Nederland verliest terecht van Wereldkampioen

Het Nederlands vrouwenelftal is er niet in geslaagd om wereldkampioen Japan te verschalken. Met een ruststand van 1-0 had bondscoach Roger Reijners toch wel moeten ingrijpen, maar liet dat na. Japan scoorde in de 10e minuut. Op dit WK heeft Japan al 5 goals gemaakt binnen het half uur. Nederland gaf teveel ruimte, passde slordig en de ballen bereikten nimmer de voorhoede.

Bondscoach Roger Reijners hield aan dezelfde elf vast die ook begonnen tegen Canada, te weten: 01. Loes Geurts GK, 02. Desiree van Lunteren, 03. Stefanie van der Gragt, 04. Mandy van den Berg (C), 15. Merel van Dongen, 06. Anouk Dekker, 07. Manon Melis, 08. Sherida Spitse, 09. Vivianne Miedema, 10. Danielle van de Donk en  11. Lieke Martens.

Live verslag

1e helft
Geen verrassingen in de opstellingen. Dezelfde als tegen Canada. Japan trapt af.

Eerste speldenprikjes zijn van Japan, maar NL houdt goed balbezit op die momenten. Eeste doelpoging is zelfs voor NL door Spitse, afstand schotje.
Melis in het strafschopgebied op links pass van Martens. Ze schiet met der rechterbeen de bal weg, maait erover heen.
NL is meer in balbezit en passt goed maar ook soms zo slordig. Maar we zijn pas 9 minuten onderweg.

10e Minuut van de wedstrijd, Japan kopt op de lat en daarna scoort Japan, en jawel in de 10e minuut.
Voorzet kwam van hun linkerkant, bal op de lat en slecht uitverdedigd door Merel van Dongen, de bal belandt bij Japan en schot in de linker benedenhoek. Geurts zit er met haar vingertoppen aan.

NL trapt af, kans direct door Martens. Miedema kopt mist en Martens mist.
Melis op rechts. Voorzet tot corner, de 1e. Leidt tot niks. Waarom moet Van den Berg toch die corners nemen??

NL zoekt naar een opening, maar kan hem niet vinden.

Over rechts Japan uit het niets, een voorzet en niemand in het strafschopgebied om Miyama te stoppen. Geluk voor NL dat ze niet goed schiet.

20 minuten gespeeld. Japan over links, rechtsback komt op, geweldige 1-2 en zelfs een lobje over Van der Gragt heen, en nr. 5 schiet net over.

Weer een schotje Japan, net buitenstrafschopgebied.

27e min 1e corner Japan. Zo klein en dan mogen ze nog koppen!!!! Gelukkig leidt tot niks.

NL wordt erg slordig achterin. Is te traag met passing. Japan heeft het overwicht al tientallen minuten.

NL krijgt de bal niet naar voren, je hebt niks aan de 3M op deze manier. Bondscoach moet maar eens goed nadenken over een 4-4-2 systeem, want momenteel leidt dit tot niks!

Van Dongen te laat, tegenstander kan een makkelijke voorzet geven, NL komt er goed vanaf, bal naast.

35e min. Japan vindt het wel best, past op hun gemak de bal lekker rond.

NL speelt slecht, slordig en rusteloos. Japan staat vrij op alle posities.

2e corner Japan op links. Kon weer heel gemakkelijk opkomen de rechtsback jawel een voorzet geven!!! Geurts redt met 1 vuist, Martens op snelheid, naar Melis. Maar nee weer een slechte pass en zijn terug bij Geurts.

Kopbal, 1.56 m, ongelooflijk over rechts en een perfecte voorzet. NL heeft geluk!!!

Rust!

Conclusie: NL geeft teveel ruimtes, te langzaam, slechte passing.
Reijners zal echt moeten gaan wisselen. Sterker middenveld van maken en 2 snelle spitsen voorin.

2e helft.

NL trapt af, geen wissels! Een speldenprik van NL in de beginfase. Japan nog niet bij de 16 van NL in de buurt geweest. Maar ja we zijn pas 4 minuten onderweg.

Vrije trap NL op links. Martens wordt neergelegd. Spitse achter de bal, randje strafschop. Schiet in de muur.

50e gele kaart Nr. 19 Ariyoshi

Corner NL.1-2  met Melis. Maar ook die corner leidt tot niks. Bal terug op Geurts!!!

Kirsten vd Ven maakt zich op voor de wissel.
53e min VD Donk eruit en VD Ven erin. VD Ven staat op links en Martens positie VD Donk.

Pfff NL komt weer net weg, aanval van Japan. Corner Japan over rechts. NL'se linkerkant dus. Weer corner. Allemaal terug, Miedema kopt weg.

Slechte bal Dekker, randje strafschopgebied, pfff dacht penalty.

Nu NL in de aanval, maar wat een slechte bal weer, ditmaal Miedema. Maar goed over rechts, ingooi leidt tot niks. Van Lunteren gooit weer in op Martens, maar kwijt.

VD Ven trekt naar binnen, Van Lunteren past op Martens op Spitse, Miedema en tsja ...

Japan gaat van voor naar achteren, bij een aanval van NL, gewoon 7 Japansen achterin!

60e min. zitten we al. Reijners moet wat doen.

VD Ven trekt weer naar binnen, maar bereikt niemand. Terug bij Van Dongen, Martens op vd Ven, maar die bal is te hard.

Goede tackle van Van Dongen, gevaarlijke actie Japan.

Nr. 16 erin en Nr. 11 Ohno eruit

66e min.  Sakaguchi schiet naast, maar wat een aanval en wat een ruimte krijgen de Japanse speelsters. Corner Japan. Miedema weg, schot nr. 13 naast.

Klok tikt voort, nog 21 minuutjes. Japan weer in de aanval. Kapt Van Dongen weer simpel uit. Ook deze aanval geen goal voor Japan.

Van der Gragt ontsnapt aan geel, pakt speelster vast.

Melis krijgt eindelijk de bal. Miedema nu op Van de Ven, schotje.

Kwartiertje nog. Diepe bal op VD Ven, corner.

Pfff bal gevaarlijk voor, via eigen speelster Japan, wordt bal vd lijn gehaald door keepster. Daarna schot VD Ven, gevaarlijkste kans voor NL.

Vrije trap andere kant, Van den Berg. Bal voor langs, niemand erbij.

Goal Japan, ongelooflijk!

77e min, hele mooie actie Japan. Overstapje randjestrafschopgebied en linker bovenhoek. Geurts kansloos. Nr. 6 - Sakaguchi

12 minuten te gaan. Tsjonge tsjonge, wat slecht. Passing is zo slecht.

Wissel Japan Nr. 10 Homara Sawa erin - Nr. 9 eruit

Waarschijnlijk verwachten wij Hollanders teveel en kunnen we niet beter?

Reijners had toch echt moeten wisselen en doet het nog steeds niet, zoveel speelsters zakken door het ijs.

Geef die speelsters zoals Jill Roord en Shanice vd Sanden of Vanity Lewerissa hun WK minuten. Of geeft Hogewoning haar 100e cap!

Japan speelt nu met NL.

86e minuut wissel Tessel Middag erin en Van Dongen eruit

Echt ongelooflijk wat een flauwe kul wissel! Dat had die in de rust moeten doen, een extra middenveldster erin.

92e VD Ven scoort, voorzet Melis, kopbal VD Ven en doelvrouw laat de bal glippen.

Nog 1 minuut. Miedema bijna, halve volley ten val gebracht.

Eindstand 2-1.

Conclusie:

NL was de mindere van Japan.

Een paar momentjes van de wedstrijd, 2 in de 1e helft en in de 2e helft eentje en dan dat cadeautje van de keepster van Japan.

NL wordt niet gemist in de 1/4 finales en komt donderdagochtend 24 juni rond 10.25 uur op Schiphol aan.

Jammer, maar Japan is klaarblijke toch een maatje te groot.

De Bondscoach heeft gefaald met zijn opstelling, keiharde waarheid. Backs meenemen en dan niet opstellen. Denk aan Dyanne Bito en Petra Hogewoning. Waarom neem je ze dan mee? Aanvallende speelsters meenemen en niet inzetten, en de 3M laten staan en maar hopen dat een van hen een bevlieging krijgt.

Trots

Oranje heeft de 1/8 finales behaald op hun allereerste WK en dat is een historisch feit!
Daar zijn we dan ook maar trots op :-)

RIO

Voor wat betreft de Olympische Spelen, daar zullen ze tesamen met Zweden, Noorwegen en Zwitserland in een play offs of mini toernooi uitmoeten maken wie dat 3e ticket gaat krijgen. We zullen het in feb/maart 2016 gaan weten.

NL heeft genoeg tijd om zich voor te bereiden hierop en hopenlijk zijn de geblesseerde backs (Siri Worm & Kika van Es) dan weer van de partij!

OnsOranje

Verslag door OnsOranje

Met opgeheven hoofd naar huis
Door: redactie OnsOranje

Het was een geweldig avontuur voor de OranjeLeeuwinnen, het WK in Canada, maar in de achtste finale is er woensdagochtend een einde gekomen aan het sprookje. De ploeg van bondscoach Roger Reijners bood prima partij tegen wereldkampioen Japan, maar ging – na een bloedstollende slotfase - tenonder (2-1).

Ze had de heldin van Oranje kunnen worden, maar diep in blessuretijd slaagde Vivianne Miedema er niet in zich goed van haar opponente te ontdoen en krachtig in te schieten. Haar inzet in het zestienmetergebied werd gekraakt, anders waren de Leeuwinnen mogelijk op gelijke hoogte gekomen.

De slotfase in het BC Place Stadium in Vancouver was zenuwslopend, en daar had vrijwel niemand nog rekening mee gehouden nadat Japan twaalf minuten voor tijd op 2-0 was gekomen. Een goal in de laatste minuut van Kirsten van de Ven, de Japanse keepster Ayumi Kaihori blunderde enorm op haar kopbal, leek slechts voor de statistieken.

Maar Oranje gaf niet op en was ineens heel dichtbij de totaal onverwachte gelijkmaker. Japan was ineens van slag, maar werd al snel gered door het laatste fluitsignaal.

Kansloos

Zo eindigde de grootste wedstrijd in de historie van het Nederlandse vrouwenvoetbal heel anders dan iedereen dacht. Vooraf werd het team door kenners vrijwel kansloos geacht tegen de regerend wereldkampioen.

Maar al na acht minuten hadden de Leeuwinnen een grote kans om de leiding te nemen. Manon Melis ging alleen op de keepster van Japan af na een prachtige steekpass, maar omdat ze op het laatste moment de bal onfortuinlijk toucheerde met haar rechtervoet, kon ze met links niet uithalen.

Hoe fataal het missen van zo’n kans in deze fase van een WK kan zijn, bleek twee minuten later. Yuki Ogimi kopte de bal op de lat, waarna deze half werd weggewerkt. Saori Ariyoshi haalde daarop doeltreffend uit. Oranje kwam ongelukkig op achterstand, want normaal gesproken had de bal van de lijn weggehaald kunnen worden, maar Geurts raakte de bal licht waardoor de baan van het schot iets veranderde.

Gevaarlijk

Oranje liet zich niet van de wijs brengen en bleef, zo was het team ook de wedstrijd begonnen, de aanval zoeken. De ploeg van Reijners was ook zeker niet minder dan de tegenstander en domineerde het begin van het duel. Miedema en Lieke Martens doken ook gevaarlijk voor het Aziatische doel op, maar ze konden niet bij de bal komen.

Naarmate de eerste helft vorderde kantelde het spelbeeld langzaam. De Japansen kregen meer kansen, en Oranje had op een gegeven moment geluk dat de schade beperkt bleef voor de rust en de ploeg daardoor zicht bleef houden op de kwartfinale.

In de tweede helft, met al snel Kirsten van de Ven voor Daniëlle van de Donk, bleven de Leeuwinnen het proberen, maar de defensie van Japan liet weinig steken vallen. Tot een kwartier voor tijd Oranje bijna op gelijke hoogte kwam toen Aya Sameshima uit een corner de bal in eigen doel leek te werken. Ze had geluk dat haar keepster alert was.

Slotoffensief

En wederom bleek wat daarvan de gevolgen kunnen zijn, want net als na de eerdere misser van Melis sloeg Japan nu opnieuw razendsnel toe. Sakaguchi liet Geurts kansloos en besliste de wedstrijd, waarmee het verzet van de Leeuwinnen gebroken leek. Tot de goal van Van de Ven nog een laatste slotoffensief inluidde. Het mocht helaas niet zo zijn, maar de speelsters kunnen met opgeheven hoofd terug naar huis.

Stadioncapaciteit: 54.500

Arbitrage: Mexicaanse Lucila Venegas. Haar assistenten zijn landgenotes Mayte Chavez en Enedina Caudillo.

Vierde official is Claudia Umpierrez uit Uruguay.

FIFA Statistics:
Nederland 52% balbezit tegenover 48% Japan.
18 Doelpogingen van Japan, waarvan 3 on target en 11 off target en 4 blocked.

Nederland had 12 doelpogingen, waarvan 2 on target en 5 off en 5 blocked.