Drie keer winst Oranje O19 naar Eliteronde

Vanmiddag was gastland Servie de tegenstander van Oranje O19, Servie kwam eerst op voorsprong maar raakte die kwijt aan Oranje. Het doel, doorstromen naar de Eliteronde, is behaald en dat is een felicitatie waard. Nederland had eerder al 9x en 10x gescoord tegen resp. de Faroer Eilanden en Letland, in de wedstrijd tegen Servie ging het naar verwachting wat moeizamer. De druk lag uiteraard bij Oranje, maar de regerend Europees Kampioen begon deze 1e kwalificatiereeks met 3 fraaie overwinningen. PROFICIAT

O19 Servie - Nederland (0-0) eindstand 1-2

Andre Koolhof begint met de volgende basiself: 1. Paulina Quaye GK) (46e Kim vd Werff), 2. Corine Peels (41e min. Lysanne vd Wal), 3. Lucie Akkerman, 4. Danique Kerkdijk, 8. Inessa Kaagman, 10. Jill Roord, 12. Sisca Folkertsma, 13. Yentl Abbing, 14. Michelle Hendriks (73e min. Soraya Verhoeve), 6. Laura Strik, 7. Lineth Beerensteyn

Klik op lees meer voor de statistiek en verslag >>>

Kort verslag VVNED

Nederland lijkt iets gevaarlijker dan Servie, Oranje heeft namelijk 5x op doel geschoten tegen Servie 3x en naast doel heeft Oranje 4x en Servie 2x geschoten. De cornerverhouding is 4-3 in het voordeel van Oranje.
Het harde spel van Servie met veel overtredingen, leverde hen in de 65e minuut een doelpunt op. De scheidsrechter gaf geel aan 3 Servische speelsters. Gelukkig kwam Oranje weer langszij, Inessa Kaagman scoorde met assist van Jill Roord de gelijkmaker en even later zette Jill Roord met assist van Laura Strik Oranje op een 1-2 voorsprong wat tevens de eindstand werd. Klasse gedaan meiden.
Overigens is het totaal aan op doel gerichte pogingen met 4-8 in het voordeel van Oranje en de pogingen die net naast, over of in handen van de keeper kwamen was 2 voor Servie tegen 9 van Nederland.
Korte conclusie: Nederland maakte meer doelpunten, Servie maakte meer overtredingen.

OnsOranje

Verslag OnsOranje (bron KNVB)

Onder 19 naar Eliteronde
Door Welmoed de Lang

Het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar moest in het duel tegen thuisland Servië tot het gaatje gaan, maar de ploeg plaatste zich door een late 2-1 zege ongeslagen voor de Eliteronde. ,,Servië deed het uitstekend. Alle complimenten”, aldus KNVB-coach Andre Koolhof.

Na monsterzeges tegen Faeröer (9-0) en Letland (10-0), moest ook Servië een eenvoudige prooi worden voor de regerend Europees kampioen. Maar hoe langer de wedstrijd duurde, hoe meer het erop leek dat zich een stunt aandiende.

,,Dit was voor ons een hele pittige wedstrijd”, aldus Koolhof. ,,Servië speelde met veel passie, zonder overtredingen te maken. En toen ze ook nog eens 1-0 maakten, was het hier natuurlijk helemaal een happening. Ook het publiek voelde dat er een stunt in zat en ging er nog eens achter staan. Terecht natuurlijk. Ze deden het gewoon goed.”

‘Wij gaven niet thuis’

Dat terwijl Onder 19 volgens Koolhof voor rust al met 5-1 voor had kunnen staan. Jill Roord, Lineth Beerensteyn en Siska Folkertsma verzuimden echter het verschil te maken. Nederland speelde toen al niet het beste spel vond Koolhof. ,,Na die eerste makkelijke wedstrijden moesten we nu echt uit een ander vaatje tappen. Maar nu het erom ging, gaven we niet thuis.”

Uit een scrimmage maakte het thuisland 25 minuten voor tijd ook nog eens de 1-0. Paniek maakte zich enigszins meester van de formatie van Koolhof. Toch stonden de ervaren speelsters uiteindelijk op. Eerst rondde aanvoerder Inessa Kaagman (foto) een aanval over de rechterflank vanaf de zestien af. Een minuut voor tijd zorgde Roord, die ook de steekpass op Kaagman gaf, toch nog voor de zege. Roord produceerde in drie kwalificatiewedstrijden negen doelpunten. In de topscoorderslijst aller tijden deelt zij nu de bovenste plaats met Ellen Jansen en Lieke Martens.

Tandje erbij

,,Om eerlijk te zijn dacht ik na die eerste twee wedstrijden, er mag nog wel wat gebeuren. Ik ben daarom blij dat we in deze laatste wedstrijd toch nog flink tegenstand hebben gekregen. Met 9-0 en 10-0 winnen is leuk, maar je weet internationaal niet waar je staat. Nu moesten we er in ieder geval wat voor doen. En na die 1-0 schakelden we ook een tandje bij. Het is toch lekkerder als je je gewoon met negen punten kunt plaatsen.”

Tijdens de Eliteronde mag Onder 19 proberen zich te plaatsen voor het EK 2015 in juli in Israël. Daar hoopt de ploeg de titel te kunnen verdedigen.

Wedstrijd EK O19: SERVIE O19 - NEDERLAND O19 (0-0) 1 - 2
Datum: donderdag 18 september 2014
Aanvang: 16:30 uur
Locatie: Sports Center, Stara Pazova te Servie
Betreft: 3e wedstrijd van de 1e ronde EK-Kwalificatie EK 2015 Onder 19 jaar

Scheidsrechter: Justina Lavrenovaite (LTU)
Assistant referees:  Ingrida Siliuniene (LTU)

SER: 1-0 Petrov 67e minuut
NED: 1-1 Inessa Kaagman 76e min. (assist Jill Roord) en 1-2 Jill Roord 99e minuut assist Laura Strik

SER: Pantelić 74e min. uit en Milanović erin / Matić  80e min. uit en Racić  erin / Pavlović uit en Trajković 83e min.in
NED: Corine Peels verlaat het veld in de 41e minuut voor Lysanne vd Wal en in de rust wordt Paulina Quaye (GK)gewisseld voor Kim vd Werff (GK) en in de 73e min. komt Soraya Verhoeve erin voor Michelle Hendriks