Oranje O17 gelijk tegen Republiek Ierland

Vanmiddag speelde Oranje O17 de laatste groepswedstrijd. Republiek Ierland was de tegenstander en Nederland kwam niet verder dan 0 - 0. Gelukkig hadden ze zich al geplaatst voor de halve finale, die donderdag wordt gespeeld.
KNVB-coach Marleen Wissink wijzigde de basis op 5 plaatsen en begon met de volgende speelsters: Daphne van Domselaar, Anna Ursem, Janou Levels, Kelsey Geraedts, Marisa Olislagers, Kirsten van de Westeringh, Lieske Carleer, Gwyneth Hendriks, Williënne ter Beek, Anna Knol en Shanique Dessing

De andere wedstrijd in groep B gaat tussen Engeland en Noorwegen. Deze wedstrijd zou, net als de andere wedstrijden, om 14:00 uur beginnen maar door hevige regenval werd deze uitgesteld naar 18:00 uur. Noorwegen werd met 0-2 winnaar en krijgt Duitsland als tegenstander in de halve finale.

In groep A had ook Duitsland zich al geplaatst voor de halve finale, zij wonnen vandaag  met 5-1 van Tsjechie, Spanje en Frankrijk namen het tegen elkaar op, daar werd het 1-1. Hierdoor wordt Spanje 2e in deze groep en zal het donderdag de tegenstander van Nederland zijn in de Halve finale.

Kort verslag

Om 14:00 werd er afgetrapt voor de wedstrijd Nederland O17 - Republiek Ierland O17. In de 9e minuut is het Kelsey Geraedts die het eerste schot op het Ierse goal plaatst. Hierna gelijk ook meerdere kansen voor Oranje maar de openingsgoal laat nog op zich wachten. Er zijn inmiddels 20 minuten gespeeld en Nederland heeft de kansen om op voorsprong te komen, Ierland heeft nog niet één schot op de goal gehad. Pas in de 24e minuut weet Ierland kansje te creëren maar de bal gaat naast. Er gebeurt niet echt veel spectaculairs tot de 30e minuut wanneer Shanique Dessing een kans krijgt maar ook haar inzet treft de keepster van Ierland. Hierna is het de beurt aan Janou Levels om het te proberen maar ook zij stuit op de Ierse keepster. In de 34e minuut wordt pas de eerste corner van de wedstrijd genomen en nog wel door Ierland. Daphne van Domselaar wordt hierdoor aan het werk gezet en zorgt dat het 0-0 blijft. Vlak voor rust krijgt ook Oranje de eerste corner maar ook zij weten hier niks mee te doen. Hierna fluit de scheidsrechter voor de rust.

Bij de aanvang van de tweede helft wordt er door Marleen Wissink gelijk twee keer gewisseld. Romée Leuchter kom erin voor Williënne ter Beek en Jill Baijings vervangt Kirsten van de Westeringh. Tot twee keer toe is het weer Kelsey Geraedts die de score kan openen maar tot twee keer toe wordt haar schot geblokt. Ook een corner kan door Marisa Olislagers niet tussen de palen worden gewerkt. Hierna kan Ierland 2x gevaarlijk worden door een corner, de stand blijft onveranderd in 0-0. Oranje probeert daarna om de druk op Ierland wat op te voeren en kan hieruit een aantal keer een kans creëren. In de 62e minuut ontvangt Tiegan Ruddy een gele kaart voor een overtreding op Romée Leuchter. In dezelfde minuut een wissel aan de kant van Nederland, Lynn Wilms komt erin voor Marisa Olislagers. Hierna volgt een offensief van Oranje op het Ierse goal maar zelfs dan wil de bal er maar niet in. In de 69e minuut de eerste wissel voor Ierland, Isabea Atkinson kom erin voor Carla MacManus. Nog 10 minuten de tijd om nog iets aan deze stand te doen. In die laatste 10 minuten nog kansen voor Jill Baijings en Lieske Carleer maar de aan de stand wordt niks meer veranderd. Het duel tussen deze twee landen eindigt in 0-0. Gezien het aantal kansen had er wel meer in gezeten voor Oranje O17. Maar niet getreurd, donderdag spelen ze de halve finale!!

OnsOranje

Onder 17 ongeslagen naar halve finales EK
Bron: onsoranje.nl

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft zich ongeslagen geplaatst voor de halve finales van het Europees kampioenschap in Tsjechië. De ploeg was na zeges op Noorwegen en Engeland al poulewinnaar en speelde maandag in het laatste duel 0-0 gelijk tegen Ierland. Oranje speelt donderdagavond tegen Spanje om een plek in de finale.

Nederland kon ontspannen beginnen aan de laatste horde voor de halve finale. Ierland pakte nog geen punt, terwijl Nederland van de halve eindstrijd al verzekerd was. Toch speelde de ploeg de minste wedstrijd van de drie, ook al doordat de omstandigheden alles behalve ideaal waren.

Marleen Wissink: "Het liep zoals in de vorige wedstrijden niet zoals we wilden. Door de natte plekken op het veld was het soms ook lastig voetballen, maar daar had Ierland ook last van. Je hebt ermee te dealen”, aldus KNVB-coach Marleen Wissink over de regen die gedurende het duel soms met bakken uit de lucht kwam en plassen op het veld veroorzaakte.

Donder en bliksem
Het duel begon al met een flinke donderslag en bliksem. “We moesten blij dat zijn dat we nog konden voetballen. De wedstrijd tussen Engeland en Noorwegen moest worden uitgesteld naar later in de avond”, aldus Wissink in het Domazlice Stadium waar opnieuw zo'n duizend toeschouwers aanwezig waren.

Die zagen dat Nederland in een wat andere opstelling begon dan in de eerste twee interlands. Wissink wilde enkele speelsters rust geven en met eventuele blessures geen risico lopen. In combinatie met het weer en veld leverde het niet veel uitgespeelde Oranjekansen op.

In de eindfase niet overtuigend genoeg
“In de eindfase waren we niet overtuigend genoeg”, oordeelde Wissink, die in de halve finale het spel nodig heeft van de eerste twee duels om een plaats in de finale te bemachtigen. Spanje heeft zich in het toernooi tot nu toe laten zien als een behendige ploeg.
Straatvoetballertjes

“Het zijn echte straatvoetballertjes. Klein, technisch vaardig en slim”, aldus Wissink, die ook van de andere poule de wedstrijden op beeld heeft. “De eerste twee wedstrijden hebben we al van ze gezien, dus we hebben al een aardig beeld. We gaan nu nog de derde wedstrijd bekijken en dan een mooi strijdplan bedenken. We moeten aan de bak, maar het wordt sowieso een mooie uitdaging.”

Aan het EK doen acht landen mee, waarbij Tsjechië als gastland automatisch gekwalificeerd was. In de andere poule speelden verder nog Duitsland, Frankrijk en Spanje. De nummers één en twee van de poule plaatsen zich in Tsjechië voor de halve finales.

De andere poule werd gewonnen door Duitsland, dat in de tweede halve finale staat en daarin uitkomt tegen Noorwegen, dat maandag Engeland versloeg. De finale is zondagavond 14 mei. De eerste en laatste keer dat Onder 17 jaar zich kwalificeerde voor een EK was in 2010.

Eindstand: 0 - 0

Scheidsrechter: Cristina Trandafir (ROU)
Assistent scheidsrechters: Petra Bombek (SVN),Anastassiya Akimova (KAZ) 4e official: Hannelore Onsea (BEL)