Nederland niet naar EK 2015 in IJsland

Oranje Onder 17 niet naar het EK. Onder 17 is er vandaag niet ingeslaagd om het EK 2015 in IJsland te halen. De laatste groepswedstrijd speelden ze tegen Engeland en verloren deze met 0-2. Omdat Ierland in de andere wedstrijd uit de groep gelijk speelde tegen Hongarije heeft het 1 punt meer. Het team van bondscoach Maria van Kortenhof eindigt dus als 3e in de poule en dat is niet genoeg om af te reizen naar IJsland deze zomer. Nu gaat Engeland als groepswinnaar naar IJsland en Rep. Ierland maakt nog kans op het EK als beste nummer 2.

Bondscoach Maria van Kortenhof begon met de volgende formatie: Lize Kop, Kay-Lee de Sanders, Danique Ypema, Aniek Nouwen, Vera ten Westeneind, Nathalie vd Heuvel, Fenna Kalma, Emma van der Vorst, Jamie Altenaar, Emma Huurman en Dina Noordam

Klik hier voor het programma en alle uitslagen

Momentje geduld tabbladen worden geladen!

{flike lang=nl_NL id=10402} {tweetme}

Kort verslag

Kortverslag VVNED

In de eerste helft van deze belangrijke wedstrijd was het Engeland dat fel van start ging, Oranje O17 liep al in de 2e minuut tegen een achterstand aan door een doelpunt van de Engelse Charlotte Wubben-Moy. Nederland kon maar geen vuist maken tegen de Engelse meiden en moest zien dat zij wel tot het creëren van kansen kwamen. Het was voornamelijk eenrichtingsverkeer en Oranje kreeg wel geteld twee schoten richting het Engelse doel. Dezelfde Charlotte Wubben-Moy ontving ook nog een gele kaart na een overtreding op Nathalie vd Heuvel. Er werd door Nederland al wel gewisseld in de 1e helft, Kim van Velzen kwam in de 27e minuut in het veld voor Emma Huurman.

Oranje O17 begon beter aan de 2e helft maar kwam maar niet echt aan goed uitgespeelde kansen. Er was wel iets meer druk en Nederland had wat meer kansen dan in de eerste helft om een doelpunt te maken maar Engeland hield stand en nam elke keer het initiatief over. Nederland kreeg over de hele wedstrijd in totaal 8 kansen en daar tegenover kreeg Engeland er 24. Dit geeft het verschil wel weer tussen beide teams. Dit overwicht van Engeland resulteerde in nog een goal, deze keer van Georgia Stanway en zo werd de eindstand 0-2.  Dit betekent tevens dat Nederland geen ticket heeft bemachtigd om deze zomer het EK in IJsland te spelen.

Geen EK voor Onder 17

Vrouwen onder 17 heeft zich niet weten te plaatsten voor het Europees kampioenschap. In het derde en laatste EK-kwalificatieduel van de Eliteronde werd dinsdag met 2-0 verloren van Engeland.
De teleurstelling droop na afloop van de gezichten van de speelsters af. Na een snelle tegengoal probeerde de ploeg zich nog terug te knokken, maar nadat het alles op alles zette, kreeg het met een tweede treffer het deksel op de neus.

Worst-case scenario

"Die 0-1 na twee minuten was wel het worst-case scenario”, zei KNVB-coach Maria van Kortenhof, over de kopbal die er na een vrije trap invloog. "Na twintig minuten kwamen we beter in ons spel maar het was allemaal niet goed genoeg. Engeland is ook gewoon een sterke tegenstander.”

Omdat de Engelse vrouwen eerder met 2-0 van Ierland verloren, dacht het land vier treffers nodig te hebben om alsnog EK-plaatsing af te dwingen. Het zette daarom van meet af aan vol druk met vier spitsen.

"Onze speelsters zijn dat helemaal niet gewend. In Nederland krijg je de tijd om op te bouwen en dat was er hier niet bij. Je kreeg nog geen seconde de tijd. Je moet dan heel snel handelen en dat lukte ons onvoldoende”, aldus Van Kortenhof.

Goede uitgangspositie vooraf

Dat terwijl Onder 17 eerder nog een prima uitslag tegen Hongarije neerzette (5-1) en Ierland op 0-0 hield. Onder 17 had nu het gehele duel echter moeite met het creëren van echte kansen. Het laatste kwartier probeerde het er toch nog een slotoffensief uit te persen, maar al snel kreeg het de 2-0 om de oren. Van Kortenhof: "Dan is het open huis en dan loop je het risico er ook een tegen te krijgen. Heel jammer. Zeker als je achteraf hoort dat een gelijkspel ook genoeg was geweest.”

Ierland versloeg Engeland in de eerste duel weliswaar met 2-0, maar kwam voor eigen publiek in het slotduel tegen Hongarije verrassend genoeg namelijk niet verder dan 0-0. Engeland werd daardoor poulewinnaar en grijpt het EK-ticket.

Liefst 24 landen, verdeeld over zes poules, streden om zeven EK-tickets. De zes poulewinnaars en de beste nummer twee plaatsen zich voor het eindtoernooi. Het EK in IJsland vindt plaats van 22 juni tot 4 juli.

Wedstrijd: Nederland O17 -  Engeland O17 (0-2)
Datum: dinsdag 14 april 2015
Aanvang: 13:00
Locatie: Cobin te Rep. Ierland
Betreft: 3e duel 2e Elite ronde EK kwalificatie 2015 Onder 17 jaar
Ruststand: 0-1
Eindstand: 0-2
Scheidsrechter: Dimitrina Milkova (BUL)
Assistant referees: Ekaterina Marinova (BUL), Olivia Sneyd (IRL)