post

Oranje | NEDERLAND vs Brazilië 0-0

VALENCIENNES – Eenmaal neergestreken en ‘arrivé’ in de afgesproken ‘kleine café aan het pleintje’ werd het een grote uitdaging om dezelfde Oranjesfeer uit te stralen. De in de bekende kleuren uitgedoste fans uit het koude kikkerlandje waren in mindere getale dan toen naar het uiterst vriendelijke Valenciennes’ gekomen. Voor Franse begrippen leken de inwoners van het noordfranse stadje inmiddels ‘les hollandaises orange’ in hun harten te hebben gesloten. Elke fransoos keek bij het voorbijgaan van het inmiddels volgelopen caféterras meer dan ‘jolie’ naar de opgetogen en zingende Oranjefans.

Echt gemeend vriendelijk waren de blikken van de normaal gesproken stugge en ‘de-kat-uit-de-boom- kijkende Fransen. Na het WK voor vrouwen lijkt Valenciennes’ een Nederlandse enclave te zijn geworden!

Oranje classics van Wolter Kroes, Schnollebollekes, noem ze maar op, het kon niet op door de technische flirt tussen spotify en smartphone. De ‘Viva Hollandia’ en ‘Van Links en Naar Rechts’ commando’s kwamen enthousiast, chauvinistisch en soms vals uit de doorgesmeerde kelen van de Oranjefans. Een mini Oranjesfeer ontaardde op het gezellige caféterras van Café annex ‘Friture’ Le Pénalty in het verregende Valenciennes. Wat een contrast met het bijna tropische weer in het Franse stadje toen tijdens het WK.

Nu dus op weg naar de eerste Tournoi de France wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen tegen de vrouwelijke ‘NEYMAR ‘s. Met in de gelederen de legendarische Marta die waarschijnlijk meer verdiend aan voetbal dan alle vrouwenprofs in Nederland bij elkaar. Een living legend dus.

Oranje hanteerde een andere samenstelling en opstelling. Meest opvallend was de rechtsback positie van Lineth Beerensteyn. Dit deed zij prima na een overigens stroeve start. Maar dat is logisch. Gold ook voor ‘golden girl’ Lieke Martens. Je zag dat ze de juiste intenties had, maar zeker nog niet de vorm. Haar présence en performance was voor menig mannelijk en vrouwelijk fan al een verrijking van het mondiale vrouwenvoetbal.

Loes Geurts op doel, was weer even wennen, voor haar en de fan. Sari zijn we gewend. Goed van onze geweldige bondscoach Sarina Wiegman om speelsters uit te proberen op verschillende posities. Gelet op de ‘reorganisatie’ op de delicate posities liet Oranje bij vlagen redelijk goed voetbal zien. Sterker, de nummer 9 van de wereld Brazilië moest vaak terug op eigen helft en had geluk dat Shanice van de Sanden vooral haar vizier niet op scherp had.

Miedema werkte hard en zag er fit uit en de Arsenal icoon zal in dit toernooi heus nog wel scoren. Net zoals onze voetbalgodin Lieke Martens. Genoten van de wedstrijd? Nee, wel van onze Oranjeleeuwinnen. Omdat zij in het felle Oranje ons blij maken met hun strijdlust, hun vechtlust en goede intenties.

Dit toernooi moet een etalage zijn voor nieuwkomers, zoals Oranjedebutante Joëlle Smits en rookie Aniek Nouwen, die naast topper Stefanie van der Gragt, steeds beter rendeert in de Oranje defensie.

Bondscoach Sarina Wiegman mag zich gelukkig prijzen met deze selectie van oldies en youngsters. Het is nu een kwestie van smeden. En Wiegman kan dit. Ik als ‘parttime’ Oranjefan overweeg na de wedstrijd Nederland vs Brazilië sterk de Oranjeleeuwinnen fulltime te volgen. Het is een lange weg. Maar niets is onmogelijk.

Eenmaal terug in Nederland kon één gedachte mijn hoofd niet verlaten. Wat is het toch mooi om er weer bij te mogen zijn. De non-agressieve opstelling van Braziliaanse en Nederlandse supporters èn de positieve en glimlachende Franse inwoners van het vriendelijke stadje. Die gedachte maakte alles zonnig!

Merci Brésil, Merci Valenciennes, bedankt fulltime Oranjefans!

Parttime Oranjefan
‘Ulission’

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.