Redelijke start Onder 16 op Nordic

Het Nederlands elftal onder 16 jaar is redelijk gestart op het Nordic Toernooi tegen gastland Denemarken. Het werd een stroef duel maar Oranje onder 16 ging met een 0-1 stand de rust in. Fenna Kalma was de doelpuntenmaker. In de tweede helft kwam Denemarken langszij en werd de eindstand 1 - 1.

Het duo Van Kortenhof/Van Heertum begon met de volgende basiself: Daphne van Domselaar, Noah Waterham, Danique Ypema, Aniek Nouwen, Lisa Doorn, Quinty Sabajo, Eva van Deursen, Kayleigh van Dooren, Bente Jansen, Fenna Kalma en Ashleigh Weerden.

OnsOranje

Verslag op OnsOranje.NL
Bron: Onsoranje.nl
Door: Door: Redactie OnsOranje

Onder 16 komt net tekort voor winst

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar mocht maandag in het openingsduel van het Nordic Tournament lang hopen op een zege, maar het zag thuisland Denemarken enkele minuten voor tijd alsnog 1-1 maken. “Zonde, maar het was toch ook wel de terechte uitslag”, aldus KNVB-coach Maria van Kortenhof.

Onder 16 speelde tegen de fysiek sterke Denen een prima eerste helft, waarin het dan ook terecht op voorsprong kwam. Na een mooie aanval via Aniek Nouwen en Kayleigh van Dooren, dribbelde Bente Jansen richting het doel, waarna haar schot op de lat uiteen spatte. De attente Fenna Kalma stond vervolgens klaar om de 0-1 binnen te tikken.

Meer kansen

Eva van Deursen kon even later het verschil zelfs nog groter maken, maar haar schot werd door de Deense doelvrouw knap uit de kruising geplukt. Oranje kon de Denen in die eerste helft zelf prima van zich afhouden en zag de tegenstander nooit echt gevaarlijk worden.

Na rust ging het thuisland voor eigen publiek uit een ander vaatje tappen. Met veel druk vooruit probeerde het uit alle macht de gelijkmaker te forceren. “Ze zetten alles op alles”, zag Van Kortenhof. “Met vier spitsen en ook nog eens opkomende mensen die er overheen gingen. We losten dat zelf niet goed op. Steeds na de omschakeling leden we weer balverlies, terwijl er wel ruimte lag om het uit te spelen.”

‘Je voelde het aankomen’

Hoewel Onder 16 ook na rust nog wel wat kansjes kreeg, werd de druk de ploeg in de slotfase uiteindelijk toch te machtig. Na een strakke voorzet vanaf de zijkant, werd de bal min of meer in eigen doel gelopen. Van Kortenhof: “Heel zonde, maar je voelde het aankomen. We verloren de grip op de wedstrijd.”

Van Kortenhof vond daarom dat de laatste fase voor verbetering vatbaar is. “Dat is nog de extra stap die ze moeten zetten. Dit soort wedstrijden koste wat kost toch over de streep te trekken. Maar het was een prima wedstrijd. Leuk ook, het was op het scherpst van snede.”

Engeland

Dinsdagmiddag treedt de formatie van Van Kortenhof en Johan van Heertum alweer aan voor de tweede wedstrijd. Engeland, dat met 2-1 van Finland verloor, is om 15 uur de tegenstander. “We speelden vanavond de late en morgen de vroege wedstrijd. We moeten kijken hoe de speelsters hersteld zijn. Want Engeland, dat wordt geen makkelijke klus heb ik al gezien. Maar we moeten die wedstrijd wel winnen. Dan hebben we alles namelijk nog in eigen hand.”

Wedstrijd: Denemarken O16 - Nederland O16 (0-1)  1-1

Datum: maandag 29 juni 2015 | 18:00 uur

Locatie: Kolding Stadion te Kolding (Denemarken)

Betreft: 1e wedstrijd Nordic Cup Editie 2015

Ruststand: 0 - 1

Eindstand: 1 - 1

Scheidsrechter: Imke Lohmeyer
Assistent-scheidsrechters: Caroline Telahr en Marit Skurdal