NEDERLAND EUROPEES KAMPIOEN

De Oranje Leeuwinnen hebben vanmiddag geschiedenis geschreven en de Europese Titel gepakt!!!!! Het won vooral in de 2e helft overtuigend met 4-2 van Denemarken. Oranje doelpunten werden gemaakt door Vivianne Miedema 2x en Lieke Martens en Sherida Spitse 1x. Een droom is uitgekomen, maar het ORANJE team is de terechte KAMPIOEN. Sherida Spitse werd Player of the match en LIEKE MARTENS werd door de UEFA uitgeroepen tot beste speelster van het gehele toernooi.
Beide landen stonden voor het eerst in de finale en eindelijk is er nu, na 1995 een nieuwe Europees Kampioen. Titelverdedigster Duitsland werd door Denemarken in de 1/4 finales verslagen en regeerde sinds 1995, zes maal op rij wonnen zij de titel.

De huldiging van de Oranje Leeuwinnen wordt morgen om 18:50 uur uitgezonden op NPO1 en vindt plaats in Utrecht op Park Lepelenburg.

Ook met de toeschouwersaantallen werd er voor Nederland geschiedenis geschreven, ruim 28.000 toeschouwers zaten in het stadion en hoe de kijkcijfers waren zullen we later vernemen. De wedstrijd werd in 80 landen uitgezonden.

Kort verslag

1e helft
Nederland begint goed, maar ook Denemarken bijt van zich af. Na een paar Oranje aanvallen zitten we in de 6e minuut en Denemarken komt in de 16, Kika van Es wil de bal spelen maar Troelsgaard 'struikelt' over haar been. De scheids geeft meteen een penalty die benut wordt door Nadia Nadim. Helaas, Nederland op een 0-1 achterstand. Nu moet Oranje even bijkomen en in de 10e minuut wordt Shanice vd Sanden gelanceerd, zet de bal met precisie voor en Miedema legt de gelijkmaker binnen. (twitterbericht Voetbalhumor: Ik zweer het je. Als Shanice van de Sanden gisteravond mee had gedaan bij de 100 meter mannensprint was Usain Bolt vierde geworden.) De eerste gele kaart is voor Jackie Groenen.
In de 25e min. krijgt Kika van Es de Deense Troelsgaard op haar been. Het spel ligt even stil voor een blessurebehandeling. Twee minuten later gaat de bal weer rond in het Oranjeteam, Lieke Martens startte het rondje, krijgt hem terug en scoort gewoon de 2-1.
In de 33e min. wordt een Oranje aanval afgebroken, Pernille Harder staat vrij en net niet buitenspel, wordt aangespeeld, benut de kans en schiet de gelijkmaker binnen.
Nederland is even van slag en Denemarken ruikt haar kans om weer op voorsprong te komen. De Denen zijn nu behoorlijk gevaarlijk. Het stadion is stil, ook de fans moeten even bijkomen. De rust breekt aan met een 2-2 stand.

In de 2e helft is Oranje goed uit de kleedkamer gekomen. Er wordt weer aangevallen. De Denen beperken zich tot verdedigen en doen dat soms hardhandig maar zij mogen dat meestal van de scheids. In de 51e minuut mocht het niet en Nederland krijgt een vrije trap. De Deense muur staat en Sherida Spitse kijkt goed en schiet hem langs de muur in het doel 3-2. Nederland staat weer op voorsprong.
In de 57e min. verlaat Desiree van Lunteren geblesseerd het veld en wordt vervangen door Dominique Janssen. In de 60e min. een levensgrote kans voor Miedema, ze schiet hard maar de bal komt tegen de keeper. In de 62e min. een grote kans voor Denemarken maar de bal gaat naast.
Er wordt veel strijd geleverd, kortom een echte wedstrijd, goede reclame voor het vrouwenvoetbal. Denemarken komt weer terug en krijgt een corner, daar komt niets uit. Er is nu wat meer rust in het spel. De Denen wachten op de juiste counter en Nederland heeft veel balbezit.
In de 71e minuut krijgt ook Stefanie vd Gragt geel voor een overtreding. De vrije trap komt van de linkerzijlijn maar wordt een prooi voor Sari van Veenendaal.
In de 77e min. verlaat de Deense Boye geblesseerd het veld. De Denen komen weer terug in de wedstrijd, Nederland moet oppassen.
81e min. vd Gragt en Larsen koppen tegen elkaar en Stefanie blijft liggen, maar kan gelukkig verder. De Denen zetten hun laatste wissel in.
Het is nu wel heel spannend, zou Oranje het houden? Ze winnen nu wel veel duels en ja hoor in de 89e minuut een kat en muisspel door Vivianne Miedema en zij schiet de bal er grandioos in, nu staat het 4-2, dat is een wat rustiger gevoel. Shanice mag naar de bank en Renate Jansen komt de laatste minuten vol maken. Er komen 4 minuten blessuretijd bij, tjee wat veel. Het wordt wat langer want de Deense invalster krijgt een bal knalhard in het gezicht en moet het veld verlaten.
Na 5 minuten blessuretijd fluit de scheids af en Nederland is EUROPEES KAMPIOEN.

GROTE KLASSE

Lieke Martens (foto rechts) werd door de UEFA gekozen tot beste speelster van het toernooi.
Sherida Spitse werd Player of the match

De redactie feliciteert de Oranje Leeuwinnen & Staf van harte met het behalen van dit geweldige resultaat!!!

Ons Oranje

ORANJELEEUWINNEN EUROPEES KAMPIOEN!

HISTORIE IS GESCHREVEN! De OranjeLeeuwinnen hebben zondag het bijna onmogelijke gepresteerd door het EK te winnen. In een kolkende Grolsch Veste won de ploeg met 4-2 van Denemarken. Met gouden letters zal 6 augustus 2017 de geschiedenisboeken van het vaderlandse voetbal ingaan.

Het stadion in Enschede schudde op zijn grondvesten toen scheidsrechter Staubli voor het laatst floot. Het was het moment waarop de speelsters hadden gewacht, en dat als een bevrijding kwam voor het team dat zoveel had gegeven in de eerste Nederlandse EK-finale voor vrouwen ooit.

“Geweldig, ik kan wel janken”, zei Vivianne Miedema, maker van twee goals in de eindstrijd, tegen de NPO. "De eerste helft was best chaotisch, maar in de tweede helft was het uiteindelijk niet te geloven wat er gebeurde.”

Door het dolle
De speelsters waren door het dolle heen. Want wat wás het een zware slijtageslag tegen de Deense vrouwen. Al na enkele minuten kwam de ploeg van Wiegman op achterstand. Kika van Es was te laat met haar ingreep na een aanval van de tegenstander, waarna de scheidsrechter de bal op de stip legde. Nadia Nadim benutte het buitenkansje, en zo leek het even een dramatische avond te worden.

Want natuurlijk was dat een doemscenario voor het gastland. Gelukkig duurde de achterstand niet lang. Na een perfecte voorzet van Shanice van de Sanden zorgde spits Miedema voor de o zo belangrijke gelijkmaker.

Vleugels
Het gaf de OranjeLeeuwinnen vleugels, want niet lang daarna was het Lieke Martens die haar team voor het eerst in de finale aan de leiding bracht. De speelster van FC Barcelona mikte na een goede actie raak en bewees zo haar waarde voor haar ploeg.

Toch kon het team de voorsprong niet vasthouden tot aan de rust. Na een counter van de tegenstander wist de sterspeelster van Denemarken, Pernille Harder, de bal achter keeper Sari van Veenendaal te schieten.

Dat was een behoorlijke tegenvaller voor de Hollandse vrouwen, die in het toernooi tot dat moment nog maar één keer een tegengoal hadden gekregen – tegen België in de poule, en dat was nota bene een zeldzame misser van keeper Sari van Veenendaal.

Karakter
Maar de Leeuwinnen toonden na rust karakter, en kwamen wederom op voorsprong dankzij de vrouw die eerder al vanaf de penaltystip trefzeker was. Sherida Spitse schoot de bal uit een vrije trap net buiten het strafschopgebied achter de Deense keeper. De Grolsch Veste ontplofte toen de bal tegen de Deense touwen plofte.

Het bleek cruciaal voor Nederland, dat daarna wat rust vond. Vanwege de smalle marge bleef het zeer spannend. Maar na de bevrijdende treffer van Miedema, haar tweede goal na een knappe individuele actie, brak het verzet van de tegenstander definitief.

Aftellen
Het was aftellen, en na het laatste fluitsignaal brak er een enorm feest los in Enschede. Wie had dat kunnen denken, dat het gastland Europees kampioen zou worden. Het team flikte het, en de vreugde was dan ook enorm. Alle waardering gaat uit naar het vrouwenteam. Naast de Europese titel is het vrouwenvoetbal in Nederland voorgoed op de kaart gezet.

Wedstrijdverslag

Nederlandse leeuwinnen gebruiken machteloze Deensen als prooi richting titel
Door Yorick van Teeseling

ENSCHEDE – Het Nederlandse damesteam heeft geschiedenis geschreven door in een waar spektakelstuk de Europese titel te veroveren. In de Grolsch Veste zetten de Nederlandse leeuwinnen de tanden in de Deensen, lieten geen moment meer los en wonnen verdiend met 4-2. Vivianne Miedema wees het team met twee doelpunten de goeie kant op. Lieke Martens en Sherida Spitse zorgden ervoor dat na negentig minuten de gedroomde beker de lucht in kon worden geheven. Dat Nadia Nadim en Pernille Harder de Scandinavische dames in de eerste helft nog in de race hielden, bleek achteraf slechts een pleister op de wonde.

In een uitverkochte Grolsch Veste hadden ruim achtentwintigduizend Oranjesupporters zich gehuld in alle mogelijke Oranjekleding en zich geschminkt met de bekende rood-wit-blauwe vlag. Even daarvoor was er weer de bekende Oranjemars naar het stadion die vele honderden supporters op de been bracht. Bij aankomst van de spelersbussen van beide teams bleek wel dat er in Enschede iets moois leek te groeien en dat er een stuk geschiedenis in de maak was. Nog nooit eerder haalde de Leeuwinnen namelijk de finale en de verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Het chauvinisme was van de gezichten van de toegestroomde supporters af te lezen.

Bij de opkomst voor de warming-up kwam het zonnetje lekker door en bleek dat vele supporters uit Denemarken en Nederland gemoedelijk door elkaar liepen. De sfeer was uitgelaten en niets leek een Europese titel nog in de weg te staan. Na het volkslied was het maar goed dat iedereen zat, want meteen vanaf de eerste minuut was het vuurwerk en was er amper gelegenheid om naar adem te happen. De Nederlandse dames lieten vanaf het begin zien dat ze de kans op het pakken van de titel niet wilden laten liggen, maar toch was het het team van Nils Nielsen dat de leiding nam. Sanne Troelsgaard ging in de zesde minuut over de knie bij Kika van Es en Nadia Nadim kreeg de mogelijkheid om Denemarken via de strafschopstip aan de leiding te helpen.

Onder een striemend fluitconcert bleef zij, zoals je kon verwachten, ijzig koel, en schoot de bal in de rechterhoek. Dit zette direct de toon van de wedstrijd. Ondanks deze kleine tegenslag bleef het team van Sarina Wiegman erin geloven en bleef het zijn eigen spel spelen. Dit werd vier minuten later na het openingsdoelpunt van Nadim beloond: Shanice van de Sanden werd weggestuurd, sprintte Cecile Sandvej eruit en trok de bal goed voor het doel en bood Miedema een niet te missen kans. Ze faalde dan ook niet en schoot beide landen naast elkaar. Dat Van de Sanden een plaag voor de verdediging vormde, bleek daarna weer. Ze bediende Martens, wier inzet helaas gekeerd werd door de goalie, Stina Petersen.

Daarna wist de nieuwe aanwinst van het vrouwenteam van FC Barcelona wel het net te vinden. Ze kreeg de bal iets buiten het zestienmetergebied in de voeten gespeeld, draaide zich fraai vrij en wist met een lage diagonale schuiver Nederland verdiend op voorsprong te zetten. Maar de stormwind was nog lang niet gaan liggen in Enschede. Pernille Harder ontsnapte aan de buitenspel die ontstond door verkeerd stappen van Anouk Dekker en had vrij baan om de gelijkmaker aan te tekenen. Ze dribbelde naar binnen en verraste Van Veenendaal met een tegendraads schot. Dit gaf de supporters uit Denemarken weer hoop en op de tribune werd inmiddels het telraam erbij gepakt. Na deze wervelwind leken beide landen het wel goed te vinden en ging het tempo omlaag.

Na rust was het maar één team dat echt aanspraak maakte op de titel en liet zien waarom het vrouwenvoetbal zo aantrekkelijk is om naar te kijken. De Scandinavische speelsters oogden naar mate de tweede helft vorderde vermoeid en dat had wellicht te maken met de halve finale tegen Oostenrijk die pas na strafschoppen werd beslist. Sherida Spitse deelde de definitieve knock-out uit in de 51e minuut. De Leeuwinnen kregen op negentien meter een vrije trap te nemen en de speelster van FC Twente koos voor een schot laag over de grond en doordat Maja Kildemoes over de bal sprong, ontplofte de Grolsch Veste en sprintten alle reserves het veld in.

De Nederlandse dames waren dominant en hadden vanaf het begin de tanden in de opponenten gezet en lieten geen moment los. Miedema kreeg daarna de mogelijkheid om alvast te zorgen dat de graveerder van de beker aan het werk kon. Lieke Martens ging aan de zijkant goed door, gaf de bal door, die belandde voor de voeten van Miedema, maar Petersen kwam als een kamikazegoalie uit haar doel en belette de spits te scoren. Daarna schoot Groenen nog net naast, maar de wedstrijd leek een beetje dood te bloeden. Het team van Sarina Wiegman maakte de wedstrijd dood en de Deense dames waren niet meer bij machte om een vuist te maken. Het tijdrekken, dat al vanaf minuut 71 begon, werd gevolgd door boe-geroep van de supporters.

Namens Denemarken kreeg Troelsgaard nog een goeie kans. Haar schot ging echter rakelings naast. Twee minuten voor tijd kwam aan alle onzekerheid een einde. Miedema werd weggestuurd, ging de actie aan en met een laag tegendraads schot zorgde ze ervoor dat het Nederlands vrouwenteam nu de heren van 1988 evenaart. Er volgde een explosie van vreugde en niet meer dan verdiend konden de Nederlandse vrouwen de beker omhooghouden. De Deense trainer Nils Nielsen toonde zich na afloop een sportieve verliezer: “We speelden tegen een team dat vele malen beter was dan dat van ons. Nederland heeft verdiend gewonnen en ik was blij om deel uit te maken van deze finale.”

Na afloop was het een gekkenhuis en, zoals het hoort, verstoorde een deel van het team de persconferentie. Sarina Wiegman kon het niet geloven: “We hadden voor het begin van het toernooi allemaal een droom en dat die werkelijkheid is geworden, daar droom je als klein meisje van. Deze finale was voor het vrouwenvoetbal belangrijk. We wilden er een mooie finale van maken met aantrekkelijk voebal en dat er uiteindelijk zoveel doelpunten zijn gevallen helpt het vrouwenvoetbal alleen maar vooruit.”

Eindstand: 4-2
Scheidsrechter: Esther Staubli (Zwitserland)
Assistent scheidsrechters: Belinda Brem (Zwitserland) en de Kroatische Sanja Rodjack Karsic
4th Official: Bibiana Steinhaus (Duitsland)
Toeschouwers:  28.182 toeschouwers !
Reporter: Yorick van Teeseling i.s.m. Ineke van der Louw
Fotograaf: Henk Dil, Kin Wah Yim en Roel Ubels - meer foto's Gallery > EK 2017

Bijzonderheden vanmiddag: De Grolsch Veste is uitverkocht, een record in het vrouwenvoetbal qua toeschouwers, 28.182 toeschouwers
Jackie Groenen speelt haar 50e cap en LIeke Martens haar 80e cap.
Player of the match is: SHERIDA SPITSE en LIEKE MARTENS werd  door de UEFA gekozen tot speelster van het gehele toernooi

71e min. Stefanie van de Gragt (Ned)

57e min. Dominique Janssen erin en Desiree van Lunteren eruit (Ned)
61e min. Frederikke Thøgersen erin en Maja Kildemoes eraf (Den)
77e min. Line Røddik erin en Simone Boye Sørensen eraf (Den)
82e min. Nanna Christiansen erin en Sofie Pedersen (13) eruit (Den)
90+2 min. Mandy van den Berg erin en Kika van Es eruit (Ned)

02. Desiree van Lunteren (Ajax)
03. Stefanie van der Gragt (van Bayern München naar Ajax)
04. Mandy van den Berg (Reading FC)
05. Kika van Es (van Achilles’29 naar FC Twente)
17. Kelly Zeeman (Ajax)
19. Sheila van den Bulk (Djurgårdens IF)
20. Dominique Janssen (Arsenal)
22. Liza van der Most (Ajax),

Middenveld
06. Anouk Dekker (Montpellier HSC)
08. Sherida Spitse (FC Twente)
10. Daniëlle van de Donk (Arsenal)
12. Jill Roord (van FC Twente naar Bayern Munchen)
14. Jackie Groenen (FFC Frankfurt)

Aanval
07. Shanice van de Sanden (Liverpool FC)
09. Vivianne Miedema (van Bayern München naar Arsenal)
11. Lieke Martens (van FC Rosengard naar FC Barcelona)
13. Renate Jansen (FC Twente)
15. Sisca Folkertsma (van PSV naar Ajax)
18. Vanity Lewerissa (PSV)
21. Lineth Beerensteyn (van FC Twente naar Bayern Munchen)

Historie tegen Denemarken

De teams speelden over de jaren heen 21-maal. Nederland won ZES duels, waaronder de laatste vijf, en speelde vijf keer gelijk. Het doelsaldo is in het voordeel van de Denen: 14-32.

Bondscoach Sarina Wiegman kwam als international vijf keer uit tegen Denemarken. Dat leverde 3x een gelijkspel en 2 nederlagen op.

Op 22 januari 2016 debuteerde Jackie Groenen (foto) tegen Denemarken en vandaag speelt ze haar 25e cap.

Lieke Martens zal haar 80e cap gaan spelen.

Middenveldster Line Jensen van Denemarken is zwaar geblesseerd geraakt en zal niet mee doen. Zij startte tegen Nederland in de basis.

Nederland en Denemarken hebben allebei een sterke defensie. Nederland kreeg slechts 1 goal tegen (Belgie) en Denemarken slechts 2.
Denemarken heeft 30 minuten meer gevoetbald dan Nederland. Dit komt door hun 1/2 finale tegen Oostenrijk (verlenging).

Denemarken en Nederland zijn het 6e en 7e land dat een finale wist te bereiken. Eerder deden dit al Duitsland, Noorwegen, Zweden, Engeland en Italie.

Nederland is het 2e gastland dat de finale weet te bereiken in eigen land. Eerder deed Duitsland dit in 2001.