Wedstrijdverslag: FSG/Gezien.nl - Drachtster Boys | Ronde 12 | Eredivisie Zaal 2011-2012

Doelpuntrijk gelijkspel voor FSG en Drachtster Boys

In de twaalfde en laatste competitieronde voor de winterstop is Drachtster Boys te gast in de Stadssporthal in Sittard. Het Friese team streed vorig jaar nog met FSG (zvv Roerdalen) om de landstitel en moest toen in beide wedstrijden de meerdere erkennen in Roerdalen. Eind oktober wist Drachtster Boys de heenwedstrijd echter met 7-4 te winnen. Beide rivalen willen vanavond de drie punten pakken. Drachtster Boys heeft de koplopers Pernis en Os Lusitanos in het vizier. FSG wil een goede uitgangspositie creëren voor de tweede competitiehelft. Kortom: alle ingrediënten voor een spannende wedstrijd.

Drachtster Boys maakt een droomstart. Al in de tweede minuut ligt de bal in het Limburgse net. Het Friese team onderschept de bal van FSG en Brenda Eefting kan ongestoord uithalen en zo de 0-1 aantekenen. FSG laat zich door deze vroege tegenvaller niet uit het veld slaan en laat goed aanvallend voetbal zien met doelkansen voor Rian Geelen, Kelly Theunissen, Lianne Esseling en Katrien Torfs. FSG komt echter niet tot scoren. Drachtster Boys legt een defensieve speelwijze op de mat, maar is keer op keer levensgevaarlijk met snel uitgevoerde counters. Zo ook in de zesde minuut van de wedstrijd. FSG verdedigt dan niet goed en een razendsnelle Friese counter levert een gevaarlijke doelpoging op voor Janneke Vellema. Haar schot wordt in eerste instantie nog tegengehouden door FSG-keepster Vivian van Wijk, maar in de rebound is het alsnog raak: 0-2. FSG is in de eerste helft vrijwel constant in de aanval, maar is niet gelukkig in de afwerking. De vele doelpogingen eindigen naast het Friese doel, gaan voorlangs of op de lat. Met name Mariëlle Janssen en Sanne Schoenmakers gaan voorop in de strijd, maar Drachtster Boys verdedigt kort op de man en krijgt ook zeer gevaarlijke kansen. Beide teams zijn aan elkaar gewaagd. Drachtster Boys oogt echter net iets feller en is in deze eerste helft zeer efficiënt in de afwerking.

De tweede helft start zoals de eerste helft is geëindigd: FSG zoekt de aanval, maar doelkansen van Sanne, Kelly en Rian leveren keer op keer niets op. Elke tegenaanval van Drachtster Boys is echter gevaarlijk en in de zesde minuut kan Marleen Reenders eenvoudig de 0-3 inschieten. Een minuut later lijkt de wedstrijd gespeeld als de Friese Jessie Prijs een verre bal onderschept en in één keer in het doel legt: 0-4. In de negende minuut krijgt FSG eindelijk loon naar werken. Een vloeiende aanval van Sanne en Rian wordt door Rian goed afgemaakt. De dikverdiende 1-4 staat daarmee op het bord. Direct daarna eindigt een schot van Rian helaas op de lat en ook Sanne vindt de lat op haar weg . Vivian weet de 1-5 knap te voorkomen wanneer zij oog in oog staat met een Friese speelster. De wedstrijd brandt pas echt los als Kelly in de veertiende minuut het tweede FSG-doelpunt maakt. Kort daarop maakt Drachtster Boys de zesde overtreding en kan Sanne zich opmaken voor een tienmeter-trap. In de zestiende minuut zet zij de 3-4 op het bord. Elke overtreding van Drachtster Boys levert dan een tienmetertrap op. Drachtster Boys ziet de comfortabele 0-4 snel slinken en heeft handen en voeten nodig om de winst veilig te stellen. Binnen twee minuten mag Sanne aanleggen voor drie tienmetertrappen, maar deze worden allemaal tegengehouden door Drachtster Boys-keepster Teuny Bosma. De emoties lopen hoog op wanneer in het strafschopgebied van Drachtster Boys hands wordt gemaakt en Sanne een penalty mag nemen. Zij neemt deze foutloos en daarmee is de gelijkmaker een feit: 4-4. In de tumultueuze slotfase heeft FSG zelfs nog kans op de overwinning, maar de resterende tijd is daarvoor te kort. Beide teams verdelen de punten, maar in een kwart van de wedstrijd een 0-4 achterstand wegwerken, voelt voor FSG desalniettemin als een kleine overwinning.

De tweede competitiehelft start voor FSG met een uitwedstrijd bij streekgenoot Lake Valley.

Verslag Drachtster Boys
door Conny Oosting

Zaaldames Drachtster Boys bestolen

Na een lange rit en een "Limburgse" ontvangst begint Drachtster Boys goed en gemotiveerd aan de wedstrijd. Gelijk na de aftrap zetten de Boys druk wat binnen één minuut resulteert in het eerste doelpunt door Brenda Eefting 0-1. Twee sterke teams die willen strijden voor de winst is het beeld van de eerste helft. FSG gaat slordig met de kansen om, maar Drachtster Boys weet in de zesde minuut opnieuw het net te raken door een schot van Vera Veelers, die in de rebound door Janneke Vellema wordt binnen geschoten. Ruststand 0-2.

De eerste vijf minuten van de tweede helft geeft hetzelfde beeld als de eerste helft. FSG benut de kansen niet, Drachtster Boys weet nog tweemaal te scoren. 0-3 Marleen Reenders en op een lange uitgooi van keepster Teuny Bosma maakt Jessie Prijs de 0-4. Daarna komt FSG terug met een paar goeie acties van Sanne Schoenmakers die tot twee keer toe een medespeelster voor het doel weet te bereiken. 1-4 Rian Geelen, 2-4 Kelly Theunissen. Na een time-out, met nog vijf minuten op de klok, 2 vrije trappen tegen 0 voor FSG en een stand van 2-4, en een paar gele kaarten lijkt het dat de Boys de punten mee naar huis gaan nemen.

De tot dan toe vrij "normale"wedstrijd bereikt zijn omslagpunt. In de laatste vijf minuten wordt iedere bal- of fysiek contact en zelfs struikelen over je eigen bal afgefloten door het scheidsrechtersduo met een vrije trap tégen Drachtster Boys.

Het resultaat:
Drie 10mtr trappen, 1 penalty en 4 gele kaarten voor Drachtster Boys tegen twee overtredingen en 1 gele kaart (al uit de eerste helft) voor FSG, bemoeienis vanaf de tribune, coaches die het veld inlopen en een wedstrijdsecretaris die het wel ziet, maar meldt "de scheidsrechters zijn nog in de leer". Drachtster Boys weet de schade nog te beperken tot een 4-4 eindstand door het goede keeperswerk van Teuny Bosma.

Na het fluitsignaal voelt Drachtster Boys zich bestolen van twee punten en kan FSG leven met het gelijkspel. De Boys gaan de winterstop in op een 3e plaats.

Volgende wedstrijd vrijdag 13 januari speelt Drachtster Boys thuis tegen Noordzee  uit Den Haag om 21.00 uur.  In de winterstop staan het Diamanttoernooi, de Smallingerland Cup en het Open Fries Kampioensschap op het programma.

Eindstand: FSG - Drachtster Boys Da1 4-4

Selectie Dr. Boys: Teuny Bosma, Jessie Prijs, Atty Eelkema, Vera Veelers, Alien Vos, Sylvia van der Geest, Brenda Eefting, Marleen Reenders, Janneke Vellema en Kim Gall

Selectie FSG: Vivian van Wijk, Rian Geelen, Linda Janssen, Sanne Schoenmakers,  Lianne Esseling, Elvira Rings, Mayke Ploemen en Katrien Torfs.