Oranje O19 wint overtuigend van Tsjechie

Complete verslagen, reacties, 5 videos en statistieken!
Het Oranje Team onder 19 jaar begon zoals verwacht voortvarend tegen hun leeftijdsgenoten van Tsjechie. Het werd in Hengelo  7-2 voor de Oranje meiden. De doelpunten werden gescoord door Jill Roord, Suzanne Admiraal, eigen doelpunt van Tsjechie en Sisca Folkertsma was maar liefst 4 keer trefzeker.

Bondscoach Jessica Torny startte met de volgende basiself: Jacintha Weimar, Yvonne van Schijndel, Vera ten Westeneind, Maureen Sanders, Pleun Raaijmakers, Suzanne Admiraal, Michelle Hendriks, Sisca Folkertsma, Jill Roord, Soraya Verhoeve en Kay-Lee de Sanders

Donderdag staat het 2e kwalificatieduel op het programma, deze keer is Wit-Rusland de tegenstander dat vandaag met 2-1 van Finland verloor. De aftrap is om 19:30 uur.

Kort verslag

Oranje O19 begint voortvarend aan de wedstrijd en heeft gelijk al 2 goede kansen, Suzanne Admiraal schiet eerst op het houtwerk en daarna wordt haar inzet door de keepster van Tsjechie gepakt. In de 7e minuut wordt Nederland min of meer in het zadel geholpen want de 1-0 valt door een eigen doelpunt van Andrea Majerová. In de 10e minuut ontvangt Tereza Kubicová geel voor een overtreding op Maureen Sanders. In de 17e minuut verdubbelt Nederland de stand want Jill Roord heeft de bal voor het intikken. En ook de 3-0 is al een feit in 21e minuut deze keer is Sisca Folkertsma trefzeker. Nederland wisselt in dezelfde minuut, Maureen Sanders gaat eruit en Lysanne van der Wal komt voor haar in de plaats. In de 43e minuut is het wederom Sisca Folkertsma die scoort, 4-0. Ook Tsjechie krijgt in de 1e helft kansen om te scoren maar Jacintha Weimar houdt in de 1e helft de nul. Met 15 kansen voor Nederland en 6 voor Tsjechie is Nederland duidelijk de bovenliggende partij. De ruststand is 4-0.

Na rust komt Nurija van Schoonhoven in het veld voor Michelle Hendriks en is het weer Suzanne Admiraal die de eerste kansen van de 2e helft krijgt. Hierna krijgt Nederland een flink aantal kansen om verder uit te lopen maar de bal wil er niet in. In de 57e minuut de eerste wissel voor Tsjechie, Klára Waltrová komt in het veld voor Hana Ducháčková en nog maar koud in het veld scoort Klára Waltrová de 4-1. Kort daarop maakt Lysanne van der Wal een overtreding op diezelfde Waltrová en ontvangt hiervoor de gele kaart. Ook Tsjechie heeft voor de 2e keer gewisseld, Lucie Houzarová erin voor Tereza Kubicová. Tsjechie krijgt steeds meer goede kansen en Oranje lijkt de grip een beetje te verliezen. In de 69e minuut wisselt Nederland voor de 3e keer, Nadine Noordam komt erin en Soraya Verhoeve verlaat het veld. Nederland krijgt een penalty doordat er een overtreding wordt gemaakt op Vera ten Westeneind, deze wordt door Sisca Folkertsma benut. Lang kan Oranje hiervan niet genieten want voor ze het weten ligt de bal aan de andere kant op de stip, Antonie Stárová schiet raak en de stand is 5-2. Maar Sisca Folkertsma is nog niet klaar met scoren want in de 86e minuut maakt ze haar vierde doelpunt van vanavond, 6-2. Hierna wisselt Tsjechie voor de laatste keer, Denisa Skálová erin voor Denisa Veselá. En alsof het nog niet genoeg was doet ook Suzanne Admiraal nog een duit in het zakje door in de extra tijd de 7-2 te scoren. Dit werd tevens de eindstand.

Persbericht KNVB

Vrouwen onder 19 verslaan Tsjechen in spektakelstuk met 7 - 2
Het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar heeft de eerste wedstrijd van het Elitetoernooi met 7 – 2 gewonnen van hun leeftijdsgenoten uit Tsjechië. In Hengelo was Cisca Folkertsma (PSV) met vier doelpunten de gevierde vrouw aan de kant van Oranje. Het team van KNVB-coach Jessica Torny gaat door de overwinning aan kop in het EK-kwalificatietoernooi. Finland won eerder vandaag met 2-1 van Wit-Rusland en staat op de twee plaats.

KNVB-coach Jessica Torny: ‘Een prima start van het toernooi. We speelden een goede eerst helft met een hoog baltempo en erg mooi spel over de flanken. In de tweede helft verslapten we waardoor we twee onnodige tegendoelpunten incasseerden. Die verslapping in het team moet eruit. Desondanks kijken we door de overwinning met veel vertrouwen uit naar de wedstrijd tegen de Wit-Russen.’

Oranje onder 19 speelt aanstaande donderdagavond de tweede wedstrijd van het kwalificatietoernooi. Bij HVV Tubantia in Hengelo is Wit-Rusland de tegenstander. Het Elitetoernooi wordt afgesloten met de ontmoeting tegen Finland op zondag 10 april in Eibergen.

Wedstrijdverslag

Fantastische 1ste helft streling voor het oog

Door Luc Calleeuw

Elite ronde U19, groep 3 met naast Oranje, Belarus, Finland en de boeman van vorig jaar Tsjechië. Plaats van gebeuren in Sportpark De Bijenkorf, thuishaven van HVV Tubantia in Hengelo. Helaas hebben weinig (127) de weg gevonden naar die mooie complex, achteraf zal blijken dat de afwezigen ongelijk hebben. Ook van perszijde povere belangstelling, deze kwalitatief sterke groep verdient zeker beter. Nederland treedt aan in Oranje shirt, Tsjechië in het wit met blauw en rood. Bij de bezoeksters ontbreek de in Amerika studerende Franny Cerny, haar zware programma liet niet toe af te reizen. Bij het gastland in de selectie Oranjeleeuwin en sluipschutster Jill Roord. In navolging van Vivianne Miedema twee jaar geleden wordt van haar verwacht de U19 mede naar de eindronde van het WK te leiden. Voor aanvang van de wedstrijd verbazing alom op de hoofd tribune dat beide teams aan de overkant worden opgesteld, enkel de vlaggen zijn goed zichtbaar bij het afspelen van de hymnes. Onder een fraaie regenboog mag Nederland ten strijde trekken en revanche zoeken op vorig jaar.

Al na twee minuten een eerste hoekschot afgedwongen via Suzanne Admiraal. Vera ten Westeneind trapt, mistasten van doelvrouw Alexandra Vanicková, tot 2 maal toe treft Sisca Folkertsma de doelpaal. Tsjechië steekt een eerste keer de neus aan het venster, Via Antonie Stárová naar Denisa Veselá, door op snelheid over links, de voorzet wordt door een goed gepositioneerde Vera ten Westeneind ontzet voor de aandringende Veronika Másová (5 min). Hierna zetten jonge Oranjeleeuwinnen een eerste vlotte aanval op. Aanvoerster Michelle Hendriks bedient de opkomende Yvonne van Schijndel op rechts, lage voorzet, botsende bal, andermaal miskijkt keepster Alexandra zich, onder aandringen van Sisca devieert Andrea Majerová in eigen doel, 1-0 (6 min). De troepen van coach Jessica Torny hebben de gewenste vroege voorsprong.
Het fysieke Tsjechische team gaat vrij hard in het duel, een eerste geel karton voor Tereza Kubicová is dan ook het gevolg (9 min). Oranje doelvrouw Jacintha Weimar moet een eerste keer plat op een schot van Antonie na voorbereiding door Denisa (15 min). Een minuut later lijkt de partij al gespeeld. Geduldige opbouw van Oranje onder leiding van centraal duo Michelle en Pleun Raaijmakers. Suzanne zondert mooi Sisca af op rechts, kijkt, bal breed, Jill Roord moet maar binnen tikken, 2-0 (16 min). En voor wie nog mocht twijfelen over de winnaar, na opnieuw prachtig één tijd voetbal opent Jill nar Soraya Verhoeve, dit keer op links, hoge voorzet, Sisca Folkertsma kopt binnen, 3-0, we zijn twintig minuten ver. Een minuutje later wel een noodgedwongen wissel Maureen Sanders, een serieuze tik gehad op de heup, moet worden vervangen door Lysanne van der Wal (21 min).

Tsjechië probeert mee te spelen, maar vaak gaat het voor het te snel. Toch kan een bedrijvige Antonie openen op Denisa, in een duel op snelheid met Yvonne kan deze laatste terug tikken op doelvrouw Jacintha. Deze werpt zich op de bal voor de aandringende Veronika (23 min). Na hoekschot van Vera maakt goalie Alexandra de volley van Jill (26 min). Twee minuten later fraaie Oranje actie, Sisca bedient Jill die scoort, geen 4-0, afgevlagd voor buitenspel, zal op het randje geweest zijn. Na een oogstrelende aanval over Suzanne, Sisca en Jill langs rechts komt het leer bij de perfect inlopende Sisca, haar poging gaat over (31 min). Tsjechië mag het via een spelhervatting proberen. Andrea Majerová achter de bal, iedereen verwacht een drop bal in de zestien, niet zo, kort naar Tereza Kubicová, haar schot gaat naast (35 min). Het blijft Nederland dat dicteert, telkens vanuit de verdediging opbouwt onder impuls van een sublieme Vera. Het voetbal dat dit jong Oranje brengt zal van hierboven door grootmeester Johan met een stralende glimlach worden bekeken, dat is het spelletje zoals hij het predikte. En als bewijs een nieuwe vlotte actie tussen Michelle, Pleun en Suzanne, in laatste instantie door verdedigster Eliska Janiková in hoekschot gewerkt. Vera kwijt zich van deze taak, perfect op het hoofd van Sisca Folkertsma die binnen knikt, 4-0, meteen de ruststand. Niet eens overdreven na een weergaloze eerste periode.

Tijdens de pauze is (mede) smaakmaakster Michelle, pas terug uit blessure, veiligheidshalve in de kleedkamer gebleven. Oranje kan zich dat in deze fase permitteren. Nurija van Schoonhoven mag de tweede helft aantreden. Eerste te noteren aanval opnieuw van Oranje. Prachtige dubbelpas tussen Jill en Sisca, het nummer 10 uit de Tukkers streek besluit op doelvrouw Alexandra, ook de rebound van Sisca gaat naast (49 min). Tsjechië dreigt via een hoekschot, Antonie trapt, Andrea trapt over (54 min). Ook een wissel bij de bezoeksters, Klára Waltrová komt voor Hana Duchacková (56 min). Nederland laat even de teugels wat losser, enige nonchalance in het spel, bij deze stand misschien wel begrijpelijk, al zou het niet direct mogen. Het wordt cash betaald. Nieuwe hoekschot vanaf rechts voor de Tsjechen, Antonie trapt, keepster Jacintha bokst weg maar in de voeten van de pas ingekomen Klára Waltrová die genadeloos de 4-1 binnentrapt (58 min.

Op het uur een actie van Jill, mooi vrij gekapt, strak schot, keepster Alexandra. Nog dezelfde minuut een gele kaart voor Lysanne na fout. In deze fase is bij het thuisteam de laatste pas net niet zuiver genoeg. Na een mooie diepte pas van Nurija op Soraya blijkt dit nog eens. Tsjechië wisselt een tweede keer, Lucie Hauzarová komt in de plaats van Tereza Kubicová (65 min). Onder impuls van de technisch vaardige Antonie komt de opponent uit de Republiek beter in de wedstrijd, het nummer 7 demonstreert dit met een prachtig schot op de deklat, hier heeft Oranje geluk (6§ min). Coach Jessica brengt Nadine Noordam voor Soraya (68 min). Met nog een kwartier te gaan combinatie tussen Jill en Sisca, via Andrea in corner. Nurija trapt over de grond richting absolute uitblinkster Vera, helaas staat de (Engelse) onpartijdige in de weg. Het nummer 4 kan hier door niet uithalen maar zet zich door, wordt foutief afgestopt in de grote rechthoek, strafschot. Sisca Folkertsma kwijt zich van de taak en maakt haar hattrick rond, 5-1 (76 min).

En minuut later zowaar een penalty aan de overzijde. Via Klára en Veronika komt het ronde ding in de Nederlandse zestien, fout, opnieuw wijst Miss Garratt naar de stip. Tsjechische uitblinkster Antonie Stárová trapt feilloos binnen, 5-2 (77 min). Tien minuten voor tijd onderscheid doelvrouw Alexandra zich op een poging van Sisca, ook de rebound van Nadine wordt gekeerd. Nederland voert de druk even terug op. Eén twee beweging tussen Jill en Sisca, Jill opent op rechts naar Nadine, perfect voorzet, Sisca Folkertsma scoort haar vierde van de avond, 6-2 (84 min). Met nog 5 minuten te gaan wisselt de bezoekende coach Petr wisselt een laatste keer, Denisa Skálová komt voor Denisa Veselá. Nadine probeert het via een persoonlijke actie, de doelvrouw staat in de weg (87 min). Twee minuten voor tijd het orgelpunt. Pleun vindt op rechts de sterk ingevallen Nadine, prima voorzet richting Sisca. De doelvrouw weet haar van een nieuw doelpunt te houden, maar heeft geen verhaal tegen de goed gevolgde Suzanne Admiraal die de 7-2 op het bord prikt, meteen de eindstand.

In een schitterende eerste periode demonstreerde Oranje U19 fantastisch attractief en oogstrelend voetbal, gekruid met mooie combinaties, plaats overnames, beweging zonder bal en schitterende doelpunten. Na de pauze was het gebrachte spel misschien iets meer relax, maar werd de voorsprong verder uitgebouwd. De twee tegendoelpunten nemen we er dan ook met de glimlach bij en zijn voor een fysieke Tsjechisch team met toch enkele technisch vaardige speelster een mooie beloning voor hun prestatie. Aanstaande donderdag speelt Oranje U19 tegen Belarus, dat vandaag met 2-1 van Finland verloor. Dit Nederland mag gewoon de kwalificatie voor het EK niet laten liggen, daarvoor is er te veel kwaliteit. Enig minpunt vandaag vind ik de povere publieke belangstelling voor deze sterke generatie voetbalsters. Voetbal van de bovenste plank.

Reactie Bondscoach Jessica Torny in gesprek met VoetbalCentraal:
(Note: Reporter Luc Calleeuw luisterde mee)

Hoe keek je naar de wedstijd?

Bij momenten vol trots. Een mooie uitslag en af en toe tikte ons team de tegenstander zoek. Ik heb een paar fantastische goals gezien, precies zoals we ze bedacht hadden. Er werd goed over de flanken gespeeld en onze spitzen Jill en Sisca vonden elkaar goed. Dat is een lekker duo, het voetbal straalt er af. Maar het ganse team toonde gretigheid, vooral voor rust toen Oranje vier keer scoorde. Over die eerste helft mag ik heel erg tevreden zijn. Het was heerlijk om naar te kijken. Als een speelster diep ging, liet een andere zich terugzakken, we vonden een vleugelspeelster die een goede voorzet afleverde en konden zo scoren. Er werd op een hoog tempo gespeeld en het voetbal was fantastisch.

Toch ook een kritische noot of min puntje dan ?

De tweede helft was minder. We dachten iets te makkelijk over het gebeuren en kregen dan ook twee doelpunten tegen. Dat zou eigenlijk niet Mogen tegen deze tegenstander. Daar moeten we met zijn allen naar terug kijken en over spreken om dit te voorkomen in de volgende partijen. Maar zoals vooraf al gezegd met deze selectie zijn onszelf eigenlijk verplicht de kwalificatie af te dwingen, een eerste stap is gezet;

Onsoranje

OnsOranje Verslag

Bron OnsOranje.NL

Vrouwen O19 zorgen voor spektakel

Het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar heeft dinsdagavond de eerste wedstrijd van het Elitetoernooi met 7-2 gewonnen van hun leeftijdsgenoten uit Tsjechië. In Hengelo was Sisca Folkertsma (PSV) met vier doelpunten de gevierde vrouw aan de kant van Oranje.

Het team van KNVB-coach Jessica Torny gaat door de overwinning aan kop in het EK-kwalificatietoernooi. Finland won eerder op de dag met 2-1 van Wit-Rusland en staat op de twee plaats.

Torny: "Een prima start van het toernooi. We speelden een goede eerst helft met een hoog baltempo en erg mooi spel over de flanken. In de tweede helft verslapten we, waardoor we twee onnodige tegendoelpunten incasseerden. Die verslapping in het team moet eruit. Desondanks kijken we door de overwinning met veel vertrouwen uit naar de wedstrijd tegen de Wit-Russen."

Oranje onder 19 speelt donderdagavond de tweede wedstrijd van het kwalificatietoernooi. Bij HVV Tubantia in Hengelo is Wit-Rusland de tegenstander. Het Elitetoernooi wordt afgesloten met de ontmoeting tegen Finland op zondag 10 april in Eibergen.

Tijdens de Eliteronde komen 24 landen uit, verdeeld over zes groepen. De winnaar van elke groep gaat naar het EK, evenals de beste nummer twee, gemeten over alle zes kwalificatiepoules. Aan het EK doen acht landen mee, waarbij Slowakije als gastland automatisch gekwalificeerd is.

Scheidsrechter: Sarah Garratt (ENG)

Assistent scheidsrechters: Lisa Benn (ENG) en Vanessa Alexandra Dias (POR), 4e official: Ana Aguiar (POR)

Toeschouwers:

Reporter: Luc Calleeuw

Fotograaf: Roel Ubels - meer foto's zie Gallery > Oranje O19 - kies onderste wedstrijd van Tsjechie Eliteronde 2016.

07e min 1-0 Andrea Majerová (eigen doelpunt)
17e min 2-0 Jill Roord
21e min 3-0 Sisca Folkertsma
43e min 4-0 Sisca Folkertsma
60e min 4-1 Klára Waltrová
78e min 5-1 Sisca Folkertsma (penalty)
79e min 5-2 Antonie Stárová (penalty)
86e min 6-2 Sisca Folkertsma