Wedstrijdverslag: Buitenveldert 1 - Ste.Do.Co 1 | Ronde 19 | Topklasse 2011-2012

geel

Wedstrijd is uitgesteld vanwege de 2e EK O19 ronde waar Ste.Do.Co speelster Liza van der Most aan meedoet en is alsnog gespeeld op 21 april.

Wedstrijdverslag Ste.Do.Co.
    door Jan Koppenol

Buitenveldert geeft alle punten aan Ste.Do.Co.

Vooraf was duidelijk wat beide teams te doen stond: winnen om deelname aan de nacompetitie te voorkomen. Dit gold met name voor Buitenveldert, dat zich bij winst definitief veilig kon spelen. Voor Ste.Do.Co. zou dit nog niet helemaal opgaan; die ploeg zou na winst nog een punt moeten halen uit de resterende drie duels om helemaal veilig te zijn.

Na een aarzelend begin was het Ste.Do.Co. dat het eerst voor doelgevaar zorgde door een schampkopbal van Danielle Vermeulen. Enkele minuten later was het wel raak voor Ste.Do.Co.: de prima spelende Kelly Bogaerts stuurde Danielle Vermeulen op rechts in de diepte en de al weken in topvorm verkerende  Ste.Do.Co. spits omspeelde keeper Linda Hus en liet de 0-1 aantekenen. Buitenveldert was hierdoor enige tijd van slag en Ste.Do.Co. kreeg een veldoverwicht. In de 21e minuut echter brak op links Lorraine Prade door en haar voorzet bereikte Daphne Bolhoven en zij wist met dit buitenkansje wel raad: 1-1. En nu was het Ste.Do.Co. dat de kluts een beetje kwijt was en knoeien in de verdediging bracht Addy van Dijk in het strafschopgebied in een kansrijke positie en daar wist ze wel raad mee: 2-1.

Daarna golfde het spel op en neer en niemand kon een zinnige voorspelling uitbrengen hoe dit zou gaan aflopen.  In de 36e minuut bediende Roos Havermans door het midden Danielle Vermeulen en die wist met een achterwaartse kopbal de 2-2 te scoren. Met deze stand leek de rust te worden bereikt, maar de koek bleek nog lang niet op: in de 44e minuut besloot Dominique van Wensveen vanaf 25 meter het Amsterdamse doel onder vuur te nemen en haar zondagsschot verdween onhoudbaar in de kruising. Daarmee dacht Ste.Do.Co. een mooie ruststand te hebben bereikt, maar het slotoffensief van Buitenveldert stelde Mandy Faber in staat om vanaf de rand van het 16-meter gebied de bal beheerst langs Sharon Schoonderbeek te trappen: 3-3.

In de tweede helft ging het lange tijd gelijk op, zonder dat er echte kansen ontstonden voor beide doelen. Dat veranderde echter in de 64e minuut. Een verre uittrap van Sharon Schoonderbeek werd door de Buitenveldert verdediging verkeerd beoordeeld, waardoor de snelle Liza van der Most alleen op het doel kon afgaan en zij faalde niet: 3-4. Daarna zette Buitenveldert alles op de aanval en Ste.Do.Co. begon onder deze druk te kraken. Er ontstonden tal van kansen voor Lorraine Prade en Mandy Faber, maar zelfs kansen voor open doel werden gemist en als er eens een bal tussen de palen van het Hoornaarse doel dreigde te verdwijnen, dan was er wel Ste.Do.Co. verdediger die een doelpunt voorkwam. Helemaal billenknijpen werd het voor iedere Ste.Do.Co. speler en aanhanger toen Merel van Nes in de laatste minuut een vrije trap mocht nemen recht voor het doel aan de rand van het strafschopgebied, maar ook haar inzet miste het doel. Direct daarna floot de goed leidende scheidsrechter David voor het einde.