A+ R A-
Wedstrijdverslag: PSV - PEC Zwolle | Ronde 13 | Eredivisie Veld 2015-2016
Print 

PSV - PEC Zwolle
5 2
(1 : ) (1 : )

Wedstrijddetails

Wedstrijddatum: vrijdag, 04 december 2015
Aanvangstijd: 19:30 u


 Samenvatting

PSV hoeft niet eens diep te gaan om PEC van zich af te houden

Door Luc Calleeuw

 

Begin december, van de winter niets te bemerken, het leek vandaag eerder een lentedag met een aangenaam zonnetje. Nochtans is het morgen “Pakjes dag”, waarna de goede Sint voor een jaar terug naar Spanje trekt. PSV geeft vandaag op de vertrouwde Herdgang PEC Zwolle partij. Heel magere publiek belangstelling, een diepte punt. Voor aanvang wordt Mauri van de Wetering gehuldigd voor haar 50ste wedstrijd. Geen verrassingen bij het thuisteam, alle twijfelgevallen blijken (wonderbaarlijk) genezen. Bij de Zwollenaren ontbreekt Mariska Kogelman. PEC speelt in het groen, PSV in de rood wit gestreepte uitrusting. De bezoeksters brengen de partij op gang. Ook de pers laat het afweten, enkel ED en www.vrouwenvoetbalnederland.nl geven partij. Gelukkig is toeter Jan wel aanwezig met twee opvallende spandoeken.

 

Nog in de eerste minuut een aanval van PSV over links, Mauri speelt Vanity Lewerissa aan, deze laatste kapt zich vrij en besluit richting eerste paal, doelvrouw Nadja Olthuis duwt in hoekschot. Twee minuten later lanceert Kika van Es (sinds vorige zondag opnieuw Oranje Leeuwin na alle blessureleed) Vanity op rechts, lage voorzet, Mauri trapt (onbegrijpelijk) over. Dit moet eigenlijk doelpunt zijn. En hierna een hele periode niets. PSV grijpt veelvuldig naar de lange bal en gaat het tempo van PEC spelen waardoor de Zwollenaren in de wedstrijd komen en het proberen met combinatie voetbal. Op het kwartier toch nog eens gevaar. Melissa Evers zet voor, doelvrouw Nadia klemt niet maar bokst weg, bal in de voeten van Maureen Sanders die naast besluit. Vijf minuten later noteren we een vrije trap van Esmee de Graaf, geen probleem voor keepster Angela Christ. PEC dreigt nog een tweede keer, voorzet van Esmee, Anouk van Vilsteren probeert het met een halve omhaal, maar mist de juiste richting (24 min). Dan weer PSV, Myrthe Moorrees vindt Jeslynn Kuijpers op rechts, lage voorzet, Vanity mist haar schot (26 min).

 

In de tegenaanval speelt Judith Frijlink op Joyce Mijnheer, in (loop)duel met Lucie Akkerman. De PSV - ster duwt terug op doelvrouw Angela in plaats van in hoekschot te keren. Het sluitstuk kan niet anders dan de bal oprapen, onrechtstreekse vrije trap tegen. Kyra Scheggetmann en Judith achter de bal, goalie Angela reageert als eerste op het fluitsignaal voor PEC de actie inzet, de onpartijdige bestraft haar (te snel) met geel. Een opmerking had beter gepast. De (onrechtstreekse) spelhervatting te herdoen, Kyra tikt op Judith Frijlink die hoog in doel besluit, 0-1, 29 min. Twee minuten later speelt Sharon Bruinenberg Suzanne Giesen aan op rechts, lage schuiver, Angela moet plat. Hierna probeert In de tegenaanval speelt Judith Frijlink op Joyce Mijnheer, in (loop)duel met Lucie Akkerman. De PSV - ster duwt terug op doelvrouw Angela in plaats van in hoekschot te keren. Het sluitstuk kan niet anders dan de bal oprapen, onrechtstreekse vrije trap tegen. Kyra Scheggetmann en Judith achter de bal, goalie Angela reageert als eerste op het fluitsignaal voor PEC de actie inzet, de onpartijdige bestraft haar (te snel) met geel. Een opmerking had beter gepast. De (onrechtstreekse) spelhervatting te herdoen, Kyra tikt op Judith Frijlink die hoog in doel besluit, 0-1, 29 min. Twee minuten later speelt Sharon Bruinenberg Suzanne Giesen aan op rechts, lage schuiver, Angela moet plat. Hierna probeert PSV iets aan de achterstand te doen, al blijft het tempo te laag en worden de gecreëerde kansen gemist. Een diepe bal door het centrum komt bij Jeslynn, alleen voor de keepster, ze besluit (iets te zelfzeker) op het sluitstuk (38 min). Net voor rusten dan toch de gelijkmaker. Vanuit de verdediging trapt Mauri de bal naar voren, Vanity Lewerissa, randje buitenspel, sneller dan haar opponent, 1-1 (42 min). In de minuut blessure tijd pakt dezelfde Vanity nog geel voor een iets te fel inkomen, helaas haar 4de karton van het seizoen met als gevolg een boete week. Al moet gezegd dat de ref al te makkelijk geel trekt. We gaan rusten met een 1-1 stand.

 

Geen wissels tijdens de pauze. PSV komt iets feller en gemotiveerder uit de vestiaire. Kika zet zich door en zet voor, bal aan de tweede paal bij Sisca Folkertsma, terug gelegd op Vanity Lewerissa, die droog binnenschuift, 2-1 (49 min). Drie minuten later is de wedstrijd gespeeld. Diepe bal van Kim Moermans in de loop van Vanity Lewerissa die haar derde van de avond tegen de touwen trapt, 3-1 (53 min). De voor de wedstrijd twijfelachtige (?) spits, scoort een hattrick. Twee minuten later ei zo na haar vierde, nieuwe diepe bal, dit keer stuit het nummer 11 op keepster Nadja (54 min). De fase erop een jagende Vanity, bal in de voeten van Mauri, die naast trapt. Aan de overzijde belandt een schot van Sharon op het dak van het doel (56 min). Beide teams wisselen. Bij PSV komt Ibti Bouharat voor Lucie Akkerman, PEC brengt Marije van Dam voor Lesley te Winkel (57 min). Op het uur nog eens Zwolle, een voorzet van Sharon wordt fout ingeschat door Anouk, het leer gaat in de verkeerde richting. Hierna showt (Marokkaans) Internationaal Ibti haar sublieme techniek, bal perfect in de loop van Sisca die aan de tweede paal Mauri van de Wetering op een schoteltje een doelpunt aan biedt, 4-1 (61 min). Minuten later Ibti zelf alleen door, ze besluit op doelvrouw Nadja (63 min).

 

Met nog twintig minuten te gaan krijgt Kyra geel na een fout op Jeslynn, derde gele kaart in een uiterst sportieve wedstrijd, vreemd. PEC wisselt een tweede keer, Yvette van Daelen komt voor Joyce Mijnheer (75 min). PEC dreigt even via twee hoekschotten, de krul van Kyra draait langs de buitenkant van de verste paal (77 min). Een poging van Judith na voorbereiding van Esmee eindigt in de grijparmen van doelvrouw Angela (78 min). Ook PSV wisselt een tweede keer, Sylke Calleeuw komt voor Myrthe (79 min). Met nog vijf minuten te gaan maakt ook Vanessa Susanna haar opwachting voor Mauri (85 min). Vanity zit fel op, de bal komt uiteindelijk bij Vanessa, zij duwt de unieke gelegenheid langs de verkeerde kant van de paal (86 min). Aan de andere kant doet Sharon Bruinenberg beter. De voorbereiding is van Esmee, mooi op Sharon, die koel en prachtig in de verste hoek besluit, 4-2, 86 min.

 

PSV probeert het nog een, Jeslynn op Vanity, breed op rechts naar Sylke, haar lage voorzet wordt door keepster Nadja doorzien, voor Sisca bij het leer geraakt (88 min). In blessure tijd nog maar eens een lange bal richting Vanity Lewerissa, dit keer van Kika. Het nummer 11 andermaal op snelheid door, ze omzeilt keepster Nadja en plaats in het lege doel, haar vierde, 5-2 (90 + 3 min). Meteen ook de eindstand.


Een logische overwinning, ook al diende de Eindhovenaren niet echt diep te gaan. Vooral in de eerste periode wordt aan een te laag tempo gespeeld en diverse kansen gemist. Eens de 3-1 op het bord was de ban gebroken en kon een moedig en steeds naar een voetballende oplossing zoekend PEC geen vuist meer maken. Oranje Leeuwin Vanity, zelfs niet helemaal fit, eist een hoofdrol op met 4 doelpunten.

 

De tweede keer dit seizoen dat ze in hierin lukt. PSV sluit het jaar 2015 af met een thuisoverwinning. De komende twee weken volgen verplaatsingen naar ADO Den Haag en Telstar. PEC speelde verdienstelijk maar kon de nederlaag niet voorkomen. Zij spelen de komende twee weken twee maal thuis, tegen SC Heerenveen en Ajax.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Statistieken:

Wedstrijd: PSV - PEC Zwolle

Datum: vrijdag 4 december 2015

Locatie: Eindhoven
Betreft: Competitie ronde 13

Ruststand: 1-1

Eindstand: 5-2

Scheidsrechter: De heer Bram van Dongen

Assistenten: De heren Pascal Meijers en Jan Geurts

Coaches: Nebojsa Vuckovic (PSV) en Sebastiaan Borgardijn (PEC Zwolle)

Toeschouwers: 200

Reporter: Luc Calleeuw

Fotograaf: Roel Ubels - zie foto's Gallery > ronde 13

 

Scoreverloop:

29 min 0 – 1 Judith Frijlink

42 min 1 – 1 Vanity Lewerissa

49 min 2 – 1 Vanity Lewerissa

53 min 3 – 1 Vanity Lewerissa

61 min 4 – 1 Mauri van de Wetering

87 min  4 – 2 Sharon Bruinenberg

90 +3 min 5 – 2 Vanity Lewerissa

 

Wissels:

57 min Ibti Bouharat voor Lucie Akkerman (PSV)

57 min Marije van Dam voor Lesley te Winkel (PEC)

75 min Yvette van Daelen voor Joyce Mijnheer (PEC)

89 min Sylke Calleeuw voor Myrthe Moorrees (PSV)

85 min Vanessa Susanna voor Mari van de Wetering (PSV)

 

Gele Kaarten:

28 min Angela Christ (PSV)

45 min Vanity Lewerissa (PSV)

70 min Kyra Scheggetmann (PEC)

 

Voor PSV Vrouwen speelden:

Angela Christ (1), Maureen Sanders (3),Lucie Akkerman (4), Kika van Es (5), Myrthe Moorrees (8), Mauri van de Wetering (9), Sisca Folkertsma (10), Vanity Lewerissa (11), Kim Moermans (15) Melissa Evers (17) en Jeslynn Kuijpers (19).

Wisselspeelsters:

Ibti Bouharat (13), Sabine Becx (18), Vanessa Susanna (20), Sylke Calleeuw (21), Amber Mutsaers (22) en Annerens Tijm (23).

 

Voor PEC ZWOLLE speelden:

Nadja Olthuis (1), Suzanne Giesen (2), Joyce Mijnheer (7), Anouk van Vlisteren (8), Sharon Bruinenberg (10), 11 Judith Frijlink (11), Kyra Scheggetmann (14), Lesley te Winkel (15) Esmee de Graaf (17), Merlin Tiemens (19) en Kirsten Bakker (23).

 

Wisselspeelsters:

Verena Jager (4), Tessa Klein Braskamp (6), Yvette van Daelen (9), Marije van Dam (12), Rebecca Doejaaren (18), en Nurija van Schoonhoven (20)