Wedstrijdverslag: Jong FC Twente - RKTSV | Ronde 19 | Topklasse 2011-2012

Wedstrijdverslag RKTSV
door Jos Butink

Kampioenschap Topklasse is kroon op werk Pierre Hensgens
RKTSV Landskampioen 2011-2012

3 wedstrijden voor het einde maakten de dames een einde aan alle onzekerheid en speculaties en werden soeverein Landskampioen bij de Nederlandse amateurs. Ze wonnen met 3-5 van ATC'65 en zijn daardoor onbereikbaar voor de achtervolgers.

Voordat het zover was, ging echter een lang verhaal vooraf, zelfs terug in het vorige seizoen. In het seizoen 2010-2011 werd gestart met een selectie van 16 speelsters. Al heel snel vielen de zusjes Bouwhuis en Linda de Jong voor de rest van het seizoen zwaar geblesseerd af. Medio februari werd Pierre Hensgens door een hartziekte getroffen en enkele weken later deelde Miranda Valkenberg mede dat zij haar voetbalschoenen midden in het seizoen niet meer wenste aan te trekken. Met 12 speelsters moest er gevochten worden tegen degradatie en/of nacompetitie die beide uiteindelijk  in de laatste wedstrijd tegen Wormerveer door een 0-1 overwinning werden voorkomen, mede ook door tussenkomst van de rechter.  Ondertussen had het bestuur van RKTSV medegedeeld dat zij het financieel niet meer geregeld kregen en was het damesvoetbal in Kerkrade zo goed als ten dode opgeschreven. Van de selectie van 12 vielen verder ook nog Lidy Dummer (Amstenrade), Nadine Hanssen  (VVV), Liv Aerts (Amerika) en Annika Pluijmen (in verwachting) af. Verschillende scenario's passeerden de revue en uiteindelijk werd besloten het seizoen 2011 – 2012 toch bij RKTSV te blijven spelen. Eerst moest de selectie op peil gebracht worden. "Oud"-gedienden Sharona Demandt, Loes Plantaz, Maaike Ploemen, Shirley Kocacinar en Gwen Kuijer werden benaderd en kwamen de selectie versterken. Daarnaast kwamen ook nog Kirsten Jonvik, Dounia Ben Bouzza en Sanne Schoenmakers. Verder had Liv Aerts te horen gekregen dat het Amerikaanse verhaal niet doorging. Ondertussen had trainer Ronald van Bakel aangegeven tegen een sterk verlaagd contract graag bij RKTSV te blijven.

Nadat de selectie van 18 bijna gelijkwaardige speelsters bijeen was, moest er naarstig naar inkomsten gezocht worden. Nagenoeg elke speelster ging achter kleine en grote sponsoren aan. Zo kwamen er gulle gevers voor de thuis- en uit tenues, trainingspakken en de tassen. Er werden mogelijkheden geboden om lid te worden van de club van 50, 100 of 250. Daarnaast werden er rijschema's voor ouders en/of partners gemaakt om "om niet" de speelsters naar de uitwedstrijden te brengen. Uiteindelijk ging dus de club met de laagste begroting met de hoogste prijs aan de haal. Een beter "dank je wel" van de speelsters voor een ieder die actief was en is in en tijdens deze moeilijke periode, kun je niet krijgen.

Terug naar de wedstrijd van zaterdag 21 april in Hengelo tegen ATC'65. Na een zenuwachtig begin, trok RKTSV de wedstrijd naar zich toe en scoorde in de 14e minuut na een dieptepass van Loes Butink op Lianne Esseling, die op haar beurt Annika Pluijmen een niet te missen kans bood. 0-1. Een minuut later werd het 0-2 nadat Annika Pluijmen Liv Aerts perfect aanspeelde en die wist er wel raad mee. Twee kansen twee doelpunten. Heel anders als verleden week tegen RCL toen de bal er maar niet in wilde. RKTSV bleef de bovenliggende partij, al hoewel ook ATC flink aan de weg bleef timmeren, zelfs enkele kansen kreeg, maar de beste kans kwam in de 45+5e(!) minuut voor Shirley Kocacinar (die wellicht een van haar beste wedstrijden ooit voor RKTSV speelde) de 0-3 op haar schoen had, maar helaas.

Na de rust een zelfde beeld. RKTSV was nog steeds sterker maar ATC'65 bleef voetballen en deed haar sportieve plicht. Toen in de 57e minuut Shirley Kocacinar tegen de paal schoot en Liv Aerts vervolgens de terug springende bal achter de Hengelose sluitpost deponeerde, dacht iedereen dat de wedstrijd gelopen was. 2 minuten later was het echter 1-3 door een schitterend doelpunt van Tessa Klein Braskamp en onhoudbaar voor Katja Demacker. Weer 4 minuten later was het verschil weer 3 doelpunten in het voordeel van RKTSV. Shirley Kocacinar sprintte zowat van eigen helft richting doel en maakte er beheerst 1-4 van. RKTSV zakte wat in en liet het initiatief aan de dames van ATC. In de 76e minuut resulteerde dat in een doelpunt van wederom Tessa Klein Braskamp 2-4. Iedereen bij RKTSV  verlamde plotseling, kreeg de bal niet meer weg  en speelde  ATC  daarmee in de kaart. Vrolijk combinerend zochten zij vervolgens het doel van RKTSV op en toen ze in de 86e minuut ook nog de hulp van de overigens goed leidende scheidsrechter kregen, na een overtreding op Maaike Ploemen, werd het door Lieke Lambers zelfs 3-4. Het zal toch niet waar zijn dacht eenieder die RKTSV ter plaatse aan het steunen was. En wat doet de scheidsrechter met de tijd? De eerste helft duurde al 50 minuten en eenieder dacht weer aan de wedstrijd Saestum-RKTSV, waarin Saestum in de 105e(!) minuut de 4-4 in de touwen schoot. Echter Maaike Ploemen zorgde voor de verlossing in de 93e minuut. Na een solo van 40 meter had zij de rust om de keepster uit te spelen en de 3-5 op het scorebord te brengen. Niet veel later klonk het eindsignaal en is RKTSV de eerste Limburgse damesvoetbalclub veldvoetbal met een Landstitel op zak.

Eerst na het laatste fluitsignaal en ook meteen na het uitreiken van de medailles en schotel, werd door de dames en supporters op het veld van ATC uitbundig feest gevierd, wat uiteindelijk uitmondde in een frisse duik van een aantal speelsters in de vijver nabij de kleedaccommodatie. Ook in de bus naar huis en aansluitend in de kantine ging het feest door.

Opstelling RKTSV
Katja Demacker, Loes Butink, Glynis Vromen, Loes Plantaz, Lianne Esseling (73e min. Nancy Kisters), Vera Wanrooy (C), Maaike Ploemen, Gwen Kuijer (88e min. Maartje Keulen), Liv Aerts, Shirley Kocacinar en Annika Pluijmen.

Beloften Vrouwen verliezen van kampioen
Bron website FC Twente

ATC ’65 Da1 / Beloften FC Twente Vrouwen heeft vanmiddag het thuisduel tegen RKTSV op het Trainingscentrum in Hengelo niet weten te winnen. Bij winst van dit duel zou RKTSV kampioen zijn. De ploeg van trainer Joost du Gardijn heeft dit met een 3-5 verlies niet kunnen voorkomen.

Het eerste kwartier van de wedstrijd speelden beide ploegen erg op de aanval. Ondanks dat de Beloften van FC Twente veel aan de bal waren, kon RKTSV al snel scoren door fouten in de opbouw. Door dit tegendoelpunt raakte de thuisploeg een beetje van slag en bleef er centraal veel ruimte over waar RKTSV prima gebruik van wist te maken. Een minuut na de 0-1 volgde de 0-2. Na deze achterstand kreeg FC Twente tot de rust steeds meer grip op de wedstrijd. Via de vleugels werden goede aanvallen opgezet. Daarnaast werd er verschillende keren op het doel geschoten door Tessa Klein Braskamp en Yvette van Daelen. Ook een grote kans door middel van een goed ingeschoten corner kon niet zorgen voor de 1-2.

In de tweede helft begonnen beide ploegen weer erg aanvallend. Toch was het weer RKTSV dat in de 57e minuut een goal wist te maken. Ondanks deze derde tegengoal wist Twente zich snel goed te herpakken. Dit leidde na twee minuten tot de 1-3, door een prachtig schot van Tessa Klein Braskamp. Ondanks dat Twente nu druk bleef zetten, lukte het niet om de achterstand tot 2-3 terug te brengen. Het was weer RKTSV dat in de 65e minuut een goal maakte, wat de stand op 1-4 bracht.

Omdat FC Twente erop gebrand was nog een goal te maken, bleef het de druk opvoeren. Er werd een serie goede aanvallen opgezet. In de 75e minuut was het dan ook Tessa Klein Braskamp die een mooie goal wist te scoren. FC Twente wilde nu meer en bleef druk zetten. Dit leverde vijf minuten voor tijd weer een goal op. Door deze 3-4 stand brak de paniek uit bij RKTSV, bang dat FC Twente alsnog de gelijkmaker zou scoren. Een gelijkspel zou niet genoeg zijn voor RKTSV om deze dag kampioen te worden. Zij gingen dan ook weer vol in de aanval, waardoor ze in de 94e minuut toch nog de 3-5 konden scoren. Hiermee was het kampioenschap voor RKTSV binnen.

Opstelling FC Twente: Stronks, Te Winkel, L. Bosveld(75’ Schilderinck), Lambers, Boekelder, Klein Braskamp, Te Hennepe, Berends, Westervelt, A. Bosveld (66’ Braakman), Van Daelen.

Wedstrijd is uitgesteld vanwege 2e EK Onder 19 ronde waar ATC speelster Judith Westervelt aan meedoet en is alsnog gespeeld op 21 april.