A+ R A-
Wedstrijdverslag: PSV - Ajax | Ronde 21 | Eredivisie Veld 2015-2016
Print 

PSV - Ajax
0 0
(0 : ) (0 : )

Wedstrijddetails

Wedstrijddatum: vrijdag, 25 maart 2016
Aanvangstijd: 19:30 u


 Samenvatting

Spannend tot het einde, maar topper lost verwachtingen niet echt in


Na Jong Ajax – Jong PSV (1-2) vorige vrijdag, een in Noord Brabant teleurstellende PSV – Ajax (0-2) zondag, is het vandaag de beurt aan de Vrouwen van PSV om rivaal Ajax in de ogen te kijken. De PSV Vrouwen weten wat hun te doen staat, mits winst komen ze op 2 punten van de hoofdstedelingen en dingen ze weer helemaal mee voor de begeerde titel.


Op deze “Goede Vrijdag” is sportcomplex De Herdgang helemaal vol gelopen, meer dan 2000 toeschouwers. Beide teams missen heel wat speelsters. Bij de bezoeksters alvast geen Petra Hogewoning, Vita Van der Linden, Lauren Delleman en Merel van Dongen. Anouk Hoogendijk, Chantal De Ridder en Mandy Versteegt zijn terug en nemen plaats op de bank. PSV mist naast Vanity Lewerissa en Sylke Calleeuw vandaag ook nog Ibti Bouharat. Mauri van de Wetering, de hele week ziek, start als wisselspeelster, naast haar zitten na lange afwezigheid ook Maran van Erp en Corine Peels. Ajax treedt aan in het geel, PSV in het vertrouwde rood wit. Voor aanvang een minuut stilte na het veel te vroege heen gaan van het legendarische Nederlandse nummer 14, de grondlegger van het aanvallende en attractieve voetbal, Johan Cruijff. En het is stil op de Herdgang, heel stil, een volle minuut van respect en waardering voor een icoon. Hierna mogen de Amsterdammers aftrappen.


De wedstrijd komt traag op gang, beide teams spelen eerder afwachtend. Na 6 minuten een eerste hoekschot voor Ajax, Marjolijn van den Bighelaar trapt tot bij Inessa Kaagman die over schiet. Aan de overzijde valt de bal perfect voor de voeten van Nadia Coolen, toch wil ze het ronde ding nog goed leggen waardoor haar poging wordt afgeblokt (8 min). Hierna slordig spel van beide teams, zestig volle seconden applaus in de 14de minuut als eerbetoon voor de grootmeester weerklinkt.

De wedstrijd kabbelt rustig verder, laag tempo, vele verloren lange ballen. En dan plots “de kans” voor PSV om op voorsprong te (moeten) komen. Actie van Nadia op rechts, door tot tegen de achterlijn, ideaal terug gelegd op Sabine Becx. Deze laatste neemt aan in plaats van in één keer te trappen, het schot wordt geblokt, weg kans. Dit moet 1-0 zijn (22 min).


Pas tien minuten later terug gevaar, dit keer een fraaie actie van Desiree van Lunteren, mooi langs Maureen Sanders, doelvrouw Angela Christ moet een eerste keer ingrijpen (32 min). Nadia kan nog een keer Sabine bereiken, opnieuw talmt het nummer 18 iets te lang en toont dat ze niet echt een diepe spits is (34 min). Hierna slaat het noodlot voor PSV andermaal een keer toe. Een diepe bal van Kika van Es richting Nadia, zij trekt zich op gang en grijpt direct naar de dij, dit lijkt op een serieuze spierscheur (37 min). Laura Strik warmt even op en komt in de plaats van de onfortuinlijke (40 min). Voor coach Nebosja betekent dit dat hij nu na Vanity, Mauri, Sylke en Nadia bijna zijn ganse aanvalskracht ziet uitvallen. Net voor rusten dan toch nog één vlotte aanval en deze is van de hoofdstedelingen. Desiree speelt Inessa aan, zij zondert met een prima doorsteekpas, precies in de loop, Eshly Bakker af, het schot richting eerste paal wordt door keepster Angela gepareerd (41 min). Net voor rusten gaat een poging uit de tweede lijn van Kelly Zeeman rakelings over (44 min). Een teleurstellende eerste periode levert een 0-0 op.


Weinig verbetering na de pauze, al lijkt Ajax iets meer initiatief te tonen. Toch brengen beide teams te weinig, wordt vaak het middenveld overgeslagen en komende de meeste (lange) ballen niet aan. Als PSV dan toch eens een mooie aanval opzet meteen dreiging. Een voorzet van Jeslynn Kuijpers wordt door Sisca Folkertsma met de borst afgelegd voor Myrthe Moorrees, doelvrouw Elixabete Sarasola Nieto klemt het dropschot (48 min). Ajax probeert langzaam aan de bal rond te tikken. Na balverlies van Kim Mourmans Eshly aan de haal, halfhoge voorzet richting 2de paal, Marlous Piette kan er net niet bij (50 min). Op het uur wisselt Ajax en komt Mandy Versteegt voor dezelfde Marlous. Keepster Angela weet raad met een schot van Eshly na een persoonlijke actie (66 min).


Twintig minuten voor tijd een hoekschot voor PSV. Kim trapt, Lucie Akkerman kopt binnen, gans Brabant juicht. Het lijkt alsof de onpartijdige naar de middenstip wijst, helaas voor al wat PSV is, niet zo. De fase wordt afgefloten voor een (vermeend) hinderen van de doelvrouw. Weinig protest, eerder teleurstelling, de beelden zullen uitsluitsel moeten brengen of deze beslissing correct is.


Ajax wordt onder leiding van een uitstekende Ethyl iets bepalender, dwingender. Zij vindt Mandy op rechts, hoge voorzet, keepster Angel bokst weg (74 min). Een kwartier voor tijd weer Mandy op rechts, dit keer bereikt ze Lois Oudemast die rakelings lang het doel duwt, hier komt PSV goed weg. Lois mag gelijk gaan rusten, Chantal de Ridder maakt haar opwachting. Bij PSV komt alsnog Mauri van de Wetering voor Michelle Hendriks. Een beetje vreemde wissel daar het nummer 12 vooral centraal in het midden erg belangrijk is (77 min). Ajax dreigt vooral via de sterk ingevallen Mandy. Dit keer bedient ze Chantal die devieert, in laatste instantie keert doelvrouw Angela het gevaar (80 min).


Daphne Koster geeft (onnodig) een hoekschot weg. Kim trapt, de kopbal van Maureen mist richting, een tweede voorzet van Sisca komt opnieuw bij Maureen, dit keer gaat haar poging met het hoofd, ver naast (83 min). Hierna aan de andere kant Chantal alleen weg, zij vindt Eshly. Ook zij durft niet direct, twijfelt iets te lang, weg kans (86 min). Met nog 2 minuten te gaan komt Anouk Hoogendijk een aangeslagen Daphne vervangen. Vreemd is dat bij PSV Vanessa Susanna ook klaar staat om in te vallen maar nog moet wachten. Een dropschot van Kelly Zeeman vormt geen gevaar voor Oranjeleeuwin Angela (90 min). Vanessa valt dan toch in bij het aangeven van de 4 minuten blessuretijd, Sabine Becx verlaat het strijdperk. De extra tijd brengen nog twee poging voor de bezoeksters. Chantal probeert het op aangeven van Mandy, Kika kan ontzetten (90 + 2). Het laatste wapenfeit is een aanval na voorbereiding van Liza van der Most op Mandy, lage flank, Marjolijn kan net niet bij de bal (90 + 4). Deze tegenvallende topper eindigt op een juiste, maar teleurstellende brilscore.


Beide teams brengen te weinig goed voetbal om de 2005 toeschouwers te kunnen bekoren. Van het door Johan Cruijff gepredikte aanvallende en attractieve voetbal was weinig te bemerken. De grootmeester zal zeker soms het hoofd afwenden bij het al te vaak hanteren van de lange bal, combinatie voetbal dat was toch zijn motto. Door het verrassende verlies van Twente (thuis tegen PEC Zwolle) loopt Ajax nu zelfs vijf punten uit op haar twee achtervolgers PSV en Twente. Voor een nieuwe kompetitiestop door de Elite ronde van Jong Oranje speelt PSV volgende week thuis nog tegen Telstar, Ajax mag dan aantreden tegen datzelfde PEC. Twente is vrij komende week waardoor PSV zich de tweede plaats kan toe eigenen.


Statistieken:

Wedstrijd: PSV Vrouwen – AJAX Amsterdam 0 – 0 (0 – 0)

Datum: vrijdag 25 maart 2016

Aanvang: 19:30 uur

Locatie: Sportpark De Herdgang

Betreft: Eredivisie Vrouwen

Ruststand: 0-0

Eindstand: 0-0

Scheidsrechter: Dhr. Eric Thijs

Assistent scheidsrechters: De Heren Rob Huijben en Joris Heusschen

4de Official: De Heer Roel de Cock

Toeschouwers: 2005

Reporter: Luc Calleeuw

Fotograaf:

Scoreverloop:

Kaarten:

 

Wissels:
40 min Laura Strik voor Nadia Coolen (PSV)
60 min Mandy Versteegt voor Marlous Pieete (Ajax)
76 min Chantal de Ridder voor Lois Oudemast (Ajax)
77 min Mauri van de Wetering voor Michelle Hendriks (PSV)
88 min Anouk Hoogendijk voor Daphne Koster (Ajax)
90 min Vanessa Susanna voor Sabine Becx(PSV)