Oranje O19 winnaar groep 7

Het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar is erin geslaagd groepswinnaar te worden van groep 7. Het speelde na een 1-0 voorsprong 1-1 gelijk tegen Italie. In deze 3e Kwalificatie wedstrijd werd het een zwaarbevochten gevecht tussen beide landen. Het Nederlandse doelpunt werd gescoord door: Pleun Raaijmakers.

De bondscoach Jessica Torny begon met: 01. Paulina Quaye (GK), 02. Yvonne Van Schijndel, 03. Vita Van Der Linden, 04. Vera Ten Westeneind, 05. Maureen Sanders, 06. Pleun Raaijmakers, 07. Suzanne Admiraal, 08. Michelle Hendriks (C), 10. Cheyenne Van Den Goorbergh, 11. Soraya Verhoeve, 17. Nadine Noordam.

Klik hier voor alle uitslagen van alle 11 de groepen.

Kort verslag

Nederland heeft genoeg aan een gelijkspel, Italie moet winnen om als winnaar van deze poule te eindigen.
In de 1e helft heeft Italie aanvankelijk wat meer balbezit, is soms ook dicht bij het doel, maar de aanvallen van Nederland zijn gevaarlijker en in de 27e minuut is het raak voor Nederland. Pleun Raaijmakers - met een assist van Nadine Noordam - opent de score met een lob. Vita van der Linden krijgt een gele kaart en na precies 45 minuten fluit de scheids voor rust.

De 2e helft vangt aan met dezelfde basiself voor beide teams, maar na 7 minuten in de 2e helft begint Italie met de 1e wissel.

In de tweet van Oranje Leeuwinnen staat: Na dom balverlies van Vera ten Westeneind en daarna de overtreding, schiet Italië de vrije trap binnen: 1-1. Italie wordt almaar sterker en is nu in de slotfase de bovenliggende partij. Nog een paar minuten volhouden meiden. De "meiden" hebben stand gehouden en speelden1-1 gelijk in een zwaarbevochten partij, want maar liefst 3 Oranje speelsters kregen een gele kaart tegen 1 voor Italie..

De redactie van VVNED feliciteert het gehele Oranjeteam O19 met dit behaalde succes.

Wedstrijdverslag

Nederland en Italie houden elkaar in evenwicht
Door Bennie van de Vegte

Na twee eenvoudige wedstrijden tegen Cyprus en Moldavie  was het nu tijd voor het echte werk. Nederland komt ogenschijnlijk met de sterkste opstelling binnen de lijnen. Alleen no.9 Sisca Folkertsma moet de wedstrijd geblesseerd aan zich voorbij laten gaan. Nadine Noordam neemt als rechterspits haar plaats over.

De eerste deel  van de wedstrijd is het aftasten geblazen. De beide vleugelspitsen , Suzanne Admiraal en Nadine Noordam worden veel in het spel betrokken .Een doorbraak kunnen ze niet forceren. De verdediging moest attent blijven voor de pittige spits Martina Piemonte en de snelle Gloria Marinelli. In een groot deel van de wedstrijd slaagden zij er ook in.

In de 27e minuut was het raak. Na een mooie actie van Suzanne Admiraal komt de bal bij Pleun Raaijmakers die de Italiaanse keepster  Francesca Durante met een boogbal het nakijken geeft. 1-0 voor Nederland.  Nederland heeft de zaken goed voor elkaar. Martina  Piemonte probeert het nog wel  maar haar schot ging over. Nederland moet echt aan de bak en dat komt Vita van der Linden op een gele kaart te staan. In de laatste fase van de eerste helft  gaat het spel veelal over de linkerkant.Suzanne Admiraal is vaak Marta Vergani te slim af maar tot een uitbreiding van de score komt Nederland.  Ruststand 1-0 voor Nederland ( Officieel 0-1)

De tweede helft start met twee ongewijzigde elftallen.  Nederland neemt het initiatief en komt in de 15e minuut tot een  schot van Nadine Noordam dat op de lat afketst.  In de 19e minuut kantelt de wedstrijd. Vera ten Westeneind  staat te klungelen  in de verdediging en verspeelt de bal aan Lisa Boatin . De lage schuiver van de Italiaanse aanvoerster is voor Pauline Quaye te machtig. 1-1. Het spel golft over en weer maar echt gevaarlijk kunnen de aanvalsters niet worden. Italie voert in het eerste deel van de tweede helft 3 wissels door. Nederland houdt het bij 1 wissel Pleun Raaijmakers wordt vervangen  voor Maartje Looijen  maar is de greep op de wedstrijd volledig kwijt.  De speelsters hebben de handen vol aan de Italiaanse speelsters en komen aan elkaar coachen en helpen niet meer toe.

Toch is het kennelijk geen aanleiding voor  de bondscoach om de 2 wisselmogelijkheden die Nederland nog  heeft om die ook te gebruiken.  In de slotfase is het meer spannend dan mooi. Er wordt op het scherp van de snede gespeeld. Maureen Sanders moet nog een gele kaart incasseren. In de extra 2 minuten  is no.18 van Italie ( Martina Piemonte) nog heel gevaarlijk . De gelijkspel van 1-1 blijft staan.

Alles bij elkaar een terechte uitslag.

Persbericht KNVB

Vrouwen onder 19 als groepswinnaar door naar volgende ronde EK-kwalificatie

Het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar is groepswinnaar geworden in de eerste ronde van het EK-kwalificatietoernooi. In de derde en laatste EK-kwalificatiewedstrijd speelde Oranje onder 19 met 1-1 gelijk tegen Italië. Beide ploegen waren al zeker van de volgende ronde en vochten een onderlinge strijd uit voor poulewinst in groep 7.

KNVB-coach Jessica Torny: "De eerste twee wedstrijden wonnen we met groot verschil, maar vandaag was een echte krachtmeting en daar keken we naar uit. In de eerste helft speelden we goed, terwijl we het onszelf in de tweede helft moeilijk maakten. Over de hele wedstrijd genomen hadden we onszelf moeten belonen met de winst. Tegelijkertijd is de eerste plaats in de groep een goed resultaat waar we op verder kunnen bouwen.''

De volgende ronde van het EK-kwalificatietoernooi staat van 5 tot en met 10 april 2016 op de agenda. De zeven ploegen die zich ook in deze eliteronde staande houden, mogen in juli 2016 uitkomen op het EK in Slowakije.

Wedstrijd: Italie O19 - Nederland O19 (0-1)  1-1

Datum: zondag 20 september 2015

Aanvang: 14:30 uur

Locatie: Skoatterwal - Heerenveen te Nederland

Betreft: 3e Elite ronde EK kwalificatie 2016 Onder  19 jaar

Ruststand: 0-1

Eindstand: 1-1

Scheidsrechter: Tania Fernandes Morais (LUX)

Assistant referees: Ella De Vries (BEL) en Marina Wozniak (GER)