Oranje Leeuwinnen gelijk tegen verdedigend Ierland

In een uitverkocht sfeervol Goffertstadion te Nijmegen speelden de Oranje Leeuwinnen vanavond tegen Republiek Ierland. Een stugge tegenstander dat bleek wel want de wedstrijd eindigde in 0-0. Puntverlies voor de Oranje Leeuwinnen en de Ieren vierden het punt alsof ze kampioen waren geworden.

Bondscoach Sarina Wiegman begon bijna met dezelfde basis als tegen Slowakije alleen Angela Christ bleef op de bank hiervoor stond Sari van Veenendaal weer in de goal.

Voor de wedstrijd werd er afscheid genomen van oud-international Claudia van den Heiligenberg.

Wedstrijdverslag

Oranje leeuwinnen gelijk tegen verdedigend Ierland
Door Angela van Oijen

Om 20:00 mag Ierland de aftrap nemen om de wedstrijd van start te laten gaan. Voor de aftrap en het volkslied werd er afscheid genomen van Claudia van den Heiligenberg. In de eerste 5 minuten heeft Nederland het balbezit maar is het Ierland die via een counter naar de goal snelt, maar Stephanie van der Gragt grijpt goed in en de aanval wordt onschadelijk gemaakt.
In de 10e minuut de 1e corner voor Nederland, Stephanie van der Gragt kopt de bal bijna binnen maar op de lijn weten de Ieren een doelpunt te voorkomen. Even later een misverstand in de Nederlandse verdediging en de Ieren schieten op de goal maar de bal is voor Sari van Veenendaal. In de 17e minuut een goed schot van Daniele van de Donk maar helaas zeilt de bal over het doel.  Dan in de 19e minuut een afstandsschot van Sherida Spitse en de bal kan maar net tot corner worden verwerkt, waar overigens geen gevaar uit komt.

De Ieren loeren constant op de counter en staan bijna met zijn allen te verdedigen en hebben één spits die achter alle lange ballen aan mag rennen, tot nu toe gelukkig zonder al teveel gevaar.
In de 31e minuut een mooie aanval voor Nederland met Desiree van Lunteren die in de kleine ruimte op de goal weet te schieten, geen goal maar wel weer een corner voor Nederland. Lieke Martens die krijgt de bal vanuit deze corner op de voet en schiet ineens maar weer wordt de bal van de lijn gehaald. In de 39e minuut krijgt Vivianne Miedema om haar 50e goal te maken. Ze krijgt de bal via een been van een Ierse verdedigster terug en haalt venijnig uit, helaas belandt deze met een knal op de paal. Hierna steeds Oranje die druk zet maar de Ierse muur van verdedigsters valt nog niet om, hopelijk gaat dat in de 2e helft wel lukken.

De tweede helft begint met een wissel voor allebei de landen. Desiree van Lunteren komt niet meer terug in het veld en wordt vervangen door Renate Jansen. Bij Ierland mag de eenzame spits Amber Barret plaats maken voor Leanne Kiernan.
1e Wapenfeit komt weer van Nederland door een afstandschot van Lieke Martens maar geen goal. Oranje begint sowieso voortvarend aan de 2e helft, de druk staat vol op de Ierse verdediging, maar het is zo lastig om er doorheen te komen. Kansen voor Vivianne Miedema, Lieke Martens en Danielle van de Donk maar een doelpunt blijft uit.

In de 59e minuut 2e wissel voor Nederland, Jill Roord vervangt Shanice van de Sanden en kort hierna na snel combinatiespel schiet Sheride Spits net naast. 63e Minuut schiet Vivianne Miedema na goed wegdraaien recht in de handen van de keepster. Het blijft moeilijk om een gaatje te vinden, de Ieren storten zich letterlijk en figuurlijk op iedere bal en hebben maar één doel en dat is geen tegendoelpunt krijgen. In de 68e minuut een uitval van de Ierse spits maar zij krijgt geen ondersteuning en verspeelt de bal.

In de 71e minuut wordt Oranje weer gevaarlijk uit een corner maar de kopbal van Lieke Martens gaat over. In de 73e minuut een overtreding op Danielle van de Donk. Sherida Spitse schiet de vrije trap in de handen van de keepster. In de 75e minuut ontvangt Anouk Dekker een gele kaart voor te hard inkomen. In de 81e minuut wordt een goede voorzet van Dominique Janssen overgeschoten door Vivianne Miedema. Het zit maar niet mee. Inmiddels in de 83e minuut de laatste wissel voor Nederland, Kika van Es vervangt Danielle van de Donk, hierdoor gaat Stephanie van der Gragt voorin spelen. Ook de Ieren pakken nog een gele kaart, keepster Marie Hourihan, krijgt deze wegens tijdrekken.

Dan in de 88e minuut wordt er overduidelijk hands gemaakt in het strafschopgebied, Oranje claimt een penalty maar de scheids wuift het weg. Hierdoor wordt Oranje een overduidelijke penalty door de neus geboord. Ook komen er maar 2 minuten extra tijd bij en ook hierin wordt er niet gescoord.

Dit was de laatste wedstrijd van het jaar 2017 waarin Nederland natuurlijk terug kan kijken op een geweldig jaar en een super prestatie. Het jaar waarin heel veel Nederlanders toch van onze Oranje Leeuwinnen zijn gaan houden. Jammer dat vandaag de Ierse muur niet kon worden afgebroken maar volgend jaar treffen ze elkaar weer en dan is het de tijd voor revanche.

Claudia

Claudia van den Heiligenberg neemt dinsdagavond afscheid
Claudia van den Heiligenberg neemt dinsdagavond, voorafgaand aan de wedstrijd Nederland – Ierland, afscheid van het Nederlands vrouwenteam en het publiek. Van den Heiligenberg speelde 97 interlands voor de OranjeLeeuwinnen en scoorde hierin 8 doelpunten. In totaal stond ze ruim 5.300 minuten in het veld voor Oranje, waarbij ze onder andere actief was tijdens het EK 2009, waar de halve finale werd gehaald, en het EK 2013. Ook plaatste zij zich in 2015 samen met het team voor het eerst voor een WK.

Voorafgaand aan het WK 2015 moest Van den Heiligenberg op het laatste moment echter afzeggen vanwege een knieblessure.
De Zuid-Hollandse debuteerde op 7 september 2005 als speelster van RCL uit Leiderdorp voor het Nederlands vrouwenteam. Dit gebeurde tijdens de met 2-0 verloren thuiswedstrijd tegen Italië. Destijds kwam ze na de rust in het veld voor Nangila van Eijck. Haar laatste interland was op 25 januari 2016 tijdens de met 2-1 gewonnen oefeninterland tegen Denemarken.

Ons Oranje

Verslag op OnsOranje.NL

Oranjevrouwen blijven steken op gelijkspel tegen Ierland

Het is de OranjeLeeuwinnen niet gelukt om 2017 af te sluiten met een overwinning. In een uitverkochte Goffert was Oranje met afstand de betere partij, maar wist het de vele kansen niet te verzilveren: 0-0.

Oranje had de gehele wedstrijd weinig te dulden van de Ieren, die zich beperkten tot het tegenhouden van de Nederlandse aanvallen. De Ierse verdediging stond echter stevig en gaf niet eens veel kansen weg aan de Nederlandse aanvallers.

Van der Gragt
Met twee kopgoals was Stefanie van der Gragt afgelopen vrijdag belangrijk voor de OranjeLeeuwinnen en ook tegen Ierland was ze al vroeg bijna trefzeker. Bijna, want haar kopbal - bijna identiek aan de 0-1 tegen Slowakije - in de tiende minuut werd van de lijn gehaald door een Ierse verdediger.

In een poging de Ierse muur te slechten probeerde Oranje het daarna van iets verder weg. Daniëlle van de Donk en Sherida Spitse waren echter weinig gelukkig bij hun pogingen. Uit een hoekschop leek Lieke Martens de 1-0 aan te tekenen, maar haar volley werd - net als bij Van der Gragt - van de lijn gehaald door een Ierse verdediger. Desiree van Lunteren was na een goede actie dichtbij haar eerste interlandgoal, maar vond de Ierse keeper Hourihan op haar weg.

Paal
Vijf minuten voor het rustsignaal was Miedema dicht bij de openingstreffer; dichter zou Oranje in de wedstrijd niet komen. Haar schot liet keeper Hourihan kansloos, maar belandde op de paal.

Na rust was de wissel van Renate Jansen voor Desiree van Lunteren het teken voor een nog offensievere speelwijze van de OranjeLeeuwinnen. De Ieren bleven echter continu met minimaal zes speelsters rond de eigen zestien hangen en Oranje was vanavond niet bij machte om die muur te slechten. Martens en Miedema waren nog dichtbij na rust, maar hun pogingen troffen geen doel.

Daardoor eindigen de Oranjevrouwen 2017 met een gelijkspel en komt de recordreeks van elf overwinningen op rij ten einde. De WK-kwalificatiereeks zal worden vervolgd in april, met een thuiswedstrijd tegen Noord-Ierland.

Interviewtje

Door Andrew Jacobs

Onze reporter Andrew Jacobs was na lange tijd weer op pad en was in Nijmegen bij de interland Nederland tegen Ierland die eindigde in 0-0.
De Ieren haalden 'n punt maar deden dat vooral met verdedigend spel oftewel ze gokten voor hun zelf alleen maar op de counter en dat lukte ook 'n paar keer vooral in de 1e helft, in de 2e helft was het gedaan met de Ierse vrouwen en kwamen nog nauwelijks uitbraken.
Daar tegenover stelde Nederland een legio aan kansen maar de bal wilde er vanavond maar niet in.
Na 87 minuten spelen dacht bijna het hele stadion (behalve de Ierse supporters waarschijnlijk) aan een strafschop maar scheidsrechtster Anastasia Pustovoitova uit Rusland zag er echter niets in en zo eindigde deze wedstrijd met de brilstand.
Na afloop had Andrew nog een paar vraagjes voor Desiree van Lunteren die overigens in de rust in het kleedlkoaal was achtergebleven.

Desiree jullie spelen vanavond 0-0 tegen Ierland, hoe is dat toch mogelijk na zoveel kansen te hebben gehad?

Desiree van Lunteren: "Ja het was een lastige wedstrijd en moesten vooral het spel zelf maken, we hebben eigenlijk 90% de bal gehad en ze stonden met zijn allen in de 16 en dan is het moelijk om toch een gaatje te vinden".

De 1e helft was wel een andere dan de 2e helft hé, vond het toen best wel slordig en er werd ook wel regelmatig balverlies geleden.

Desiree: "Ik vond het eigenlijk de 1e helft wel meevallen alleen wij kwamen er niet doorheen en dat was gewoon lastig".

Jullie staan nu met Ierland op 7 punten en daarachter Noorwegen op 6 punten, bij deze wens ik jullie nog veel succes bij de andere wedstrijden.

Eindstand: 0 - 0
Scheidsrechter Anastasia Pustovoitova (RUS)
Ass. scheidsrechter Ekaterina Kurochkina (RUS)
Ass. scheidsrechter Iana Eleferenko (RUS)
4e official Nicolet Bakker (NED)
Toeschouwers:
Reporter:  Angela van Oijen
Fotograaf: Kin Wah Yim - meer foto's zie Gallery > Oranje > NL - Rep. Ierland

Bijzonderheid: Miedema en Van de Donk staan voor mijlpaal
Voor Vivianne Miedema en Daniëlle van de Donk kon de wedstrijd tegen Ierland een bijzondere worden. De beide speelsters van Arsenal konden tegen de Ieren een mijlpaal bereiken. Danielle van de Donk speelde tegen Ierland haar 75ste interland voor het Nederlands vrouwenelftal. Van de Donk debuteerde op 15 december 2010 Mexico-Nederland (1-3). Ze kwam toen in de 84ste minuut in het veld voor Marije Brummel.
Miedema staat op 49 interlanddoelpunten en kon in Nijmegen haar 50ste goal maken. Haar eerste goals maakte ze op 26 oktober 2013 tijdens de wedstrijd Portugal-Nederland (0-7). Destijds viel ze in de 75ste minuut in voor Lieke Martens. Maar helaas werd er niet gescoord en zal Vivianne Miedema nog even moeten wachten tot het nieuwe jaar.

Danielle van de Donk speelde dus haar 75e cap!