A+ R A-

Belgie wint verrassend van Noorwegen

Beide landen moeten winnen om zicht te houden op de kwartfinales dus konden we een spannende wedstrijd verwachten. Noorwegen leek het nog niet begrepen te hebben terwijl de Red Flames door gingen alsof ze voor de tweede keer uit de kleedkamer kwamen zoals tegen Denemarken. Fel, fris en misschien net te gretig waar ze dan ook de nodige fluitsignalen tegen kregen van de Poolse scheidsrechter.
De Flames hadden enkele grote kansen, in het begin van Elke van Gorp en wat later Tine de Caigny, die eigenlijk wel had moeten scoren. Noorwegen kon met Minde, Graham Hansen en de zusjes Hegerberg ook wat terug doen maar kwamen niet tot scoren. Vooral Andrine Hegerberg speelde een grote rol bij de opzet van de aanvallen. Niet vergeten dat Justien Odeurs ook goed werk verrichtte waardoor we met 0-0 de rust in gingen.



De tweede helft bleven de Flames aandringen waar Ajacied Davina Philtjens een schitterende voorzet op haar oude ploeggenoot Tessa Wullaert gaf. Haar kopbal werd mooi gekeerd door Ingrid Hjelmseth maar de rebound van Elke van Gorp was niet meer te stoppen. Een verdiende voorsprong alhoewel deze afgekeurd had moeten worden voor buitenspel. Het feestje op de tribunes is nu echt losgebarsten met de 6200 meegereisde fans uit België. Het feestje was amper afgelopen, o.a. de wave werd ingezet en de fans konden weer uit hun dak gaan. Nu kopte Janice Cayman snoeihard raak. De Noren hadden nog ruim 20 minuten de tijd om iets terug te doen maar wederom Odeurs stak hier een stokje voor. De vierde official gaf 6 minuten extra tijd aan maar Noorwegen kon geen schade meer aanrichten voor de Red Flames, die vandaag voor het eerst een EK-doelpunt maken en haar allereerst EK-zege boekten.

Player of the match is Tessa Wullaert

Op de persconferentie zei Martin Sjöogren, coach van Noorwegen, dat ze beter moeten gaan spelen en hoopt dat Nederland hun helpt. Alleen dan hebben ze een kleine kans om door te gaan maar ze moeten eerst oplossingen vinden voor de problemen die zij hebben. Het feit dat Maren Mjelde naar de verdediging moest omdat Maria Thorisdottir tijdens de warming-up geblesseerd raakte is vervelend en heeft natuurlijk invloed op de wedstrijd. Maar Ingrid Marie Spord heeft het goed gedaan ondanks ze maar zeven minuten had om wedstrijd warm te geraken. Nora Holstad Berge ervaarde de vele Belgische fans niet als storend. Natuurlijk kan je er niet van afsluiten maar ze gaat er dan ook vanuit dat de scheidsrechter gewoon haar werk doet.

Tessa Wullaert zei dat ze wisten dat het vandaag te doen was. Tegen Denemarken hadden ze niet het geluk en  vandaag wel. Ze hebben geen doelpunt tegen gekregen op stilstaande fases en dat is al een goede vooruitgang. Vandaag hebben ze gekozen voor een ander systeem en hebben gewoon durven voetballen. Als team hebben ze wat frustraties uitgepraat en zijn er vol voor gegaan. De twaalfde man was vandaag heel belangrijk en hopelijk komen ze de volgende wedstrijd ook weer in grote getalen.
Ives Serneels wilt niet terug kijken op de wedstrijd tegen Denemarken. Die is gespeeld en hebben toen voor die tactiek gekozen omdat ze van mening waren dat dat het beste was tegen Denemarken.


Ze zijn aan het bouwen en zitten in een leerproces. Je hoopt soms twee stappen vooruit te zetten maar valt dan drie naar beneden. We willen eens kijken hoe de groep reageert als we het woord moeten gaan gebruiken. Ze hebben op vier dagen goede vooruitgang geboekt en kunnen dus mooie stappen zetten.
Bij de voorbereiding van de wedstrijd tegen Noorwegen heeft hij zich niet bezig gehouden met de stand in de poule. Op de vraag of ze willen of moeten doorgaan in de poule is niet aan de orde op dit niveau. Je moet altijd willen winnen en als je van Nederland wint, dan zijn we door.




Statistieken:


Wedstrijd: Noorwegen - België
Datum: Donderdag 20 juli 2017
Aanvang: 18:00 uur
Locatie: Rat Verlegh Stadion te Breda
Ruststand: 0-0
Eindstand: 0-2
Reporter en fotograaf: Kin Wah Yim
 
Scoreverloop
59e min 0-1 Elke van Gorp
67e min 0-2 Janice Cayman
 
Opstelling Noorwegen: Hjelmseth (GK), Wold (46’ Sønstevold), Mjelde (C), Schjelderup (78’ Utland), Andrine Hegerberg, Spord, Thorsnes (75’ Haavi), Graham Handen, Holstad Berge, Ada Hegerberg, Minde,
Geel: Sønstevold
 
Opstelling België: Odeurs (GK), Philtjens (76’ Coryn), Jaques, Coutereels, De Caigny, Van Gorp (88’ Daniels), Onzia, Wullaert, Zeler (C), Cayman (90+5’ Biesmans), Deloose
Geel: Zeler, Jaques