A+ R A-

Speelsters trekken klacht in over kunstgras

Rechtszaak over!
USA aanvalster Abby Wambach en een groep collega-spelers hebben hun klacht van genderdiscriminatie over de kunstgrasvelden, die dit jaar worden gebruikt voor het WK in Canada, ingetrokken. Het kunstgras werd een omstreden onderwerp, speelsters beweerden dat het oppervlak minder vergevingsgezind is dan natuurgras. Zij beweren ook dat de ballen anders reizen en stuiteren op kunstgras. Maar hun klacht was ook gebaseerd op gelijkheid, want de Mannen World Cup is wel op echt gras gehouden!

"Onze juridische actie is afgelopen. Maar ik heb goede hoop de bereidheid van de speelsters om te vechten voor ongelijkheid over speelvelden en de enorme publieke steun die we ontvingen tijdens deze aanklacht - markeert wellicht...>>>>

 

vervolg 

het begin van een nog grotere activiteit om een eerlijke behandeling te garanderen als het gaat om vrouwensport, "Wambach zei dit in een verklaring op woensdag. De speelsters willen zich richten op hun wedstrijden en niet de controverse, zei hun advocaat, Hampton Dellinger. "De speelsters doen wat Fifa en CSA niet in staat zijn gebleken namelijk: het op de eerste plaats zetten van de sport voetbal".

 

17-01-2015: WK kunstgras moet vervangen worden

Momenteel is Tatjana Haenni, FIFA’s head of women’s competitions, in Canada en onderzoekt de status van het kunstgras velden in de 6 steden waar het WK wordt gespeeld (Vancouver, Edmonton, Winnipeg, Ottawa, Montreal en Moncton). Het kunstgras wordt getest om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de normen. Ze is al tot de conclusie gekomen dat bepaalde oppervlakken van het kunstgras in bepaalde stadions vervangen dient te worden door ander kunstgras.

De klacht, gelanceerd tegen de FIFA en de Canadese Voetbal Vereniging, is op dit moment voor het tribunaal. "Het onderwerp moet nu voorbij zijn ", zegt Haenni, de FIFA zal het toernooi spelen zoals gepland op kunstgras.

 

06-12-2014: Rechtszaak story gaat maar door

Op de vooravond van de loting sprak Jerome Valcke, FIFA-secretaris-generaal, over de rechtszaak die een groep prominente voetbalsters heeft aangespannen tegen de FIFA en de Canadese voetbalbond. Hij vindt het "onzin" om te suggereren dat het spelen van een World Cup de Women's op kunstgras volgende zomer een indicatie van discriminatie is. "Ik ben verbaasd door de grootte of de schaal van de discussie en waar we zijn als het gaat over kunstgrasvelden.

Het is een deel van onze statuten en reglementen, dat kunstgrasvelden kunnen worden gebruikt als natuurgras om ervoor te zorgen dat we voetbal overal kunnen spelen over de hele wereld, dat is een principe! "Ik kan u zeggen voor 2019, wanneer een besluit zal worden genomen in maart volgend jaar voor de WK's de komende vrouwen, hebben we twee kandidaten: Frankrijk en Zuid-Korea. Beide zullen natuurgras gebruiken en dat is het, er zijn geen discussies..


"Als iemand zegt dat het gebruik van het kunstgrasveld is een kwestie van discriminatie, het is een onzin. "Het is helemaal gek om te zeggen dat. Het heeft niets te maken met discriminatie."


Valcke toegevoegd: "Ik wil dat iedereen begrijpt dat we bij de FIFA elke dag werken om het vrouwenvoetbal in de hele wereld te ontwikkelen."


Valcke zei ook doellijn-technologie zal worden uitgevoerd en het toernooi prijzengeld zal toenemen tot £ 9,6 miljoen - een 50 procent stijging van de 2011 toernooi.

 

 

04-12-2014: Komt er een dialoog in de rechtzaak?

A.s. zaterdag 6 december vindt de loting plaats in Ottawa (18:05 uur NL'se tijd), maar het dispuut tussen een 80-tal voetbalsters en de FIFA/Canadese voetbalbond is nog steeds niet opgehelder. Er lijkt een doorbraak te komen, want Jerome Valcke, FIFA-secretaris-generaal heeft schijnbaar gezegd dat zij een open dialoog willen tijdens de officiele loting a.s. zaterdag!

Maar geen enkele speelster op de Canadese superster Christine Sinclair na (die trouwens buiten deze rechtszaak is gehouden) zal aanwezig zijn tijdens deze loting. De leidinggevende advocaat, Hampton Dellinger, sprong direct in op de bewoordingen van Valcke en zei waarom geen 'conference call' met de Amerikaanse Abby Wambach, Duitsland Nadine Angerer, Spanje Veronica Boquete, en de Braziliaanse Marta. Daarop reageerde Valkce als volgt:

"De FIFA is verheugd over voortzetting van de dialoog met de spelers door de bevoegde organen van de FIFA, waaronder het Comité voor Women's voetbal en de FIFA Women's World Cup, waarin de belangen van vrouwelijke speelsters naar behoren vertegenwoordigd zijn".

Juridische klacht van de vrouwen stelt dat het spelen van hun showcase toernooi op kunstgras komt neer op discriminatie, omdat de mannen spelen hun World Cup op gras.

In de afgelopen weken hebben de advocaten voor de vrouwen ook met de vinger gewezen op toernooi prijzengeld en het gebruik van de doellijn technologie als verschillen tussen mannen en vrouwen voetbal in een poging om hun verschillend geslacht, verschillende behandeling argument te versterken.

De 32-team mannen toernooi in Brazilië deze zomer aanbevolen totale prijzengeld van US $ 476.000.000. De totale portemonnee van het toernooi 16-land de vrouwen in 2011 was $ 7.600.000.

 

 

10-11-2014: Rechtzaak: 7 Dagen de tijd

Een groep van vrouwelijke internationale voetbalsters en de Canadese Voetbalbond kijken nu of het ontstane geschil wel of niet spelen op kunstgras, opgelost kan worden. Beide partijen hebben 7 dagen de tijd, een rechter van de Human Rights Tribunal of Ontario, zei afgelopen vrijdag dat ook de FIFA in dit geschil kan deelnemen. De FIFA kiest uiteraard de kant van de Canadese Voetbalbond en die zegt dat de voetbalsters te laat hebben gereageerd. De steden werden al in 2012 toegewezen, Canada kreeg het WK van de FIFA in maart 2011. De voetbalsters wisten toen al dat het toernooi op kunstgras gespeeld zou worden. Nu is er weinig tijd over om andere stadions aan te wijzen of het gras te vervangen

Het WK wordt gespeeld in Vancouver, Edmonton, Winnipeg, Ottawa, Montreal en Moncton.

 

 

08-11-2014: Amerikaanse Senaat steunt de rechtzaak tegen FIFA

Een groep van 13 leden van het Amerikaanse Senaat hebben de FIFA verzocht om de World Cup Vrouwen van volgend jaar in Canada op natuurgras te spelen. Ze zeggen dat de beslissing om te spelen op kunstgras een "kortzichtig en contraproductieve beslissing" was. De tweeledige groep (bipartisan) Amerikaanse senatoren - o.l.v. Ohio Democraat Sherrod Brown schreef ook naar US Soccer voorzitter Sunil Gulati, om hem aan te sporen en zijn invloed te gebruiken op het Uitvoerend Comité van de FIFA om een verandering in het beleid te brengen.

"Kunstgras verhoogt het risico op ernstig letsel en het veranderd fundamenteel de manier waarop het spel gespeeld wordt. De FIFA heeft nooit turfvelden gebruikt voor de mannen World Cup", de senatoren schreven in de brief aan Blatter. Het Standpunt van de Senatoren werd verwelkomd door de Amerikaanse international Abby Wambach, die een belangrijke stem heeft tegen kunstgras op WK van volgend jaar is. "We zijn dankbaar dat deze senatoren naast ons staan in onze strijd voor een natuurlijk speelveld op het WK", zei Wambach in een verklaring.

 

"Maar wat er op het spel staat is meer dan alleen de oppervlakte waarop we spelen - het gaat over gendergelijkheid en het opkomen voor wat juist is."


FIFA ontkent dat er sprake is van discriminatie en zegt ook dat de velden zijn geslaagd op controles. Op vrijdag, heeft de FIFA een interview verspreid met Jan Ekstrand, voormalig teamarts van het Zweedse nationale team, een vice-voorzitter van de UEFA Medisch Comité en een professor in de sportgeneeskunde. Ekstrand zegt dat er geen groter risico is op letsel op kunstmatige oppervlakken.

"Het totale risico van letsel is hetzelfde op voetbal kunstgras als op natuurgras. We zien hetzelfde resultaat in alle studies, er is geen toename van de verwondingen bij het spelen op FIFA-gecertificeerde kunstgras voetbalvelden," zei hij.

 

24-10-2014: Vervolg op Rechtzaak tegen FIFA

Het laatste woord is zeker hierover nog niet gesproken noch geschreven. Ondertussen krijgen de vrouwen die de rechtszaak tegen FIFA zijn gestart op social media veel steun van verscheidene celebrities zoals Tom Hanks hij twitterde: Women's world Cup is the best Soccer of the year. Hey FIFA, they deserve real grass. Put in sod. Hanx.
Zo twitterde Tim Howard (nationale doelman van de USA en Everton), I support protecting the players & the game. I stand with the #USWNT players in their quest for a #WWC played on grass #EqualPlayingField.

Een FIFA vertegenwoordiger, Professor Eric Harrison, bezocht afgelopen dinsdag Canada en zei dat er geen plannen zijn om het kunstgras te vervangen door echt gras! Harrison bezocht zowel de trainingsfaciliteiten als de stadions, hij wilde zeker zijn dat deze van hetzelfde niveau/kwaliteit zijn. Hij zei ook overstappen op natuurgras zou een uitdaging zijn.
Er is geen plan B, aldus Tatjana Haenni hoofd van FIFA Women's Competitions.

De speelsters hebben gezegd dat zij het WK niet zullen boycotten als het kunstgras niet wordt vervangen.

De rechtzaak tegen FIFA en de Canadese voetbalbond blijft staan (a gender discrimination!).
De speelsters vinden vooral dat zij gediscrimineerd worden op geslacht!
Een WK voor mannen zal nooit op kunstgras gespeeld worden en dat weet FIFA aldus Abby Wambach.
Een voorbeeld is dat de Canadese mannen elftal vorig jaar weigerde om een WK-kwalificatie wedstrijd op kunstgras te spelen!


We have to make sure FIFA knows this is not OK... They know that they would never do this for the men"!

 

 

02-10-2014: Zaterdag meldden we het al dat prominente voetbalsters uit Amerika, Duitsland, Brazilie en Spanje een rechtzaak gaan starten tegen FIFA en de Canadese voetbalbond. En dat hebben ze woensdag 1 oktober ook ingediend in Ontario te Canada!
De voetbalsters vinden zij gediscrimineerd worden met het WK 2015 in Canada om daar te spelen op kunstgras in plaats van echt gras. Nog nooit is een WK voor mannen gespeeld op kunstgras en de voetbalsters zijn ook van mening dat zij een hoger risico lopen op blessures op kunstgras.

 

27-09-2014: Vrouwenvoetbalsters klagen FIFA aan in een rechtzaak

Advocaten die meer dan 40 vrouwelijke topvoetballers vertegenwoordigen hebben FIFA en de Canadaese voetbalbond uitgedaagd dat zij een rechtzaak gaan starten als het Wereldkampioenschap voor Vrouwen volgend jaar in Canada werkelijk op kunstgras gespeeld gaat worden. Voetbalsters uit Duitsland, Brazilie, Spanje en de Verenigde Staten vinden het discriminerend dat dit WK op kunstgras gespeeld wordt, want het Wereldkampioenschap voor Mannen wordt altijd op gras gespeeld.

De advocaten hebben FIFA een deadline gegeven tot Vrijdag om te discussieren of anders volgt er een rechtzaak in een Canadees rechtsgebouw. Zij hopen op een discussie, maar mocht FIFA zich er niks van aantrekken, dan schromen zij niet om een rechtzaak te starten. Tussen de speelsters zitten Abby Wambach van de USA, Nadine Angerer van Duitsland.

De speelsters zijn ook van mening dat het gevaarlijk is om op kunstgras te spelen.
Wereldklas wedstrijd behoren gespeeld te worden op echt gras, is hun mening.

Advocaten die meer dan 40 vrouwelijke topvoetballers vertegenwoordigen hebben FIFA en de Canadaese voetbalbond uitgedaagd dat zij een rechtzaak gaan starten als het Wereldkampioenschap voor Vrouwen volgend jaar in Canada werkelijk op kunstgras gespeeld gaat worden. Voetbalsters uit Duitsland, Brazilie, Spanje en de Verenigde Staten vinden het discriminerend dat dit WK op kunstgras gespeeld wordt, want het Wereldkampioenschap voor Mannen wordt altijd op gras gespeeld.

De advocaten hebben FIFA een deadline gegeven tot Vrijdag om te discussieren of anders volgt er een rechtzaak in een Canadees rechtsgebouw. Zij hopen op een discussie, maar mocht FIFA zich er niks van aantrekken, dan schromen zij niet om een rechtzaak te starten. Tussen de speelsters zitten Abby Wambach van de USA, Nadine Angerer van Duitsland.

Doe mee met de poll van vandaag

Wat vind jij: WK 2015 op gras of kunstgras?

- Echt gras natuurlijk
- Kunstgras is geen probleem
- Geen mening