Oranje wint met 3-4 van Zwitserland

Het eerste duel om het enige Olympische Ticket is voor Nederland in een 3-4 overwinning geeindigd. De Oranje Leeuwinnen wonnen in een zeer spannend duel van Zwitserland.
De andere wedstrijd tussen Noorwegen-Zweden welke op Woudestein werd gespeeld, eindigde in een 0-1 overinning voor Zweden Dus alle kansen op het begeerde ticket zijn vooral voor Nederland en Zweden aanwezig, maar alles is mogelijk.

Bondscoach Arjan van der Laan begon met de volgende basisformatie: Sari van Veenendaal, Mandy van den Berg, Sanique Kerkdijk, Kika van Es, Dominique Jansen, Anouk Dekker, Sherida Spitse, Danielle van de Donk, Manon Melis, Vivianne Miedema, Jacky Groenen

............

Kort verslag

Nederland begint wat nerveus aan de wedstrijd, vooral als de bal in de eigen 16 komt wordt deze niet rustig uitverdedigd, maar doet het je denken aan een flipperkast. In de 4e minuut komt de bal op die manier zeer gelukkig voor de voeten van Fabienne Humm, die aarzelt niet en met een strak schot verdwijnt de bal in de vrije linkerhoek, hoppa 1-0. Nederland kan geen druk op de bal geven en de Zwitserse vrouwen kunnen af en toe makkelijk door de Oranje defensie komen. Alle Zwitserse vrouwen voetballen in een voor hun buitenlandse competitie, de meeste in Duitsland en dat kun je op dit moment zien in hun spel, maar Nederland wordt langzaam maar zeker minder nerveus, het spel is in deze fase nog wel wat onrustig. Halverwege de 1e helft wordt het spel van Nederland beter, Oranje wordt sterker en de tegenstander merkt dat want sommige Zwitserse speelsters beginnen te schoffelen. Eerst wordt Sherida Spitse onsportief in de rug gelopen waarvoor Kiwic een verdiende gele kaart ontvangt.

Rond de 20e minuut schiet Vivianne Miedema de bal vlak over doel en in de 27e minuut breekt Vivianne door de Zwitserse defensie, maar ter hoogte van de penaltystip wordt ze door de Zwitserse nr. 13 vol in de rug gelopen en daardoor hardhandig tegen de grond gewerkt, de scheids geeft een terechte strafschop zonder kaart. Manon Melis benut deze kans en brengt de stand op 1-1. Nederland is nu duidelijk de bovenliggende partij, de Zwitsers trekken verschillende keren aan de noodrem, ze blijven schoffelen maar de kaarten blijven voorlopig op zak. Er komen 2 minuten blessuretijd bij en in die tijd krijgt de tegenstander nog een kans op 2-1 omdat de Oranje verdediging wat paniekerig handelt, gelukkig blijft het doelpunt uit en gaan we rusten met de 1-1 gelijke stand.

In de 2e helft begint Nederland gelukkig wat minder nerveus, de Zwitsers lijken nu wat angstiger te voetballen. En terecht want in de 55e minuut maakt Vivianne Miedema op aangeven van Jacky Groenen op sublieme manier de 1-2. Zwitserland is wat van slag en Nederland tankt grote golven zelfvertrouwen. In de 59e minuut de 1e wissel voor Oranje, Jacky Groenen gaat eruit en Shanice vd Sande komt erin. Een corner wordt prachtig strak genomen door Sherida Spitse en Mandy vd Berg kopt de 1-3 binnen. Even later weer een mooie aanval van Nederland, Manon legt de bal panklaar neer voor Shanice vd Sande en zij tikt hem heel simpel naar 1-4.

Nu er voor zorgen dat we niet nog meer tegendoelpunten krijgen en indien de kans er is de score uitbouwen, wat een weelde als je dit kan denken. Maar owee hoogmoed komt voor de val, deze gedachte wordt namelijk meteen bestraft want Nederland wordt in de verdediging gedrukt en Kiwic tekent de 2-4 aan. In de 75e minuut weer een wissel, Manon Melis verlaat het veld voor Eshly Bakker.

De Zwitsers gaan door met scoren want in de 82e minuut is het zelfs 3-4. Shanice is razendsnel op links en krijgt een mooie kans, maar voordat Eshly kan intikken wordt de bal onderschept door de keepster en aan de andere kant meteen weer een tegenaanval met een 100% kans op 4-4, gelukkig zat er een engeltje op de lat. In de 87e minuut krijgt Shanice geel wegens tijdrekken. De spanning stijgt ten top, want Nederland is moe en de Zwiterse vrouwen persen alles uit hun lijf om een gelijkmaker te kunnen scoren. Ojee 4 minuten blessuretijd komt er bij. Oranje moet stand houden. Nederland komt er bijna niet meer uit, de laatste krachten moeten aangesproken worden. Toch kwam er nog een knappe aanval van Nederland, bijna een goal maar net niet en datzelfde gebeurde even later ook aan de andere kant van het veld. He,he het is eindelijk afgelopen en Nederland wint deze eerste wedstrijd met 3-4, wat was het spannend.

De wedstrijd Noorwegen - Zweden eindigde in een 0-1 stand voor Zweden.

OnsOranje

Bron: OnsOranje.nl

Leeuwinnen verslaan Zwitserland

De OranjeLeeuwinnen zijn het Olympisch kwalificatietoernooi goed begonnen. In het Kyocera Stadion in Den Haag werd Zwitserland met 3-4 verslagen. Manon Melis, Vivianne Miedema, Mandy van den Berg en Shanice van de Sanden waren de doelpuntenmakers aan Nederlandse kant.

De wedstrijd begon alles behalve goed voor de Leeuwinnen. De ploeg van Arjan van der Laan werd vanaf de aftrap onder druk gezet en na vier minuten kwam Zwitserland al op een 1-0 voorsprong. Een aanval over links werd door Fabienne Humm goed afgerond. Het duurde even voordat Nederland zich herpakte maar een benutte penalty van rechtsbuiten Melis bracht de OranjeLeeuwinnen in het zadel.

Na rust had Oranje het plots te pakken en liep het in rap tempo uit naar 1-4 door goals van achtereenvolgens Miedema, Van den Berg en invaller Van de Sanden. De rest van de wedstrijd leek vervolgens makkelijk te kunnen worden uitgespeeld, maar niets was minder waar. De Zwitsers drongen aan en kwamen terug tot 3-4. Het laatste kwartier golfde het spel beide kanten op. Nederland had kansen op de 3-5 en aan de andere kant hield keeper Sari van Veenendaal Oranje op voorsprong. Uiteindelijk werd de overwinning over de streep getrokken en kon Nederland de eerste drie punten van het Olympisch kwalificatietoernooi bijschrijven.

In het andere groepsduel won Zweden met 0-1 van Noorwegen. Zij hebben net als Nederland nu drie punten. Oranje neemt het zaterdag in de tweede wedstrijd op tegen Noorwegen. Het duel in het Sparta stadion begint om 19.30 uur.