FC Twente door naar de laatste 16

FC Twente is door naar de laatste 16, het won het Champions League duel tegen Sparta Praag met 1-3.

Het elftal van Tommy Stroot behaalde vorige week al een 2-0 overwinning op de Tsjechische vrouwen en ondanks deze voorsprong was het geen lichte wedstrijd voor FC Twente eerder een pittige, maar in de slotfase kreeg het Sparta Praag op de knieen. Onze redactie feliciteert de gehele selectie en staf met dit behaalde succes.

De loting voor de laatste 16 vindt plaats maandag 17 oktober!

Kort verslag

Vanaf het eerste fluitsignaal gaat het spel over en weer. Voor beide teams ontstaan er doelrijpe kansen en beide doelvrouwen hebben al een paar keer succesvol ingegrepen om hun doel schoon te houden.
In de 17e minuut valt de eerste gele kaart voor Sparta, Maud Roetgering is het slachtoffer, zij ligt op de grasmat en op een sukkeldrafje komen er 4 man sterk met een brancard. Gelukkig is Maud een taaie, ze wordt verzorgd, staat op loopt zelf naar de zijlijn en kan even later weer meespelen. In de 28e minuut neemt Jill Roord een vrije trap, zij richt de bal op Lineth Beerensteyn, die schiet de bal richting doel, de bal stuitert tegen de doelvrouw aan, in de rebound raakt een Praagse verdediger de bal en vervolgens rolt de bal voor Twente perfect het doel in. Helaas ligt de gelijkmaker reeds in de 33e minuut in het doel, dit is het 2e Praagse doelpunt.  Er kwamen 2 minuten blessuretijd bij. De rust breekt aan met een 1-1 gelijke stand.

De 2e helft begint zonder wissels.
In de 47e min. krijgt Lineth Beerensteyn geel en uit de vrije trap komt geen gevaar, 3 minuten daarna een mooie nuttige save van Barbara waaruit een corner voor Praag ontstaat, het wordt een achterbal. Na 60 minuten spelen de eerste wissel bij Sparta. Het spel is onrustig, FC Twente werkt hard en er ontstaan kansen. Maar Sparta doet exact hetzelfde en zo blijft de wedstrijd boeiend om naar te kijken. In de 70e minuut een 2e wissel van Sparta. De 3e en laatste wissel van Sparta is in de 73e min. en 2 minuten daarna krijgt Ringelová de 2e gele kaart, Sparta dus verder met 10 vrouwen. Pas in de 79e minuut komt de eerste wissel van FC Twente, Ellen Jansen verlaat het veld en voor haar in de plaats komt Eshly Bakker.  Sparta heeft door die rode kaart een klap gekregen, FC Twente profiteert daar 100% van, het gaat in de aanval, Lineth Beerensteyn gaat er over links met de bal vandoor, zij zet hem voor en Renate Jansen prikt hem binnen, 1-2. Sparta is nu rijp voor de sloop en in de 88e minuut zet Jill Roord de stand op 1-3 (assist Eshly Bakker) In de 90e minuut de laatste 2 wissels voor FC Twente, na het harde werken mogen .ook Lenie Onzia en Jill Roord naar de bank en voor hen komen in het veld Cheyenne van den Goorbergh en Sabrine Ellouzi.

FC Twente heeft het weer geflikt, het heeft verdiend gewonnen en we kijken alvast uit naar de volgende wedstrijd met een sterke tegenstander uit de laatste 16.

FC Twente PROFICIAT en veel succes bij het volgende CL duel.

Sparta Praag weetjes

Door Rob Wallenburg

FC Twente Vrouwen bekroonde het afgelopen seizoen met een landskampioenschap. In de kwalificatieronde voor de UEFA Women’s Champions League werden achtereenvolgens Ferencvaros (2-1), Hibernians (9-0) en Konak Belediyespor (6-2) aan de zegekar gebonden. Op 1 september werd geloot voor de “Round of 32”, waar de ploeg van Tommy Stroot werd gekoppeld aan Sparta Praag.

SPARTA PRAAG is met recht een van de toonaangevende clubs uit Tsjechie. “Spartanky” (letterlijk vertaald “Spartaanse vrouwen”) werd maar liefst 18 keer landskampioen (1994-2002 en 2005-2013) en 6 keer bekerwinnaar (2008-2013 en 2015). De laatste drie seizoenen moest Sparta Praag met lede ogen aanzien hoe stadgenoot en eeuwige rivaal Slavia Praag de landstitel voor haar opeiste.

De Titanenstrijd tussen Sparta Praag en Slavia Praag is de charme van de Tsjechische nationale competitie (beide clubs zijn overigens ook de hofleveranciers voor het Tsjechische nationale team). Sparta Praag heeft de beschikking over internationals, die uitkomen voor Tsjechie (Petra Bertholdová, Anna Dlasková, Petra Vyštejnová, Irena Martínková, Lucie Martínková, Hana Sloupová, Sára Vršatová, Adéla Odehnalová, Alžběta Blažková, Iva Mocová, Gabriela Matoušková en Markéta Ringelová), Slowakije (Michaela Moťovská en Monika Matysová) en Oekraine (Mariana Ivanishyn).

Florin Wagner heeft de Duitse nationaliteit en speelde 3 seizoenen voor 1. FC Lokomotiv Leipzig (2011/2014), waarvan 1 seizoen in de Bundesliga (2011/2012).

SPARTA PRAAG is sinds 2001/2002 ook actief in Europa. In het seizoen 2005/2006 bereikten de “Spartanky” de kwartfinale van de “UEFA Women’s Cup”, waar het Zweedse Djurgarden over 2 duels de betere zou zijn (0-0 en 2-0). Een seizoen later zou de Tsjechische grootmacht al stranden in de groepsfase van de “UEFA Women’s Cup”. Dat mini-toernooi werd gespeeld in Zeist. Sparta Praag verloor alle 3 duels, waaronder tegen de huidige Topklasser Saestum (3-1).

In de seizoenen 2009/2010 t/m 2014/2015 stroomde de ploeg pas in bij de UEFA Women’s Champions League in de “Round of 32”. In de seizoenen 2009/2010, 2010/2011, 2011/2012 en 2012/2013 bereikten “Spartanky” de “Round of 16”, waarin het uiteindelijk zou stranden op Arsenal (0-3 en 0-2 2009/2010), Linkoping (0-2 en 0-1 2010/2011), Lyon (0-6 en 0-6 2011/2012) en Rossiyanka (0-1 en 2-2 2012/2013). In het seizoen 2013/2014 zou de ploeg al stranden op FC Zurich in de “Round of 32” (1-2 en 1-1).

Een dieptepunt was de uitschakeling in het seizoen 2014/2015 door het nietige universiteitsteam van Gintra uit Litouwen (1-1 en 1-1). De Litouwse dames wisten in het “hol van de leeuw(in)” de penalties beter te nemen. De hymne van de Champions League, die bij de heren wel wordt afgespeeld, werd niet gespeeld voorafgaande aan de wedstrijd FC Twente – Sparta Praag.

Scheidsrechter: Linn Andersson (SWE)

Assistent scheidsrechters:  Sandra Österberg (SWE) en Josefin Aronsson (SWE)

47e min. Lineth Beerensteyn
90+2 min. Wagner (Sparta Praag)

60e min. Stárová (in) - Mouchová (uit) (Sparta Praag)
70e min. Moťovská (in) - Kladrubská (uit) (Sparta Praag)