Wedstrijdverslag: Ajax - FC Twente | Ronde 1 | Eredivisie Veld 2016-2017

1 0
(0 : ) (0 : )

Wedstrijddatum: vrijdag, 02 september 2016

Ajax Vrouwen winnen openingsduel van regerend kampioen

De Ajax Vrouwen zijn het seizoen uitstekend begonnen. In eigen huis rekende de ploeg van trainer Ed Engelkes af met regerend kampioen FC Twente. Desiree van Lunteren scoorde in de 65e minuut het enige doelpunt.

Nieuw elán
Met de debutanten Davina Philtjens en Ana Romero in de basisformatie startten de Ajax Vrouwen voortvarend. Het nieuwe elán in de ploeg werkte door op het hele team en met heerlijke aanvallen drong Ajax de opponent, waarbij oud-Ajacied Eshly Bakker een basisplaats had, ver terug. Al in de zesde minuut hing de openingsgoal in de lucht. Een prachtige steekbal van Merel van Dongen bereikte spits Marjolijn van den Bighelaar. Zij schoot echter recht op de keeper

In de Eredivisie bij de mannen zal het niet snel gebeuren dat het openingsweekend wordt begonnen met Ajax - PSV of Ajax - Feyenoord. In de vrouwencompetitie stonden twee matadoren vrijdagavond wel gelijk in de ouverture tegenover elkaar. Ajax ontving FC Twente en moest maar eens een einde maken aan de reeks van zeven onderlinge ontmoetingen op eigen veld zonder overwinning.

Pech
Acht minuten later was Ajax nog dichter bij een doelpunt. Een prachtige vrijetrap van Merel van Dongen spatte tegen de lat uiteen. In de rebound trof Van Lunteren ook de lat. Spektakel genoeg, maar helaas beloonde de thuisploeg zich (nog) niet voor het betere spel.

Keepster Eli Sarasola hoefde niet zo vaak in actie te komen, maar in de 27e minuut was ze broodnodig en redde bekwaam op een inzet van Twente. Toen Desiree van Lunteren op slag van rust de paal weer raakte, werd helemaal duidelijk dat er eigenlijk maar één ploeg aan de leiding had moeten gaan bij rust, Ajax.

Fraaie actie
Maar omdat die voorsprong was uitgebleven, moest het in de tweede helft gebeuren. Weer was het Van Lunteren die zich liet zien. Na een fraaie actie probeerde ze van afstand de keepster te verrassen. Dat lukte bijna. De bal zeilde net voorlangs.

De Ajax Vrouwen voetbalden bij vlagen Twente van de mat met snelle combinaties. Zo kwam in de 56e minuut Van den Bighelaar prachtig door. Bijna had Loïs Oudemast de aanval doeltreffend afgerond, maar weer kwam Twente met de schrik vrij. Ook invalster en debutant nummer drie, Dominique Vugts, had - gelijk bij haar eerste balcontact - een aardige mogelijkheid.

Maar het duurde tot de 68e minuut voordat Ajax loon naar werken kreeg. Desiree van Lunteren schoot weer van afstand en dit keer stond er een geen paal of lat in de weg, maar zeilde de bal schitterend in de kruising, 1-0!

Niet te vroeg juichen
De Ajax Vrouwen kregen kansen de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar slaagden er niet in de bevrijdende tweede goal te maken. Daardoor bleef het oppassen voor het loerende Twente. Te vroeg juichen durfde Engelkes dan ook niet: ,,Vorig jaar heb ik ook een paar keer gedacht dat het de winnende goal was en dan kregen we in de slotseconden nog een doelpunt tegen. Het is pas klaar als het klaar is", wist de trainer, die uitermate tevreden was over zijn ploeg. ,,Er is gespeeld zoals we hebben afgesproken en we zien dingen terug waarop we trainen. Dan is het resultaat natuurlijk heel lekker voor de trainersstaf maar we hebben het elftal ook zien groeien. Deze zege is zeer verdiend en ik geef een groot compliment aan de ploeg."

In de laatste minuten viel het jonge talent Soraya Verhoeve nog in voor Marjolijn van den Bighelaar. Ook voor haar was het haar officiële debuut. Komende vrijdag spelen de Ajax Vrouwen uit bij PSV, dat de openingswedstrijd met 2-1 verloor bij sc Heerenveen.

Wedstrijd: Ajax - FC Twente
Datum: vrijdag 2 september 2016

Aanvang: 19:30 uur

Locatie: Sportpark De toekomst te Amsterdam

Ruststand: 0-0

Eindstand: 1-0