Onder 19 wint van Noorwegen

Nog nooit eerder had Oranje onder 19 vrouwen van Noorwegen in een Europees duel gewonnen maar het team van Jessica Torny presteerde dat vandaag wel. Met 1-0 werden de Noorse leeftijdsgenoten verslagen. Het doelpunt werd gemaakt door Sisca Folkertsma. Een knap resultaat voor onze Nederlandse meiden.

Jessica Torny wijzigde haar opstelling maar op 1 plaats, Pleun Raaijmakers mocht in de basis starten ten koste van Nurija van Schoonhoven. Er werd met de volgende bais gestart: Paulina Quaye, Yvonne van Schijndel , Vita van der Linden, Vera ten Westeneind, Suzanne Admiraal, Michelle Hendriks, Sisca Folkertsma, Jill Roord, Soraya Verhoeve, Ashleigh van Weerden en Pleun Raaijmakers.
Maandag 25 juli aanvang 17.00 uur speelt Oranje O19 tegen Frankrijk dat vandaag met 0-6 van Slowakije won. Nederland heeft genoeg aan een gelijkspel om in ieder geval de halve finale te halen. Maar Frankrijk zal voor de winst moeten gaan omdat verwacht wordt dat Noorwegen wel zal winnen van Slowakije.

Kort verslag

Oranje O19 is begonnen aan de 2e wedstrijd van het EK in Slowakije. In de 8e minuut is de eerste kans van de wedstrijd voor de Noren maar de bal gaat over het doel. Een minuut later maakt de keepster van Noorwegen de voorzet van Soraya Verhoeve onschadelijk voordat Oranje echt gevaarlijk kan worden. In de 13e minuut de eerste echte doelkans voor Oranje, een voorzet van Ashleigh van de Weerden wordt door Sisca Folkertsma op de goal gekopt maar mist helaas kracht waardoor de keepster van Noorwegen kan redden. De Noorse meiden geven veel druk op de verdediging en Oranje heeft het moeilijk maar de Noren worden toch ook niet echt gevaarlijk. Oranje daarentegen heeft een hele goede kans, na een fout van de Noren weet Suzanne Admiraal vanaf de zijkant op de goal te schieten maar de bal wordt nog uit de goal gehouden. Net als Nederland het initiatief een beetje over gaat nemen volgt in de 26e minuut een drinkpauze. Met een temperatuur van 29 graden geen overbodige luxe.

Na de drinkpauze is het Noorwegen weer dat gevaarlijk is en kans heeft om de score te openen maar Nederland houdt stand. Het gaat op en neer want nu zijn de beste kansen weer voor Nederland, de bal van Pleun Raaijmakers gaat naast en de kopbal van Sisca Folkertsma wordt door de keeper tot corner verwerkt. Inmiddels zijn er 36 minuten gespeeld en het is nog steeds 0-0. De wedstrijd wordt nu voornamelijk beheerst door kleine overtredingen van beide landen. Tegen de rust zet Noorwegen weer veel druk maar worden de fouten van de Nederlandse verdediging niet afgemaakt. Na een minuut extra tijd maakt de scheidsrechter een einde aan de 1e helft.

De beide landen beginnen ongewijzigd aan de 2 helft en in het begin hiervan worden er maar weinig kansen gecreëerd. Nederland lijkt het achterin wat beter voor elkaar te hebben. In de 56e minuut is het dan eindelijk raak. Sisca Folkertsma zet de 1-0 op haar naam. Nadat Ashleigh van Weerden vanaf zo'n 35 meter op de goal schiet en de keeper maar net het schot kan keren kan Folkertsma in de rebound inschieten. Nederland moet wel bij de les blijven want in de 58e minuut is er ook weer gevaar van Noorwegen. In de 59e minuut past Noorwegen de 1e wissel toe, Ingrid Kvernvolden erin voor Karoline Haugland. In de 60e minuut weer gevaar van Nederland als Suzanne Admiraal net over schiet. Na een corner in de 65e minuut weer een goede kans voor Nederland maar Sisca Folkertsma mist het doel. Oranje O19 lijkt het initiatief nu echt te nemen na de openingsgoal. In de 66e min wordt een afstandsschot van Vera ten Westeneind door de Noorse keepster gepakt. In de 70e minuut heeft de jarige Paulina Quaye (19) een geweldige redding op de doellijn en houdt Nederland de voorsprong. Hierna wordt wederom een drinkpauze ingelast.

In de 72 minuut de 2e wissel voor Noorwegen, Marie Markussen erin voor Siw Døvle en een minuut later de 1e wissel voor Nederland, Vera ten Westeneind verlaat het veld voor Kay-Lee de Sanders. In de 76e minuut een grote kans voor Jill Roord maar ze schiet over. In de 82e minuut weer een kans voor Jill Roord maar deze keer is de keepster een sta-in-de-weg. In de 83e minuut weer een kansje voor Noorwegen maar de bal gaat naast. De laatste wissel van Noorwegen is in de 84 minuut een feit, Vilde Hasund erin voor
Maria Hiim.  In de 85e minuut ontvangt de Noorse Svanhild Sand een gele kaart na de overtreding op Soraya Verhoeve. Het blijft spannend want Noorwegen blijft zoeken naar de gelijkmaker. In de 90e minuut de 2e wissel voor Nederland, Esmee de Graaf gaat de laatste minuten spelen voor Sisca Folkertsma. In de 90+2e min is het diezelfde invalster die de 2-0 kan maken maar de bal gaat via de lat over. Ook Jill Roord kan in de 90+3e minuut nog scoren maar vindt weer de Noorse keepster, dit is ook gelijk de laatste actie van de wedstrijd want hierna fluit de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

Oranje O19 boekt hiermee de 2e overwinning van het toernooi. Gefeliciteerd met dit knappe resultaat!!

Persbericht

Vrouwen onder 19 wint ook tweede wedstrijd op het EK
Vrouwen onder 19 heeft ook de tweede wedstrijd op het EK in Slowakije weten te winnen. In het Stadion FC ViOn in Zlate Moravce versloegen de speelsters van Onder 19 hun leeftijdsgenoten uit Noorwegen met 1 - 0. Sisca Folkertsma zorgde in de 56ste minuut voor de enige goal van de wedstrijd. Het team van KNVB-coach Jessica Torny blijft hiermee aan de leiding in Groep A en doet goede zaken met het oog op de halve finale.

Het andere duel in Groep A gaat tussen Slowakije en Frankrijk en is om 19.00 uur begonnen. Oranje onder 19 speelt aanstaande maandag 25 juli 2016 17.00 uur de laatste groepswedstrijd op het EK tegen Frankrijk.

OnsOranje

Onder 19 te sterk voor Noorwegen

Door: Redactie OnsOranje.nl

Vrouwen onder 19 heeft ook de tweede wedstrijd op het EK gewonnen. Noorwegen, dat net als Nederland de eerste wedstrijd won, werd met 1-0 verslagen door een goal van Sisca Folkertsma.

Na een klinkende 6-0 overwinning op gastland Slowakije stond voor vrouwen onder 19 vrijdag de tweede EK-wedstrijd op het programma. Dat het duel tegen Noorwegen een stuk lastiger zou worden, werd al vanaf de eerste minuut duidelijk. De Noren zetten de Nederlandse defensie al vroeg onder druk en Oranje had moeite om hier onderuit te voetballen. “Je zag dat wij bleven proberen om op te bouwen. Als je dan slordig bent, breng je jezelf in de problemen. Je moet soms ook voor de lange bal kunnen kiezen”, meent KNVB-coach Jessica Torny.

Het leverde een aantal hachelijke situaties op, waarbij Nederland een paar keer goed weg kwam. De grootste kans op de openingstreffer was echter voor Nederland. Suzanne Admiraal maakte zich los van haar tegenstander en kon in het strafschopgebied aanleggen. Maar de Noorse keeper pareerde haar schot.

Geconcentreerd uit de kleedkamer

Na rust kwam onder 19 een stuk geconcentreerder uit de kleedkamer. “Een donderspeech wil ik het niet noemen, maar ik heb ze in de rust wel even met de neus op de feiten gedrukt. Je ziet dat we in de tweede helft wél de duels aangaan en de afspraken nakomen. Daardoor hadden we meer grip op de wedstrijd.”

Het betere spel leidde al vroeg na rust tot een treffer. Een geweldige knal van zo’n 35 meter van linksback Ashleigh Weerden was te lastig voor de Noorse keeper Norstrøm. Vervolgens was Sisca Folkertsma er als de kippen bij om de 1-0 binnen te tikken.

Na de goal golfde het spel op en neer. Paulina Quaye hield met een geweldige redding Oranje op voorsprong en aan de andere kant was Jill Roord twee keer dichtbij de 2-0. “Ja, het was gezien de spanning wel prettig geweest als we de tweede ook hadden gemaakt. Daar waren we een aantal keer dichtbij.”

Maandag staat de laatste poulewedstrijd tegen Frankrijk op het programma. Een gelijkspel volstaat dan om door te gaan naar de halve finale.
Torny: “Wij zijn geen ploeg om op een gelijkspelletje te spelen. We zullen ook tegen Frankrijk voor de overwinning gaan.”

Video

Wedstrijd: Nederland Onder 19 - Noorwegen Onder 19

Datum: vrijdag 22 juli 2016

Aanvang:  18:00 uur

Locatie: Štadión FC ViOn, Zlate Moravce (SVK)

Betreft: 2e wedstrijd EK 2016

Ruststand: 0 - 0

Eindstand: 1 - 0

Scheidsrechter: Lois Otte (BEL)

Assistent scheidsrechters: Dora Myrianthea (CYP) en Maryna Striletska (UKR), 4e offical: Eszter Urban (HUN)