Wedstrijdverslag: Ajax - PEC Zwolle | Ronde 5 | Eredivisie Veld 2017-2018

Wedstrijddatum: zondag, 15 oktober 2017
Aanvangstijd: 14:30 u
Speellocatie: Sportpark De Toekomst

PEC Zwolle Vrouwen pas laat onderuit in Amsterdam

PEC Zwolle Vrouwen heeft zondagmiddag de competitiewedstrijd bij Ajax Vrouwen verloren. Lang leek een stunt in de maak, nadat de ploeg van Wim van der Wal een 2-0 achterstand nog wist recht te trekken. Pas halverwege de tweede helft werd het klasseverschil echt zichtbaar en liepen de Amsterdamse vrouwen uit naar een 5-2 zege.

Na een veelbelovende openingsfase, kwam Ajax Vrouwen uit het niets tot scoren. Een op het oog mislukte voorzet van Liza van der Most eindigde in de rechter bovenhoek achter keepster Nadja Olthuis. Het was een jammerlijk begin van de middag voor de equipe van Wim van der Wal. Ondanks de achterstand voetbalde PEC Zwolle Vrouwen heel behoorlijk en kwam het via Esmee de Graaf dichtbij de gelijkmaker. Een strakke vrije trap van Babiche Roof kon echter net niet met het hoofd worden beroerd door de aanvoerster, waardoor keepster Lize Kop de bal kon vangen. Ajax Vrouwen, afgelopen week uitgeschakeld in Europa, kwam zelfs op 2-0. Een hoekschop werd teruggekopt en kwam voor de voeten van kelly Zeeman. Het schot in de korte hoek viel tussen Siobhan McDonough en de paal binnen. Een afstraffing leek in de maak, maar niets bleek minder waar. Van zeker dertig meter besloot Yvette van Dalen uit te halen. Kop verkeek zich op de bal, waarna deze boven de doelvrouw tegen de touwen sloeg.

De tweede helft leverde PEC Zwolle Vrouwen al na acht minuten de gelijkmaker op. Waar de Ajax Vrouwen-defensie Abby Holmes, in Alkmaar twee keer scorend uit een hoekschop in de gaten hield, werd Van Daelen compleet over het hoofd gezien. Geheel vrijstaand kopte de centrale verdedigster de bal binnen en noteerde daarmee haar tweede treffer. Ajax Vrouwen moest uit een ander vaatje gaan tappen en kwam bijna op een nieuwe voorsprong. Na een lichte overtreding van Babiche Roof, die daarvoor geel kreeg, leek de vrije trap van Merel van Dongen op weg naar de winkelhaak, maar met een weergaloze redding voorkwam Olthuis dat. Toch kwam Ajax Vrouwen op een nieuwe voorsprong. Aanvoerster Desiree van Lunteren wist een goedlopende aanval van dichtbij af te ronden: 3-2. Ajax Vrouwen kwam in het laatste kwartier via Zeeman ook nog op 4-2, waarmee de angel wel uit de wedstrijd was. Het laatste woord was aan Van Lunteren, die simpel de 5-2 binnen kon schuiven.

Ajax Vrouwen - PEC Zwolle Vrouwen: 5-2 (2-1)

Scheidsrechter: dhr. Tjong A Hung

Gele kaart: Roof (PEC Zwolle Vrouwen)

Opstellingen:

Ajax Vrouwen: Kop, Van der Most, v/d Gragt, Van Dongen, Folkertsma (78. Bakker), Van Lunteren, Van den Bighelaar, Zeeman, Payne (66. Kaagman), Van den Abbeele (71. Philtjens), Moreno.

PEC Zwolle Vrouwen: Olthuis, Smid, Van Daelen, McDonough, Holmes, Sweatman (86. Asbroek), Van Schoonhoven, Roof, Bennink (72. Doejaaren), De Graaf en Weijkamp (71. Giesen).