Oranje O17 wint van Noorwegen

Vandaag is Oranje Onder 17 prima gestart op het EK 2017 in Tsjechie. Noorwegen werd met 3-1 verslagen met doelpunten van Lynn Wilms, Kerstin Casparij en Williënne ter Beek. Alle doelpunten vielen in de eerste helft.

KNVB-coach Marleen Wissink begon met de volgende basisopstelling: Daphne van Domselaar, Lynn Wilms, Anna Ursem, Lisa Doorn, Janou Levels, Romée Leuchter, Marisa Olislagers, Kerstin Casparij, Kirsten van de Westeringh, Jill Baijings en Williënne ter Beek.

Vrijdag 5 mei speelt O17 weer. deze keer is Engeland de tegenstander dat vandaag met 5-0 van Ierland won.

Kort verslag

Om 11.00 uur werd er afgetrapt in Tsjechie. Beide teams krijgen in het begin van de wedstrijd wat kleine kansjes. Eerste kans voor Nederland komt van Anna Ursem maar de volley gaat naast. Hierna een goede kans voor Noorwegen maar ook zij kunnen het doel nog niet vinden. Dan in de 12e minuut een corner die genomen wordt door Romée Leuchter en Lynn Wilms kopt de bal in de korte hoek, 0-1!!
Na de 0-1 probeert Noorwegen de stand weer gelijk te trekken en ze hebben een paar goede kansen maar Daphne van Domselaar houdt haar doel nog steeds schoon. Wellicht dat Noorwegen teveel bezig is met aanvallen want in de 20e minuut is het weer raak voor Oranje! Kerstin Casparij heeft een schot op goal maar de bal wordt gekeerd, in de rebound is het echter wel raak, 0-2!! De assist komt wederom op naam van Romée Leuchter.
Niet veel later in de 23e minuut ontvangt Olaug Tvedten geel maar weet ook in dezelfde minuut de 1-2 te maken door een vrije trap van zo'n 40 meter binnen te schieten.
De wedstrijd kabbelt dan eigenlijk een beetje naar de rust toe, weinig kansen over en weer, het lijkt erop dat 1-2 ook de ruststand zal worden, tot in de 37e minuut, want dan scoort Williënne ter Beek de 1-3. De pass van Kirsten van de Westeringh komt in het strafschopgebied, en Williënne ter Beek schuift hem rechts laag binnen, 1-3!!!
Dit wordt dan wel de ruststand...

Noorwegen begint fel aan de 2e helft en ze krijgen meerdere kansen maar Daphne van Domselaar is een echte sta-in-de-weg. Oranje O17 moet echt aan de bak om de Noorse storm te bedwingen maar vooralsnog blijft het 1-3. Met nog 20 minuten op de klok wederom een goede kans voor Noorwegen maar het schot wordt geblokt.
In de 63e minuut krijgt ook Nederland weer een kans maar ook hier staat de keeper op haar post. In de 65e minuut de eerste wissel bij Nederland, Kelsey Geraedts komt erin voor Williënne ter Beek. In de 66e en 67e minuut wisselt ook Noorwegen. Een paar kansen voor Nederland maar er vallen geen doelpunten. Hierna is het weer Noorwegen dat de beste kansen heeft om iets aan de achterstand te doen. De Noorse meiden proberen het nog maar een keer met een afstandsschot, vanaf zo'n 30 meter belandt de bal op de kruising.
En dan klinkt na een minuut extra tijd het eindsignaal en heeft Oranje O17 een goede prestatie geleverd door Noorwegen met 1-3 te verslaan. De eerste 3 punten zijn binnen!

OnsOranje

Bron: onsoranje.nl

Uitstekende EK start onder 17 met winst op Noorwegen

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft dinsdag, bij de start van het Europees kampioenschap, meteen een flinke stap richting de halve finales gezet. De ploeg van coach Marleen Wissink boekte een knappe 3-1 overwinning op Noorwegen. Het andere pouleduel tussen Engeland en Ierland eindigde in een 5-0 zege voor de Engelsen.

"Dit is een goede stap, maar we hebben nog twee wedstrijden te gaan", wilde Wissink in Tsjechië uiteraard nog niet te vroeg juichen. De manier waarop Noorwegen werd afgeschud, bood in het sfeervolle Domazlice Stadium echter voldoende perspectief. De bijna 1500 bezoekers, onder wie talloze uitgedoste Oranjesupporters, kregen een enerverende eerste helft voorgeschoteld waarbij Nederland prima voor de dag kwam.

Enerverende eerste helft
Onder 17 speelde uitstekend positiespel, bleef rustig én benutte de gecreëerde kansen. Lynn Wilms kopte al na twaalf minuten de corner van Romée Leuchter binnen, waarna Kerstin Casparij acht minuten later attent was bij een voorzet van opnieuw Leuchter. De Noorse doelvrouw liet de bal even los, waarna Casparij alles in het werk stelde om de bal alsnog over de lijn te krijgen: 2-0.

Een minuut later deed Noorwegen alweer iets terug. Olaug Tvedten jaste een vrije trap van zo’n veertig meter in een keer over en achter keeper Daphne van Domselaar: 2-1.

Onder 17 raakte niet van de wijs en bleef aanzetten, met als beloning dat Williënne ter Beek vlak voor de pauze opnieuw het verdiende verschil van twee doelpunten op het bord zette. Waar iedereen de blik richtte op het ene deel van het veld, kwam de speelster van het CTO Amsterdam als een duveltje uit een doosje aan de linkerkant tevoorschijn en schoot de bal met de binnenkant van de rechtervoet koelbloedig tegendraads in het net: 3-1.

Als één blok verdedigd
In de tweede helft werd Nederland flink achteruit gedrongen, maar de ploeg hield uiteindelijk prima stand. "Noorwegen speelde met veel druk en pressie vooruit en wij konden nog maar lastig druk op de bal krijgen", aldus Wissink. "Maar toen zij in de laatste fase gingen 'pompen', stonden we echt als een blok en kwamen ze er niet langs. De meiden hebben het echt heel goed gedaan."

Noorwegen werd nog gevaarlijk met enkele afstandsschoten en ballen die net naast het doel verdwenen, maar Van Domselaar hield haar doel schoon. 'De meiden hebben elkaar ondersteund waar nodig en echt als team gevoetbald. Ik ben heel trots op wat ze hebben laten zien", aldus een tevreden Wissink.

Vrijdag wacht Engeland als volgende tegenstander (16.00 uur), waarna maandag Ierland de laatste opponent in de poule is. Aan het EK doen acht landen mee. De nummers één en twee van de poule plaatsen zich voor de halve finale. Het EK 2017 wordt gehouden van 2 tot 14 mei.

Eindstand: 1 - 3

Scheidsrechter: Julia-Stefanie Baier (AUT)
Assistent scheidsrechters: Petra Bombek (SVN), Natalia Ceban (MDA) en 4e official Lucie Šulcová (CZE)