Onder 17 wint van gastland Bulgarije

Het Team van Bondscoach Marleen Wissink, heeft  gewonnen van gastland Bulgarije. In de openingswedstrijd van vrijdag werd het 6-0 voor Nederland. De doelpunten werden gescoord door Bente Jansen (2x), Marisa Olislagers, Ashleigh van Weerden, Zoï van de Ven en Maud Asbroek. Nederland kreeg kans na kans dus de uitslag had veel hoger kunnen zijn. De andere wedstrijd in deze groep ging tussen Noorwegen en Moldavie. Hier werd wel veelvuldig gescoord door Noorwegen, het werd daar maarliefst 14-0.
Nederland staat nu 2e op doelsaldo, zondag om 14:00 uur trappen ze af tegen Moldavie.

De Bondscoach startte met de volgende basiself: 1. Daphne van Domselaar, Noah Waterham,  Aniek Nouwen, Lisa Doorn, Quinty Sabajo, Bente Jansen, Eva van Deursen, Zoï van de Ven, Ashleigh van Weerden, Marisa Olislagers en Kayleigh van Dooren

Kort verslag

Oranje O17 begon fel aan de wedstrijd want al binnen 2 minuten was het eerste doelpunt een feit. Bente Jansen mocht de openingsgoal op haar naam schrijven na een assist van Ashleigh van Weerden. Nederland bleef kansen op een 2e doelpunt krijgen maar de Bulgaarse keepster was een sta in de weg. In de 14e minuut was het weer raak, Masisa Olisalgers scoorde de 2-0. De Bulgaarse meiden hadden niks in te brengen en moesten zich veelal tot verdedigen beperken maar het was wachten tot het bijna rust was voordat de 3e treffer viel. Deze keer was het Ashleigh van Weerden die in de 40e minuut scoorde en kwam de assist van Kayleigh van Dooren. Nederland was de eerste helft veel sterker en had eigenlijk al meer moeten scoren gezien de vele kansen.

De 2e helft hetzelfde beeld als in de eerste. Nederland die volop kansen krijgt maar die het verzuimt om echt een grote uitslag neer te zetten. In de 62e minuut maakt Zoï van de Ven de 4-0 na een assist van Bente Jansen. In de 71e minuut scoort Bente Jansen haar tweede doelpunt van deze middag, de assist komt op naam van Eva van Deursen. 3 Minuten in de extra tijd is het Maud Asbroek die de 6-0 maakt. Hierna klinkt al snel het eindsignaal.

neemt het aanstaande zondag 25 oktober op tegen Moldavië en sluit het
toernooi op woensdag 28 oktober af tegen Noorwegen.

KNVB-coach Marleen Wissink: 'Ik vond dat we erg scherp begonnen aan de
wedstrijd en dit resulteerde ook in een snelle voorsprong. Na de
vroege goal ben ik blij dat we de score hebben weten uit te bouwen.

over zes groepen. De winnaar van elke groep gaat naar het EK, evenals
de beste nummer twee en dus organisator Wit-Rusland.

Verslag

OnsOranje.NL
Bron: onsoranje.nl door Welmoed de Lang

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar boekte vrijdagmiddag een ruime 6-0 zege in en tegen Bulgarije. Toch was KNVB-coach Marleen Wissink niet tevreden over de eerste EK-kwalificatiewedstrijd. "Het lijkt een mooie uitslag, maar we hebben veel te weinig gescoord. Daarom zit ik hier nu met een dubbel gevoel.”

Het positiespel was prima verzorgd en voor en na rust waren er drie treffers, maar voldoende was het volgens Wissink niet. Met Noorwegen en Moldavië als andere tegenstanders in de poule, zal vooral tegen de laagvliegers -Moldavië en Bulgarije- flink gescoord moeten worden om in het slotduel tegen de Noorsen aan een gelijkspel genoeg te hebben voor de poulewinst.

‘Aanvallen is moeilijker dan verdedigen’

En aan scoren schortte het volgens Wissink in het Bulgaarse Albena. De ploeg startte nog prima door na drie minuten via Bente Jansen al de openingstreffer op het bord te zetten. Na ongeveer een kwartier volgde Marisa Olislagers met de 0-2, maar de treffer van Ashleigh van Weerden kwam pas in de slotminuut van de eerste helft.

Dat, terwijl Onder 17 voortdurend op de helft van Bulgarije te vinden was en het thuisland niet of nauwelijks over de middenlijn wist te komen. Wissink: "Aanvallen is moeilijker dan verdedigen zeggen ze vaak en dat bleek maar weer. De Bulgaarsen probeerden het echt wel, maar ze hebben gewoon de kwaliteit niet om het ons echt moeilijk te maken. En wij schoten steeds net naast, over of er zat bij een schot net een voet tussen. Wij hebben het als team gewoon niet goed gedaan.”

‘Doelsaldo kan belangrijk zijn’

Na de pauze kwam Zoï van de Ven na twintig minuten nog wel met de 4-0, waarna Jansen tien minuten daarna haar tweede van de middag maakte. Invaller Maud Asbroek zorgde in blessuretijd voor de zesde treffer.

Zondag om 14 uur (Nederlandse tijd) neemt Onder 17 het op tegen Moldavië. Woensdag wacht Noorwegen (eveneens 14 uur). "Het doelsaldo kan heel belangrijk zijn in de eindfase. Daarom zullen we het tegen Moldavië echt beter moeten doen”, aldus Wissink, in de wetenschap dat Noorwegen met 14-0 van Moldavië won.

Het EK voor speelsters onder 17 jaar wordt in mei 2016 in Wit-Rusland georganiseerd. Aan het toernooi doen acht landen mee, waarbij Wit-Rusland als gastland automatisch gekwalificeerd is. In deze eerste kwalificatieronde gaan van elke groep de beste twee ploegen door naar de Eliteronde. Duitsland en Frankrijk zijn rechtstreeks geplaatst voor de Eliteronde. Tijdens de Eliteronde komen 24 landen uit, verdeeld over zes groepen. De winnaar van elke groep gaat naar het EK, evenals de beste nummer twee en dus organisator Wit-Rusland.

Scheidsrechter: Rebecca Welch (ENG)

Assistent scheidsrechters: Sian Piret (ENG),  Triinu Laos (EST), 4e official: Reelika Turi (EST)