Ajax wint eerste Europese duel!

Vanochtend klokslag 11 uur trad Ajax aan tegen Rigas FC (Letland). Het was het officiele Europese debuut voor de Amsterdamse vrouwen en het debuut werd gevierd met een eclatante overwinning. Het werd 6 - 0 voor Ajax. De doelpunten werden gemaakt door Marjolijn van den Bighelaar, Merel van Dongen (2x), Davina Philtjens, Ana Romero en een eigen doelpunt van Eliza Spruntule.

De nieuwe coach, Benno Nihom trad aan met de volgende basis elf, Eli Sarasola, Liza van der Most, Merel van Dongen, Davina Philtjens, Sisca Folkertsma, Lois Oudemast, Inessa Kaagman, Chantal de Ridder, Marjolijn van den Bighelaar, Ana Romero en Lindsey Keizerweerd.

Kort verslag

Ajax begint heel goed aan haar debuut in de Champions League want al in de 4e minuut is het raak voor de vrouwen uit Amsterdam. Marjolijn van den Bighelaar weet scoort de 1 - 0. Het is eigenlijk alleen AJAX dat aanvalt en Rigas FS moet zich beperken tot verdedigen en komen nauwelijks aan voetballen toe. In de 20e minuut ontvangt Davina Philtjens (AJAX) een gele kaart voor een vermeende schwalbe. Een 2e doelpunt hangt constant in de lucht maar de bal wil er maar niet in. Nog voor rust de 1e wissel aan de kant van Rigas, Veronika Širmanova erin voor Renāte Fedotova. Ook nog voor rust, dan eindelijk het 2e doelpunt voor AJAX, Merel van Dongen scoort uit een corner in de 45+1e minuut. 2 - 0!

Ajax gaat verder in de 2e helft waar het in de 1e gebleven was, met aanvallen dus. Ook nu weer heeft dit al snel resultaat want in de 50e minuut is het de Belgische Davina Philtjens die AJAX op 3-0 zet met een assist van Lindsey Keizerweerd. En niet veel later in de 53e minuut is het weer raak, Merel van Dongen maakt haar 2e doelpunt van de wedstijd wederom uit een hoekschop, 4-0! Rigas FS komt er echt niet aan te pas en AJAX zou dit grote verschil toch met nog meer doelpunten moeten bekronen. In de 62e minuut de eerste wissel voor Nederland, Marjolijn van de Bighelaar gaat eruit voor Stephanie van der Gragt die achterin gaat spelen en Chantal de Ridder schuift door naar de spitspositie. In de 70e minuut 2 wissels aan de kant van Ajax: Kelly Zeeman komt in het veld voor Davina Philtjens en Linda Bakker vervangt Lindsey Keizerweerd. Het is eenrichtingsverkeer maar de bal wil maar niet tussen de palen. Gelukkig worden ze geholpen door Eliza Spruntule van Rigas die de bal in eigen doel werkt na een voorzet van Linda Bakker, 74e minuut 5-0. In de 86e minuut de 2e wissel voor Rigas, Anna Valaka erin voor Margarita Ņikiforova. In de 89e minuut is het weer raak, de 6 - 0 wordt gemaakt door Ana Romero. Op de UEFA site staat dat het een o.g. is van zowel Karīna Lūse alswel de 2e van Eliza Spruntule. Wij houden de 6-0 maar op naam van Romero. Er komen 3 minuten extra tijd bij maar hierin wordt niet meer gescoord.

Hiermee is de eerste overwinning van AJAX in de groepsfase een feit en kan het zich gaan voorbereiden op de wedstrijd tegen Parnu van 25 augustus.

Wedstrijdverslag Ajax website

Ajax Vrouwen starten overtuigend met ruime zege

De Ajax Vrouwen hebben prima zaken gedaan op jacht naar een ticket voor de hoofdfase van de UEFA Women’s Champions League. Het team van Benno Nihom won de eerste van in totaal drie poulewedstrijden in Estland overtuigend. Tegen Rigas Futbola Skola werd een half dozijn treffers volgeschoten: 6-0.

Opstelling
Nihom koos voor Chantal de Ridder centraal in de defensie, in de voorbereiding had Ajax’ nummer 9 hier ook al gespeeld. Op het middenveld stonden Sisca Folkertsma, Inessa Kaagman en aanvoerster Loïs Oudemast. Een aantal kersverse Europees Kampioenen - zoals Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt en Kelly Zeeman - werd op de bank gehouden.

Het Pärnu Rannastaadion was decor van de eerste wedstrijd in de groepsfase met als inzet kwalificatie voor de Champions League. Aan de overkant van de hoofdtribune zijn traditionele Oost-Europese huisjes te bewonderen. Rigas Futbola Skola uit de hoofdstad van Letland was de tegenstander voor Ajax.

Vliegende start
De Ajacieden kwamen goed uit de startblokken. Al na vier minuten werkte Marjolijn van den Bighelaar de bal achter doelvrouw Marija Ibragimova: 1-0. Ajax domineerde vervolgens het spel en kwam tot redelijk wat kansen. De ploeg uit Letland trok zich met het gehele team terug voor de eigen goal. De Amsterdammers kwamen hier moeilijk doorheen.

Na 43 minuten voetballen lag het spel even stil door een op het oog zware blessure van middenveldster Renate Fedotova. Ze werd vervangen door Veronika Sirmanoa. Beide ploegen leken met 1-0 te gaan rusten, maar dat was buiten Van Dongen gerekend. De verdedigster kopte een corner met een mooie diagonale kopbal in het doel.

Ajax op stoom
In de tweede helft kwamen de Ajax Vrouwen op stoom. In de 49e minuut scoorde Davina Philtjens, de kleinste speelster van het veld, met het hoofd. Nog geen vijf minuten later maakte Van Dongen haar tweede treffer van de middag. Met een prachtig afstandsschot van buiten de zestien belandde de bal in de bovenhoek.

In de slotfase liep Ajax nog uit naar een vijfde en zesde treffer. Een voorzet van Linda Bakker werd door Spruntule in eigen doel gewerkt en vervolgens bepaalde Ana Romero de eindstand op 6-0. Door de ruime zege kunnen de Amsterdammers met vertrouwen toewerken naar de tweede wedstrijd in de poule, tegen thuisploeg Pärnu Jalgpalliklubi

Scheidsrechter: Ivana Martinčić (CRO)
Assistent scheidsrechters:  Gordana Fiškuš (CRO) en Karolin Kaivoja (EST)
4th Official: Reelika Turi (EST)
Toeschouwers:
Reporter: Angela van Oijen
Fotograaf:

4e min 1 - 0 Marjolijn van den Bighelaar
45e +1e min 2 - 0  Merel van Dongen
50e min 3 - 0 Davina Philtjens (of een eigen doelpunt van Eliza Spruntule vlgs de UEFA site)
53e min 4 - 0 Merel van Dongen
74e min 5 - 0 Eliza Spruntule (eigen doelpunt)
89e min 6 - 0 vlgs Ajax Ana Romero (vlgs UEFA eigen doelpunt van Karīna Lūse )