Wedstrijdverslag: Ajax - FC Twente | Ronde 6 | Eredivisie Veld 2015-2016

1 1
(0 : ) (0 : )

Wedstrijddatum: vrijdag, 02 oktober 2015

Ajax Vrouwen laten zege glippen

De topper tussen Ajax Vrouwen en FC Twente Vrouwen is vrijdagavond in 1-1 geëindigd. Het team van trainer Ed Engelkes kwam vijf minuten voor tijd op voorsprong via een benutte strafschop van Desiree van Lunteren. In de slotminuut trok FC Twente de stand alsnog gelijk. Daardoor liet Ajax de kans liggen om de koppositie te pakken. Een minuut voor tijd ging Ajax even virtueel aan kop in de Eredivisie Vrouwen.

De 1-1-tussenstand bij Heerenveen tegen koploper PSV bood perspectief met een 1-0 voorsprong voor Ajax op het scorebord. De late treffer van Twente-speelster Ellen Jansen gooide de hoop op de nummer 1-positie echter in de prullenbak. Daardoor blijft Ajax na vijf speelrondes tweede in de Eredivisie Vrouwen, twee punten achter de vrouwen van PSV. De voorsprong op nummer 3 Twente blijft onveranderd een punt. Coach Ed Engelkes was gematigd tevreden met het gelijkspel: ,,De wedstrijd duurde twee minuten te lang. Dat we de overwinning niet over de streep hebben getrokken is het enige wat ik de ploeg kan verwijten. We hebben ons spel niet aangepast aan de tegenstander dus hier staat verder een tevreden coach."

Vier ontmoetingen

De topper op de Toekomst was de eerste van vier ontmoetingen tussen Ajax en Twente dit seizoen. Door het opheffen van de BeNe League treffen de Nederlandse teams elkaar weer vier keer per voetbaljaargang. De onderlinge duels met de regerend Nederlands kampioen zijn voor Ajax belangrijk in de titelrace. De op papier grootste concurrent vierde sinds 2007 al vier kampioenschappen, terwijl het ambitieuze Ajax sinds de oprichting in 2012 nog op de eerste landstitel wacht. Het wegvallen van het Belgische Standard Luik zorgt er in ieder geval voor dat er in het vierde seizoen een andere belangrijke titelconcurrent is weggevallen.

Ajax trof een veel opzichten gerenoveerd Twente. Vanwege de financiële problemen in Enschede werd het vrouwenteam eerder dit jaar in een stichting ondergebracht. Ook op het personele vlak had dat de nodige gevolgen. Liefst tien speelsters verlieten afgelopen zomer de club, terwijl er acht nieuwe gezichten aan de selectie werden toegevoegd.

Vroege keeperswissel
De wedstrijd begon voor Ajax met een fikse tegenvaller. Al in de derde minuut moest keepster Du Ry geblesseerd naar de kant. Ze werd afgelost door de nieuwe Spaanse doelvrouw Eli Sarasola, die ruim een maand geleden een contract tekende in Amsterdam. De keepster met een verleden bij FC Barcelona maakte haar officiële debuut en was er na een half uur spelen verantwoordelijk voor dat Ajax niet op achterstand kwam. Jill Roord teisterde de lat uit een vrije trap, waarna Sarasola de rebound van Twente keerde.

Lat

Een kwartier voor de grote kans voor de bezoekers zorgde Eshly Bakker voor het grootste gevaar namens Ajax. Net als Roord schoot ook zij de bal tegen de lat. Haar inzet kaatste via de onderkant van de dwarsligger tegen de grond en was vervolgens een prooi voor voormalig Ajax-keepster Ubachs.

Arjan van der Laan was een van de toeschouwers op de Toekomst. Onder toeziend oog van de kersverse bondscoach van de Oranje Vrouwen bleken zowel de kansen als de goals ook na rust lange tijd bijzonder duur. Met twee verse krachten (Kelly Zeeman en Mandy Versteegt) probeerde Ajax in de slotfase nog iets te forceren. Het leidde prompt tot een doelrijpe boogbal van Chantal de Ridder, die door Ubachs werd gestopt.

Penalty

Even later kwam Ajax op voorsprong vanaf de strafschopstip. Ajax kreeg in de 85ste minuut een penalty nadat Eshly Bakker in het zestienmetergebied was vastgehouden. Die buitenkans was aan Desiree van Lunteren wel besteed. De nummer 10 van de Ajax Vrouwen schoot de penalty resoluut binnen: 1-0. Ze liet zich niet gek maken door voormalig Ajax-keeper Marieke Ubachs: ,,Vorig jaar op de training deed ze ook altijd gek. Ik dacht al dat ze rechter hoek indook omdat ik op de training ook altijd in die hoek schoot. Dus ik was voorbereid", zei de maker van de openingstreffer.

Ajax slaagde er uiteindelijk niet in om de 1-0 over de streep te trekken. In de laatste minuut trokken de bezoekers de stand gelijk. Een schot van Stefanie van der Gragt tegen de lat werd attent opgepikt door invaller Ellen Jansen. Zij zorgde ervoor dat de bezoekers alsnog een punt meenamen naar Enschede. Volgende week staat de volgende topper tegen PSV op het programma. Coach Ed Engelkes kijkt met vertrouwen uit naar de ontmoeting: ,,Bij winst kunnen we volgende week koploper worden. We moeten op dezelfde manier voor de dag komen als vandaag en dan zien we volgende week waar we staan. Dat we niks onderdoen voor FC Twente en bij vlagen de betere partij waren stemt me tot tevredenheid", blikt de coach vooruit op volgende week.

Wedstrijd: Ajax - FC Twente

Datum: vrijdag 2 oktober 2015

Betreft: 6e Ronde Eredivisie Vrouwen

Locatie: Amsterdam

Bron website: AFC Ajax

Scoreverloop
 85′ 1-0 Ajax (penalty)
 88′ 1-1 Ellen Jansen

Opstelling Ajax Vrouwen: Du Ry (3. Sarasola), Van der Linden, Koster, Van Dongen, Hogewoning, Kaagman (80. Zeeman), Van Lunteren, Van Dongen, De Ridder, Bakker, Pieëte (80. Versteegt).