A+ R A-

WK Gids 2015 Canada

Vrouwenvoetbalnederland heeft een WK gids voor U gemaakt met allerlei belangrijke feitjes en weetjes over het aankomende WK. Veel informatie wordt U gegeven tijdens de wedstrijden, maar wij hebben alvast de belangrijkste voor U op een rijtje gezet, zodat U thuis op de bank het nogmaals op uw tablet of telefoon kunt lezen en nalezen. Voor ons liefhebbers van het Nederlands vrouwenvoetbal is dit het eerste Wereldkampioenschap waar Nederland actief zal zijn.

 

Wat moet je nu allemaal over dit Wereldkampioenschap weten?

Het is dus het 7e WK, en er zijn 7 debutanten, maar ook 7 landen die zich al 7 keer wisten te kwalificeren voor een WK.

 

 

Canada, het gastland, kreeg het toernooi toegewezen door de FIFA op donderdag 4 maart 2011. Er waren slechts 2 kandidaten, namelijk Zimbabwe en Canada.
Gelukkig besloot de FIFA dat Canada het WK 2015 mocht organiseren.

 

De WK-Mascotte (zie 1e foto rechts) heet Shuéme. Het is een vrouwelijke grote witte uil in Canada. Op 17 juni 2014 werd deze mascotte bekend gemaakt in het Canadian Museum of Nature in Ottawa.

 

Naast een WK-mascotte heeft zoals elk WK een WK-lied. Het lied wordt gezongen door American Idol winnaar 2015 Nick Fradiani, Beautiful Life. U kunt dit nummer beluisteren op de voorpagina van deze website.

 

In de volgende steden zal er gespeeld worden: Vancouver, Edmonton, Winnipeg, Ottawa, Montréal, Halifax en Moncton.

 

Er worden 52 wedstrijden gespeeld.

 


 

PRIJZENGELD

 

De FIFA heeft besloten om het prijzengeld voor dit Wereld Kampioenschap te verdubbelen. In 2011 ontving Japan 1 miljoen US Dollar. De nieuwe Wereld Kampioen zal 2 miljoen US dollars ontvangen.

 

                                                                       

STAGE PRIZE MONEY
Winners  $2 million (£1.3m – €1.6m) 
Runner Ups $1.4 million 
Semi-Finalists (2 losing teams) $700,000 each 
Quarter Finalists (4 losing teams) $400,000 each
Round of 16 (8 losing teams) $200,000 each 
Group Stage (16 eliminated teams) $100,000 each
Participation Bonus (all 24 teams) $200,000 each
The FIFA Fair Play Trophy $10,000

 

 

 

24 LANDEN / TICKETS

Dit Wereld Kampioenschap wordt er voor het eerst met 24 landen gestreden om de felbegeerde Wereld Beker (foto).

Op het WK 2011 te Duitsland deden er 16 landen mee.

 

Omdat er nu dus 24 landen meedoen, 8 meer, kreeg de UEFA ook meer startbewijzen (8 i.p.v. 4,5 ticket in 2011).

Nederland kwalificeerde zich niet rechtstreeks, maar moest play off wedstrijden spelen. Klik hier voor de hele Kwalificatie reeks die Nederland en de andere UEFA landen hebben gespeeld.

 

De 7 UEFA tickets werden direct gewonnen door Duitsland, Zweden, Spanje, Frankrijk, Engeland, Zwitserland en Noorwegen. Het 8e ticket won Nederland dus door winst op Schotland en Italie.

 

De 24 landen komen uit 6 Confederaties:

 

OFC (Oceanie) kreeg 1 ticket en die werd gewonnen door Nieuw-Zeeland.

AFC (Azie)
Azie kreeg 5 tickets en die landen speelden slechts 1 kwalificatie-toernooi. Japan werd 1e, Australie 2e, China 3e, Zuid-Korea 4e en Thailand 5e. Noord-Korea mocht niet meedoen omdat zij voor Canada al waren gediskwalificeerd. Op het WK 2011 te Duitsland werden 2 speelsters betrapt op doping.

 

CAF (Afrika)
Zij kregen 3 tickets. Nigeria, Kameroen en Ivoorkust zijn de afgevaardigden.

 

Concacaf (3,5 tickets) = Noord-Midden Amerika.
De USA won het CONCACAF toernooi, Costa Rica werd 2e en Mexico 3e. Trinidad & Tobagao werd 4e en speelde play offs met de Conmebol > Equador.

 

Conmebol (2,5 ticket) = Zuid-Amerika.
Brazilie won het toernooi, Columbia 2e en Equador 3e. Zij speelden dus tegen Trinidad & Tobago. In de play offs won Equador.

 

UEFA hebben we hierboven beschreven. Acht tickets!

 

 

 

TECHNOLOGIEEN

 

Kunstgras
Dit Wereldkampioenschap wordt voor het eerst op kunstgrasvelden gespeeld. Vorig jaar werd het WK al op kunstgras gespeeld bij de vrouwen van Onder 20 jaar. Maar bij de mannen en vrouwen senioren is dit nog niet eerder gebeurd. Een groep vrouwelijke voetbalsters spanden een rechtszaak aan tegen de FIFA. De speelsters deponeerden de zaak, alleen om niet meer negatieve publiciteit aan het WK te geven.

 

Het Commonwealth Stadium in Edmonton waar Nederland haar eerste WK duel gaat spelen tegen Nieuw-Zeeland werd voorzien van een nieuw kunstgrasveld.

 

 

Doellijn
Ook voor het eerst dit WK het gebruik van doellijn technologie. Op het WK te Brazilie werd dit door de FIFA voor het eerst gebruikt en dit jaar besloot men deze technologie ook bij de vrouwen te gaan gebruiken. We zijn benieuwd of er discutabele doelpunten zijn die door de technologie juist goedgekeurd gaan worden.

 

Camera's
FIFA zal de grootste TV productie ooit voor het vrouwenvoetbal ten toon spreiden. Maar liefst 22 cameras met ultra-high definition en een Dream Team van voetbal directors zijn al in Canada.. Elke wedstrijd krijgt een minimum van 20 cameras, de openingswedstrijd, halve finales en finale worden met 22 cameras gevolgd. Op het WK 2011 in Duitsland waren er 16 cameras per wedstrijd.  

 

Tickets
Het Toeschouwersaantal zal zeker het WK 2011 overtreffen, er zijn al 1 miljoen kaarten verkocht. In 2011 kwamen 845.711 fans naar de stadions. Maar in 2007 in China waren dit er meer dan 1 miljoen!

 

 

UITZENDINGEN

De NOS zendt alle Oranje wedstrijden rechtstreeks uit, zo ook de openingswedstrijd van Canada en de finale.

Eurosport daarentegen gaat alle WK-wedstrijden uitzenden van zowel Oranje als alle andere groepen. Eurosport heeft zowel de TV als de online rechten voor het WK te Canada.

 

Oranje begint het toernooi op zaterdag 6 juni in Edmonton tegen Nieuw-Zeeland. Ook de tweede wedstrijd, op donderdag 11 juni tegen China, is in die stad. Nederland-Canada wordt op maandag 15 juni in het Olympisch Stadion van Montreal gespeeld.De eerste twee duels van Oranje zijn om 3.00 uur 's nachts Nederlandse tijd, de aftrap van de laatste groepswedstrijd is om half twee in de nacht van maandag op dinsdag.....

 

Voor het programma verwijzen wij U naar de voorpagina, rechterkolom of ons artikel: Programma, Uitslagen en Standen klik hier.

 

 

DEELNEMENDE LANDEN

 

Debutanten

Voor het eerst doen mee de volgende landen: Costa Rica, Kameroen, Ivoorkust, Thailand, Spanje, Zwitserland Ecuador en NEDERLAND.

Voor de 7e maal doen mee de volgende landen: USA, Brazilie, Nigeria, Japan, Duitsland, Noorwegen en Zweden.

 


 

 Australie
Australie neem voor de 6e maal deel aan het WK. Twee maal wisten zij de 1/4 finales te bereiken in 2007 en 2011.
Ze kwalificeerden zich door 2e te worden op het AFC 2014.
Bondscoach is Alen Stajcic.

 


 

 Brazilie
Brazilie heeft zich altijd geplaatst voor een WK, dus in totaal 7 keer. De beste prestatie voor Brazilie op een WK was de finale in China WK 2007.
Duitsland won toen het WK. Op het laatste WK in 2011 verloren zij in de kwartfinales.
Bondscoach is Valdao.

 


 

 Canada
Het gastland speelde geen WK-kwalificatie en moest het doen met oefenwedstrijden. Canada neemt voor de 6e maal deel aan een WK.
Het beste resultaat voor Canada was in 2003, toen eindigde zij 4e. Dit was ook het enige WK dat zij door de groepsfase zijn gekomen. Het laatste WK in 2011 eindigde Canada 4e in de groep (tesamen toen met Duitsland, Frankrijk en Nigeria).
Bondscoach is John Herdman. Herdman was op het vorige WK (2011) nog bondscoach van Nieuw-Zeeland. Zijn toenmalige assistent was Tony Readings die nu de Ferns leidt.
Canada's nickname is Maple Leaf.

 


 

 China
China doet voor de 6e maal mee aan een WK.
Ze wisten zich niet te kwalificeren voor het laatste WK in 2011 te Duitsland. Alle vijf optredens wisten zij de groepsfases te overleven en zelfs de finale te spelen in de 1999 editie die zij van de USA verloren.
Bondscoach is Hao Wei.

 


 

 Costa Rica
Voor het eerst zal Costa Rica deelnemen aan een Wereld Kampioenschap. Maar het land deed twee maal mee op het WK voor onder 20-jarigen in 2010 en 2014.
Bondscoach Amelia Valverde.

 


 

 Colombia
Voor de 2e maal zal Colombia mee doen.
Hun 1e WK was de 2011 editie in Duitsland waar zij helaas als laatste in de groep eindigde met Zweden, USA en Noord-Korea.
Bondscoach is Felipe Taborda.

 


 

 Duitsland
Voor de 7e maal neemt Duitsland deel aan een WK.
Duitsland won de titel tweemaal in 2003 (USA) en 2007 (China).  In 2011 verloor Duitsland in eigen land van Japan in de kwartfinales met 0-1 (na verlenging).
Bondscoach is Silvia Neid.

 


 

 Ecuador
Het 24e-WK ticket is door Ecuador gewonnen. Ecuador gaat voor het eerst naar een WK

Bondscoach is Vanessa Arauz en zal slechts 26 jaar zijn tijdens het WK Canada in 2015, maar haar jeugd is niet synoniem met onervarenheid: in 2011 werd ze in Ecuador de eerste vrouw die afstudeerde met de titel "voetbal coaching" met de op een na hoogste cijfers in het algemeen. Als beloning werd de voormalige Emelec middenvelder meteen assistent bij het senioren vrouwenteam van Ecuador. Ze bezette de rol van assistent tot 2013, waarna ze hoofdtrainer werd. Ze staat bekend om haar vermogen om door te dringen tot haar spelers, haar grote aandacht voor detail en is een uitstekende motivator.

 


 

 Engeland
Engeland neemt voor de 4e maal deel.
Hun beste resultaat was altijd de kwartfinales zowel in 1995, 2007 en 2011.
Op het laatste WK 2011 verloren zij van Frankrijk na strafschoppen in de 1/4 finales. Bondscoach is Mark Sampson.

 


 

 Frankrijk
Pas voor de 3e maal neemt Frankrijk deel aan een WK.
Op het laatste WK 2011 wonnen zij dus de 1/4 finales van Engeland, maar verloren de halve finales van de USA en werden 4e.
Frankrijk wordt de laatste jaren gezien als potentieel kanshebber op de titel.
Bondscoach is Philippe Bergeroo. 

 


 

 Ivoorkust
Voor de Ivoorkust is het ook hun eerste WK.
Bondscoach is Clementine Traore.

 


 

 Japan
Titelverdedigster is Japan. Voor het eerst won het land het WK in 2011 te Duitsland.
Zij versloegen toen zeer verrassend de USA. Japan won de harten van menig voetbalfan met hun tikki takki spel.
Japan neemt voor de 7e maal deel.
Bondscoach is Norio Sasaki.

 


 

 Kameroen
Het wordt voor Kameroen hun eerste optreden op een WK.
Bondscoach is Enow Ngachu.

 


 

 Mexico
Mexico zal voor de 3e maal deelnemen aan een WK.
Eerder deden zij mee in 2011 (Duitsland) en 1999 (USA).
In 2011 eindigde Mexico derde achter Engeland, Japan en voor Nieuw-Zeeland.
Bondscoach is Leonardo Cuellar.

 


 

 Nederland
Na een lange WK-kwalificatie en play offs duels tegen Schotland en Italie wisten de Oranje Leeuwinnen historie te schrijven in de Nederlandse voetbalboeken, want Nederland neemt voor het eerst deel aan een wereldkampioenschap.
Bondscoach is Roger Reijners.

 


 

 Nieuw-Zeeland
Voor de 4e maal neemt Nieuw-Zeeland deel aan een WK.
In de voorgaande drie deelnames kwamen zij niet door de groepsfase heen.
Op het laatste WK 2011 zaten zij bij Engeland, Japan en Mexico.
Bondscoach is Tony Readings.

 


 

 Nigeria
Nigeria heeft zich altijd weten te kwalificeren voor een WK, dus 7 maal.
Hun beste optreden was in 1999, toen verloren zij de kwartfinales.  Op het laatste WK 2011 zaten zij bij Duitsland, Frankrijk en Canada en werden 3e in de groep.
Bondscoach is Edwin Okon.

 


 

 Noorwegen
Ook voor Noorwegen wordt het de 7e maal.
Noorwegen won zelfs het WK in 1995 te Zweden.  In de 2011 editie kwam Noorwegen niet verder dan de 3e plaats in de groepsfase.
Noorwegen zat bij Nederland tijdens de kwalificatie voor dit WK.
Bondscoach is Even Pellerud.

 


 

 Spanje
Spanje zal ook voor het eerst deelnemen in Canada op een WK.
Ze eindigde in de groepsfase als poulewinnaar.
Bondscoach is Ignacio Quereda.

 


 

 Thailand
Voor het eerst zal Thailand mee doen aan een Wereldkampioenschap.
Bondscoach is Nuengruethai Sathongwien. Zij is de eerste vrouwelijke bondscoach van Thailand.

 


 

 USA
Amerika neemt voor de 7e maal deel aan het WK en heeft tweemaal het WK gewonnen in 1991 en 1999.
Het laatste WK 2011 verloor de USA de finale van Japan.
Slechtste prestatie is ooit een 3e plaats op een WK.
Bondscoach is Jill Ellis.

 


 

 Zuid-Korea
Zuid-Korea neemt voor de 2e maal deel. De eerste maal was in 2003 te USA.
Helaas verloren zij toen drie groepswedstrijden van Brazilie, Frankrijk en Noorwegen.
Bondscoach is Yoon Deokyeo.

 


 

 Zweden
Ook Zweden neemt voor de 7e maal deel aan een WK.
Heel dichtbij kwam Zweden in 2003 te USA, daar eindigden zij als runners-up, ze verloren de finale van Duitsland met een 'golden goal'.
Op het laatste WK in 2011 verloor Zweden in de halve finales van Japan met 3-1. Zij eindigden als 3e na winst op Frankrijk om de 3e/4e plaats. De bondscoach bij de USA toen was jawel Pia Sundhage. Zij zit nu in dezelfde groep als de USA, ook wel de groeps des doods genoemd.
Bondscoach is Pia Sundhage.

 


 

 Zwitserland
Het wordt het eerste optreden voor Zwitserland.
Ze eindigde in de groepsfase als poulewinnaar.
Bondscoach is Martina Voss-Tecklenburg.

 


 

TEGENSTANDERS VAN NEDERLAND

 

Canada

De OranjeLeeuwinnen en Canada speelden tienmaal eerder tegen elkaar. Twee keer eindigde het duel in een gelijkspel en acht maal versloegen de Canadese vrouwen Nederland. De laatste wedstrijd dateert van 11 maart 2013 toen Canada tijdens de Cyprus Cup een 1-0 overwinning op Oranje boekte.

China
Ook tegen China speelde Nederland in totaal tien wedstrijden, wat voor Oranje één keer winst en vijfmaal verlies opleverde, vier duels eindigden onbeslist. China wordt ook wel de Steel Roses genoemd. China heeft een van de jongste elftallen die deelnemen aan dit WK. Ze missen hun aanvaller Yang Li wegens blessure.

Nieuw-Zeeland
Nieuw Zeeland en Nederland troffen elkaar vier keer in de historie. Oranje boekte twee overwinningen, eenmaal werden de punten gedeeld en Nieuw Zeeland wist één keer te winnen van het Nederlands vrouwenelftal.
Een nickname voor Nieuw-Zeeland is The Ferns.

 

 

BONDSCOACHES & SELECTIES & SPEELSTERS NEDERLAND 

 

Bondscoaches
Er zijn van de 24 bondscoaches slechts zeven van het vrouwelijke geslacht.
De 7 landen zijn: Silvia Neid van Duitsland, Pia Sundhage van Zweden (foto) en Jill Ellis van de USA als de drie grootste landen. De andere 4 zijn Martina Voss-Tecklenburg van Zwitserland, Vanessa Arauz van Equador en Amelia Valverde van Costa Rica en Neungruethai Sathongwien van Thailand.

 

 

Bondscoach van Nederland is Roger Reijners (foto), hij is in dienst van de KNVB sinds 1 november 2010. Onder zijn bewind wist Oranje het EK 2013 te bereiken, weliswaar een EK die we snel willen vergeten, maar natuurlijk ook onder zijn bewind voor het eerst het Wereld Kampioenschap 2015. Hij blijft tot en met RIO 2016 in dienst.

 

Zijn speelwijze op dit WK zal veel aan de bal zijn, zoveel mogelijk het initiatief hebben en aanvallend spelen, via verzorgd positiespel van achteruit. We houden daarbij vast aan het 1:4:3:3-systeem, dat we tot aan de aftrap in Edmonton – en zo lang mogelijk daarna – willen perfectioneren. Aspecten als het verhogen van de handelingssnelheid, verfijnen van de technische vaardigheden, meer rendement halen uit kansen en in sommige situaties nog meedogenlozer leren verdedigen, maken daarbij het verschil. Hoe dan ook zullen we, op een geweldig toernooi als dit WK, ook hierin weer flinke stappen maken, aldus Reijners.

 



Selecties

In een apart artikel kunt u alle selecties bekijken. Klik hier. Ook kunt u simpelweg op de voorpagina in de rechterkolom op het land klikken.

 


 

Speelsters

Van elke Nederlandse speelster is er een profiel te vinden. Zoals hierboven beschreven, op de voorpagina klikt U op Nederland, daar vindt U de selectie. Klik op tabblad Speelster voor de lijst van speelsters, op elke naam kunt u klikken.

 

Wat weten we nog meer over deze Nederlandse speelsters?
Onlangs maakte 1 speelster haar debuut in oranje, namelijk Maran van Erp. Ze is de enige speelster met 1 cap op haar naam.

 

Welke speelster heeft de meeste caps gespeeld?
Dat is natuurlijk Dyanne Bito (foto) met 146 caps.

 

In de 23-koppige selectie zit een mix van oud en jong.
De jongste speelster is Jill Roord net 18 jaar oud, de oudste, jawel Dyanne Bito, ze wordt in augustus 34 jaar.

 

Er is niemand jarig tijdens dit WK, pas jarig geweest is Sherida Spitse. Tijdens het trainingskamp in Toronto werd zij 25 jaar.
Er zijn drie dertigers, te weten, Anouk Hoogendijk, Dyanne Bito en Kirsten van de Ven.

 

We hebben ook een groep van 5 speelsters die meer dan 100 caps hebben gespeeld, namelijk: Dyanne Bito, Manon Melis, Loes Geurts, Sherida Spitse en Anouk Hoogendijk


Kunnen speelster nog een jubileum spelen?
Ja dat is goed mogelijk, onlangs speelde Lieke Martens haar 50e cap.
Petra Hogewoning (foto) zou eventueel haar centennial kunnen spelen, ze staat op 97!
Vivianne Miedema, Desiree van Lunteren en Stefanie van der Gragt zullen zeker hun 25e cap gaan spelen.

 

Ten opzichte van de EK Selectie 2013 zitten de volgende speelsters ook in de selectie WK 2015:

Dertien Speelsters waren ook aanwezig op EK 2013: Dyanne Bito, Angela Christ, Anouk Dekker, Merel van Dongen, Daniëlle van de Donk, Loes Geurts, Anouk Hoogendijk, Desiree van Lunteren, Lieke Martens, Manon Melis, Sherida Spitse, Sari van Veenendaal, Kirsten van de Ven.

 

Welke speelsters debuteerden onder bondscoach Roger Reijners. Dat zijn er eigenlijk heel veel namelijk:

Twaalf Speelsters debuteerden onder Reijners: Danielle van de Donk, Desiree van Lunteren, Dominique Janssen, Jill Roord, Lieke Martens, Mandy van den Berg, Maran van Erp, Sari van Veenendaal, Stefanie van der Gragt, Tessel Middag, Vanity Lewerissa en Vivianne Miedema.

 

Buitenlandse speelsters (players to watch)!
We zullen zaterdag nog speelsters melden die U in de gaten moet houden tijdens dit WK. Dit artikel heeft U nog tegoed van ons.

 


Staf rondom de Oranje Leeuwinnen is:


Coach: Roger Reijners
Assistant: Sarina Wiegman
Assistant/keeper trainer: Jan Willem van Ede
Exercise physiologist: Niels de Vries
Doctor: Karin Thijs
Physiotherapist: Kim Blewanus
Physiotherapist: Niels Veldman
Video analist: Judith Bloem
Team manager: Sonja van Geerenstein
Kit manager: Petra Dugardein
Press officer: Pauline Siemers

 

 

GESCHIEDENIS VAN HET WERELDKAMPIOENSCHAP VROUWEN

Het toernooi was ooit bedacht door de FIFA president Joao Havelange. Het 1e WK werd georganiseerd in China in 1991. Er deden 12 landen aan mee. De USA won het toernooi en versloeg Noorwegen in de finale.

 

In 1995 mocht Zweden het WK organiseren. Ook in 1995 deden er 12 landen aan mee. Buurland Noorwegen bereikte de finales en won deze van Duitsland.

 

Vanaf 1999 t/m 2011 WK deden er 16 landen aan mee. In 1999 was het de USA die het WK organiseerde en alle records werden verbroken qua toeschouwers. In de finale was het USA tegen China en dat was en is nog steeds de meest succesvolle wedstrijd qua toeschouwers. Maar liefst 90,185 toeschouwers waren aanwezig om live te aanschouwen hoe de USA won van China. Het is dus voor de USA alweer 16 jaar geleden dat ze de Cup wisten te winnen.

 

In 2003 zou China weer het WK mogen organiseren, maar de SARS brak uit en het toernooi werd verplaatst naar de USA, wel met dienverstande dat in 2007 China het WK organiseert. Ditmaal was het Duitsland die de finale won van Zweden in 2003.

 

In 2007 mocht China dus het WK organiseren, wederom Duitsland in de finale en zij wisten hun titel te prolongeren. Zij versloegen in de finale Brazilie.

 

In 2011 werd het WK in Duitsland gehouden. Duitsland wist niet voor de 3e maal de finale te bereiken, maar werd uitgeschakeld door Japan in de 1/4 finales. Japan was de stunt van het toernooi en het denderde door naar de finale waar het de USA tegenover zich had. Japan won via strafschoppen na een 1-1 stand.

 

De landen die dus een WK hebben gewonnen zijn USA 2x, Duitsland 2x, Noorwegen 1x en Japan 1x

Japan is titelverdedigster.

 

Marta is de all time topscorer aller tijden met 14 goals tot op heden! Ze zal haar 4e WK gaan spelen.

De Duitse Birgit Prinz scoorde ook 14 goals op 5 WK's, helaas in haar eigen land (WK 2011) kwam ze niet tot scoren.

Nog steeds spelend voor de USA, Abby Wambach, zal aan haar 4e WK deelnemen en heeft 13 goals op haar teller en zal zeker de 14e van Marta willen overtreffen.

 

 

JaarGastlandWereldkapioen2e plaats3e plaats4e plaatsAantal landen
1991 China United States Norway Sweden Germany 12
1995 Sweden Norway Germany United States China PR 12
1999 United States United States China PR Brazil Norway 16
2003 United States Germany Sweden United States Canada 16
2007 China Germany Brazil United States Norway 16
2011 Germany Japan United States Sweden France 16
2015 Canada ? ? ? ? 24
2019 France ? ? ? ? 24

 

 

 

SCHEIDSRECHTERS

Een totaal van 22 scheidsrechters zijn door de FIFA geselecteerd en 44 assistent-scheidsrechters.

Ook deze scheidsrechtres en assistent scheidsrechters komen dus netjes uit de 6 confederaties.

 

De UEFA mocht 9 scheidsrechters leveren, helaas niemand uit Nederland.

16 Assistent-scheidsrechters komen uit de UEFA en ook daar niemand uit Nederland, maar wel iemand uit Belgie, te weten Ella de Vries!

 

 

OLYMPISCHE SPELEN 2016

Op dit Wereldkampioenschap kunnen de beste drie Europese landen (UEFA) zich rechtstreeks plaatsen voor Rio.

 

Voor Nederland zou dit ook een eerste maal kunnen zijn om actief op een OS aanwezig te zijn.

 

Engeland wordt niet beschouwd als een Olympische natie, dus van de 7 landen, moet Nederland een van de 3 tickets zien te bemachtigen.

We hebben dus over nog Zwitserland, Spanje, Zweden, Noorwegen, Frankrijk en Duitsland

 

Mocht Engeland een van de beste drie landen zijn, dan gaat het ticket naar het 4e beste UEFA land.

 

 

Vrouwenvoetbalnederland heeft deze gids met de grootste zorg samengesteld. Indien er toch fouten inzitten, laat het de Redactie weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wij wensen alle speelsters en staf veel succes op dit Wereld Kampioenschap!