofdklasse Be Quick'28 2 in de Hoofdklasse A was er onduidelijkheid bij de overige teams hoe nu de verdeling van de periode titels tot stand komt. De KNVB heeft openheid hierover gegeven en zoals het voor de start van de competitie was, blijft het ook.

Terugtrekking van Be Quick'28 2:
Op basis van 13 elftallen in de poule stond voor aanvang van de competitie 2012/’13 vast dat de in de hoofdklasse zaterdag vrouwen de 3 periodes als volgt vergeven zouden worden:

1.     Wedstrijdronden 1 t/m 13: Elk elftal heeft dan 12 wedstrijden gespeeld.
2.     Wedstrijdronden 14 t/m 26: Elk elftal heeft dan 12 wedstrijden gespeeld.
3.     Eerstvolgende elftal dat niet is gepromoveerd en dat nog geen periode heeft gewonnen.

Door het uit de competitie nemen van Be Quick DA2 verandert hier feitelijk niets aan:

1.   Wedstrijdronden 1 t/m 13: Elk elftal heeft dan 11 wedstrijden gespeeld.
2.   Wedstrijdronden 14 t/m 26: Elk elftal heeft dan 11 wedstrijden gespeeld.
3.   Eerstvolgende elftal dat niet is gepromoveerd en dat nog geen periode heeft gewonnen.

Terugtrekking SC 't Zand 1:
Ook de terugtrekking van SC 't Zand heeft geen gevolgen. De periodetitels worden als volgt vastgesteld:

1.   Wedstrijdronden 1 t/m 13: Elk elftal heeft dan 10 wedstrijden gespeeld.
2.   Wedstrijdronden 14 t/m 26: Elk elftal heeft dan 10 wedstrijden gespeeld.
3.   Eerstvolgende elftal dat niet is gepromoveerd en dat nog geen periode heeft gewonnen.

 

Regels

1.22.1 Algemene bepalingen uit de Landelijke Bewaarnummers KNVB, welke zijn te downloaden, klik hier. Pagina 44 voor een uitgebreide regelgeving hierover.

 1a. De competitie voor klassen bestaande uit een even aantal teams wordt in drie perioden verdeeld, te weten:

Voor de klassen bestaande uit 12 teams geldt (dit geldt dus voor 1A, 1B, 1C, 1D, 2e klassen B, C, D, E, H) :

 • een eerste periode van 8 wedstrijden (ronde 1 t/m 8);
 • een tweede periode van 7 wedstrijden (ronde 9 t/m 15);
 • een derde periode van 7 wedstrijden (ronde 16 t/m 22).

Ben je winnaar van de eerste periode, dan tel je in de 2e en 3e periode niet meer mee.

 

 1b. De competitie voor klassen bestaande uit een oneven aantal teams (11, 13 of 15) wordt in twee perioden verdeeld, te weten:

Voor de klassen bestaande uit 11 teams geldt (dit geldt voor 2e klassers A, F en G):

 • een eerste periode van 10 wedstrijden (wedstrijddagen 1 t/m 11)
 • een tweede periode van 10 wedstrijden (wedstrijddagen 12 t/m 22)
 • Periode 3: Het team dat in de eindrangschikking van de competitie in een klasse met een oneven aantal teams de meeste punten heeft behaald en dat nog geen periodekampioen is of als zodanig is aangemerkt, wordt in deze regeling als periodekampioen van de derde periode aangemerkt.

Voor de klassen bestaande uit 13 teams geldt (dit geldt voor Hoofdklasse Zater- & Zondag):

 • een eerste periode van 12 wedstrijden (wedstrijddagen 1 t/m 13)
 • een tweede periode van 10 wedstrijden (wedstrijddagen 14 t/m 26)
 • Periode 3: Het team dat in de eindrangschikking van de competitie in een klasse met een oneven aantal teams de meeste punten heeft behaald en dat nog geen periodekampioen is of als zodanig is aangemerkt, wordt in deze regeling als periodekampioen van de derde periode aangemerkt.


Ben je winnaar van de eerste periode, dan tel je in de 2e periode niet meer mee en ook niet voor de 3e periode > eindstand.

Regel 2: Na iedere periode wordt de stand opgemaakt over die periode. Het team dat in die periode de meeste punten heeft behaald, mag zich periode kampioen noemen.
Eindigen in een periode teams gelijk, dan is het doelsaldo van de betreffende periode van doorslaggevende betekenis. Is dit ook gelijk, dan wordt een beslissingswedstrijd cq. een halve competitie gespeeld.

Regel 3: Teams die reeds een voorgaande periodetitel hebben verworven, kunnen geen volgend periodekampioenschap verkrijgen en dus niet deelnemen aan een beslissingswedstrijd cq halve competitie.

Regel 5. Voor de klassen bestaande uit een oneven aantal teams met twee perioden en drie periodekampioenen geldt:

 • a. Als de periodekampioen van de eerste periode ook in de tweede periode bovenaan eindigt, wordt de nummer 2 van de tweede periode aangemerkt als vervangende periodekampioen.
 • b. Het team dat in de eindrangschikking van de competitie in een klasse met een oneven aantal teams de meeste punten heeft behaald en dat nog geen periodekampioen is of als zodanig is aangemerkt, wordt in deze regeling als periodekampioen van de derde periode aangemerkt.
 • c. Indien op grond van het aantal punten in de eindrangschikking hiervoor meerdere teams in aanmerking komen, is het doelsaldo van de oorspronkelijke competitie beslissend.
 • d. Indien ook het doelsaldo gelijk is, zal een beslissingswedstrijd respectievelijk een halve competitie worden gespeeld op de wijze zoals vermeld in artikel 8 van deze regeling.

Dit betekent dat in deze klassen de nummer 2 van de competitie automatisch periodekampioen is. Als de nummer 1 en/of de nummer 2 ook periodekampioen is, dan is/zijn de volgende aan de beurt!

 

Algemeen

Als je alle tabbladen hebt doorgelezen en het is je nog niet duidelijk als volgt:

Als een periodekampioen nogmaals kampioen wordt in een volgende periode, dan is de nummer 2 van die volgende periode de periodekampioen (of de nummer 3 als de eerste 2 al de vorige 2 perioden hadden gewonnen).

Als een periodekampioen ook kampioen wordt van de gehele competitie, dan neemt de eerstvolgende ploeg in de eindstand van de competitie (voor zover nog niet geplaatst) alsnog deel aan de nacompetitie.

Er volgen na de reguliere competitie alleen beslissingswedstrijden als het om rechtstreekse promotie of degradatie gaat! Als 2 teams gelijk eindigen qua punten voor een herkansingsplaats, dan is het doelsaldo doorslaggevend!

Het speelschema is als volgt (art. 1.22.3): a) Laagst geklasseerde herkanser – Kampioen periode 2 laagst geletterde klasse b) Kampioen periode 3 hoogst geletterde klasse – Voorlaatst geklasseerde herkanser c) Kampioen periode 2 hoogst geletterde klasse – Kampioen periode 1 laagst geletterde klasse d) Kampioen periode 3 laagst geletterde klasse – Kampioen periode 1 hoogst geletterde klasse e) Winnaar a) – Winnaar c) f) Winnaar b) – Winnaar d)

De winnaars van e) en f) zijn gepromoveerd naar, resp. gehandhaafd in de hoogste klasse. NB. De KNVB kan een beslissingswedstrijd vaststellen tussen de winnaar van e) en de winnaar van f) indien het aantal beschikbare plaatsen in de hoogste klasse daartoe aanleiding geeft.

Het eerstgenoemde team speelt eerst thuis; daarna volgt de returnwedstrijd.

Bepalend is: a) wedstrijdpunten, b) doelsaldo. Indien beide gelijk zijn, dan volgt verlenging (2 x 15 minuten), en eventueel daarna strafschoppen.

Indien de klassekampioen ook periodekampioen is, dan is het eerstvolgende team op de ranglijst vervangend kampioen voor die periode (bij klassen met een oneven aantal teams wordt eerst de kampioen van periode 3 bepaald en daarna pas de plaatsvervanger voor de klassekampioen).

De KNVB stelt de data van de wedstrijden vast. In voorgaande jaren wees de KNVB steeds een arbitraal trio aan; de clubs hoeven dus geen assistent scheidsrechter te leveren.

HK

Hoofdklasse Zater- & Zondag

Let op: Ben je winnaar van de eerste periode, dan tel je in de 2e en 3e periode niet meer mee.

HK Zaterdag: Klik hier voor de stand. U kunt zelf de ronde verwisselen voor de volgende periode. 1e Periode is dus van 1 t/m 13 | 2e Periode is van ronde 14 t/m ronde 26.
1e Periode = Reiger Boys
2e Periode = Wartburgia > HTC

HK Zondag: Klik hier voor de stand van de 1e Periode | 2e Periode

Deze zes periodekampioenen spelen met de nummers 9 en 10 van de Topklasse om 2 plaatsen in de Topklasse in het seizoen 2013-2014. De nummers 11 en 12 van de Topklasse degraderen rechtsreeks naar de hoofdklasse.

1e ronde (uit- en thuiswedstrijd): Het speelschema voor 2 plaatsen in de Topklasse is: 

A: Nummer 10 Topklasse (TKB) - 2e Periodekampioen Hoofdklasse B (Eindhoven)
B: 3e Periodekampioen Hoofdklasse A: Zwolle TT - Nummer 9 Topklasse (ON)
C: 2e Periodekampioen Hoofdklasse A: HTC - 1e Periodekampioen Hoofdklasse B (Venray)
D: 3e Periodekampioen Hoofdklasse B: Fortuna W. - 1e Periodekampioen Hoofdklasse A (Reiger Boys)

2e ronde (Uit- en thuiswedstrijd):
Winaar A - Winaar C
Winaar B - Winaar D

De winnaars promoveren naar of blijven in de Topklasse.

Stand t/m zondag 28 april 2013

Nummers 9 en 10 van de Topklasse: Oranje Nassau, Knickerbockers.

Kampioen periode 1 HK A (ronden 1 t/m 13): Reiger Boys.
Kampioen periode 2 HK A (ronden 14 t/m 26): tussenstand per 27 april 1. Wartburgia (25 uit 9), 2. Zwolle (22 uit 9), 3. Reiger Boys (19 uit 9).
Kampioen periode 3 HK A = eerste team op de ranglijst dat nog geen periodekampioen is.
Zwolle en Reiger Boys zijn zeker van deelname aan de nacompetitie
Omdat Wartburgia kampioen is, zal ook de nummer 4 van de competitie deelnemen aan de nacompetitie. Hiervoor komen nog in aanmerking: HTC Zwolle, Odysseus 91, RVVH.

Kampioen periode 1 HK B (ronden 1 t/m 13): Venray (27 uit 12, doelsaldo + 15).
Kampioen periode 2 HK B (ronden 14 t/m 26): tussenstand per 21 april 1. FC Gelre (31 uit 12, doelsaldo + 15), 2. Fortuna W. (28 uit 11, doelsaldo + 22)
Kampioen periode 3 HK B = eerste team op de ranglijst dat nog geen periodekampioen is.
Indien de kampioen ook periodekampioen is, zal de daarna volgende op de ranglijst deelnemen aan de nacompetitie.
Gelre en Fortuna komen nog in aanmerking voor het kampioenschap. De nummer 2 zal samen met Eindhoven en Venray deelnemen aan de nacompetitie.

 

1A-1B

Eerste Klassen A & B

 

In de 1e Klasse A & B zijn er drie periodetitels te vergeven:
Periode 1 : 8 speeldagen (1 t/m 8)
Periode 2 : 7 speeldagen (9 t/m 15)
Periode 3 : 7 speeldagen (16 t/m 22)

1A: Klik hier voor de stand | 1e periode BVV Barendrecht | 2e periode CVV Berkel | 3e periode ?
1B: Klik hier voor de stand | 1e periode Heerenveen TT | 2e periode SC Klarenbeek | 3e periode ?

Deze zes periodekampioenen spelen met de nummers 9 en 10 van de hoofdklasse om 2 plaatsen in de hoofdklasse in het seizoen 2013-2014. De nummers 11, 12 en 13 van de hoofdklasse degraderen rechtsreeks naar de 1e klasse.

1e ronde (uit- en thuiswedstrijd): Het speelschema voor 2 plaatsen in de Hoofdklasse A (zaterdag) is:

A: Nummer 10 hoofdklasse A (Oostkapelle of SSS) - 2e Periodekampioen 1e klasse B (Klarenbeek)
B: 3e Periodekampioen 1e klasse A - Nummer 9 hoofdklasse A (SSS of Oostkapelle)
C: 2e Periodekampioen 1e klasse A (Berkel) - 1e Periodekampioen 1e klasse B
D: 3e Periodekampioen 1e klasse B - 1e Periodekampioen 1e klasse A

2e ronde (Uit- en thuiswedstrijd):
Winaar A - Winaar C
Winaar B - Winaar D

De winnaars promoveren naar of blijven in de hoofdklasse.

Stand t/m zaterdag 27 april:

Nummers 10 en 9 van de Hoofdklasse: Oostkapelle en SSS.

Kampioen periode 1 1A (ronden 1 t/m 8): Barendrecht (is kampioen; wordt vervangen door 1e team in de eindstand van de gehele competitie dat geen periodekampioen is)
Kampioen periode 2 1A (ronden 9 t/m 15): Berkel
Kampioen periode 3 1A (ronden 16 t/m 22): tussenstand per 27 april 1. Barendrecht (15 uit 6), 2. Rhoon (13 uit 6), 3/4, SVS en RCL 2 (12 uit 6), 5. VVOG (10 uit 6).
Naast Berkel is ook Rhoon zeker van deelname aan de nacompetitie, hetzij als (plv.) kampioen van periode 3, hetzij als plaatsvervanger van Barendrecht als 1e periodekampioen.
Voor de laatste plaats in de nacompetitie komen nog in aanmerking SVS, RCL 2 en VVOG (periode 3) en Rijnvogels, SVS, VVOG en VVIJ (als nummer 4 van de eindstand).

Kampioen periode 1 1B (ronden 1 t/m 8): Heerenveen (is kampioen; wordt vervangen door 1e team in de eindstand van de gehele competitie dat geen periodekampioen is)
Kampioen periode 2 1B (ronden 9 t/m 15): Heerenveen, plaatsvervangend periodekampioen Klarenbeek
Kampioen periode 3 1B (ronden 16 t/m 22): tussenstand per 27 april 1. OZC (15 uit 6), 2. Be Quick D (13 uit 6).
Naast Klarenbeek is ook OZC zeker van deelname aan de nacompetitie, hetzij als kampioen van periode 3, hetzij als plaatsvervanger van Heerenveen als 1e periodekampioen.
Voor de laatste plaats in de nacompetitie komen nog in aanmerking Be Quick Dokkum (hetzij als kampioen van periode 3, hetzij als nummer 4 van de eindstand) en MSC (indien het nummer 4 van de eindstand wordt).

1C-1D

Eerste Klassen C & D

In de 1e Klasse C en D zijn er ook drie periodetitels te vergeven dus in totaal zes te weten:
Periode 1 : 8 speeldagen (1 t/m 8)
Periode 2 : 7 speeldagen (9 t/m 15)
Periode 3 : 7 speeldagen (16 t/m 22)

1C: Klik hier voor de stand | 1e Periode SC Buitenveldert 2 | 2e periode Saestum 2 | 3e periode ?
1D: Klik hier voor de stand | 1e Periode Someren | 2e periode DSE | 3e periode ?

Deze zes periodekampioenen spelen met de nummers 9 en 10 van de hoofdklasse om 2 plaatsen in de hoofdklasse in het seizoen 2013-2014. De nummers 11 en 12 van de hoofdklasse degraderen rechtsreeks naar de 1e klasse.

1e ronde (uit- en thuiswedstrijd):

A: Nummer 10 Hoofdklasse B - 2e Periodekampioen 1e klasse D
B: 3e Periodekampioen 1e klasse C  - Nummer 9 Hoofdklasse B
C: 2e Periodekampioen 1e klasse C (Saestum 2) - 1e Periodekampioen 1e klasse D
D: 3e Periodekampioen 1e klasse D  - 1e Periodekampioen 1e klasse C

2e ronde (Uit- en thuiswedstrijd):
Winaar A - Winaar C
Winaar B - Winaar D

De winnaars promoveren naar of blijven in de hoofdklasse.

Stand t/m zondag 28 april 2013:

Nummers 10 en 9 van de Hoofdklasse: in aanmerking komen nog 't Goy, Medemblik, 't Zand, Berghuizen.

I.t.t. eerdere berichten is de regeling van de periodekampioenschappen na de terugtrekking van Olympia Haarlem volledig veranderd naar de regeling voor een klasse met een oneven aantal teams. De regeling is nu als volgt.
Kampioen periode 1 1C (ronden 1 t/m 11, excl. Olympia Haarlem): Buitenveldert 2
Kampioen periode 2 1C (ronden 12 t/m 22, excl. Olympia Haarlem): Saestum 2 (22 uit 9, maar niet meer in te halen).
Kampioen periode 3: het eerstvolgende team op de ranglijst: hiervoor komen nog in aanmerking SDO (36 uit 20) en RKDEO (35 uit 19).
Omdat Buitenveldert 2 kampioen is geworden, wordt de plaats van dit team als kampioen van periode 1 ingenomen door het eerstvolgende team op de ranglijst dat geen periodekampioen is geworden, dat is SDO of RKDEO.
Saestum 2, RKDEO en SDO zullen dus nacompetitie spelen.

Kampioen periode 1 1D (ronden 1 t/m 8): Someren
Kampioen periode 2 1D (ronden 9 t/m 15): DSE
Kampioen periode 3 1D (ronden 16 t/m 22): tussenstand per 28 april 1. Someren (15 uit 6), 2/3/4. DSE, SSS '18, Venlosche Boys (13 uit 6), 5. Glanerbrug (12 uit 6).

 

2e kl.

Tweede Klassen (8)

Voor de klassen bestaande uit 11 teams geldt (dit geldt voor 2e klassers A, F en G):

 • een eerste periode van 10 wedstrijden (wedstrijddagen 1 t/m 11)
 • een tweede periode van 10 wedstrijden (wedstrijddagen 12 t/m 22)
 • Periode 3: Het team dat in de eindrangschikking van de competitie in een klasse met een oneven aantal teams de meeste punten heeft behaald en dat nog geen periodekampioen is of als zodanig is aangemerkt, wordt in deze regeling als periodekampioen van de derde periode aangemerkt.

Voor de klassen bestaande uit 12 teams geldt (dit geldt dus voor 2e klassen B, C, D, E, H) :

 • een eerste periode van 8 wedstrijden (ronde 1 t/m 8);
 • een tweede periode van 7 wedstrijden (ronde 9 t/m 15);
 • een derde periode van 7 wedstrijden (ronde 16 t/m 22).

Ben je winnaar van de eerste periode, dan tel je in de 2e en 3e periode niet meer mee.  

 1. West I A Zaterdag (11 teams)* - Klik hier voor de Stand Periode 1 - 1e periode Delta Sports'95 
 2. West II B Zaterdag - Klik hier voor de Stand Periode 1 - 1e periode Zwervers | 2e periode IJzendijke
 3. Oost C Zaterdag - Klik hier voor de Stand Periode 1 - 1e periode Flevo Boys | 2e periode AZSV
 4. Noord D Zaterdag - Klik hier voor de Stand Periode 1 - 1e periode SC Stiens | 2e periode Heerenveense Boys
 5. West I E Zondag - Klik hier voor de Stand Periode 1 - 1e periode Maarssen | 2e periode Winkel
 6. Zuid I F Zondag (11 teams)* - Klik hier voor de Stand Periode 1 - 1e periode Schijf | 2e periode Nuenen
 7. Zuid II G Zondag (11 teams)* - Klik hier voor de Stand Periode 1 - 1e periode Amstenrade | 2e periode RKVVL Polaris (kampioen) >
 8. Oost H Zondag - Klik hier voor de Stand Periode 1 - 1e periode Woezik | 2e periode Eldenia | 3e periode 

 

*West I A, Zuid I F en Zuid II G hebben 11 teams, dus 2 periodes.
1e periode gaat 1 t/m ronde 10
2e periode ronde 11 t/m ronde 20 (beiden periodes 10 wedstrijden)!
3e periode : Het team dat in de eindrangschikking van de competitie in een klasse met een oneven aantal teams de meeste punten heeft behaald en dat nog geen periodekampioen is of als zodanig is aangemerkt, wordt in deze regeling als periodekampioen van de derde periode aangemerkt.

 

 

Vrouwenvoetbalnederland heeft dit samengesteld aan de hand van het Landelijk Bewaarnummer 2012-2013. Indien u denkt dat er iets niet klopt, laat het ons weten.